cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Sos truskawkowy: 200 g truskawek 1 łyżka cukru Wykonanie: Mus: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 30 minut aż puszczą sok. Po tym czasie owoce łączymy z galaretką(...)miksujemy blenderem. Mus przelewamy do naszych foremek posmarowanych olejem schładzamy w lodówce. Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Laskę wanilii przekrawamy i zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy
Podróż w kulinarialodówce. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie po łyżce dokładać mus malinowy. Mieszać mikserem na wolnych obrotach. Nie należy dodać zbyt dużo musu, bo krem będzie za rzadki (u mnie trzy płaskie łyżki). Serniczki dekorować kremem i świeżymi owocami
zadanie-gotowaniepatelni z łyżką miodu i ostudzonych 2 łyżki rozpuszczonego masła Kakaowy pudding z tapioki 1/2 szklanki tapioki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru migdałowego marki Delecta 1 łyżka kakao Mus malinowy: 1/2 szklanki mrożonych malin 1 łyżka dżemu malinowego lub truskawkowego opcjonalnie 2 łyżki wody 1 czubata łyżeczka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku 100 gram świeżych malin do dekoracji świeża mięta(...)mrożone maliny, dżem malinowy i wodę do momentu aż mrożone maliny się rozpadną. Żelatynę zalewam wrzątkiem, odstawiam na 3 minuty a następnie mieszam do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę mieszam z musem malinowym. Całość studzę do temperatury pokojowej a następnie wylewam na pudding z tapioki. Deser umieszczam w lodówce na godzinę, następnie dekoruję świeżymi malinami i umieszczam w lodówce na -34 godziny
Mango PapajaTrybula to dość zapomniane ziółko z rodziny selerowatych, z wyglądu na pierwszy rzut oka można pomyśleć że to liście pietruszki lecz jej smak wszystko wyjaśni. Odnajdziemy
Kuchnia PROzdrowotnaPanna cotta to deser śmietanowo- waniliowy z musem truskawkowym. W sezonie letnim doskonale sprawdzi sie z innymi owocami :) Składniki: *250ml śmietany 30-36% * 250ml mleka *4 łyżki cukru *3 łyżeczki żelatyny *cukier wanilinowy. Na mus: *truskawki *cukier puder do smaku, ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne mamy truskawki *2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Do garnka wlać
Zrób to smacznieBlueberry Corner by "jagodzianka" Jajka faszerowane musem z pstrąga to wyjątkowa przystawka na różne okazje. Na święta – zwłaszcza wielkanocne, na imieniny, chrzciny lub … Przeczytaj cały artykuł Post Jajka faszerowane musem z pstrąga pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpłaskiej, szerokiej formie (u mnie 21cmx25cm) rozkładamy papier do pieczenia. Mango obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, umieszczamy w misie blendera, bądź przy pomocy blendera ręcznego miksujemy na gładki mus. Ewentualnie dosładzamy i mieszamy. Całość przelewamy do rondelka i odparowujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowany gęsty mus rozlewamy na papier do pieczenia
Be Fit Be StrongKontynuujemy temat prozdrowotnych obiadów odpowiednich dla niemal każdego, od nietolerujących glutenu aż po wegan. Czarna fasola pełna witamin z grupy B i kwasu foliowego wspaniale syci
Kuchnia PROzdrowotnataką pogodę jak dziś - ten mus będzie idealny! Można go zjadać na ciepło jak i na zimno, kto chętny?! Składniki na 3-4 porcje; 350ml wody +100 ml 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki śmietany 18% torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo; jabłko 2 łyżki miodu Przygotowanie; Wodę zagotować(...)waniliowym. Gdy kaszka już będzie kleista zdjąć z ognia aby chwile przestygła. Kasze chwile mieszać widelcem aby stała się lekko puszysta a następnie wymieszać z posłodzoną śmietaną. Mus przelać do pucharków. Jabłko pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwile podsmażamy z każdej strony. Jabłkami dekorujemy desery
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekoladowe dekoracje- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kilka truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta, przekrawamy na połówki. Resztę truskawek blenderujemy na mus, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do musu truskawkowego dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy . Kiedy stężeje podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie studzimy i wlewamy do masy serowej. mieszamy. Na dno tortownicy
Z Majeczką w kuchniogromna duma z faktu, że własne dziecko potrafi i chce pochwalić drugiego człowieka :) A wracając do muffinek, rzeczywiście są dobre. Spód jest wykonany z gorzkiej czekolady, natomiast góra to mus z białej czekolady. Te dwa światy świetnie się uzupełniają i zdobywają nasze podniebienia. Bardzo lubię takie kontrasty. A Wy? Składniki: Spód: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 jajka(...)minut. Następnie rozpuścić na małym ogniu (nie może się zagotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z przestudzoną czekoladą. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach z czekoladą. Mus nakładać do papilotek na wystudzoną warstwę z ciemnej czekolady. Wstawić do lodówki na 2 godziny
zadanie-gotowaniesernik z mlekiem skondensowanym inspirowany przepisem z Kwestii smaku . Sernik jest pyszny, delikatny, kremowy i bardzo ciekawy w smaku. Ja podałam go z brzoskwinią, ale można serwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa(...)ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 11. Podawać z owocami, musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Smacznego
W mojej kuchniczekoladzie Masa serowa: • 4 serki homogenizowane z kawałkami czekolady po 150 g każdy • 250 ml śmietany kremówki 36% • 2 płaskie łyżki cukru pudru • 20 gram żelatyny • 100 ml mleka Mus brzoskwiniowy: • 1 puszka brzoskwiń • 1 galaretka brzoskwiniowa (proszek) • czekoladki do ozdoby (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Uwaga! Tortownica musi być szczelna(...)żelatynę, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. 7. Przełożyć na masę ciasteczkową, wyrównać i odłożyć do lodówki. 8. Brzoskwinie odsączyć z syropu, nie będzie już potrzebny. Zmiksować owoce blenderem na mus i przełożyć do garnka. 9. Zagotować, ściągnąć z palnika i wsypać galaretkę. 10. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Wylać na masę serowa i udekorować. 11. Sernik schłodzić w lodówce 3 godziny. Podawać
W mojej kuchnipestek dyni syrop z agawy lub daktylowy lub miód do smaku (niekoniecznie) Dodatkowo: owoce, nasiona chia, pestki do ozdoby 1. Wszystkie składniki przekładamy do blendara i miksujemy na mus. 2. Mus przekładamy do miseczek i dekorujemy owocami, pestkami. Od razu podajemy. Smacznego
Mała CukierenkaLubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki
Kuchnia PROzdrowotna