będzie to po prostu mleczna galaretka z przyjemnie kojarzącą się nazwą. Mój M. mówi na nią panna z kotkiem. Można ją dekorować na wiele sposobów, doskonale smakuje z musem malinowym lub truskawkowym, za to wiśnie lub czarna porzeczka przyjemnie przełamują słodycz samej galaretki, jeśli natomiast ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy(...)cotta 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki (30%) 250 ml mleka 60 g cukru 1 łyżka amaretto 1 łyżka białego wina świeże maliny/truskawki, mus lub sos owocowy Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie rozciąć laseczkę wanilii wzdłuż i końcem noża wyskrobać ziarenka. Śmietankę wraz
Przepysznik - BLW i nie tylkomamy w domu grymaśnika, trzeba się wzbić na wyżyny kreatywności, a z czasem młodociany powolutku da się przestawić na właściwe tory. Nasze naleśniki zostały podane w dwóch wersjach, z musem jabłkowym (jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli w domu(...)gruszkę, na pewno zrobiłabym mus właśnie z niej, ponieważ gruszka i burak to tandem idealny! Sam przepis, tak jak zresztą zapowiadałam, opiera się na podstawowym przepisie naleśnikowym Gordona Ramsaya, który znajdziecie TUTAJ, modyfikacje jakie wprowadziłam: dodałam warzywo, w związku z czym musiałam zmniejszyć ilość mleka (warzywo niesie ze sobą sporo soczystości) i jajko jako lepik, żeby ciasto lepiej się trzymało
Przepysznik - BLW i nie tylkocynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego. Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru. Położyć pierwszy krążek na paterze, wycisnąć 1/3 kremu, polać odłożonym musem śliwkowym
https:KKuchniaMniamjakaś masakra, co drugą linijkę trzeba pisać to samo, nie wiadomo po co, w dodatku jest tego tyle, że na samą myśl odechciewa się wypełniania tych głupot.. Ale mus to mus, im szybciej wypełnię, zaniosę i oni to zaakceptują, tym szybciej będę miała to z głowy i nie będę siedzieć z duszą na ramieniu, że coś może być
Be Fit Be Strongschłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Składniki na malinową żelkę: - 150g malin - 1 łyżeczka ksylitolu - 4g agaru + niewielka ilość wody do rozpuszczenia Maliny miksujemy wraz z ksylitolem na mus. Przekładamy go do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy agar rozpuszczony w niewielkiej ilości wody i wlewamy do malin. Doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia i studzimy. Po chwili wyciągamy nasz tofurniczek(...)lodówki, wylewamy na niego malinowy mus i znów umieszczamy w lodówce. Po całkowitym stężeniu malinowej żelki tofurnik jest gotowy do spożycia. Smacznego
Be Fit Be Strongwody i odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Dodać do galaretki pokrojoną w kostkę połówkę brzoskwini. Zalać biszkopty i odłożyć do lodówki do stężenia. Mus brzoskwiniowy: resztę brzoskwiń zmiksować na gładką masę (ja użyłam blendera). Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody (w połowie zalecanej porcji na opakowaniu). Wymieszać z brzoskwiniami i odstawić do ostudzenia(...)pierwsza warstwa stężeje delikatnie wyłożyć na nią mus brzoskwiniowy. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. W połowie ubijania dodawać powoli śmietan fix. Gdy śmietanka będzie już sztywna udekorować deser. Najlepiej najpierw wyjąć deser z formy, a później dekorować śmietanką. Forma 8cmx21cm - najlepiej silikonowa, gdyż łatwo deser z niej wyjąć. Smacznego
W kuchni u Monikizjadłam jako przekąskę w ciągu dnia, na drugie śniadanie można by rzec. I muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowało. Chia zrobiły się miękkie, z lekko kwaśnymi malinami i słodkim musem bananowym smakowały wyśmienicie. W dodatku miałam świadomość, że nie wrzucam w siebie pustych kalorii, co nawet mnie niejako ucieszyło. Najważniejsze jednak, że wyszło pysznie! Spróbujecie...? Malinowo-bananowy pudding chia Składniki(...)lodówki. Przed podaniem obrać banana, odkroić 2-3 plastry do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, wymieszać z mlekiem. Pudding przełożyć do szklanki lub słoika, na wierzch wyłożyć mus z banana. Wierzch udekorować odłożonymi owocami. Smacznego! A jeśli ktoś ma czas, chęć i możliwości, to będę wielce zobowiązana za trzymanie kciuków jutro w okolicach ósmej rano. Ach, żeby tylko się udało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMalinowy mus z ricotty z mąką kokosową Tak jakoś mi się o tym musie z ricotty przypomniało, a że jeszcze lato, i maliny to sie nawet nie zastanawiałam ^^ Próbuję sobie uświadomić, że szkoła, że pora się jakoś zmobilizować, ale odwołanie dwóch pierwszych godzin wcale nie pomaga, no, ale lekcje do 16.10 już bardziej mnie przekonują, że jednak szkoła
More food, love and dreamsniebawem będę miała tego czasu jeszcze mniej, ale postaram się od czasu do czasu podrzucić Wam jakiś pyszny przepis:) Na przykład taki jak dzisiejsze ciasto... Wilgotny kakaowy biszkopt, puszysty mus czekoladowy i śmietanka z dodatkiem świeżych malin. Czegóż chcieć więcej :) ? Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia(...)temp. 160st. Ostudzić. Poncz: 50ml wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto. Mus czekoladowy: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 4 żółtka, 400ml śmietanki 30%, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 70ml wrzątku. Czekolady
Z miłości do słodkościmalinami, borówkami, czy tak jak u mnie, z mielonymi orzechami. Jeśli chodzi o kaloryczność, ciężko mi ją określić dokładnie, ponieważ zależy to m.in. od receptury użytego przez Was domowego musu owocowego. Najlepiej, żeby był bez cukru, wtedy wniesie niewiele kalorii. Łącznie cały wypiek ma mniej więcej 1400 kcal , co przy podziale np. na 10 cienkich kawałków stanowi naprawdę niewielką ilość(...)pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki kakao niesłodzonego Składniki mokre: 2/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru 1 jajko 1 szklanka startej marchewki Polewa czekoladowa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao
Powiedz dietom nierazem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem jeżynowy. Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścic żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jeżyny zmiksować na mus, jeśli przeszkadzają nam pesteczki przetrzeć przez gęste sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać też jeżynowy mus oraz wystudzoną żelatynę. Wszystko zmiksować. Gotowy krem
Monia miesza i gotujejeden z najprostszych włoskich deserów. W podstawowej wersji to słodka śmietanka podgrzana z wanilią i żelatyną, po schłodzeniu podawana z syropem, musem lub świeżymi owocami. Słodkości bazujące na mleku i śmietanie są wspólne dla wielu kultur, dlaczego to właśnie ten deser z regionów północnych Włoch stał się klasyką? Desery mleczne są obecne w kuchniach całego świata. Tak naprawdę różnią(...)lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Co do podania? Wystarczą świeże owoce, umyte i odszypułkowane, drobniej pokrojone jeśli są duże, w całości – jeśli są drobne. Możecie tez zrobić mus owocowy, blendując same owoce z odrobiną cukru, miodu czy syropu z agawy. Włosi podają ją często z kawowym syropem zrobionym ze 120ml mocnego espresso zagotowanego z 200g cukru (glassa
Karo in the Kitchenpieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę masę wylewamy na pierwszy krążek
Na Ciasteczkowych Papierachotrąb. Składniki: 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa) garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/ otręby 1czekolada Wykonanie: W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy. Teraz układamy składniki warstwami. Do pucharków wlewamy jedną z galaretek. Następnie zarówno galaretkę w pucharkach jak i tę w osobnym naczyniu(...)wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje tak, że nie będzie mieszać się z innymi warstwami. Kiedy to nastąpi do pucharków wlewamy jeżynowy mus i kolejną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka minut, a następnie na wierzchu deseru umieszczamy otręby zmiksowane z czekoladą. Ponownie wkładamy do lodówki, żeby całość stężała
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyjątkowe w świecie orzechów, ponieważ mają kremowy, lekko słodkawy smak, dzięki czemu możliwości ich wykorzystania w kuchni są wszechstronne i nieograniczone, szczególnie zaś nadają się do serników, kremów czy musów. Koniecznie spróbuj tę wersję. Składniki: 1 szklanka nerkowców 10 sztuk daktyli odrobina roślinnego mleka ½ szklanki jogurtu sojowego lub gęstej części mleka kokosowego ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 łyżki(...)składniki i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Powinna ona być dość słodka, jeżeli jednak według Ciebie niezbyt wystarczająco, dodaj odrobinę syropu klonowego i ponownie zmiksuj. Mus przełóż do kieliszków, przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 2 godziny. Podawaj ze świeżymi owocami. 2 porcje
Roślinna - blog wegański