gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy co jakiś czas. Gotujemy je ok. pół godziny, aż wszystkie kawałki się rozpadną i stworzy się prawie jednolity mus. Podczas gotowania sprawdzamy czy smak nam odpowiada -jeśli jest za kwaśny to dodajemy cukru. Po zakończeniu gotowania zostawiamy mus w garnku do całkowitego wystudzenia. Gdy mus będzie całkiem zimny nakładamy
Mania Wypiekaniasezonie truskawkowym , nie może obyć się bez takiego pysznego deseru z serkiem mascarpone, śmietaną i truskawkami. Deser z truskawkami Składniki: na mus truskawki - 400 g cukier - 2 łyżki na krem mascarpone serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 250 ml cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce(...)serka mascarpone, dokładnie utrzeć. Mus truskawkowy : Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć na sicie. Przełożyć do miksera, dodać cukier zmiksować. Do pucharków nałożyć krem z serka mascarpone, lekko przechylić pucharki, odstawić do lodówki. Truskawki zmiksować z cukrem, mus przelać do pucharków z kremem mascarpone. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiSernik, truskawki i pyszny spód kakaowy o smaku szyszki, to mój sposób na oryginalny sernik na zimno z musem truskawkowym. Spód: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 3 łyżki płynnego miodu 250 g masła 40 g ryżu preparowanego 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 kg truskawek 3 opakowania(...)odstawiam do lodówki. Truskawki miksuję, przelewam do rondelka, dodaję 1/2 szklanki cukru, i podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Wsypuję suche galaretki i mieszam, aż żelatyna połączy się z musem truskawkowym. Odstawiam by całość przestygła. Twarożek przekładam do misy od malaksera, dodaję pozostały cukier, jogurt i wszystko razem miksuję. Dodaję zimny mus, mieszam, na końcu dodaję ubite białka
Ciasteczkowy Potwórprawda już lipiec i sezon truskawkowy ma się ku końcowi, może więc właśnie dlatego warto zrobić jeszcze co nieco z truskawek? Proponuję mus i konfiturę, nieco inaczej, ale równie fantastycznie truskawkowe w smaku, jak tradycyjne. Przetwory robiłam w czerwcu, a dziś kończące się w tym sezonie truskawki rozpoczynają moją przygodę z blogiem. Życzcie mi powodzenia(...)wyścielonym kuchenną ściereczką. Po wystudzeniu odwracam. Można też zapasteryzować dżem, co prawda nieznacznie straci piękny kolor, ale za będzie można przechowywać go nawet do wiosny. Gwarantuję! Pyszny truskawkowy mus , którego używam do lodów, naleśników z serem oraz wszelkich deserów. Idealny do panna cotta czy kremu bawarskiego, świetny do budyniu i kisielu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej zrobić więcej
Kuchnia Prezydentowejpierwszy raz robiłem panna cottę a jako że nieźle wyszła to stwierdziłem iż w niniejszym konkursie również ją zrobię albo raczej jej wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - 1 limonka - starta skórka z jednej limonki - 50ml likieru miętowego - opakowanie cukru waniliowego - kilkanaście listków świeżej mięty(...)Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy skórkę z jednej limonki i z tej też limonki wyciskamy sok. Wszystko mieszamy i przecedzamy przez sitko. Kolejnym krokiem jest wlanie do garnka śmietanki i mleka, które uzupełniamy cukrem. Stawiamy na gazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru (ja dałem cukier z prawdziwą wanilią
Kuchenne Wariacjemiksowania, 100 do wrzucenia w całości) 2/3 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki soku z cytryny Truskawki opłukać i oderwać szypułki. 400 g zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odlać 2/3 szklanki musu do garnuszka, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę cały czas mieszając. Wlać żelatynowy(...)mus do do reszty i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Można podawać z bitą śmietaną. (My nie mogliśmy się doczekać więc po 2, 3 godzinach wstawiłam na 20 min do zamrażarki
W kuchni bez szafekwielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado. Dla lepszego efektu dekoracyjnego dodałam do musu troszeczkę żelatyny. Nie rozlewa się wówczas na boki i daje się ładnie wyciskać z worka
Wiem co jemszklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka(...)łyżkę cukru więcej. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło dodając po trochu budyń i czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru. Mus pomarańczowy: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać cukier i sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę. Odstawić do stężenia. Źródło
Domowa Cookierenka Agiubijamy śmietankę kremówkę, dodając pod koniec zagęstnik. Śmietanę przekładamy do misy z masłem. Wszystko razem miksujemy. Jeśli dodajemy świeże maliny: trzeba maliny rozgnieść widelcem i przecedzić, aby oddzielić mus od soku (jeśli w musie będzie za dużo soku masa może się zważyć). Mus z malin dodajemy stopniowo (po jednej łyżce) do masła utartego z cukrem pudrem i miksujemy
Domowa Cookierenka Agiżółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek cydru Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać i pokroić, przełożyć do rondla, zalać cydrem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (ok. 8-10 min.). Następnie zdjąć pokrywkę i gotować(...)momentu, aż zredukuje się cydr (ok. 10-15 min., powinniśmy otrzymać 1 szklankę musu). Na koniec całość zblendować i odstawić do wystygnięcia. 2. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami (cynamonem, gałką muszkat. i solą). W drugiej misce za pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajko, żółtko i mus jabłkowo-cydrowy, wymieszać
Domowa Cookierenka AgiKolejna śniadaniowa propozycja z wykorzystaniem tapioki. Poprzednia jest TUTAJ :) TAPIOKA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MUSEM TRUSKAWKOWYM przepis autorski // 1 porcja ~60g (6 łyżek) tapioki ~165ml (mała puszka) mleka kokosowego ~150ml wody ~4 tabletki (rozkruszone) stevii / 2 łyżki cukru ~200g truskawek W garnuszku wymieszać mleko kokosowe i wodę, doprowadzić do wrzenia i wsypać tapiokę. Gotować ok. 15-20 minut często mieszając(...)tapioka uwielbia się przypalać). Dodać stevię / cukier i przełożyć całą masę do miseczki / szklanki. Przygotować mus - truskawki odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować. Tapiokę podawać z musem. Smacznego
chili & sugarmasła szczypta soli 1 łyżeczka cukru 170 g mąki tortowej 4 średnie jajka Nadzienie: 150 g sera brie pokrojonego na plastry 2 małe poszatkowane jabłka 100 g liści szpinaku Mus musztardowy: 50 g śmietany łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 białko Wodę z mlekiem wlewamy do rondla i dodajemy masło, sól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy(...)masa będzie gładka i lśniąca przekładamy ją do worka cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach. Następnie robimy mus czyli śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z musztardą. Białko ubijamy na sztywno i też łączymy ze śmietaną. Upieczone ptysie kroimy wzdłuż na pół. Dolne połówki przykrywamy plastrami sera brie
Marder&Marder ManufacturePrzy niedzieli post na słodko, jak prawie zawsze u mnie...:) Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki wiórek kokosowych białych 3 łyżki cukru Masa serowa(...)twarogu półtłustego 4 jajka wiejskie 1 budyń kokosowy z cukrem 150 ml mleka kokosowego 50 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru 50 g masła Biały mus: 250 ml śmietanki kremowej ½ tabliczki białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego Wiórka kokosowe do posypania Sposób przygotowania 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym
Wanilia i KardamonDelikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego Streamline Foods który dostałam do testowania jakiś czas temu od firmy OWOCOWA ROZKOSZ jest pyszny mega aromatyczny wspaniale podkreślił smak ciasta. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy do ciast 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 szklanka musu pomarańczowego lub dżemu ja użyłam OWOCOWA ROZKOSZ Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać śmietanę wbić jajko wymieszać z cukrami, dodać wiórka masła zimnego
Wanilia i Kardamonwstyd się przyznać, że jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera białego 1 - 2 łyżeczki cynamonu(...)cukier do smaku opcjonalnie 1 łyzeczka śmietany Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) ok 200ml śmietany cukier do smaku Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka oraz masło, łączymy do powstania grudek. Wlewamy wodę, kontynuujemy wyrabianie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do woreczka i odstawiamy. Ser wkładamy do naczynia i łączymy z cynamonem
ChilliJemy