mus - 6353 przepisów (strona:110/424)

Sałatka DZIAŁKOWICZA z owocami 250

będą owoce prosto z działki: pyszne czereśnie, agrest, świeża mięta czy też płatki róży.  Przygotujemy idealną sałatkę na lato która będzie bez tłuszczu a za dressing posłuży nam mus z jabłka i mięty. Wraz z chrupiącą sałatą stworzymy świetną kompozycję która nie tylko nas orzeźwi ale też wzmocni organizm sporą ilością witaminy C. Absolutnie niezbędne są płatki róży które

Kuchnia PROzdrowotna
Malinowe tarteletki 162

potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można włożyć miedzy nie drewnianą łyżkę) i zostawiamy w piekarniku na minimum 30 minut. Czas kiedy tarteletki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu malinowego. Myjemy maliny, połowę najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpadną. W osobnej miseczce zalewamy żelatynę niewielką ilością(...)gorącej wody. Kiedy napęcznieje dodajemy do ciepłego musu malinowego i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Po wyciągnięciu z pieca tarteletki odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mają już temperaturę pokojową dekorujemy je musem malinowym. Całość schładzamy przed podaniem minimum godzinę. Schłodzone tarteletki dekorujemy świeżymi malinami i miętą. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Kaszka jaglana dla dzieci z morelami i kokosem 275

Słodkie morele to jedne z najbardziej lubianych przez dzieci owoców, dzięki dużej ilości beta karotenu świetnie chronią skórę przed słońcem. Ten bardzo pożywny owoc połączymy z

Kuchnia PROzdrowotna
OMLET BISZKOPTOWY Z MUSEM JAGODOWYM 154

Leciutki, puszysty..biszkoptowy omlecik....Do tego aksamitny mus jagodowy...Czego chcieć więcej? Bitej śmietany :) Jej dodatek dopełnia całości ;)Omlety podałam na zastawie  SCANIA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: słoiczek musu jagodowego Fungopol 4 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki śmietany kremówki cukier puder do smaku- do kremówki Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)soli. Dodajemy żółtka, nadal miksujemy. dodajemy mąkę, mieszamy. Smażymy z obu stron zrumieniąjąc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukru pudru do smaku.Omlet wykładamy na talerz. Połowę smarujemy musem jagodowym, składamy na pól. Dekorujemy bitą śmietaną

Z Majeczką w kuchni
Waniliowy jabłecznik z budyniem. 192

szklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu       Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać(...)rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.   Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 169

mój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek, to zapraszam... Składniki na czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem na tortownice(...)sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych i umytych truskawek MUS RABARBAROWY: 600 g umytego rabarbaru 2-2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Rozpustne gotowanie
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 209

tortownicę, starając się równomiernie rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Składniki na mus rabarbarowy: - 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne) - 1-2 łyżki miodu - 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli wolicie słodsze) - 1 łyżka oleju(...)łyżka cynamonu Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w małe kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni i dusimy pod przykryciem do rozpadu, zmiękczenia kawałków rabarbaru i powstania musu, ciągle mieszając. Chwilę studzimy i wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach w celu stworzenia, ulubionej przez wszystkich, kruszonki. Posypujemy nią

Be Fit Be Strong
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 231

Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam!   Składniki na roladę biszkoptową: 3 jajka(...)zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żelatynę połączyć z musem truskawkowym. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brzoskwiniowy KUBUŚ 129

Kubuś bo tak nazwałam ten deser to połączenie brzoskwiniowego musu, śmietany i galaretki. Składniki: puszka brzoskwiń 200 ml śmietany 30% 2 galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru łyżeczka kakao  Wykonanie: Brzoskwinie wyjąć z zalewy i zmiksować. Galaretkę rozpuści w szklance wrzątku, po wystygnięciu połączyć z musem brzoskwiniowym. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia(...)Zagotować i wsypać drugą galaretkę. Odstawić do stężenia.  Gdy galaretka stężeje pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na mus brzoskwiniowy nakładamy śmietanę (zostawiając trochę do dekoracji) . Na wierzch pokrojoną galaretkę i dekorujemy pozostałą śmietaną. Całość posypać kakaem lub startą czekoladą

magiczna kuchnia Kasi
12. Pudding z nasionami chia i mango 321

siebie żelową otoczkę, które dają przyjemne odczucia smakowe. Tak naprawdę podaję tylko propozycję podania, gdyż oprócz bazy (nasionka i mleka) możemy dodać wszystko, na co tylko mamy ochotę np. mus z malin, brzoskwini, banana, jabłek itp.  Mi wyszło 5 porcji, z czego 1 porcja to 115g - 124kcal . Składniki: - 30g nasion chia - 165ml mleczka kokosowego - 1 szklanka mleka sojowego(...)mlekiem wlewamy do miski, wsypujemy nasiona Chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin. (Proponuję wstawić je wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc) Mango miksujemy na mus. Gdy już zobaczymy, że nasionka zaczęły tworzyć żelową konsystencję, przekładamy do miseczek/słoiczków. Na wierzch wylewamy mus z mango, ozdabiamy chipsami kokosowymi. Smacznego

Be Fit Be Strong
Torcik kokosowo-porzeczkowy 175

nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić. Krem: Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem

Wanilia i Kardamon
wegański biszkopt z agaretką rabarbarowo-truskawkową 198

wody - tak aby tylko przykryła dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy. Dusimy do momentu, aż truskawki i rabarbar nie zmiękną i nie rozpadną się. Miksujemy na gładki mus. W oddzielnym garnuszku mieszamy agar i wodę a następnie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 minutę i stopniowo, ciągle mieszajac dodajemy mus. Gdy dodamy cały mus doprowadzamy wszystko do gotowania

chili & sugar
Międzybrodzkie wstążki z poledwicą z łososia i musem śmietanowo – pietruszkowym 157

patelni ceramicznej pod przykryciem. Ja wybrałam piekarnik. Śmietanę oraz natkę pietruszki, miksujemy blenderem ręcznym , dodajemy sól himalajską, kilka kropli oliwy z oliwek, pieprz ziołowy i ponownie miksujemy do uzyskania musu. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na talerzach robimy sporego kleksa z musu  śmietanowo-pietruszkowego i kładziemy makaron. Polewamy go delikatnie " do środka" musem. Dodajemy aromatyczną polędwicę

Z Kuchni Do Kuchni
Truskawkowe tiramisu 216

masa świetnie komponuje się z lekko kwaskowymi truskawkami. składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 5-6 podłużnych biszkoptów 200 g truskawek Truskawki zmiksować na mus, można ewentualnie dosłodzić nieco do smaku i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie(...)dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Potem dodać ubite białka i ponownie wymieszać aby składniki się połączyły. Z przygotowanej masy , pokruszonych herbatników i truskawkowego musu skomponować własny deserek w pucharku lub szklaneczce. Ja przygotowałam trzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy

Monia miesza i gotuje
Aksamitny mus czekoladowy z awokado 165

sposobów, ale jeszcze nigdy na słodko. I to był błąd, bardzo duży błąd, wręcz kolosalny błąd. Zazwyczaj takich błędów się nie wybacza, ale mając w ustach tak wspaniały czekoladowy mus wybacza się wszystko :) A do tego słodko- kwaśne maliny - istna rozpusta! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 mocno dojrzałe awokado (musi być miękkie) 2 lekko czubate łyżki kakao 2 łyżki mleka(...)pestkę (wbijamy w nią nóż i lekko przekręcamy). Przy pomocy łyżeczki wydrążąmy miąższ i wrzucamy go do blendera. Dodajemy kako oraz ksylitol i miksujemy kiladziesiąt sekund, aż uzyskamy gładki mus. Przekładamy do pucharków i ozdabiamy malinami. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania