cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie(...)stopni . Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :) Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie
Kolejny blog o gotowaniubardzo proste, ale za to bajecznie pyszne muffinki, o których po prostu nie da się zapomnieć. Upieczone na maślance są mięciutkie i wilgotne, a dodatek kakao nadaje im cudownie czekoladowego smaku. Do tego chrupiąca, kakaowa kruszonka i ukryta pod nią soczysta truskawka. Wymarzony deser na piknik - póki co, taki w salonie . Ale liczę na to, że już niedługo pogoda poprawi(...)cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać, wymieszać z maślanką, olejem i ekstraktem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę, równomiernie posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Harmonogram na teoretycznie wolny weekend mam wypełniony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny z jagodami należą do moich ulubionych. Smakują mi chyba bardziej niż czekoladowe z czekoladą. Ciasto robię lekko waniliowe. Jeśli nie wyobrażacie sobie muffinów bez czekolady polecam dodać do tych białej czekolady, która cudownie się komponuje smakowo jak i wizualnie z jagodami. Nowy post Blueberry muffin — muffin z jagodami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceposzukujecie innych inspiracji walentynkowych zapraszam również tutaj. Sernik z masłem orzechowym i karmelem na spodzie brownie Gruszki w białym winie Różana panna cotta Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe Krem karmelowy z białą czekoladą i wanilią Muffiny brownie z colą i sosem wiśniowym Babeczki z czerwonymi porzeczkami i mleczkiem kokosowym Naleśniki biszkoptowe Czekoladowy pudding z tapioki z sosem wiśniowym Brownie z czerwonym
Pora coś zjeśćjajka 140 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem czekoladowy 165 g masła, pokojowa temperatura 180 cukru pudru 4 łyżki kakao czekoladowe chipsy do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Zagotuj mleko i rozpuść w nim czekoladę, masło i brązowy cukier. Ubij jajka(...)ciastem papierowe papilotki, dodatkowo umieszczone w foremce do muffinów. Piecz babeczki przez 15 -20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Wymieszaj cukier puder z kakao. Dodaj do miękkiego masła i zmiksuj na puszysto. Wstaw krem do lodówki na 30 minut. Napełnij rękaw cukierniczy kremem i udekoruj cupcakes.Powściskaj deliaktnie czekoladowe chipsy. Przechowuj babeczki w lodówce
codojedzeniaMoje dziecko oszalało na punkcie poniższych babeczek. I ja wcale nie żartuję, bo po zjedzeniu pierwszej zażądała drugiej, a że zwykle jedna jest jej górnym limitem
Przepysznik - BLW i nie tylkoPiernikowe muffinki z płatkami migdałów. Pod intrygującą nazwą szyszki kryją się piernikowe muffinki. Mocno czekoladowe, dodatkowo nadziane kostkami czekolady, pokryte prażonymi migdałami są bardzo fajnym połączeniem
dolcevitainmykitchenPamiętacie pyszne ciasto czekoladowe bez użycia miksera?Z tej samej masy można zrobić cudowne babeczki z solonymi orzechami i migdałami .Mniam. Składniki: na 10 babeczek 160
Ladylaura.Pewnie byłabym najszczęśliwsza na świecie, gdyby nie fakt, że dwa potężne cuda dostałam dzień przed wyjazdem na urlop. Dłużej nie myśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru
Mango PapajaPewnie byłabym najszczęśliwsza na świecie, gdyby nie fakt, że dwa potężne cuda dostałam dzień przed wyjazdem na urlop. Dłużej nie myśląc starłam część cukinii i zrobiłam muffiny. Wyszły obłędne, pyszne i bardzo czekoladowe! W ogóle nie czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru
Mango PapajaMięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny stół :) Składniki
Chocolate Muffin Blogsłodko, na ostro, owocowe, czekoladowe, z nadzieniem, bez... przepisów na muffiny pewnie jest tyle ile osób które je przyrządzają... Ciężko stwierdzić, które są najlepsze, dlatego też nawet nie próbuje tego stwierdzać. Chcę się podzielić z Tobą moim number one wśród muffinek :) ! Składniki na 12 muffin: 250 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 gram jogurtu (żurawinowego
Mój Smak na Życiepozamykane, lub mamy dzień lenia :P Ja również mam słabość do słodkości i czasem nachodzi mnie w najgorszym momencie, wtedy wygooglowałam ten przepis ( blog-babeczka.blogspot.com)! Smakuje jak czekoladowa babka, można ją podawać jako muffiny z bitą śmietaną i owocami lub po prostu w miseczce, tak jak ja ^^ Moim zdaniem jest dużo lepsza od tak zwanych "babeczek z kubeczka" bo robimy
Pudełko rozmaitościDiabelsko czekoladowe babeczki dla prawdziwych fanów czekolady. Do tego przepyszny krem z nutelli. Ja do nadziania użyłam śliwek ale możecie wykorzystać dowolne owoce, albo z nich
Mania GotowaniaJeśli szukacie czegoś ekspresowego na małe co nieco to polecam szybkie muffiny bananowe. Wilgotne, lekko cynamonowe, oblane pyszną, czekoladową polewą. Babeczki długo zachowają świeżość, więc można cieszyć się ich smakiem nawet na drugi lub trzeci dzień. Zamiast babeczek możecie upiec ciasto bananowe w keksówce, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia do 50-60 minut (do suchego patyczka). Przepis z Moich Wypieków
Smak mojej kuchni