miruna - 185 przepisów (strona:4/13)

Ryba pod panade 141

ryba taką kruszonką pobiera soczystość z wytapiającego się masła,dodaje intensywności aromatu,chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę.   Ja zrobiłam mirunę , ale śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza.   SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło

Ostra na Słodko
RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI 152

Przepis na smaczną i dietetyczną rybkę ?Bardzo proszę!Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusić się o swoją ulubioną rybę!Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę!Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna!Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek(...)tylko dla osób będących na diecie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* filety rybne ( np. miruna ) – 2 szt* por – 2 szt* szalotka – 2 szt* prawdziwe masło – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok z cytryny – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż

Ostra na Słodko
Ryba zapiekana z serem i pomidorami 146

Ryba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny.  Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Podzielić

Pasja Smaku
Smażona ryba z sosem z mango i sambalu 217

przygotowaniu i bardzo oryginalna smażona ryba podana z egzotycznym sosem – łączącym smaki słodkie, kwaśne i ostre. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona 2-3 ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka goździków

Kulinarna Pokusa
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym 150

proponuję rybę zapiekaną w sosie śmietankowo-koperkowym podaną z ziemniakami z wody. Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 kg miruny Sos: 300 ml śmietany 18% 50 ml wody 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 cebula sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki suszonego kopru

Bea(u)ty kitchen
Miruna w panierce kukurydzianej Mamut 120

panierce Mamut. Ryba jak ryba ale panierka kukurydziana jest rewelacyjna. Zainteresowanych zapraszam na stronę sklepu  http://www.mamutsa.pl/produkt/panier-kukurydziany/ do zapoznania z ofertą produktów. Składniki : 2 kawałki fileta z miruny 2 jajka 1/2 szklanki mąki  sól, pieprz do oprószenia 220 g  Panieru kukurydzianego Mamut   olej do smażenia Wykonanie : Rybę myjemy i osuszamy ręczniczkiem, następnie kroimy na dowolnej

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka ryżowa z fasolką szparagową oraz rybą 116

przeszkadza, polecam Wam jej przygotowanie. 2 woreczki ryżu 200 g fasolki szparagowej 4-5 strąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy

Smaki Na Talerzu
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 120

cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki

Blog z Apetytem
Burger rybny (fishburger) 104

użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa Składniki (na 7 małych kotlecików) : Kotleciki: 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo

Oryginalny smak
Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku i mozzarelli 124

Zamiast zwyłej smażonej rybki polecam taką z piekarnika. Rybka zapieczona jest pod pierzynką z listków szpinaku i mozzarellą. składniki: 600 g filetów rybnych bez skóry, u mnie miruna 250 g świeżego młodego szpinaku 150  mozzarelli sól,pieprz cytrynowym 1 ząbek czosnku masło ok 2 łyżek Naczynie żaroodporne posmarowć masłem. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Polecam te grubsze kawałki

Monia miesza i gotuje
Grillowana ryba z przyprawami 160

Szybkie danie do przygotowania: w domu i na świeżym powietrzu ;) Składniki: 3 duże filety miruny ze skórą, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka imbiru Przygotowanie: Rybę posypujemy przyprawami. Grillujemy: na grillu tradycyjnym w folii aluminiowej lub przez około 10 minut, na grillu elektrycznym około 3-4 minut po każdej ze stron - w zależności od grubości ryby). Podajemy z mieszanką

Lena Gotuje
Kotleciki rybno-jaglane z salsą z mango 125

ostrej czerwonej cebuli i papryczki chili bardzo lubię. Z podobnych składników przygotowałam kiedyś sałatkę; przepis o tutaj- KLIK . Porcja dla 2-3 osób: około 350-400 g fileta z miruny 1/3 szkl. kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 średnie jajko 1 łyżka mielonych orzechów laskowych bułka tarta do panierowania 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 1 łyżka oleju Wielkopolski rzepakowy

Smaki Na Talerzu
Ryba zapiekana na szpinaku 164

Szpinak: 2 czubate łyżki mąki ok. 40-50 g masła 2 szklanki bulionu 450 g mrożonego szpinaku 4-5 ząbków czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Ryba: 2 płaty miruny/ dorsza/lub innej ryby o zwartej, mięsistej konsystencji odrobina soku z cytryny 2-3 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do ryb kilka plasterków żółtego sera olej + masło

Smaki Na Talerzu
Ryba w cieście serowym 194

użyć dowolnego gatunku ryby, ja wykorzystałam polędwiczki z mintaja, ale każda inna rybka też będzie dobra. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Polecam!     Składniki: 250g filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, sola itp.) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka majonezu 3 łyżki startego żółtego sera przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły) olej

Blog z Apetytem
Ryba zapiekana z pomidorami 155

przepis na szybką rybę z piekarnika. Robiłam ją tydzień temu na piątkowy obiad. Przyrządza się szybko, pomijając odmrażanie filetów. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 filet ryby (u mnie miruna) 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach suszony koperek sól, pieprz olej aromatyczny (u mnie czosnkowy) sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Rybę odmrozić, oprószyć solą, pieprzem

Kuchnia domowa Ani