miruna - 185 przepisów (strona:10/13)

Ryby - dlaczego warto je jeść? 206

wyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga ryby średniotłuste: pstrąg, karp ryby tłuste: łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza? Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów

Truskawkowa Fiesta
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 133

uprzedzeniom i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego, odrobina soli) Rybę kroimy w kostkę, wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy rybę

Mój Smak na Życie
Zapiekanka z rybą i pieczarkami 142

niż tradycyjnie pieczona lub smażona. Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra  ze smakiem ryby. SKŁADNIKI: 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki

W kuchennym oknie Ewy
Domowe fishburgery 207

zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.Składniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka  (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 198

nudnym karpiem w Wigilię! Rybę na święta można podać bardziej finezyjnie: np. w postaci warstwowego puree zapraszam: Składniki na 1 porcję:1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza)1 duża marchewka1 por - zielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy na mniejsze cząstki

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba zapiekana z serem i pieczarkami 202

się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski. Podaję z moimi zmianami i polecam dla wszystkich lubiących ryby :)Składniki:700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)1 łyżka olejuser zółty - tyle plastrów ile porcji rybykilka pieczareksóltymianeksuszony koperekpieprz cytrynowySposób przygotowania:1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje.2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym

Kuchnia domowa Ani
Ryba w cieście koperkowym 234

Składniki:1 duży płat białej ryby (u mnie miruna)sok z cytrynyprzyprawa do rybCiasto:2 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek maki pszennejsól1 jajkosuszony lub świeży koperek 2 łyżkimleko - 60-80 mlSposób wykonania:1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje.2. Wszystkie składniki ciasta poza koperkiem miksujemy. Wsypujemy koperek i mieszamy.3

Kuchnia domowa Ani
Ryba w chrzanowej panierce 154

Składniki:1 rozmrożony filet ryby (np. dorsz lub miruna)1 łyżeczka tartego chrzanusól2-3 łyżki mąki2-3 łyżki bułki tartej1 jajkoolej do smażeniapieprzSposób wykonania:1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą.3. Kawałki ryby opanierować najpierw

Kuchnia domowa Ani
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 138

kojarzyć nam się np. ze szpitalnym jedzeniem ;)Rybka niesamowicie syci …a podana z ulubionymi dodatkami jest fajnym pomysłem na piątkowe drugie danie! SKŁADNIKI:- filet rybny ( np . miruna ) – 2 szt- szpinak świeży – 100 g- pomidory suszone – 4 szt- oliwa – 2 łyżki- sól – do smaku- pieprz – do smaku- gałka muszkatałowa – do smaku- czosnek

Ostra na Słodko
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 144

myśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek!  SKŁADNIKI:RYBA:* filety rybne(miruna) – 2 x 150 g* świeży szpinak – 150 g* ser ricotta – 100 g* olej Kujawski czosnkowy – 30 ml* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka

Ostra na Słodko
Dorsz z nutką musztardowo – chrzanową 108

Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na rybę.U mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia , jak i mirunę , morszczuka czy też okonia albo pstrąga.Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań.Zapiekana w niezwykle aromatycznej i smacznej bejcy z dodatkiem chrzanu , musztardy , miodu i świeżego kopru sprawia

Ostra na Słodko
Fish Burger 164

Składniki:bułka żytniafilet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna)surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju)sałatasos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty)panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąkiPrzygotowanie:1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce

Malowane smakiem
Sałatka rybna na święta 2253

nich zakupione to właściwie tyle samo ryby mi zostaje co było przed rozmrożeniem. Nie to co w przypadku filetów zakupionych w super- hiper- marketach. A więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka

Co w głowie piszczy
ZUPA BOUILLABAISSE 212

określenia nie końca oddają ten cudowny smak i aromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część

Smaczne Zdrowe
Ryba po grecku 217

znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje, ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej

Kulinarny Pamiętnik