miruna - 185 przepisów (strona:9/13)

słów parę o rybach ich filetowaniu i nie tylko 152

zostało z ogromnej spuścizny po naszych antenatach. Ledwie parę razy do roku, prawie z musu, ryba zagości na naszych stołach i to jaka ryba filet z pangi,  czy miruny. Dobrze że nasi przodkowie tego nie widzą. Czas by to zmienić.  A że zmiany należy przeprowadzić od podstaw, tak też i zaczniemy od zakupu i filetowania ryb. Każdy

Miód i pieprz
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne 134

okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania! kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny) pęczek koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka tarta 1 żółtko olej sól Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 173

tygodniu zjeść rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam! Składniki: 400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej do posmarowania formy i posmażenia warzyw Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Miruna w zielonej panierce na ryżu 177

Bardzo podobny przepis zgłosiłam na konkurs Intermarche. Proszę zapoznajcie się z tamtą i tą propozycją . Składniki : około 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą

Proste Potrawy
Schab w musztardzie 231

Kochani,  wystartował Konkurs Intermarche. Wzięłam w nim udział.  Zaproponowałam przepis z miruną w panierce  ze szpinakiem i miętą w roli  głównej. Jeśli podoba się Wam mój przepis to zagłosujcie na mnie. Liczę na Was i dziękuję wszystkim za wsparcie.  Dla Was tez są przewidziane nagrody.   Zaglądajcie tu   http://atelier.intermarche.pl/konkursy/a-noz-widelec Od dawna obserwowałam

Proste Potrawy
Miruna smażona bez panierki 220

Uwielbiam ryby, zwłaszcza  te, które nie mają dużo ości. Dlatego bardzo przypadła mi do gustu Miruna- ma pyszne białe, kruche i delikatne mięso. Polecam :) Składniki: kilka filetów ryby cytryna sól i pieprz oliwa  do smażenia Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy po kilka

The Sweet Damsel
Paprykarz Szczeciński De Luxe! 251

Kości Słoniowej i Togo. Pod koniec lat 60-tych polskie rybołówstwo zaczęło tracić łowiska u wybrzeży Afryki Zachodniej. Po zakończeniu ekspansji wód afrykańskich, do paprykarza trafiał atlantycki mintaj i miruna. W miarę narastającego kryzysu gospodarczego i dostępności danego surowca zmieniał się skład paprykarza. Istniała również wersja paprykarza z kaszą pęczak zamiast ryżu. Pod koniec lipca 2010 roku marszałek województwa zachodniopomorskiego

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką 197

Już dziś podrzucam Wam pomysł na jutrzejszy piątkowy obiad. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo ta zapiekanka rybna jest wyjątkowo pyszna! Składniki: 700 g filetów z ryby ( u mnie miruna) 20 dag pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Ryby w zalewie pomidorowej 361

Mój klasyk sylwestrowy- ryba w pomidorach...zajadam się jej pozostałościami po sylwestrowymi, przy kieliszku wina i książce.  0,5 kg filetów z miruny (bądź innej ryby) Zalewa 2 szkl. wody 6 łyżek octu 0,5 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe

Kuchenne aromaty
Sos na ciepło do ryby, którego musicie spróbowac 138

roku na wigilii pracowniczej, postanowiłam zrobić taki w domu, w oryginalnym wyczułam śmietanę i serki topione, wcale się nie myliłam, wyszedł identyczny. Wszystkim smakował ze smażoną miruną, myślę, że będziemy przyrządzać go znacznie częściej niż tylko na Wigilię. Składniki 300 ml śmietanki 18% 2 podłużne serki topione śmietankowe Hochland odrobina żółtego sera do zagęszczenia 1 mały brokuł pieprz Sposób Brokuł

Kuchenne aromaty
Zupka warzywna z rybą i ryżem dla niemowlaków 145

szkoda czasu na stanie przy garach. Ugotowanie posiłku dla takiego maluszka naprawdę zajmuje bardzo mało czasu. Składniki: 1 nieduży ziemniak 1/2 marchewki 1/3 pietruszki kawałek ryby (u mnie łosoś, miruna lub dorsz) 2 łyżki ryżu 1 łyżeczka siekanego koperku 1 łyżeczka masła woda Sposób wykonania: 1. Obrane i pokrojone warzywa oraz rybę przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy

Kuchnia domowa Ani
Ryba zapiekana w jogurcie z pieczarkami 292

Jeżeli ktos tak uwaza niech wyprobuje dzisiejszy przepis. SKLADNIKI: -ok. 800-1000 g filetow rybnych ( może być mintaj, panga lub inna . Filety powinny być grube po rozmrożeniu. Ja użyłam miruny ) - 250-300 g pieczarek -1 srednia cebula -3-4 zabki czosnku -200 ml jogurtu naturalnego -oliwa z oliwek lub olej -sok z cytryny -sol, pieprz, tymianek SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Filety rozmrazamy

PychaDania
SZYBKI TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA 206

Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet zapach, przez wielu tak nienawidzony mnie nie odstraszał. Ale znów jak większość, łosoś jest moim faworytem. Oczywiście - pstrągi, dorsze, tołpygi, barramundi, miruny, szczupaki czy polski śledź, nie pogardzę, ale mimo łosoś to król moich rybnych podbojów gastroświatka, do którego tak mi daleko jeszcze. Zawsze, kiedy rozważam siebie w gastronomii mam wrażenie

W kuchni Karmel-itki
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym 136

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym Składniki:   pół kg filetów, np. z miruny 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb koperek (mrożony/świeży) mąka 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki wody olej 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Przygotowane składniki przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 2. Ryby umyć, osuszyć, pokroić

Ugotować
Domowy paprykarz (98 kcal) 299

jest dla mnie zazwyczaj zbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu

e-PrzepisyKulinarne