Ilość składników wedle gustu..ja dodałam najpierw mniej octu , a potem dodałam jeszcze ..tak samo z wodą, ilość wody zależy od tego, jaki chcemy otrzymać sos. około 50-60 dkg polędwicy lub innego mięsa wieprzowego 2 jajka przyprawa do gyrosa Galeo około 6 łyżek mąki kukurydzianej 1 cebula 2-3 łyżki suszu warzywnego 1 szkl.octu białego winnego około
Moje domowe kucharzeniebulionem do 1/3 wysokości patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a mięso w środku upieczone. Gotowe patisony podaję z sosem pomidorowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródolejny przepis Joanny Jakubiuk sprawdzony podczas ziemniaczanych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Europlant . Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki. Składniki: 2 kg surowych ziemniaków 1 kg gotowanych ziemniaków 5 00 g mięsa wieprzowego mielonego
SzczyptaSmaQschab ; 2-3 porcje schabu sól pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny łyżka oliwy szczypta papryki pieczarki w śmietanie ; 150 g pieczarek pół cebuli tłuszcz do smażenia
Gotowanie jest łatwepołączenie łatwo dostępnych składników. Moja pizza to resztkowe danie, ponieważ wykorzystałam zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki: ciasto na pizzę (przepis tutaj ) 3 pomidory lima 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz zioła prowansalskie starty
Ugotowaćnatką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję
Trzeci talerzopłukałem , odcisnąłem i pokroiłem. Na rozgrzanym oleju zeszkliłem pozostałą cebulę. Dodałem kapustę , liście laurowe i pomidory z puszki. Wlałem odrobinę wody. Całość zagotowałem i posoliłem. Mięso po wyrobieniu uformowałem w kulki , ugotowałem w sosie z kapusty . Pod koniec gotowania dodałem pokrojone świeże pomidory bez skórki i posiekaną papryczkę chili. Zagotowałem , doprawiłem solą , pieprzem oraz brązowym cukrem
R'n'G Kitchenposiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść. Niektórzy miąższ z kiszonych
Codzienna kuchnia niecodziennadodatku cukru dlatego świetnie pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem
JedzeniomaniaLasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na
bistro mamaRobiłam porządek w szafce i przez przypadek znalazłam stary, odręcznie i szybko zapisany na skrawku kartki przepis na makaron penne z serem lazur, jaki wiele lat
Taste Of My Daymąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką
Kulinarny karnet ChristopheraIleż to razy głowimy się co zrobić z resztkami w garnkach? zapewne wiele razy. Szkoda wyrzucić, bo przecież jedzenie nie może się marnować. Czasami
Codzienna kuchnia niecodziennacebula -jedno jajko - 4 ogórki konserwowe wielkości ok. 10 cm -łyżka majeranku -łyżeczka suszonych pomidorów (suchych- nie w oliwie ) -szczypta chili -łyżka ciemnego sosu sojowego -sól -pieprz -80 ml zimnej przegotowanej wody Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce o drobnych oczkach ogórki, dodajemy resztę suchych przypraw przypraw. Wyrabiamy mięso na gładką puszystą(...)pieczenia.Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Z przygotowanego wcześniej mięsa wołowego, mokrymi rękami, wyrabiamy klopsiki i układamy na żaroodpornym półmisku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika równocześnie z przygotowanymi ziemniakami. U mnie pieczenie trwało 50 min, ale wszystko zależy od piekarnika. Upieczone klopsiki i ziemniaki podałam z pomidorkami koktajlowymi, a ziemniaczki polałam sosem jogurtowo – czosnkowym,również wg swojego przepisu
Kulinarne przemysleniamielone kulki: 500 gram mięsa mielonego 1 papryka u mnie pieczona ale może być świeża 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 jajko płaska łyżeczka wędzonej papryki pęczek szczypiorku olej do smażenia pozostałe: grzyby - ilość i rodzaj dowolny u mnie ok 200 gram podgrzybów duża łyżka masła sól 250 gram domowego sosu paprykowo pomidorowego Przygotowanie(...)Przygotowujemy mielone kulki: Mięso mielone przekładamy do miski, dorzucamy do niej również jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, wędzoną paprykę, posiekany szczypiorek, upieczoną i obraną ze skóry paprykę i pokrojonego drobno ogórka kiszonego. Wyrabiamy farsz ręką, aby dobrze połączyć składniki. Formujemy nie wielkie kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, następnie kładziemy usmażone
Życie zaczyna się w kuchni