Lubimy drób i często robimy. Drób jest wdzięcznym produktem. Robi się stosunkowo prosto i stosunkowo szybko. Słyszałem różne teorie, że niektórzy ludzie nie lubią drobiu, bo
Marder&Marder ManufactureChrupiące i złociste na wierzchu jak pasta filo, delikatne,aromatyczne i rozpływające się w ustach pod spodem. Tak przygotowane ziemniaki są bardzo popularne we Francji
Z Kuchni Do KuchniPodaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko cukru!) Wypróbowałam oba i oba polecam.Spróbujcie i porównajcie sami. Przepis na ciasto z jajkami (przepis pierwszy): 1 kg mąki kostka masła szklanka(...)części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny. Można posypać również skórką cytrynową lub pomarańczową
potrawyregionalneOd czasu do czasu lubię więcej czasu poświęcić jakieś potrawie.Dzisiaj to był Filet z indyka faszerowany pastą z bobu i szpinaku i filetem z kurczaka .Trochę
Eli Gotowaniektóre kosztuje mniej niż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie. Co więcej, jest to zdrowe i pełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)rozkruszamy fetę na wierzchu potrawy. Całość polewamy pozostałością oliwy z pomidorów oraz posypujemy oregano oraz bazylią. OM NOM NOM! 10. ZAPIEKANIE (15 min): całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 10 min. Następnie przełączamy tryb na górny, aby dopiec fetę, przez następne 5 min. Uważamy, aby jej nie spalić. OM NOM NOM! 11. PODANIE: po wyjęciu z piekarnika
Nerds KitchenFarsz: kilkanaście rurek makaronu cannelloni ok. 1/2 główki młodej kapusty 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki drobno posiekanego jarmużu (użyłam mrożonego) 200 g twarogu sól
Czerwień i błękitDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domową pizze na ziołowym cieście z sosem bolognese. Przygotowanie nie sprawi Wam kłopotów. Pizza jest pyszna, sycąca i
Słodkie okruszkiDo misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna
Niedzielny kucharzTegoroczne wakacje są pełne sportowych emocji. Całkiem niedawno kibicowaliśmy naszej drużynie piłki nożnej, a teraz wspieramy polskich zawodników na Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie
MenmagazineCieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w
karmelowyJeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkadajcie mi znać, co sądzicie! To pierwszy odcinek cyklu, więc wszystkie Wasze uwagi będę brać na klatę :) Czekam również na Wasze sugestie, jakie ma być kolejne menu - wegetariańskie, z mięsem, a może same lunche do pracy? Poniedziałek - Frittata z lodówkowych resztek (lub pieczarkami i papryką) Na początek tygodnia polecam Wam frittatę, do której możecie wrzucić produkty, które zalegają(...)minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach. Ja przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry. Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię kuchnię śródziemnomorską. Im dalej na wschód tego rozległego regionu, tym bardziej. Zestaw smaków i aromatów tych miejsc tak mocno zgadza się z moim wewnętrznym
zadanie-gotowaniearomat... Sos też przygotowujemy tylko chwilę, ale jest pysznie aksamitny. Reszta dzieje się w piekarniku. I zostaje już tylko czekanie. Bez mieszania, odwracania, zaglądania. Tylko 20 minut. Albo aż 20 minut. Wszystko zależy od stopnia głodu ;) Składniki dla 4-6 osób: Klopsiki 500 g mięsa mielonego (optymalnie - pół na pół wołowina i wieprzowina, opcjonalnie może też być drobiowe)* 1 mała(...)Mięso przełożyć do dużej miski. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje odcisnąć, dodać do mięsa. Dobrze wyrobić z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać jajko wyrabiać aż całkowicie połączy się z mięsem. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna kleić się ani do miski, ani do rąk. Na koniec dodać odpowiednią ilość wody. Mięso przy
Pełny talerznależy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem. Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia. Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę. Postanowiłam dodać do farszu składnik nietypowy dla klasycznej receptury, a mianowicie(...)sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu
Chilli Czosnek i Oliwa