mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:319/400)

PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 225

ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :)Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę(...)pożądanej wielkości paszteciki. 5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy Czarnym Sezamem.6. Resztę wyrabiamy identycznie. /PIECZENIE:1. Paszteciki układamy na podsypanej mąką blaszce,2. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy.3. PIECZEMY w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg) przez 20 minut//Z 600 g mąki wychodzą 3 pełne blaszki pasztecików!/CZARNY SEZAM:Maleńkie, równie niepozorne jak same paszteciki ziarenka sezamu mają delikatnie

Wypisz Wymaluj
Schab dlo ciyrpliwych (Schab gotowany w niskiej temperaturze) 190

Jak yno pisza tyn recept 1 , to już wiym, że niyftore 2 moje ulubi ōne kōmyntatorki zaroski 3 pedzōm 4 : „To niy je dō mie, joł

Chop w kuchni
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 259

ilość składników mających do takiej miski trafić, ani proporcji, w jakich powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane i pieczone warzywa, zielone liście i zioła, orzechy i nasiona, kasze, ryż i bataty, tofu, jajka czy chude mięso lub owoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia było umieszczenie wielu odżywczych, różnorodnych i kolorowych produktów(...)pokroić na niedużą kostkę, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sporą szczyptą soli, pieprzu oraz po połowie łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry. Polać niepełną łyżką oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości

Even Better Food
Kurczak po zbójnicku wg Aleex 166

Dziś i jutro spędzam czas poza domem. Jestem na szkoleniu dotyczącym projektów unijnych w miejscowości o zaskakującej nazwie Tłuszcz. Szkolenie jest naprawdę bardzo dobre, prowadzący kompetentni

W mojej kuchni
Bułki żytnie ze słonecznikiem 152

robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się nie zrobi. A jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj zrobimy z Madzią pierogi z mięsem i kapustą. Ale pewności nie mam, bo Madzia właśnie ucina sobie popołudniową drzemkę, a często u niej takie drzemki trwają do rana kolejnego dnia :) Więc zobaczymy. Pewne jest, że bułki(...)takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy słonecznikiem, który wcześniej odłożyliśmy. Możemy docisnąć mocno ziarna, tak żeby się lepiej trzymały. I ponownie odstawiamy pod przykryciem na jakieś 1,5 godziny. Bułki już jakoś bardzo mocno nie wyrosną, ale trochę powinny ruszyć. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki olejem. Pieczemy przez 15-20 minut

Marder&Marder Manufacture
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 173

wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser.  Nie zdołałabym zjeść pewnie nawet(...)Kucharza . Chciałabym poczuć zapach, jaki unosił się w kuchni, gdy z jego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki ,  jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych .  Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza

KUCHARNIA
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 132

Jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Duch wigilijnych gołąbków ujarzmiony 186

ogólnie, bez względu na rodzaj), ale w przepisie użyłam białej, niepalonej kaszy gryczanej. Na wszelki wypadek. Same gołąbki to była jedna ze specjalności mojej babci. Robiła je z mięsem i ryżem, a podawała pysznym sosem pomidorowym chyba ze śmietanką. Zawsze idealnie doprawione, zawsze z miękką kapustą i w perfekcyjnym kształcie. Moje pierwsze gołąbki nie miały najmniejszej szansy osiągnąć takiego poziomu(...)Pyrkolimy' na średnim ogniu około 15 minut albo dłużej- aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Doprawiamy do smaku. Gołąbki w naczyniu żaroodpornym polewamy obficie sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C. Pieczemy około 20 minut i podajemy na ciepło. I czad. Serio. Zupełnie nie przeszkadzała mi ta gryczana kasza- wręcz nadała fajnego charakteru całemu nadzieniu. Z ryżem byłoby nudno

les mirabelles
Pierekaczewnik 274

zdobyłam od cioci męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z innymi w internecie i różni się dodatkiem drożdży. Jednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie(...)kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z jabłkami, rodzynkami i cynamonem albo z twarogiem. Wg mnie jednak jedyne słuszne rozwiązanie

CoolinarniePL
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 213

Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy

Markowy smak
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 229

                 Quiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie

Kuchnia Prezydentowej
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 270

ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie z obu stron, tak by z wierzchu były chrupiące, a wewnątrz pozostały lekko wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy(...)miodem 2 żółtka 1 łyżka musztardy Dijon 1 cebula 1 cytryna sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Jabłka ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy ze zmielonym mięsem wołowym i zmielonym łojem wołowym ( 1 – 2 łyżki łoju zostawiamy do smażenia). Doprawiamy posiekaną ostrą papryczką, słodką i ostrą mieloną papryką, utartym w moździerzu lub zmielonym kminkiem, posiekanymi dwoma ząbkami czosnku

WojnaNaSmaki.pl
Dieta w CHOROBIE HASHIMOTO. Chleb bezglutenowy - prosty przepis! 332

CHOROBA HASHIMOTO - DIETA              Postanowiłam tej chorobie poświęcić trochę więcej czasu. Postawiona diagnoza, tak naprawdę

Pan i Pani Smith w kuchni
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 198

ZIMO! Jak ja cię nie lubię! Pal licho wiecznie zimny nos, zimne ręce i stopy. Te wirusy, których żaden mróz ubić nie zdoła, ograniczają mnie do

gutfut
Pizza Calzone a stylu Reuben 174

różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli jak to mówi mój syn wielki pieróg. Nie chciałam aby mięso wyschło, dlatego ukryłam je wewnątrz ciasta. Oj można się najeść do syta. Jeden taki pieróg zaspokoił głód mój i nastoletniego syna, ale składników i ciasta zostało, więc zawinęłam sobie(...)kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy i wstawiłam do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i piekłam około 20 minut. Jeśli chodzi o ten chlebek, warstwy w podobnej kolejności, ale ciasto zwinęłam w rulon, boki chowając

Blondynka Gotuje