Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe
Moja DelicjaWitamy w trzecim wydaniu Weekendu z grillem, który przygotowujemy wspólnie z Dobrą Kiełbasą . Jak już wcześniej mówiłem jest to portal dla miłośników nie tylko kiełbas, ale
Marder&Marder Manufactureskórę - m.in. chroni nasz naskórek, zwiększa zdolności regeneracyjne komórek, a także jest przeciwutleniaczem. Gdzie możemy ją znaleźć? Witamina A jest wytwarzana z karotenoidów. Samą witaminę znajdziemy więc tylko w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, np. mleku, jajkach czy serze. Z kolei prowitaminę A, czyli właśnie karotenoidy, znajdziemy w produktach roślinnych, zwłaszcza w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, brokułach czy pomidorach. Witamina(...)folią. Likopen jest jednak wyjątkową substancją pod względem jego ilości w produktach przetwarzanych - w przeciwieństwie do większości substancji im bardziej przetworzymy pomidory, tym więcej likopeny będziemy mieli w produkcie finalnym, ponieważ uwalnia się on podczas rozdrabniania, gotowania czy smażenia. Tak więc sok, sos, zupa czy ketchup przygotowane z pomidorów będą bogatsze w likopen niż surowy pomidor. Oprócz pomidorów likopen
Z notatnika dietetykaOstatnio chodziła za mną chęć na bliżej nieokreślone coś pysznego. W owym czasie próbowałam wielu rzeczy ale nawet pizza nie pomogła (sic!). Poszłam w końcu po
Kuchnia w Słońcu Skąpanatrzeba spróbować wybić bakterie. I przy okazji tego wybijania niezbędna jest także dieta. Na czym dokładnie polega? Na wyeliminowaniu wszelakich cukrów, mąki pszennej, skrobi, grzybów, drożdży, tłustego nabiału, większości mięsa, itd. Niestety cukier to nie tylko słodkości, ale także słodkie owoce i warzywa. Wszystko wypada. Jak najbardziej można jednak jeść białe i zielone warzywa, dlatego omletem ze szpinakiem i mozzarellą(...)przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu do momentu aż wszystko się zetnie. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i liśćmi bazylii. Ja oczywiście dodałam jeszcze na koniec sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Podobne przepisy: Omlet z gorgonzolą i szparagami Omlet ze szpinakiem i serem taleggio Frittata z białą kiełbasą i rukolą Omlet caprese Artykuł Omlet ze szpinakiem i mozzarellą pochodzi
Kardamonovyilością przypraw. Słodko-pikantna konfitura z pieczonych buraków i jabłek łączy w sobie delikatną słodycz owoców i warzyw z aromatycznymi dodatkami. Marmolada z buraków pasuje do kanapek, pieczonego mięsa, drobiu i deski serów. Możesz ją przygotować o każdej porze roku. Jeśli lubisz konfitury z warzyw, to będzie Ci także smakowała konfitura z czerwonej cebuli . Przepis na konfiturę(...)wspomnianej wyżej książki, można go dodawać do jogurtu, granoli lub owsianki 5-6 Jabłek Grójeckich 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu sok z połowy cytryny 1 mały burak, obrany i starty na tarce. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Cztery FajeryKiedy wracam do domu po całym dniu pracy, makaron jest jedną z moich ulubionych opcji obiadowych. Jego przygotowanie zajmuje zwykle kilkanaście minut, a w efekcie macie
okolicepalnika.plświęta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku przypomina trochę groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje. I oczywiście świeżo mielony pieprz. Używanie innego do pierogów to zbrodnia. Pierogi prawie w całości zamroziłam (poza tymi, które ugotowałam do zdjęcia). Jak mrożę? Po ulepieniu, układam je na drewnianej desce do krojenia, która(...)można podać bez żadnych dodatków, można też podać je ze smażoną na oleju, drobno pokrojoną cebulą (jak na zdjęciu). Podobne przepisy: Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą Pierogi z serem i jarmużem Pierogi ruskie Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem Artykuł Pierogi z czerwoną soczewicą
KardamonovyW każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!alla carbonara – Wykonanie Cały boczek pokrój na drobną kostkę. Przygotuj sporej wielkości patelnie. Na zimą patelnie przełóż całe mięso, zwiększ moc palnika i smaż do momentu, aż z mięsa wytopi się cały tłuszcz a mięso będzie zarumienione. Odstaw mięso na patelni na bok. Jeśli boczek jest zbyt mało tłusty możesz na patelnie dodać dodatkowo łyżkę bądź dwie oliwy(...)tylko żółtek. W mojej wersji są tylko żółtka, choć można również wykorzystać całe jajka. Makaron musi być al dente, nie może być rozgotowany, bo wtedy zamiast pysznego dania będziemy mieli rozgotowaną kluchę, a to nie będzie już apetyczne. Makaron gotujemy około 10 minut, Spaghetti alla carbonara Przepis na spaghetti carbonara zawiera dobrej jakości boczek. We Włoszech wykorzystuje się Guanciale czyli
To Musisz WiedziećFilet w cieście naleśnikowym. Filety w cieście naleśnikowym. Ten przepis na filety z piersi kurczaka jest szybki i łatwy do przygotowania. Cienkie kotlety z piersi kurczaka
Moja Książka KucharskaTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
Bulliopodamy ilość osób, nie będzie miała z tym tematem, żadnego problemu. Nigdy nie byłem zwolennikiem podawania dań na talerzach. Wesele to nie wycieczka, nawet na stypie są dwa rodzaje mięsa, podane na półmiskach. Z obiadem na weselu nie należy się spieszyć. Jest to najbardziej uroczysty posiłek . Czas trwania, zależy od kultury i upodobań zaproszonych gości. Dobrze jeżeli np. świadek będzie(...)półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepraszam Was, że w ostatnich dniach bardzo rzadko zamieszczam przepisy, ale walczę wciąż z nieskończonym remontem domu.. . Mimo na nowo rozkopanej kuchni, stworzyłam coś prostego
La grande e la piccola cuocateż rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( p anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia. Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały(...)sucha miękką szmatką. Warto również zadbać o to, by w lodówce nie mieszały się zapachy przechowywanego tam jedzenia – s ą na to dwa sposoby: soda oczyszczona lub mielona kawa – w stawiamy do lodówki pojemnik z wybranym produktem – będzie chłonął zapachy jak nic innego! TECHNOLOGIA NO FROST W dzisiejszych czasach mamy dostęp do lodówek z technologią
Ostra na Słodko