minut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną(...)imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :) W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie
Tajskie smakiPodstawą każdej udanej imprezy jest dobre jedzenie, zatem jeżeli szukasz pomysłu na ciekawe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu potrawy, to te dwa makaronowe przepisy na
Kraina Miodem PłynącaSłoneczny, październikowy wtorek, to wspaniała okazja, aby zaserwować sobie rozkoszną pomidorowość w niezwykłym wydaniu :) Znacie Cobbler? To niesamowicie proste i pyszne danie wywodzące się z ziemi
Kuchnia w Słońcu SkąpanaFantastyczne zielone risotto z bobem jest kwintesencją lata. Łączy wyraziste smaki boczku, czosnku i wina z sycącym bobem, słodkawą cebulą i kremowa konsystencją ryżu z śmietanką
Pyry na Gazskładników, który został niemalże całkowicie wyparty z tego angielskiego przysmaku jest składnik, od którego pochodzi nazwa ciastek czyli mincemeat – “mince” siekać oraz “meat” mięso. W dzisiejszych ciastkach na próżno szukać tego składnika, ponieważ większość obecnych przepisów go nie zawiera a ciastka kupione w sklepie też go nie mają w swoim składzie. Drugim ze składników, który(...)suszonej żurawiny 100 g skórki kandyzowanej sok oraz otarta skórka z 1 cytryny sok oraz otarta skórka z 1 pomarańczy 180 g cukru brązowego jasnego 1 i 1/4 łyżeczka mielonych: gałki muszkatołowej, imbiru, goździka, kolendry, ziela angielskiego 80 g miękkiego masła 1 duże kwaśne jabłko 1 łyżeczka mielonego cynamonu 100 ml whiskey Mincemeat Jak zrobić nadzienie mincemeat
MeCooksusmażeniu jest rewelacyjnym wegetariańskim zamiennikiem schabowego. W środku miękki i soczysty, a z zewnątrz chrupiący, rewelacyjnie smakuje zwłaszcza z sosem śmietanowo-koperkowym . Zobacz również więcej przepisów na zamienniki mięsa oraz przepis na flaki z koziej brody . Pozostałe przepisy z grzybami znajdziecie tutaj Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia(...)keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Ciasto Lion bez pieczenia Michałki
WegePrzepisZ racji tego, że rzeczywistość ostatnio nas nie rozpieszcza, a na horyzoncie nie widać zarysów nowego brzegu, pomyślałam, że dobrze nam wszystkim zrobi trochę różu :) Słodkie
Kuchnia w Słońcu Skąpanakrótsze lub dłuższe dyskusje o jedzeniu nie przewidują (widocznie) wtrącania nic na temat, choćby i najbardziej podstawowych, danych osobowych. Wszystko zaczęło się, gdy na obiad zaserwowano wielki kawał pieczonego mięsa, a wyżej wymieniony kucharz nie tylko kroił je na porcje i nakładał na talerze, ale też opowiadał, co jeszcze tego dnia serwują. Poczułam się jak w restauracji; w dodatku całkiem(...)formę do zapiekania o średnicy 26 cm) 400 g płatków owsianych 750 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód, cukier i cynamon dobrze wymieszać. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSierpień to kopalnia ciepłych i delikatnych smaków. Soczyste pomidory, jędrne cukinie i kabaczki, delikatne patisony, smukła fasolka szparagowa, słodkie brzoskwinie i śliwki, winne jeżyny, chrupiące papryki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZ ostatniej górskiej wyprawy przywiozłam do domu kilogramy najróżniejszych oscypków. Małe, duże, klasyczne i te z innego mleka... Uwielbiam, kiedy trzeszczą miedzy zębami w ten charakterystyczny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaImprezowe dania na Andrzejki Ciasta i ciasteczka na Andrzejki Ciastka francuskie Wąsy Ciasteczka z wróżbą Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Ciasteczka z makiem białym – Łatwe Ciasto
Dorota SmakujeDziś coś mega szybkiego i smacznego – makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili (aglio, olio e peperoncino). Jego przygotowanie zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu! Jest
Smaki Na Talerzuwystarczające. Możemy oczywiście dostosować jej stopień wysmażenia do własnych upodobań, tak jak zazwyczaj w przypadku mięsa. Pamiętajmy jednak, że cokolwiek z nią nie zrobimy, to w przeciwieństwie do niektórych mięs nie może ona pozostać w środku surowa! Na początku wątróbkę warto obsmażyć krótko i intensywnie z obu stron, aby ją w miarę możliwości „zamknąć”, a potem nieco już ostrożniej(...)grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej kilka łyżeczek słodkiej śmietany 18% Instrukcje Ziemniaki obieramy, kroimy na 2-3 części i wrzucamy do gorącej
Kulinarna Pokusawystarczające. Możemy oczywiście dostosować jej stopień wysmażenia do własnych upodobań, tak jak zazwyczaj w przypadku mięsa. Pamiętajmy jednak, że cokolwiek z nią nie zrobimy, to w przeciwieństwie do niektórych mięs nie może ona pozostać w środku surowa! Na początku wątróbkę warto obsmażyć krótko i intensywnie z obu stron, aby ją w miarę możliwości „zamknąć”, a potem nieco już ostrożniej(...)grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej kilka łyżeczek słodkiej śmietany 18% Instrukcje Ziemniaki obieramy, kroimy na 2-3 części i wrzucamy do gorącej
Kulinarna PokusaBędąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe(...)cukinię, solimy, odstawiamy na 5 minut, wyciskamy w dłoniach masę, odciskając nadmiar wody. Masę z cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk
SMYKWKUCHNI