mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1307/1557)

Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 170

Pizza już dawno przestała być tylko zwykłym plackiem z sosem pomidorowym, obłożonym mięsem i serem – w zależności od grubości i charakteru ciasta pizza pozwala dobrać inne niż pomidorowy sosy i całe bogactwo dodatków. To świetny sposób na podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący(...)też (albo kamień). Po podrośnięciu smarujemy oba placki zielonym pesto. Posypujemy placki cienko pokrojoną szalotką i rozkładamy osuszone szparagi. Posypujemy całość skórką startą z cytryny, odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Rozrzucamy z wierzchu zielony groszek. Ser mozzarella rozrywamy w dłoniach i równomiernie rozkładamy na plackach.   Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 10 minut. Następnie

Karo in the Kitchen
Bigos 220

jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat na potrzeby(...)wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku czarny pieprz świeżo mielony sól (albo i nie, patrz niżej) 3-4 łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego w jego braku) Instrukcje Kiszoną kapustę odciskamy, siekamy na kilkucentymetrowe kawałki i namaczamy

Kulinarna Pokusa
Zupa z makaronem i soczewicą. 101

Jest to jeden z lepszych pożywnych posiłków jaki możemy ugotować przy użyciu kilku produktów. Prosta, pyszna i zdrowa zupa z makaronem i soczewicą ! Soczewica czerwona jest dobrą alternatywa dla mięsa i warto wprowadzić to warzywo do swojej diety ze względu na jej dobroczynne właściwości. Soczewica pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia naszą przemianę materii. Obniża poziom złego cholesterolu(...)korzeń pietruszki – 1 cebula biała – 1 czerwona cebula – 100 g selera – 5 łyżek koncentratu pomidorowego – 100 g makaronu – 2 l bulionu – ¾ łyżeczki mielonego imbiru – sól, pieprz – natka pietruszki – ½ łyżeczki tymianku – ½ łyżeczki majeranku – 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Soczewicę opłukujemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy bulion

Zdrowy Styl Joanny
Pieczony kurczak z pyszną skórką, prosty przepis na trudny czas 116

5 / 5 ( 1021 votes ) Pieczony kurczak z pyszną skórką, prosty przepis na trudny czas Pieczony kurczak z pyszną skórką, idealnie wypieczoną, chrupiącą i aromatyczną. Szczególnie dobry

Ogrodnik w podróży
Makowiec 108

Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie jest(...)będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn ! Przygotowanie nadzienia Mak opłukać , zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić

SprawdzonaKuchnia.pl
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 159

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe

Moja Delicja
Pasta z cukinii i ciecierzycy 41

naszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych(...)Składniki: 2 średnie cukinie 1/3 szklanki suchej ciecierzycy garść liści bazylii (w oryginale jest natka pietruszki) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ćwierć łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól pieprz oliwa extra virgin pestki granatu (opcjonalnie) Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc (przynajmniej

Kardamonovy
Pikantne udka kurczakowe na piwie po chińsku 141

Wróciłem właśnie po pracy do domu, na szybko zjadłem co-nieco i siadam do bloga wpisać parę zaległych przepisów. Akurat Madzi nie ma, bo alkoholizować się

Marder&Marder Manufacture
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 244

krajach północnej Afryki, takich jak właśnie Tunezja, Egipt i Maroko, ale też leżących nie całkiem daleko Izraelu, Libanie i Turcji. Kiełbaski Merguez to cienkie surowe kiełbaski z mieszanego mięsa – jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu(...)duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 4 jajka dowolnej wielkości 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu 2 średniej wielkości czerwone papryki 2 puszki pomidorów w zalewie, po 400g każda + 1 puszka wody 1 łyżka przyprawy Ras el Hanout 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju DO PODANIA gęsty

Karo in the Kitchen
Sałatka na ciepło z makaronu orzo 121

Za każdym razem, gdy próbuję nowych dań nie mogę wyjść z podziwu, ileż to na świecie jest pysznych smaków, których jeszcze nie skosztowaliśmy. Taka jest właśnie

Moja Delicja
Wszystko co musisz wiedzieć o tofu 104

partii świeżego mleka sojowego z nigari (to coś co pozostaje, gdy sól zostanie usunięta z wody morskiej). Co zawiera tofu? W diecie wegetariańskiej i wegańskiej tofu zastępuje ser oraz mięso . Tofu posiada wiele cennych wartości odżywczych, jest cennym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i szeregu witamin i składników mineralnych. Tofu zawiera bardzo dużo białka, dobrej jakości tłuszcze roślinne oraz(...)dodatkowym ciężarem np. miska wypełniona owocami. Tofu można przyrządzić na różne sposoby: nadaje się doskonale do marynowania, można je panierować i smażyć jak kotlety, można zrobić z niego ,,mielone”, w tym celu aby szybko przygotować ,,mielone”, pokrusz (odsączone z nadmiaru wody) tofu palcami na patelni i dobrze podsmaż, możesz dodać trochę sosu sojowego (wypróbuj

365 dni dookoła kuchni
Ośmiornica pieczona w folii 287

podać tak,by wyglądał ładnie i elegancko na talerzu. To jednak nie jest istotne, bo dla konesera osmiornicy nie wyglad jest ważny, ale jej wyrafinowany smak i wyjatkowo delikatne mięso. Jak prawidłowo oczyścić i przygotować ośmiornicę? Kliknij w ten link i dowiesz się wszystkiego od A do Z , łącznie z innymi przepisami na osmiornicę Dodatki podane do śmiornicy mogą nadrobić(...)podgrzać ją Do oliwy wrzucić ziarna gorczycy, kolendry i kminku i podprażyć je Dodać teraz plasterki ziemniaków, sok z limonki i skórkę z limonki, kurkumę, sól i czarny mielony pieprz. Zamieszać delikatnie tak by ziemniaki pokryły się dokładnie przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekana natka i dymką ze szczypiorkiem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Hummus z rukolą 47

naszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych(...)łyżeczka 5 ml ,  łyżka 15 ml . Składniki: 2 duże garści rukoli 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 3 łyżki tahiny (pasty sezamowej) 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/3 szklanki wody z gotowania ciecierzycy sok wyciśnięty z 1 małej cytryny (lub więcej, do smaku) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka oliwy extra virgin sól   pieprz czarnuszka

Kardamonovy
Wytrawne syrniki – serowe placki ze szczypiorem i wędzonym boczkiem 239

bardzo szybko ale nie był suchy. Ważne jest żeby ser tak rozdrobnić, by grudki były jak najdrobniejsze. Szczypiorek drobno siekamy. I tak samo siekamy albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wędzony na gorąco boczek. Im będzie drobniejszy tym lepiej – to nie skwarki, masa musi być zwarta, zbyt duże kawałki mogłyby sprawić że syrniki się porozpadają. Do twarogu wbijamy jedno jajko(...)boczku wędzonego na gorąco, w kawałku ½ solidnego pęczka szczypioru z dymki ½ szklanki mąki pszennej typ 500-550-650 + mąka do obtoczenia i posypania deski ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu olej rzepakowy do smażenia

Karo in the Kitchen
Jesienna zupa krem z brukwi 114

Ostatnio coraz bardziej szaro na niebie, coraz wcześniej robi się ciemno i coraz częściej kropi deszcz. Kiedy pewnego razu na kuchennym blacie pojawiła się dorodna brukiew

Kuchnia w Słońcu Skąpana