Tagliatelle z krewetkami duszonymi w białym winie z papryką. 236Ostatnio w Naszym jadłospisie coraz częściej pojawiają się ryby i owoce morza, więc tak też będzie w dzisiejszym przypadku, a mianowicie mamy zaszczyt zaprezentować Wam tagliatelle z krewetkami. Delikatne mięso krewetek jest lekkostrawne, niskokaloryczne, a więc polecane osobom dbającym o linię. Ma też wysoką wartość odżywczą, dlatego coraz częściej gości na Naszych stołach. Przede wszystkim trzeba tu wspomnieć(...)fluoru. Czego więc potrzebujemy do przygotowania tegoż dania? 250 g krewetek ( my użyliśmy krewetek białych, niestety mrożonych) pół główki czosnku 1,5 szklanki białego wina papryka mielona słodka 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz makaron tagliatelle masło Jak sami widzicie z kilku składników będziemy przygotowywali całkiem nieźle zapowiadające się danie. Co i jak musimy więc zrobić
Wspólne smaki
karkówka do chleba --pane di maiale 197Składniki: 2 kg dkg karkówki wieprzowej 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek, 2-3 łyzki tymianku 1 łyżka-, vegeta,olej, Dodatkowo: garnek gliniany Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy. Suche składniki : pieprz, sól, majeranek podgrzewamy na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i taką miksturą nacieramy mięso. Odstawiamy(...)czasie wkładamy przygotowane mięso,i i umieszczamy w zimnym piekarniku. Pieczemy w 190 °C w czasie 2 godzin. Po tym czasie wyjąc mięso, powinno być gotowe Po upieczeniu mieso przełożyc na talerz. Zimne wstawic do lodówki. Polecam pane di maiale ---- Ingredienti : 2 kg di collo di maiale once 1/2 cucchiaini di paprica dolce e pepe , e 1 cucchiaino di paprika
w mojej kuchni
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 241moich marudzeń wygrzebał mi starą maszynkę do mięsa najpierw pokręciłam nosem ale w końcu stwierdziłam, że w zasadzie czym jest poświęcenie się by przemielić trochę twarogu w porównaniu z smakiem prawdziwego sernika. Na drugi dzień poszłam więc do pobliskiego sklepu, żeby kupić twaróg a tu moim oczom objawił się ser potrójnie mielony, no w końcu! Jednak istnieje sprawiedliwość
ciastkarnia na kruchym spodzie
Gęsina w słodkiej kapuście 262ochłodzeniu w lodówce. U góry faktycznie zgromadzi się lżejszy tłuszcz, jednak poniżej ukryta zostanie spora ilość bardzo aromatycznej mięsnej galaretki. Pochodzi ona z soków, które upuściło podczas pieczenia mięso i zdecydowanie nie powinniśmy jej nigdy wyrzucać! Ma wspaniały smak i aromat i możemy użyć jej np. tam, gdzie wg standardowego przepisu potrzebny jest mocno esencjonalny bulion drobiowy. Dlatego jeżeli przygotowując(...)leśnych 2 łyżki smalcu z gęsi lub kaczki 250ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 2 łyżki powideł lub konfitury ze śliwek kilka liści laurowych 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu sól Instrukcje Nogi z gęsi solimy (ok. 2 łyżeczek) i umieszczamy w na ile to możliwe dopasowanej do ich wielkości brytfannie, którą bardzo szczelnie zamykamy folią aluminiową
Kulinarna Pokusa
Pulpeciki z ciecierzycy i buraka (Polpettine con barbabietola e ceci) 214Zapraszam Was na wegetariańskie pulpeciki, do których przygotowania wykorzystałam ciecierzycę i buraka. Smak pulpecików wzbogaciłam dodatkiem kolendry, kuminu rzymskiego, słodkiej
La grande e la piccola cuoca
Schabowe z papryką i żółtym serem 179Szybki standardowy obiadek. Od czasu do czasu taka normalność się przydaje, obiad normalny dodatek w postaci brokuła z tego przepisu już niekoniecznie :) Składniki 2-4 kotlety
Piekielna Kuchnia Pati
Gulasz z mortadeli 235Tym razem propozycja prostego dania na każdą okazję i każdą porę dnia: Nie ma chyba nic łatwiejszego. Potrzebne produkty: -solidna porcja mortadeli-1,2
Maminek kulinarny
Gryczana pieczeń 233Za kaszą nie wszyscy przepadają ale ta propozycja może niektórych przekonać. Wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy :)Składniki:- 200 g kaszy gryczanej- 400 g łopatki- 1
Zainspirowana w kuchni
Tadżin z kurczaka z suszonymi morelami i cytrynowym kuskusem 198puszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego lubgo drobiowego 1 łyżka miodu 50 gramów płatków migdałów garść świeżej kolendry 2-3 łyżki pestek granata sól świeżo mielony czarny pieprz Składniki na kuskus: 1 szkl kuskusu 1 cytryna 2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz woda P odudzia z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i przyprawić solą(...)razem z wodę, w której się moczyły. Wszystko razem przemieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody lub bulionu. Podgrzewać wszystko razem kilka minut po czym dodać zrumienione mięso kurczaka. Dusić pod przykryciem przez 15 minut aż kurczak całkowicie się ugotuje, a smaki potrawy się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kuskus wsypać do żaroodpornej miski. Zalać wrzątkiem
olalacooking
Pieczone kotlety schabowe 121kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć masełko, nie są przesuszone. Są pyszne, odkroiłam sobie kawałeczek na próbę i z trudem opanowałam(...)jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy plaster włożyć do foliowej reklamówki, rozbić na grubość około 1/2 cm z każdej strony. Posolić i popieprzyć z dwóch stron. W miseczkę nasypać
moj przepis na
Pieczone kotlety schabowe 117kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć masełko, nie są przesuszone. Są pyszne, odkroiłam sobie kawałeczek na próbę i z trudem opanowałam(...)jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy plaster włożyć do foliowej reklamówki, rozbić na grubość około 1/2 cm z każdej strony. Posolić i popieprzyć z dwóch stron. W miseczkę nasypać
moj przepis na
Pieczone kotlety schabowe 141kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć masełko, nie są przesuszone. Są pyszne, odkroiłam sobie kawałeczek na próbę i z trudem opanowałam(...)jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy plaster włożyć do foliowej reklamówki, rozbić na grubość około 1/2 cm z każdej strony. Posolić i popieprzyć z dwóch stron. W miseczkę nasypać
moj przepis na
Schabowy w wędzonej papryce 173Schabowy w wędzonej papryce Kotlet schabowy , to nieśmiertelny element polskiej kuchni . Niedzielny obiad, bez tego kawałka mięsa w chrupiącej panierce , jeszcze nie tak dawno ,nie istniał . Czasy się zmieniły , schabowy…pozostał ten sam …więc może ,czas przy nim nieco pogrzebać Nie ,żebym nie lubiła, klasycznej wersji , wręcz odwrotnie ,osobiście uważam ,że jest to jedno z najsmaczniejszych dań . Generalnie(...)smaczny to daje największą pewność ,że świeży . No ale do rzeczy , moi chłopcy, nie lubią nudy , nawet w kuchni , więc specjalnie dla nich ożywiłam nieco wersję klasyczną , używając wędzonej , mielonej papryki i czosnku ..wyszło pysznie . Polecam , naprawdę udana modyfikacja – mimo że tak niewielka Składniki na cztery osoby : 4 grube kawałki schabu ( mój , był z odrobiną tłuszczu , tym razem
Ogrodnik w podróży
Zupa z brukselki 168brukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają. Zupy gotuję zazwyczaj na wywarze z mięsa, chociaż ostatnio bardzo przypadła mi do gustu lżejsza wersja z samych warzyw. Do lżejszej wersji zupy dodaję masło, aby mogły się przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, K). Zupa(...)mały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 100 ml śmietany
Kuchcik gotuje
Szaszłyki "BBQ" 191pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki cukru dodatkowo: sos Tatarski WINIARY Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około(...)większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z sosem Tatarskim WINIARY. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Lena Gotuje