mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1167/1557)

Karkówka duszona w sosie własnym 333

Podczas robienia zakupów zastanawiałam się z mężem co kupić na obiad... Ryba była, schab, mielone, kurczak były... Na co mąż z lodówki triumfalnie wyciągnął karkówkę i z entuzjazmem oznajmił "Będzie karkówka w sosie własnym!". Ugotowałam no i jest :) Składniki na karkówkę duszoną w sosie własnym (4 porcje): karkówka wieprzowa około 500 g 2 (większe) cebule 3 ziela angielskie(...)ząbki czosnku sól pieprz mąka Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na patelni, odłożyć. Karkówkę oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm i bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do mocnego zarumienienia się mięsa. Przełożyć mięso z cebulą do Woka lub czegoś innego typu garnkowego

Karola gotuje
Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem 152

tłusta i nie dość doprawiona. To zmieniło się, gdy odkryłam, że można wyjąć ją z osłonki i podsmażyć. Wtedy cały tłuszcz zostaje na patelni, a my mamy dobrej jakości mięso, które możemy sobie dowolnie doprawić. Do tej pory jadłam to danie jako ciepła przystawk ę, ale odkryłam, że jest dobre na chlebie. Taka kanapka drwala da nam siłę na cały(...)biała kiełbasa na każdą osobę opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała cebula obrana i drobno pokrojona po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, majeranku i ostrej papryki pieczywo   Jak przygotować kanapkę ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem?   Na patelni podsmażamy wyjętą z osłonki i pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki kiełbasę

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka 150

oliwek 150g kukurydzy konserwowej 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie pomidory (250g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 2-3 łyżki octu kilka łyżek oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Z czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w kostkę/paski (2-3cm). W międzyczasie zagotowujemy(...)kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała lekko ale dente. Odcedzamy ją i pozwalamy nieco przestygnąć. Z piersi kurczaka usuwamy skórę; mięso kroimy w 2cm kostkę. Oliwki dzielimy wzdłużnie na pół, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą (7-8mm) kostkę. Pomidory

Kulinarna Pokusa
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 179

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy

Moniki Smakołyki
Grillowana kapusta i ziemniaki 168

przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę ostrości, żeby kapusta nabrała smakowej wyrazistości(...)olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże igiełki rozmarynu, kapusta: 1 mała, młoda główka białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli

Moniki Smakołyki
Polska zupa szczawiowa. 180

szczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz są jak znalazł, ale można również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży(...)ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki 100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka koperku      Mięso lub kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, i gotujemy 30 minut. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy w krążki, obieramy

Rozpustne gotowanie
Pikantny pieczony kurczak 200

maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki tymianku(...)maślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie. Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką

R'n'G Kitchen
Jarsko i ekologicznie 145

Ostatnio testowałam paczkę z ekologiczną zawartością. Moją uwagę zwróciły kawałki suszonej soi, które świetnie pasują do sosów zamiast mięsa. Taki soja crunch wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie lub jeszcze lepiej w warzywnym bulionie, a następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi. Hinduske curry z sojowym crunch Składniki(...)sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka

codojedzenia
Piccata z dorsza z kaparami 280

porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby(...)cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy składniki: pietruszkę siekamy, kapary odsączamy z zalewy. Do bulionu dolewamy wino i sok z cytryny. Rybę solimy

Poezja smaku
Kopytka z sosem pieczarkowym 2330

podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę do ziemniaków lub maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam(...)się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli, dodajemy również przyprawione

kgwjanczewo
Pasztetowa domowa parzona 172

wątroby 600 g słoniny160 g kaszy mannyprzyprawy8 g pieprzu10 g  majeranku4 g  ziele angielskie200 g cebuli surowej 15 g soli  / na 1 kg mięsa przygotowaniePodgardle, boczek, słoninę podzielić na kawałki zbliżonej wielkości. Zalać gorącą wodą i parzyć w temp. ok 75 stopni przez  1,45h. Na 15 minut przed końcem parzenia dorzucić wątrobę(...)wywarem kaszę mannę i parzymy na małym ogniu przez ok 20 minut, cały czas mieszając.Boczek,podgardle, wątrobę i słoninę pokroić na  kawałki mieszczące się w maszynce do mielenia, a następnie mielić 3 razy używając  sitka  3 mm.  Można też wszystko rozdrobnić przy pomocy blendera.Zmielić  najpierw cebulę, potem wątrobę, dalej boczek i podgardle

Stare Gary
Szpinak "uduszony" 134

Czas na szpinak. Teraz dostaniemy jeszcze świeży. Oczywiście można użyć mrożonego. Kupujcie ten mrożony w całości, nie mielony. Ten mielony moim zdaniem jest nic nie wart. Po odmrożeniu dobrze wyciśnijcie wodę. Przepis dotyczy jednego pęczka. Jedną cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor. Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki. Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy(...)pieprzymy . Mieszamy chwilę. Dodajemy gałkę muszkatułową , ok.pół łyżeczki. Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min. Posypujemy parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym, mieszamy. Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
marynowane kacze udka w jabłkach... 138

Składniki: udka z kaczki 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czarny pieprz mielony Prymat, słodka papryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, jabłka 4 sztuki, przyprawa w płynie - do smaku przygotować marynatę: olej, pieprz, papryka, majeranek, miód, kucharek, sok z cytryny dobrze wymieszać udka kacze opłukać(...)osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć je marynatą i do lodówki na 2-3 godziny na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony i dusić je pod przykryciem do miękkości mięsa jabłka bez skórki pokroić na większe kawałki i dodać je do kaczki bez przykrycia je podsmażać z 15 minut, do smaku można dodać przyprawę w płynie i majeranku 2 łyżeczki.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka w ostrej panierce 207

paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/4 szklanki oleju Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować żeberka w jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia .  Na patelni rozgrzać   olej . Smażyć mięso

Buniabaje w kuchni
Zupa z dyni i soczewicy 128

Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido

My Chcemy Jeść

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję