mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1166/1557)

Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 258

suszonymi morelami i sosem jabłkowym są bardzo aromatyczne, pachną grzybami i jabłkami i uwierzcie mi (nie na słowo, spróbujcie!), że takie połączenie jest zaskakująco obłędne :) Składniki (na 1 kg mięsa): 1 polędwiczka wieprzowa o wadze 1 kg (oczywiście możecie użyć mniejszych, ale przy jednej jest mniej pracy :)) kilka plastrów suszonej szynki (parmeńska, de Bayonne, serano, etc, im cieńsza tym lepiej(...)cebula 1,5 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1,5 łyżeczki suszonego) 2 łyżki calvadosa (ewentualnie wódki, spirytusu lub rumu) 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżki masła dodatkowo: nitka lub sznurek Wykonanie: Morele i suszone grzyby zalać wrzątkiem (w osobnych miseczkach), odstawić na min. 15 minut. Cebulę drobno poszatkować

Pociąg Do Kuchni
Pieczone żeberka a la ratatouille 205

pewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa(...)średni bakłażan (400g) 1 średnia cukinia (400g) 2 nieduże pomidory (250g) 2 średnie cebule (250g) 3 średnie kolorowe papryki (600g) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżeczki soli do potrawy + 2 łyżeczki do obróbki bakłażana Instrukcje Przygotowanie potrawy zaczynamy z pewnym wyprzedzeniem od bakłażana. Kroimy go w poprzek w plastry o grubości

Kulinarna Pokusa
„Kieszeń Włocha ” drobiowe filety inaczej 207

chociaż może kiedyś się o to pokuszę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Filety drobiowe, nadziewane mozzarellą , mielonymi suszonymi pomidorami , obtoczone w pudrze z suszonej cebulki i płatkach kukurydzianych , smakują wybornie . Zresztą , gdyby przepis był nieudany , nie zamieszczałabym go na blogu , bo i po co . Moja rodzinka(...)mozzarella wypłynie ) . Kulkę mozzarelli, kroimy na połowę i każdą połówkę obtaczamy w pomidorowym proszku , wkładamy do kieszeni fileta , dociskamy delikatnie , żeby go zamknąć ( ser ,nie powinien wystawać z mięsa ) . Nadziany filet solimy z obu stron , obtaczamy w cebulowym proszku , a następnie w roztrzepanych jajkach i rozkruszonych płatkach kukurydzianych . Odstawiamy na godzinkę do lodówki ,żeby stężały . Smażymy na złoty kolor

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony na jabłkach , smaki jesieni 115

Jonatana ) 2 cebule 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżki miodu 1 szklanka półsłodkiego, czerwonego wina ( ja użyłam domowego z dzikiej róży i czarnego bzu ) 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego ( dostępny na All.. lub w sklepach z orientalną żywnością, można też pominąć, choć daje super owocowy posmak ) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru(...)rozcinamy od strony pleców , pod skórę wciskamy kawałki masła , solimy do smaku . Na koniec całego , od zewnątrz i od wewnątrz nacieramy pastą z moździerza . Dokładnie pokrywając nią każdy kawałek mięsa . Na blaszce do pieczenia rozrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pozbawione gniazd nasiennych , jabłka ( nie obieramy bo zrobi się dżem ) Teraz z listy „dodatkowo” mieszamy w miseczce olej

Ogrodnik w podróży
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI (keto, LCHF, redukcja) 95

ząbki czosnku 50 g sera mozzarella twardego w kostce (nie z zalewy) 25 ml oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska  lub  kłodawska pieprz czarny  mielony Dodatki: 100 g pomidorków koktajlowych 15 g orzechów pecan 100 g mixu sałat z rukolą, roszponką, jarmużem 15 ml oleju MCT lub oliwy z oliwek 5 ml (1 łyżeczka) soku(...)naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szparagi przygotować odcinając lub odłamując zdrewniałe końcówki. Więcej na temat wybierania i przygotowania szparagów znajduje się w dedykowanym artykule. Mięso z obydwu stron oprószyć solą i pieprzem a w środku dodatkowo wyłożyć czosnek, liście szpinaku oraz pokrojone kawałki sera mozzarella. Całość nadzienia doprawić solą i pieprzem. Następnie kieszonkę zamknąć

Ola la LCHF
Żurek wielkanocny 115

Żurek to bardzo popularna w Polsce zupa, którą robi się na wywarze z mięsa (żeberka, wędzonka), warzyw i zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek należy przygotować na kilka dni przed ugotowaniem żurku, gdyż jego baza czyli mąka żytnia i woda, muszą chwilę postać aby mogły sfermentować. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziecie TUTAJ . W okresie wielkanocnym większość z nas robi(...)żurek na wędzonce , w okresie Świąt Bożego Narodzenia do żurku dodawane są również grzyby suszone. Jeśli lubicie cięższy, dość tłusty żurek to ugotujcie go na kilku mięsach wędzonych. Zarówno boczek jak i wędzona kiełbasa pozwolą Wam zrobić taki właśnie żurek. Nieco bardziej delikatny żurek uzyskacie poprzez dodanie do gotowania szynki wędzonej. Na taki właśnie żurek na wędzonej szynce zostawiam

MeCooks
Masło czosnkowo-ziołowe 136

Najprostsze na świecie masło czosnkowo-ziołowe! Hit na grilla, do grzanek, pieczonych ryb czy mięsa. Zrobione z prawdziwego masła, świeżego czosnku oraz świeżych ziół. Smakuje fantastycznie i stawia kropkę nad „i” wielu daniom. Można je wykorzystać do podania GRILLOWANEGO ŁOSOSIA , czy PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW . Prosta rzecz, a sprawia, że każda potrawa zyska na smaku i aromacie. Wystarczy raz zrobić większą porcję(...)później korzystać, kiedy mamy na to ochotę. Składniki 50 g masła 2 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 3-4 listki świeżej bazylii gałązka rozmarynu sól i świeżo mielony pieprz o smaku Czas przygotowania 10 minut Liczba porcji ok. 12 porcji po 5 g Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 37 Białko: 0,05 g Tłuszcz

Analiza Smaku
Kotlety pulpety rybne w marynacie 113

ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy(...)Ostudzić. Kotlety : cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć

królestwo garów
Klopsiki duszone z młodą kapustą 404

jajko 2 łyżki kaszy manny cebula (posiekać) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku) łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli mąka pszenna lub sojowa do obtaczania tłuszcz do obsmażenia Kapusta: główka młodej kapusty 2 marchewki cebula 2 ząbki(...)być w ziarenkach) łyżka majeranku pieprz i sól do smaku 3 łyżki masła klarowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić klopsiki z młodą kapustą? Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.  Mięso wymieszać dokładnie dłonią ze wszystkimi podanymi składnikami. Powinna powstać zwarta jednolita masa, z której dają się formować klopsiki wielkości małej mandarynki. Mleka po moczeniu bułeczki nie wylewać, jeśli mięso jest

Kuchcik gotuje
Kotlety z kalafiora 160

Dawno nie było tutaj dań w stylu #niemarnuję, dlatego z ogromną przyjemnością zapraszam dziś na Kotlety z kalafiora . To danie dla osób, które unikają mięsa, a gdy wyrzucimy z przepisu jajko, będą idealne również dla wegan. Kotlety z kalafiora powstały jako efekt czyszczenia lodówki. Z wczorajszego dnia zostało nam za dużo ugotowanego kalafiora, a tradycyjny kalafior w bułce troszkę już(...)która została z poprzedniego śniadania, trzeba było jakoś te produkty wykorzystać, żeby nie zmarnować I tak padło na kotlety. Samo ich przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych mielonych, mało tego, powiedziałabym, że robi się je nawet krócej. Co ważne, są naprawdę mega łatwe. Wystarczy tylko wszystko zmiksować i potem usmażyć. Może być coś łatwiejszego? (pomijam zalanie gotowego

365 dni dookoła kuchni
Idealne na lunch do pracy – musaka z komosą na skróty 159

żeby jakiś czas później wyciągnąć z lodówki i zjeść, pachnące przyprawami korzennymi, aromatyczne danie! Czas przygotowania : 30 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Składniki: 250 g mielonego indyka Szalotka lub mała cebula 2 średniej wielkości bakłażany Ząbek czosnku Łyżka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu Łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) Serek kozi(...)wzdłuż na połowy i solidnie posól. Odstaw na 15 minut. Krok 2 Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Smaż mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj mięsu, podkręć ogień i smaż oddzielając szpatułką duże grudki mięsa od siebie. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj zioła i przyprawy, zamieszaj. Dodaj przecier rozcieńczony wodą oraz wino. Przykryj i duś około

Niedzielny kucharz
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 129

PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie z twarogiem.  Na stolnicę wykładam masę ziemniaczaną, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i wsypujemy mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki.  Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka. W osolony wrzątku gotujemy kopytka(...)momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerze.  Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną.  Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy.  Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 306

drobne elementy, nie powinno się ich piec zbyt długo bo mięso będzie suche i niesmaczne. Pałki po kolei wkładamy do woreczka, potrząsamy przyprawami do pełnego obtoczenia w nich mięsa, otrzepujemy do woreczka nadmiar przypraw i rozkładamy tak naszykowane pałki na ruszcie, zachowując między nimi odstęp dla lepszej cyrkulacji powietrza. Ruszt wstawiamy na środkowy poziom do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy(...)razu po upieczeniu – z surówką, frytkami, ulubionym sosem – zimny kurczak przestaje chrupać. SKŁADNIKI 800-900g pałek z kurczaka 1 pełna łyżka mieszanki ziół włoskich 1,5 łyżki suszonej mielonej cebuli 1,5 łyżki suszonego mielonego czosnku 1,5 łyżeczki drobnej soli 1 pełna łyżeczka mielonej papryki – słodkiej lub ostrej ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Karo in the Kitchen
Pieczone żeberka w marynacie musztardowo sojowej z ziemniakami 182

średnie cebule białe, olej rzepakowy, sól do smaku, marynata: 2 łyżki musztardy bawarskiej, 2 duże łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 mała łyżeczka curry, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Żeberka kroimy na paski. Marynata: musztardę mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu.  Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz. Marchew obieramy(...)foliowego. Żeberka, marchew, cebulę wkładamy do drugiego rękawa, końcówki związujemy. Ziemniaki i żeberka pieczemy ok. 60 min w 200°C.  Przed końcem pieczenia rozcinamy worek, żeby warzywa i mięso ładnie się przypiekły (ok. 15 min przed końcem). Rada: czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze i chudsze

Moniki Smakołyki
Tuńczyk w sosie teriyaki 225

coś wyjątkowego i niecodziennego, coś na specjalne okazje ;) Na tuńczyka polowałam długo i strasznie byłam ciekawa jak smakuje.  Nie potrafię dobrać słów, ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach.  Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym nie uwierzyć. Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był(...)Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn świeży (ostrożnie z ilością, dosłownie kilka igiełek)  pieprz świeżo mielony 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę. Sos sojowy

Czerwona Porzeczka
Karkówka duszona w sosie własnym 335

Podczas robienia zakupów zastanawiałam się z mężem co kupić na obiad... Ryba była, schab, mielone, kurczak były... Na co mąż z lodówki triumfalnie wyciągnął karkówkę i z entuzjazmem oznajmił "Będzie karkówka w sosie własnym!". Ugotowałam no i jest :) Składniki na karkówkę duszoną w sosie własnym (4 porcje): karkówka wieprzowa około 500 g 2 (większe) cebule 3 ziela angielskie(...)ząbki czosnku sól pieprz mąka Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na patelni, odłożyć. Karkówkę oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm i bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do mocnego zarumienienia się mięsa. Przełożyć mięso z cebulą do Woka lub czegoś innego typu garnkowego

Karola gotuje
Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem 155

tłusta i nie dość doprawiona. To zmieniło się, gdy odkryłam, że można wyjąć ją z osłonki i podsmażyć. Wtedy cały tłuszcz zostaje na patelni, a my mamy dobrej jakości mięso, które możemy sobie dowolnie doprawić. Do tej pory jadłam to danie jako ciepła przystawk ę, ale odkryłam, że jest dobre na chlebie. Taka kanapka drwala da nam siłę na cały(...)biała kiełbasa na każdą osobę opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała cebula obrana i drobno pokrojona po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, majeranku i ostrej papryki pieczywo   Jak przygotować kanapkę ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem?   Na patelni podsmażamy wyjętą z osłonki i pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki kiełbasę

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka 155

oliwek 150g kukurydzy konserwowej 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie pomidory (250g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 2-3 łyżki octu kilka łyżek oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Z czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w kostkę/paski (2-3cm). W międzyczasie zagotowujemy(...)kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała lekko ale dente. Odcedzamy ją i pozwalamy nieco przestygnąć. Z piersi kurczaka usuwamy skórę; mięso kroimy w 2cm kostkę. Oliwki dzielimy wzdłużnie na pół, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą (7-8mm) kostkę. Pomidory

Kulinarna Pokusa
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 182

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy

Moniki Smakołyki
Grillowana kapusta i ziemniaki 170

przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę ostrości, żeby kapusta nabrała smakowej wyrazistości(...)olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże igiełki rozmarynu, kapusta: 1 mała, młoda główka białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli

Moniki Smakołyki
Polska zupa szczawiowa. 183

szczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz są jak znalazł, ale można również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży(...)ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki 100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka koperku      Mięso lub kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, i gotujemy 30 minut. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy w krążki, obieramy

Rozpustne gotowanie
Pikantny pieczony kurczak 202

maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki tymianku(...)maślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie. Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką

R'n'G Kitchen
Jarsko i ekologicznie 148

Ostatnio testowałam paczkę z ekologiczną zawartością. Moją uwagę zwróciły kawałki suszonej soi, które świetnie pasują do sosów zamiast mięsa. Taki soja crunch wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie lub jeszcze lepiej w warzywnym bulionie, a następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi. Hinduske curry z sojowym crunch Składniki(...)sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka

codojedzenia
Piccata z dorsza z kaparami 286

porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby(...)cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy składniki: pietruszkę siekamy, kapary odsączamy z zalewy. Do bulionu dolewamy wino i sok z cytryny. Rybę solimy

Poezja smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję