Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 280przesmażyć na średnim ogniu, mieszając okazjonalnie, przez około 4 minuty, aż cebula odrobinę się zeszkli. Dodać czosnek i papryczkę – przesmażyć przez minutę. Dodać drugą łyżkę tłuszczu oraz dwa rodzaje mielonej papryki i kurkumę – przesmażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory wraz z 1/2 łyżeczki soli, przesmażyć przez dalsze 3 minuty. Wlać zachowany sok z pomidorów, bulion/wodę, dodać szafran(...)kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki ryby i gotować dalsze 3 minuty lub tak długo, aż mięso ryby i krewetek będzie ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Smak zupy można uczynić bardziej autentycznym przez dodatek białego wytrawnego
Even Better Food
Rolada drobiowa z serem i bazylią 248smak jest doskonały . Składniki : 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 200 g sera żółtego ( gouda ) świeża bazylia , pęczek lub mała doniczka sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden(...)zwłoki w dywan Całość owijamy ciasno folią spożywczą , zakręcając końce i podwijając je pod siebie . Układamy na blaszce do pieczenia , podlewamy wodą , tak ,żeby sięgała na 1 cm wysokości mięsa . Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 C piekarnika i parzymy , obracając co jakiś czas , żeby mięso równo dochodziło . Parzymy , około 60 minut . Wyjmujemy z piekarnika , po przestygnięciu , wstawiamy do lodówki
Ogrodnik w podróży
Chleb pszenno żytni z czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem 206łyżeczki soli, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczki cukru, 200 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego. Przygotowanie: Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier, mąkę żytnią i zalewamy wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)mąki lub wody. Z ciasta formułujemy kulę, układamy ją na blasze posypanej mąką (ja wykorzystałam okrągłą formę - tortownicę). Za pomocą ostrego cienkiego noża lub metalowej szpilki do mięsa, nacinamy ciasto w formie spirali, zaczynając od środka. Wierzch ciasta zwilżamy wodą(za pomocą mokrej dłoni). Zakładamy obręcz od formy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Moniki Smakołyki
Wegańskie naleśniki orkiszowe z parówkami i serem 227Jakiś czas temu przyrządziłam je (jeszcze w wersji dla mięsożerców) mojemu mężczyźnie i również zakochał się w nich. Od czasu naszej diety, czasami wspominamy dania, które były obfite w mięso, sery i inne produkty odzwierzęce. Mój facet często mówi, że ma ochotę na jakieś danie sprzed diety, a ja kombinuję, by chociaż trochę je przypominało, a mimo wszystko było wegańskie(...)mięsko". Z przepisu wychodzi 5-8 naleśników (jeden ok. 95kcal), w zależności od Waszej wprawy :). Składniki na naleśniki: - 450ml mleka sojowego + do rozcieńczenia - 130g mąki orkiszowej - 20g lnu mielonego (lub mielonego siemienia lnianego) - 100-200g - opakowanie lub dwa Vegeplastrów o smaku Cheddara POLSOJA (lub zwykły ser) - 400g - 8 parówek sojowych chili POLSOJA (lub zwykłe parówki) Parówki
Be Fit Be Strong
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 230ząbki czosnku 1/2 cytryny 1 cebula 50 dag. kiszonej kapusty 1 łyżka miodu 1 łyżka smalcu kilka kropel maggi 1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych 200 ml słodkiej śmietanki 18% ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego majeranku 50 g masła sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy(...)garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami-kapustę-mięso-puree, pryskamy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 min. do zrumienienia puree
Kuchnia Beaty
Łososiowa ekstaza 216rodzaju trunkami, począwszy na tych wytrawnych, skończywszy na słodkich - stanowi wtedy świetne "przełamanie" smaków. Wersja tatara, który prezentuję dzisiaj, nadaje się idealnie dla tych, którzy nie przepadają za surowym mięsem czy rybą oraz obawiają się surowych jajek, które najczęściej występują obok tatara. Postarałam się również tak połączyć poszczególne składniki, aby tatar miał różne tekstury - co stanowi niebywałą przyjemność podczas kosztowania(...)taka sama ilość tartego, świeżego chrzanu 2 szalotki 3/4 gałązki świeżego tymianku (listki) 1 łyżka stołowa soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz (młynek) W swoim przepisie użyłam wysokiej jakości tartego chrzanu firmy Ogródek Dziadunia - klik. Dodatkowo: 3-5 jajek (w zależności od ilości porcji - 1 jajko na 1 porcję
Garniec Magalie
Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron. 219zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, tłuszcz do smażenia mąka pszenna rukola Fit&Easy wrząca woda papryka marynowana do dekoracji, bądź pomidory koktajlowe. Wykonanie:1 szkl mąki przesiewamy, dodajemy sporą szczyptę soli(...)wypłynięcia.Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed końcem wlewamy do mięsa 2 łyżki octu balsamicznego. Całość przekładamy do garnka. Herbatą deglasujemy patelnię, wszystko wlewamy do mięsa, dolewamy wody tak, aby mięso było całe przykryte płynem. Gotujemy do miękkości mięsa doprawiamy
Malinowe Pocałunki
Tradycyjne gołąbki na ostro 288jest potrzebne: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 duża kapusta 4 woreczki ryżu białego 3 jajka 2 cebule masło do smażenia bulion pomidory papryczki piri piri zioła polecam ( majeranek, oregano) pieprz, sól Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie i go ostudź, Cebulę posiekaj i podsmaż następnie połącz z ryżem. Do miski dodaj mięso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, zioła). Wymieszaj dokładnie
Niezły Młynek
MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI 262niewiele, tzn.trochę za mało mięsa, ale za to duuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-) Składniki: - 500g boczniaków - 250-300g pieczarek - ok.250g piersi z kurczaka - 250g mascarpone - 1 większa cebula - oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia - sól, świeżo mielony pieprz - rozmaryn (świeży lub suszony) - suszony
Smaczne Zdrowe
Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem 235słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra papryka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) z przyprawą do kurczaka(...)się nie rozgotuje, a odpowiednio naparuje w gorącej wodzie. Paprykę kroimy w drobną kostkę/paseczki, ogórki w kosteczkę, por w cieniutkie półplasterki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, mięso z kurczaka, makaron i majonez z musztardą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy do połączenia składników
Kolorowy Przepisownik
Tagine – wegetariański 161Czas czytania: 2 min Tagine (tadżin) czyli potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej. W oryginalnej wersji z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale jeśli lubicie mięso, to do podanych składników dodajcie porcję jagnięciny. Tagine, to pyszna, pożywna i bardzo aromatyczna potrawa. Podana z kaszką kuskus, ryżem lub domowym pieczywem to fantastyczne danie, które można podać na przyjęcie(...)oliwy z oliwek 1 łyżka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki opcjonalnie 1 łyżka miodu sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 2 duże marchewki pokrojone w kostkę 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego pokrojone na cienkie
SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczarki faszerowane pastą jajeczną 136Kiedy zobaczyłam w sklepie duże pieczarki, nie mogłam im się oprzeć. Jeszcze tego samego dnia, wypełnione pastą jajeczną, powędrowały do piekarnika. Jeżeli lubicie jajka faszerowane pieczarkami
Smaki Na Talerzu
Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim 170Przepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski”
Smaki Na Talerzu
CIASTECZKA OWSIANO-RAZOWE Z CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 160Ciastka są kruche, zdrowe i sycące. Można je traktować jako przekąska między posiłkami, albo jako zdrowy deser dla dzieci. W jednym ciastku zawiera się mnóstwo cennych
Calzonella.com
Kuskus z brokułami i indykiem 146Nie będę się nawet produkować ze wstępem, bo wiadomo, że tego typu jedzenie świetnie sprawdza się w pracy. Kombinujcie ze składnikami i jedzcie na zdrowie. Oczywiście
Kardamonovy