mięso duszone - 8529 przepisów (strona:45/569)

Kurczak ostro - słodki 130

żyłek i kroimy w paski. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę, przyprawy i wodę. Przykrywamy i dusimymięso zmięknie od czasu do czasu mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy starte na grubej tarce jabłko i mleko kokosowe; dusimy jeszcze przez chwilę aż jabłko rozsmaży się. Tak przygotowany

Czary - gary w kuchni
Forszmak lubelski 222

posypania) ser żółty (opcjonalnie) Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na patelni, aż mięso będzie rumiane. Następnie przełożyć wieprzowinę do garnka i zalać kilkoma szklankami bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Na pozostałym oleju usmażyć boczek pokrojony w paski i obtoczony(...)mące. Dorzucić do wieprzowiny. Cebulę pokroić w piórka i również usmażyć. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem i dusić na wolnym ogniu. Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżek), pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i obrane ze skórki oraz paprykę słodką. Podawać posypane

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bifana. Portugalski street food. 205

czas zależy od grubości mięsa). Obsmażone mięso zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na patelnię dodać 50 ml wina, 1/2 łyżeczki papryki oraz sól. Ponownie umieścić tam mięso i dusić kilka minut. Bułki przekroić i podgrzać w piekarniku. Następnie do środka włożyć mięso, dodać musztardę i gotowe

zadanie-gotowanie
Pomidorowy indyk z pieczarkami 76

ketchup. Całość mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania. Cebulę kroimy w plasterki, pieczarki na mniejsze kawałki ( mniejsze na połowę ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i pieczarki. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem do miękkości ( możemy dodać szklankę wody )Podczas gotowania sprawdzamy, czy mięso nie przywiera do patelni i obracamy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
DIABELSKA KARKÓWECZKA (Z GRILLA LUB Z PATELNI) 344

Jeśli lubicie pikantnie doprawione mięso, ta wersja karkówki zadowoli Wasze podniebienia 😉  Ostra, aromatyczna, kruchutka, dzięki godzinom, które przeleżała w marynacie. Wyjęte z niej mięso możemy grillować, albo podsmażyć, dusić do miękkości, dorobić sosik i cieszyć się pysznym , obiadowym kawałkiem mięcha. U mnie podanym z kopytkami, i piklami z ogórków.  Pychotka! 😊 Składniki na marynatę: Oczywiście ilość przypraw uzależniona jest(...)mocno rozgrzanej patelni z obu stron każdy plaster. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i podsmażamy całość chwilę. Następnie podlewamy odrobiną wody, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości mięsa. Miękkie mięso  wyjmujemy je na talerz, a powstały sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu przekładamy

Walijskie Pichcenie
Drobiowe kieszonki ze szpinakiem, camembertem oraz sosem cytrynowym 184

Delikatne drobiowe mięso faszerowane duszonym szpinakiem i camembertem to wspaniała propozycja na codzienny jak i świąteczny  obiad, smaku dopełnia dodatek sosu cytrynowego. Doda energii na cały dzień.Polecam. Składniki: Na dwie osoby: 1 duży podwójny filet z kurczaka Garść świeżego szpinaku Kawałek pora 2 łyżki masła ½ krążka sera camembert Sól i pieprz do smaku Przyprawa ziołowa do kurczaka(...)pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki , delikatnie aby nie przeciąć mięsa, oprószamy solą pieprzem i ziołową przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę por oraz szpinak, dusimy około 5 minut aż masło odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser kroimy na grubsze paski

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z papryką i mięsem mielonym 169

gotujemy al dente i odstawiamy. Na patelni smażymy na miękko cebulę, dodajemy czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i dalej dusimy pod koniec dodając zioła. W naczyniu żaroodpornym (formie do zapiekanek itp) układamy makaron, paprykę z mięsem, makaron. Zalewamy to sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. posypujemy szczyptą tymianku

sierotka maRysia w kuchni
Filet z kurczaka w sosie cebulowo-śmietanowym z natką pietruszki 130

danie nie należy do najlżejszych...ale za to jakie jest smaczne...idealne na rodzinny leniwy obiad. W towarzystwie ulubionych dodatków stanowi syty, doskonały i pełen smaku posiłek. Mięso wolno dusi się w śmietance, dzięki czemu jest soczyste i delikatne. Świetnie komponuje się z białym, lekko schłodzonym półwytrawnym winem. Do dania proponuję Wam: kluski śląskie szybką i lekką surówkę Proporcja(...)oczyścić z błonek. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Natkę posiekać. W rondelku rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso, aby ścięła się jego wierzchnia warstwa zachowując w środku soki. Dodać masło i cebulę. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 10 minut. Kiedy cebulka zmięknie i ulegnie zeszkleniu całość zasypać natką pietruszki ( 2 łyżki odłożyć) i zalać śmietanką

kawawszklance
Kurczak w sosie curry 162

domu cieszą się bardzo dużym powodzeniem.  Lubię ten rodzaj mięsa przede wszystkim dlatego, że filety nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Smażenie piersi  czy duszenie  tego rodzaju mięsa nie zajmuje na prawdę wiele czasu. Można go podać w wersji słonej i z owocami.   Kurczak w sosie curry jest dowodem na to, że danie mięsne także można przygotować(...)Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy kurczaka. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być surowe. Śmietanę łączymy z curry i przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Kurczak w sosie curry najlepiej smakuje podany z ryżem. Ja dodatkowo podałam go w towarzystwie marchewki z groszkiem.  Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Wołowina w sosie własnym 166

Odstawić na noc do lodówki .  W rondlu rozgrzać oliwę , z rękawa wyciągnąć mięso do rondla . Podsmażać na małym ogniu około 20 minut , następnie wlać bulion i dusićmięso zmięknie .  Jeśli bulion wyparuje można dolać wody . W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić sos. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem . Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bitki w sosie pomidorowym 186

pieprz listek, ziele bulion  śmietana Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć na patelni, dodać cebulę, warzywa oraz przyprawy.Zalać wszystko bulionem, dodać koncentrat .Dusićmięso będzie miękkie.W razie potrzeby dolać wody.Pod koniec dodać śmietanę. Sos można zagęścić 1-2 łyżkami mąki rozrobionymi  w zimnej wodzie i zagotować

Moje domowe kucharzenie
marynowana biodrówka na obiad... 133

wlać ze 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso do mięsa dodać ćwiartki cebuli i podsmażać dolać wodę i dodać pomidor pokrojony - pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pod koniec zdjąć pokrywkę i dusić z 10 minut starte zielone ogórki wymieszać z pokrojonym pomidorem, z przyprawą, jogurtem biodrówkę podać młodymi ziemniakami i mizerią........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 206

minutki, często mieszając. Przełóż do miski, w której będziesz wyrabiać mięso mielone. Do cebuli dodaj ugotowaną marchewkę. Gdy się trochę przestudzi, rozgnieć ją ręcznie lub widelcem. Dodaj mięso mielone i przyprawy (wszystkie poza ziołami prowansalskimi), czosnek niedźwiedzi lekko rozetrzyj w dłoniach. Wbij całe jajko i wsyp bułkę tartą. Ręcznie wyrób po dokładnego połączenia się składników na dość zwartą masę. Uformuj(...)Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem, aby mięso nie przywarło. Gdy mięso się zetnie, przemieszaj wszystko. Sos sam zgęstnieje dzięki mące. Duś do miękkości mięsa - ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wsyp zioła prowansalskie, dobrze wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej

Anioszek w kuchni
Pasztet z sarny 139

pieprz do smaku liść laurowy x6 Owoc Jałowca 8 ziaren 2 suche bułki (kajzerki) Smalec gęsi - kilka łyżek Sposób: Mięso sarny kroimy w wielka kostkę Tak samo boczek Smażymy na smalcu gęsim często mieszając i dusimy na małym ogniu dodaaj jedna(...)pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu (może być kostka rosołowa) i zagotować później dodajemy mięso . I tak dusić około 2.5 do 3 godzin ponieważ mięso musi być bardzo miękkie  Pamiętajmy o  częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę Podczas smażenia

Viola cooks with passion
Kurczak z brzoskwiniami 158

curry. Brzoskwinie osączyć , pół szklanki syropu z brzoskwiń wlać do mięsa. Doprawić vegetą, pieprzem, papryką, i bazylią. Dusić kilka minut, mieszając. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa. Wlać śmietanę, dusić kilka minut. Podawać z ryżem z cebulą.     Uwaga – sprawdzona rada 1)        Aby skrócić czas smażenia ryżu cebulę można najpierw podsmażyć

Świat Smaku