Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 260gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki(...)pokrojoną papryczkę chili. Zalać winem, zagotować, po około 3 minutach zmiejszyć ogień, dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie się dusić, po okolo pól godzinie zacząć gotować fasolkę (oczywiście w odrębnym garnku;). Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gulasz z karkówki 285gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka. Smażymy aż będzie lekko brązowe. Dodajemy bullion, zagotowujemy . Dodajemy pokrojoną marchew I pieczarki. Zmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych I sałaty. Zyczę smacznego
Smaki Edyty
Koperkowa z Duszonym Suszonym Koprem i Ziemniakami 225Bardzo dobra zupa z duszonym na maśle suszonym koprem z ziemniakami. Zupa nieco zapomniana a bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Nie dodaję śmietany tylko jogurt naturalny 0%. SKŁADNIKI: 2.5 l Wody 1 Udko z Kurczaka 2 Marchewki 6 Ziemniaków 4 Ziarenka Ziela Angielskiego 2 Liście Laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz i Sól 10 łyżek suszonego domowego(...)marchewkę. W rondelku o grubym dnie roztapiam masło a następnie dodaję koper. Podsmażam ok 30 sekund dodaję 8 łyżek goyującego się bulionu. Całość duszę ok 5 minut. Mięso wyciągam wraz z marchewką. Duszony Koper dodaję do bulionu wraz z ziemniakami. Gotuję ok 20 min. Małym sitkiem wyciągam koper. Pozostawiam małą ilość. Mięso obieram ze skóry
Gotowanie Patki
Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym 407Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni. PULPECIKI WOŁOWE: 500 g mięsa wołowego mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia SOS MUSZTARDOWY: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła
https:KKuchniaMniam
Wakacyjny Bigos 197SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek
ClauditteMissCooking
Sznycle z indyka z grilowanymi warzywami 2020001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} Kolejna odsłona z cyklu szybki obiad :) Bardzo lubimy mięso z indyka, a w szczególności w połączeniu z grilowanymi warzywami. Jakich warzyw użyjecie, to już zależy od Waszej inwencji. Ja zdecydowałam się na cukinię i paprykę ...i nie żałuję :) Składniki(...)minut na wolnym ogniu. W międzyczasie paprykę kroimy w paski, a cukinię w plasterki, przyprawiamy tymiankiem i pieprzem i grilujemy. Grilowane warzywa dodajemy do miękkiego mięsa i dusimy przez 5 minut
Delicious Titbits
Chińszczyzna z ciemnym ryżem 200posiekane grzyby mun, dodajemy sos sojowy , ok 2 łyżki i przyprawiamy do smaku, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 20 min .. w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Podajemy z ugotowanym w 2 szkl wody ciemnym ryżem
Gotowanie jest łatwe
Gulasz z indyka w warzywach 218dużą kostkę Dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć - Mięso pokroić w dużą kostkę dodać do cebuli obsmażyć aż się zrumieni dodać przyprawy - zalać mięso wodą dusić pod przykryciem ok 20 minut - Dodać pokrojoną w plasterki marchew i groszek - Gotować aż wszystko zmięknie - W wodzie rozmieszać mąkę Wlać ma mięso gotować cały czas mieszać
W królestwie smaków Beaty
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 561angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje
Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś z kaczki z suszonymi figami 205kaczka sama w sobie jest dosyć tłusta ). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz z suszonymi jabłkami. Przykrywamy i dusimy powoli aż do miękkości mięsa. Gdy odparuje nam podczas duszenia płyn uzupełniamy go bulionem lub wodą. Tak przygotowana kaczka najlepiej smakuje z kluskami. SMACZNEGO (function
Smaki Ewy
Gulasz cielęcy z pieczarkami 234zrumienienia na patelni (na kilku łyżkach oleju) na dużym ogniu. Robimy to w 2 turach, żeby mięso się podsmażyło, a nie udusiło we własnych sokach. Gotowe mięso przekładamy do garnka z warzywami i dusimy razem około 5 minut. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy trochę gorącej wody, mieszamy żeby pozostałości po smażeniu mięsa odkleiły się od dna i całość przelewamy(...)małym ogniu około 5 minut często mieszając. Sos gulaszowy zgęstnieje w tym czasie za sprawą obsmażonej na mięsie mąki. Do gulaszu wlewamy wino i często mieszając dusimy gulasz aż do całkowitej miękkości mięsa (około 40 minut). W tym czasie pilnujemy, żeby gulasz nie przywierał do dna. Danie jest gotowe do podania, ale świetnie nadaje się do odgrzewania, a także
Trzeci talerz
Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami) 445gulasz nie jest ekstra szybki w przygotowaniu, ale praktycznie robi się sam, bo po pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu(...)ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku przyprawami
Szefowa kuchni
Schab po prowansalsku 240łyżeczki ziół prowansalskich oliwa sól i pieprz Dzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór okazał się bardzo trafny. Mięso było mięciutkie, tak, że można je było jeść nawet bez pomocy noża i bardzo aromatyczne. Schab pokroić na kotlety o grubości około(...)pokroić w plasterki i również podsmażyć. Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek. Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około 1-1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jedyne na co trzeba zwrócić baczną
Świat Domowej Kuchni
Pierożki z mięsem mielonym i porem 189minut lub do momentu odparowania ca\u0142ej wody. Podajemy ciep\u0142e z sosem sojowym. Gotowe! "]} Uwielbiam pierożki. Smażone, pieczone, duszone i tradycyjne. Dziś przedstawiam Wam proste i niesamowicie smaczne pierożki z pysznym nadzieniem z mielonego mięsa i pora. Pierożki z jednej strony pozostają delikatne, a dzięki początkowemu podsmażeniu mają(...)genialny chrupiący spód. Koniecznie musicie spróbować ich sami! Pierożki z mięsem mielonym i porem Składniki 300g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta 200ml wrzącej wody + 300ml zimnej do duszenia pierożków 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej Sposób przygotowania Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy
Mostek w kuchni
Gulasz wołowy z papryką 230coś przygotować pod warunkiem, że uda mi się kupić dobrą wołowinę bo nawet nie mam dobrego i sprawdzonego źródła. Polecam pyszny gulasz paprykowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę bo mięso trzeba długo dusić ale potem mięsko rozpływa się w ustach. składniki: 700 g wołowiny u mnie kark 2 duże cebule 2 czerwone papryki olej do smażenia 1 łyżka słodkiej papryki(...)średnim ogniu do miękkości. Co jakiś czas przemieszać i dolewać wodę, która odparowała. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze aż papryka zmięknie. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki można go odparować albo zagęścić jeszcze odrobiną mąki. Gotowy gulasz podawać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotuje