jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić. Następnie na tej samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około 20 minut. Na koniec dodać zielony groszek, doprawić całość sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę. Serwować na gorąco
Świat Domowej Kuchnipapryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, p odlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Mąkę mieszamy ze 100 ml wody. Wlewamy do kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia. gotujemy do momentu
Ostra na Słodkopoczujemy aromat tego, co na patelni, wrzucamy mięso, które następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe
upichcicdodać dynie pokrojone w kostkę, sól i pietruszkę poczym przemieszać i chwile pogotować. Dodać 1/2 szklanki wody, sól do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo 15-20 minut. Podawać jako dodatek do ziemniaków, mięsa, ryby
zielonacukinkatłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem. Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewywodą. Kiedy znów zabraknie wody na patelni również dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole). Do mięsa dodaję cebulę i czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję pieprz, paprykę, majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Jeśli nie masz octu do marynaty zrób według mojego przepisu domowy ocet
prawdziwe jedzeniepiersi z kurczaka. Tym razem nadzienie z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu
Ala piecze i gotujeDuszona wieprzowina zawsze ma u mnie zwolenników. Powodem jest chyba aromatyczny sos i fakt , że mięso rozpływa sie w ustach. Tym razem upiekłam łopatkę bardzo prosto doprawioną ( przewagę w przyprawach stanowił kminek ziarnisty). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z oliwą, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kolejno wrzucamy mięso i smażymy przez. ok. 7 minut. Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron oraz siekamy pietruszkę
Delicious Titbitspotem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem. Kotlety podsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wrzucamy do garnka. Wszystko razem dusimy około 1 godziny. Doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat, a potem śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia. Jeśli Twój sos jest zbyt
Czerwona Porzeczkaprzygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego(...)chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy łyżkę warzyw. Na warzywach rozsmarowujemy majonez z serem
Smak mojej kuchnidomowej magi łyżeczka soli pomidor kilka listków rozmarynu łodyga selera naciowego olej do smażenia Królicze mięso pokroić w małą kostkę. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, a potem przełożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody (ok. pół szklanki). Dusić pod przykryciem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Miąższ(...)szklanki wody. Zagotować i przelać do garnka z duszącą się potrawką. Do potrawki dolać magi i dosypać suszony cząber oraz sól. Dusić całość na palniku o małej mocy (całe duszenie potrawki potrwa ok. 25-35 minut w zależności od wieku królika). Po ok. 10 minutach od ostatniej czynności wypłukać pęczak w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Zalać pęczak wodą
Weekendy w domu i ogrodziePrzychodzi jesień, a mnie co roku przychodzi ochota na włoską caponatę, czyli duszone warzywa: bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory, oliwki... Mogą stanowić danie główne, dla tych co nie przepadają za mięsem, albo pyszną gorąca przekąskę. A ponieważ jemy oczami i dania podane na ładnej zastawionym stole smakują o wiele lepiej, dlatego dziś zapraszam Was też na kilka słów o pięknych(...)paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy oliwki i pokrojone w kostkę bakłażany. Rondel ponownie przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy posypane natką. Tak jak pisałam powyżej bardzo istotnie jest to jakimi przedmiot
Kulinarne przygody Gatitywykorzystałam do przygotowania dwóch potraw. Pierwszą z nich jest : Karkówka duszona w piwie Składniki: 500 g karkówki bez kości, 300ml piwa Somersby o smaku bzu i limonki, 2 łyżki musztardy, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki curry, ząbek czosnku. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić w plastry, posmarować z obu stron cienko musztardą. Przyprawy zmieszać z posiekanym czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Zalać piwem, szczelnie przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Kłaść na mocno rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami
Z miłości do słodkościmięsa. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 5 godzin (co najmniej 3 - 4 godziny). Kapustę drobno poszatkowałam. Pomidory sparzyłam gorącą wodą, zdjęłam skórkę i pokroiłam w kostkę. Cebulę posiekałam. Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki masła i zeszkliłam na nim cebulę. Posiekaną kapustę dołożyłam do cebuli, posoliłam. Dusiłam(...)ogniu i kiedy kapusta puściła sok dodałam pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszałam i po chwili duszenia zdjęłam z gazu. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki. Chwilę podsmażyłam na średnim ogniu. Posoliłam, oprószyłam pieprzem i zdjęłam z ognia. Mięso wyjęłam z lodówki i przełożyłam na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki). Obsmażyłam krótko z każdej strony
Kuchnia u Krysi