Zupa krem z pora i cukinii 192bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Białą część pora i seler naciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około(...)minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż się przyrumieni. Zupę podajemy z przygotowanym mięsem, czerwoną papryką
Smakowity Blog Kulinarny
"wstawiony %" kotlet schabowy 184Schab przez wielu ludzi uważany za niezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję: Składniki: -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki(...)roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być zbyt mocna i tłamsić smak mięsa polecam użycie świeżych bądź wcześniejsze podduszenie śliwek [ otrzymamy dobrą bazę na sos] a śliwki stracą kilkanaście
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 271ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię(...)kosteczkę. Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażamy cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje. Wtedy zdejmujemy całość z gazu i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. W misce mieszamy dokładnie pieczarki i cebulkę z mięsem, bułką oraz jajkiem. Jeśli masa jest nieco zbyt kleista i ciężko będzie się lepiło kotleciki
Ratunku obiad
Burrito meksykańskie 469Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem papryką słodką i ostrą i dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę
Smak mojej kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym 181Dodatkowo 15 dag startego sera żółtego (ewentualnie parmezan) Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać
Fabryka pomysłów
Kołpaki marynowane po podlasku 476słoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite. Można je nie tylko marynować, ale też dusić, gotować i smażyć. Zupa z płachetkami jest bardzo smaczna. Jednak kołpaki można pomylić z niektórymi niejadalnymi zasłonakami więc trzeba być pewnym
Smaczna Pyza
A co zrobic z burakami z zakwasu? - Po prostu bigos 211kostkę. Cebule pokroić w piórka i obsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę mięso ,które wraz z cebulka smażyć na zloty kolor. Dodać przyprawy,całość połączyć z buraczkami w kostkę,wymieszać . Dusić ok. 40 -60 minut, podlewając niewielką ilością wody do zmiękczenia wszystkich produktów .:))Ostatnio przeglądam stare książki i tam znalazłam przepis
w mojej kuchni
Cielęcina duszona z papryką i cukinią 253zawartość patelni przekładamy do garnka,zalewamy szklanką wody. Dodajemy koncentrat, pomidory w puszce i przyprawy, dusimy 15 min. Dorzucamy paprykę, dusimy kolejne 15 min i po tym czasie wrzucamy Cukinię. Całość pozostawiamy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie, u mnie trwało to kolejnych 15 min:) Na koniec dodajemy jogurt i pietruszkę. U mnie podane z trendy lunch
Mamuśka wraca do formy
Restauracja Kulacs Csárda Panzió w Egerze (Szépasszony, Węgry) 236bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone polędwiczki, a do tego oczywiście napoje i dodatki. Wszystkich dań próbowałam, każde z nich było perfekcyjnie wykonane. Mięsa rozpływały się w ustach, a opiekane ziemniaki nie były przetłuszczone. Sałatki orzeźwiające i świeże. Jedna jedyna uwaga: na jednym
Karola gotuje
Potrawka z cukinii i kaszy bulgur 172czosnek, następnie dodać marchew i masło, smażyć 2 minuty. Po tym czasie, jeśli potrawę robimy z mięsem dodać mięso, wymieszać i smażyć pod przykryciem około 15 minut. Dodać pomidory, majeranek, tymianek, kminek, chili i paprykę i dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie dodać cukinię i paprykę, dusić jeszcze z 5 - 7 minut, aż cukinia będzie tak miękka
Kuchcik gotuje
Mięso z Udek z Kurczaka w Żółtym Sosie Śmietanowym 268Kawałki mięsa oprószyłam solą i pieprzem, które delikatnie wklepałam w mięso i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyłam z każdej strony. Wiadomo, mięso z kurczaka szybko się przygotowuje, następnie podlałam je wodą na wierzch rzuciłam zamrożoną fasolkę, patelnię przykryłam i dusiłam do momentu, w którym fasolka była odpowiedniej miękkości, bo kurczak wiadomo, był gotowy. W między czasie wrzuciłam makaron do gotującej się
Blondynka Gotuje
Sałatka z pieczarek, ryżu i białej fasoli 218kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. – Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i sok z cytryny. – Pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa. – Ryż wymieszać ze zmielonymi pieczarkami i odcedzoną z zalewy fasolą, dodać posiekaną natkę pietruszki, majonez
To co kocham
Meksykański torcik z tortilli 187sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy następne kilka minut, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory z puszki. Całość dusimy, aż sos z pomidorów się nieco zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki i przyprawiamy do smaku. W okrągłym naczyniu żaroodpornym albo tortownicy
e-PrzepisyKulinarne
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA 220kostkę. Wrzucamy do cebuli z papryką. Smażymy około 5-6 min. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy do mięsa na patelni. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz obiema paprykami. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy stopniowo wodą lub bulionem. Dusimy około 20-30 min., co jakiś czas podlewając wodą, gdy zajdzie taka potrzeba. Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce
Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese) 161się nie przypalił. Po chwili dodajemy startą marchewkę i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Następnie na patelnię dodajemy mielone mięso. Smażymy do czasu aż straci różowy kolor. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do momentu aż sos się zredukuje a pomidory rozpadną się na mniejsze części. W razie potrzeby podlewamy wodą (opcjonalnie możemy też
Smaki Na Talerzu