mięso duszone - 8529 przepisów (strona:243/569)

Rzymska zapiekanka 445

obrać. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku olej, zeszklić posiekaną drugą cebulę, dodać kapustę, wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5-10 minut, odcedzić. W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę

dom-agi.pl
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 155

kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie z  tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki, ale nie kalifornijskie, tylko nasze polskie węgierki lub po prostu ugotowane suszone grzybki. Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo wystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy

Kulinarne przemyslenia
Cannelloni z mięsem mielonym, a'la zapiekanka. 281

smaczne, że warte odpuszczenia sobie diety :) Składniki: Kilka sztuk makaronu Canneloni, 3 świeże papryki (czerwona, żółta, zielona), 6 średnich pomidorów, 1 duża cebula, 8 ząbków czosnku, 360g mięsa mielonego, jajko, bułka tarta, mleko - mniej niż pół szklanki, olej lub oliwa z oliwek, bazylia ( ja miałam w kostkach - dałam dwie), sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 4 duże plastry sera żółtego. Przygotowanie(...)krojenia będzie dużo soku, ale tego soku nie wylewać. Razem z pomidorami dodać do cebuli i czosnku. Cały czas dusić pod pokrywą. Dodać liść laurowy, bazylię, posolić i popieprzyć. Dodać grubo pokrojoną paprykę. Chwilę poddusić. W razie potrzeby doprawić.   Mięso mielone (surowe) wymieszać z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać lekko bułką tartą, po której polać mlekiem

W kuchni u Moniki
Polędwiczka w sosie kurkowym 311

opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem zamarynowałam mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez noc. Jeśli macie mniej czasu wystarczy mu 2-3 godziny w marynacie ;) Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy(...)już kwestia gustu, ja preferuję gęstsze sosy. Ten sos ma to do siebie, że w trakcie pieczenia powstanie woda i  sos będzie jeszcze rzadszy niż po ugotowaniu. Mięso: Polędwiczkę można upiec w całości lub zapleść w warkocz, jak widać na zdjęciu. Gdy chcemy zrobić warkocz musimy rozciąć mięso na 3 części, pozostawiając około 1-1,5 cm nierozciętego mięsa

Czerwona Porzeczka
GULASZ WOŁOWY W WINIE 159

patelni. Odstawiamy do miseczki. Wołowinę kroimy na kawałki wielkości 3x3. Rozgrzewamy garnek z oliwą i łyżką masła. Wrzucamy mięso partiami i smażymy. Zalewamy winem i chwilę gotujemy. Dolewamy wywar warzywny, cebulkę z czosnkiem, 4 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Całość dusimy na małym ogniu przez 120 minut lub do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki(...)pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego i listkiem laurowym, po ugotowaniu dodajemy troszkę masła i mieszamy. Na talerz wykładamy kaszę i polewamy sosem z mięsem. Można podawać np z buraczkami. Smacznego

KuchcikoweLove
Bigos z kapusty pekińskiej 196

papryka - 3 szt cebula - 5 szt ogórki kiszone - 5 szt keczup pikantny 280 g Kuleczki : mięso mielone - 600 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę pekińską, pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością wody, posolić, dusić na wolnym ogniu. Ogórki kiszone i kiełbasę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pieczarki umyć, osączyć

Kuchnia Danusi
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 263

idealnie sprawdzi się przy wyjątkowych okazjach, świętach, czy innych uroczystościach. 2 polędwiczki wieprzowe 100 g żurawiny suszonej całej sól pieprz czarny oliwa z oliwek rozmaryn olej rzepakowy do smażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego(...)zrobić w środku nacięcie. Napełnić żurawiną. Mięso natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Polędwiczki odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. W garnku rozpuścić masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino

https:KKuchniaMniam
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 192

części krzyżowej kręgosłup wołu – jest sztywna, zbita i nadaje się jedynie do duszenia lub pieczenia. Nie mam psa. Kot – amator wszelkich musów i pasztetów – mimo że mu posiekałam – wzgardził. Cóż, zapłaciłam, poświęciłam czas – zjadłam. A w zasadzie powinnam napisać jadłam. Przeżuwając wolno drobno pokrojone mięso i myśląc, co do cholery zrobiłam nie tak.   Dzisiaj steki robię prawie

Karo in the Kitchen
Bitki z szynki w sosie własnym 375

kanapki , ale jako pieczeń niekoniecznie . Bitki z szynki są za to mega smaczne , kruchutkie i delikatne . Wykonanie tej potrawy wymaga jedynie mocnych mięśni ,żeby utrzymać w ręku tłuczek do mięsa lub pomocnego męskiego ramienia , które w niedzielne popołudnie zwykle bez problemu znajdziecie na kanapie w salonie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc do dzieła " class(...)wodą ,tak aby przykryła całkowicie bitki . Dokładamy pokrojoną drobniutko cebulę , ziele i liść laurowy , solimy , pieprzymy . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie mięsko powinno skruszeć ,a sos ładnie się zagęścić . Od czasu do czasu warto delikatnie zamieszać ,żeby mięso nie przywierało do dna garnka , bo może się przypalić . No i w zasadzie już gotowe , teraz tylko

Ogrodnik w podróży
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 198

łyżki masła 1 litr bulionu 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz cayenne Dodatkowo: 500 g mielonego mięsa papryczka chilli natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka duszone 177

Pyszny obiadek... 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki sól cytrynowa Piątnica przyprawa Piątnica pieprz  listki laurowe ziele angielskie majeranek 

Moje domowe kucharzenie
Żeberka duszone w marynacie miodowej 203

Żeberka nie są moim ulubionym kawałkiem mięsa.  Trzeba jednak przyznać, że w połączeniu z niektórymi produktami właśnie one są bezkonkurencyjne. Jednym z takich produktów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili 161

pieprz Przygotowanie: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oleju aż będzie lekko zeszklona. Dodajemy do niej mięso mielone i smażymy na sporym ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy(...)smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie), chilli i dusimy na małym ogniu kilka chwil dotąd aż wszystko ładnie się połączy i zmięknie. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotową potrawę podajemy z ryżem lub najsmaczniej i najwygodniej moim zdaniem - z pieczywem

Tanie przepisy studenckie
Prażone jabłka z cebulką do mięsa 183

rozpływać się nad zaletą takiego dodatku do mięsa, trzeba go po prostu spróbować. Jabłka w tym daniu są niewątpliwą gwiazdą, a cała reszta stanowi dla niej tło Tutaj muszę również zwrócić uwagę na wkład mojego taty w to danie. Tata umie genialnie pociąć cebulę w piórka, dzięki czemu duszona przez niego cebulka smakuje wyjątkowo dobrze ale również kapitalnie się(...)możecie z powodzeniem używać do wielu dań mięsnych zarówno smażonych, pieczonych jak i duszonych. Jak dla mnie zestawienie jabłek z cebulką jest przepyszne, a jako dodatek, mile urozmaicą codzienny obiad. Przepis zaczerpnięty ze skarbnicy przepisów, czyli od mamy. Artykuł Prażone jabłka z cebulką do mięsa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Pulpety w sosie pieczarkowym 200

oleju z każdej strony. 4. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, dusić na niewielkiej ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Wlać

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z pora i cukinii 170

bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Białą część pora i seler naciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około(...)minut. Cukinie kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy, chwilę dusimy, zalewamy bulionem lub rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż się przyrumieni. Zupę podajemy z przygotowanym mięsem, czerwoną papryką

Smakowity Blog Kulinarny