mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:727/1172)

Żeberka "Lepkie palce" 196

Dzisiaj mam dla Was przepis na żeberka, który powstał w odpowiedzi na Wasze prośby o przepisy na mięso i żeberka. Mięcho je u Nas w domu Luby, ja raczej dość rzadko, a nawet bardzo rzadko. Musi mnie najść na prawdę mocno ochota. Ale na te żeberka zawsze się skusze! Są pyszne i po prostu proste! PRZEPIS NA ŻEBERKA SKŁADNIKI(...)duże żeberka wieprzowe tzw trójkąty - 2 ząbki czosnku - przyprawa do steków - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka miodu - sól - pieprz - olej do smażenia - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żeberka obsyp obficie przyprawą do steków, dodaj przeciśnięty

SMYKWKUCHNI
Zapiekane cannelloni z kurczakiem i grzybami 225

koniec dodajemy parmezan i przyprawiamy solą. Przechodzimy do wykonania nadzienia. Grzyby, cebule i mięso kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i około 3-5 minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy razem. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy, żeby się trochę wystudziło. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę(...)mieszamy i napełniamy nasz makaron. Możemy napełniać surowy, lub lekko namoczony we wrzątku, jak komu wygodniej. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy, układamy cannelloni i zalewamy sosem beszamelowym. Całość pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 ‚C (termoobieg 180 ‚C). Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
BURGERY Z INDYKA I KONFITURĄ Z CEBULI 180

omowe Burgery te z  mięsem, rybą czy warzywami , doskonale smakują zrobione w domowym zaciszu. Polecam każdemu małemu i dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE(...)Bułkę rozkrawam na pół, kładę plaster sera żółtego. Wkładam do piekarnika i piekę az ser się rozpuści ok 10 min w 180 stopniach. Nastepnie smaruję ulubionym sosem np. czosnkowym. Kolejno dodaję kotlet oraz konfiturę z cebuli, oraz dodaję ogórki surowe. Podaję odrazu. Smacznego. Polecam każdemu kto lubi domowe fast foody

Gotowanie Patki
Muffinki dyniowe z kremem z młodym jęczmieniem 293

Każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego. Najlepiej, by nie było w tym zbyt wiele kalorii, a jeśli są dodatkowe wartości zdrowotne, to już idealnie

MarcinChef
Polędwica a'la Wellington. 160

dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem, rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło, pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę, na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć boczek, tak aby plastry nachodziły na siebie, rozłożyć farsz położyć polędwiczkę, mocno i szczelnie(...)około dwie godziny, schłodzoną polędwiczkę rozwinąć z folii, przełożyć na ciasto francuskie i tak zwinąć,aby złożenie było na spodzie, posmarować żółtkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w temperaturze 180 stopni 20 min. z termoobiegiem, kolejne 10 min. góra/dół. wyłożyć na talerz, zostawić, żeby odpoczęło około 10 min., następnie pokroić na plastry, polędwiczka powinna być lekko

Kuchnia Beaty
Udka curry w jogurcie 150

Bardzo kruche i aromatyczne mięso kurczaka, uzyskane dzięki zamarynowaniu udek w jogurcie. Kolor, zapach, smak i prostota to ważne atuty w tym daniu. Składniki: • 4 udka kurczaka • 1 duży jogurt naturalny • 1 łyżeczka curry • szczypta kurkumy • sól, pieprz do smaku • płatki suszonych pomidorów • posiekana natka pietruszki Wykonanie: • Udka posypać solą i pieprzem. • Jogurt wymieszać(...)curry, dodać sól, pieprz, kurkumę i zalać udka na noc. • Udka wyłożyć na blaszkę do pieczenia. • Piec w temperaturze 170 st.C przez 1 godzinę. • Przed podaniem posypać płatkami suszonych pomidorów i natką pietruszki

To co kocham
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 216

niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać miód. Dodać cebulę. Chwilę ją karmelizować. Następnie podlać octem i czerwonym winem. Dusić do miękkości.  Doprawić do smaku(...)podgrzać śmietankę, dodać marynowany pieprz. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania i uzyskania gęściejszej konsystencji.  Uważać, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wołowina: mięso posypać z obu stron pieprzem i kminem rzymskim. Zamarynować ok. 20 minut. Następnie usmażyć je na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu elektrycznym do pożądanego stopnia wysmażenia steku. Na talerzyku

Fabryka pomysłów
Ciasto z truskawkami 233

Brakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami

kuchnia doski
Kapuściana zapiekanka z mięsem 149

czerwonej papryki 3 dymki 100 g sera pecorino peperoncino  500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek koperku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż(...)naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 290

Dziś przedstawiam przepis na niezawodne pikantne żeberka w glazurze barbecue, którym nikt się nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie

karmelowy
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 159

łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną kapustę, kaszę i czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.  Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję(...)odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z porem i kurczakiem. 172

Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do podsmażonego mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę(...)solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

Rozpustne gotowanie
Kofta z domową pastą ajwar 162

drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy aż będzie gotowe. Znaczy się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło. Mi z kilograma mięsa wyszło 11 sztuk kofty. A teraz Ajwar: 4 duże czerwone papryki 1 papryczka chili 1 bakłażan 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz słodka papryka w proszku(...)stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy je i drobno siekamy. Warzywa pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika

Marder&Marder Manufacture
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 162

pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą. Masa powinna dawać się dość łatwo formować, ale nie może być zbyt zwarta. Wydrążone cukinie nafaszerować mięsną masą. Jeżeli zostanie trochę mięsa uformować z niego niewielkie pulpety i upiec z nafaszerowanymi cukiniami. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy razem z ząbkiem czosnku i (opcjonalnie) posiekaną papryczką pepperoni. Gdy czosnek się zezłoci usunąć(...)dookoła cukinie, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wlać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka gałązek oregano. Ułożone cukinie zalać sosem pomidorowym. Piec w 180°C przez ok. 30-35 minut. Podawać gorące. Smacznego! *do dania wystarczy 500g przecieru, jednak u nas sosu prawdziwie pomidorowego nigdy dość, dlatego zużyłam całą butelkę ;) Przepis dodaję

Pełny talerz
Skrzydełka z grilla + film 187

skrzydełka z grilla w miodowej bejcy to super smaczny sposób na udane grillowanie. Wystarczy nasmarować je w przygotowanej w przepisie marynacie a następnie cieszyć się z rewelacyjnego smaku delikatnego mięsa skrzydełek. składniki na 4 porcje 8 skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy do kurczaka przepis Do miski wlewamy miód i olej, wsypujemy przyprawę(...)umytych skrzydełek odcinamy końcówki,  następnie skrzydełka smarujemy przygotowaną miodową bejcą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie skrzydełka układamy na tacce do grillowania i pieczemy na rozgrzanym grillu 30-40 minut, co jakiś czas smarujemy bejcą i kilkakrotnie przekładamy  na druga stronę

Smakowite Dania
Żur na domowym zakwasie 295

Składniki: 0,5 kg łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki

kgwjanczewo
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 188

kurczaka  3 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.  Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno  poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy(...)dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zaciśnięte.  Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek wysmarowany oczywiście tłuszczem.  Pieczemy  1,5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 188

tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem. Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można(...)drugi i zrobić to samo. Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne. Przykryć znowu dwoma płatami ciasta, każdy smarując sosem. Nałożyć nadzienie serowo szpinakowe. Przykryć znowu dwoma płatami ciasta. Wierzch polać sosem. Piec 35min w temp.180stop. Saha ła hana

Kulinarny karnet Christophera
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 178

odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa. 8. Do powstałej masy dodałam czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odsączone orzeszki i rodzynki oraz żółtka. Całość doprawiłam solą, pieprzem, gałką i ostrą papryką. 9. Białka ubiłam z odrobiną soli(...)masy mięsno-warzywnej i delikatnie wymieszałam. 10. Całość przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.  * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było

Kulinarny Pamiętnik
Tarta z boczkiem i szparagami 183

Zainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko

Pasja Smaku
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi 342

trzemy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię łączymy, po czym wbijamy jajo i białka, dodajemy mąkę, przyprawiamy.     Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy(...)godzinę, żeby smaki przeszły). Kolejnego dnia na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka tak długo, aż będzie rumiany - pamiętajmy, żeby nie robić tego za długo, gdyż pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem i łatwo je wysuszyć smażąc. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy pęczek posiekanej natki pietruszki i połowę czerwonej papryczki chili. Podajemy ;) Możemy przygotować ulubiony dip do placuszków lub lekko posolić - Smacznego

Sajkofanka smaku
Migdałowo-kawowe brownies 172

granulowanej kawy • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 100 g mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej) • 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa) • 2 nakrętki wódki W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy(...)dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało

Mia Cucina Sofieta
Rogale marcińskie- po mojemu :) 173

trakcie przestudzone masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Wałkujemy na spory prostokąt (mniej więcej wielkości piekarnikowej blachy do pieczenia) i smarujemy miękkim masłem, pozostawiając czyste boki. Składamy je do środka, a następnie na 3 części. Ponownie wałkujemy i składamy jak poprzednio. Przekładamy na wysypaną delikatnie mąką tackę, owijamy szczelnie(...)zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z marcepanem. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy

Kuchnia w czekoladzie
befsztyk tatarski 216

powołują się na opis sporządzony w XVII wieku, przez francuskiego inżyniera i kartografa ( niejakiego Beauplana), mówiący o zwyczaju trzymaniu przez jeźdźców tatarskich, pod końskim siodłem, kawałków surowego, tylko solonego mięsa. Wywód ten jednak zdaje się być mocno wątpliwy i mało wiarygodny. Po pierwsze dlatego, że do tatara nie używamy koniny, lecz tylko najlepszych kawałków wołowiny (a na wołach przecież Tatarzy(...)Francuz wymyśli, to Polak polubi". Pewnym jest że danie, od dawna, takie serwuje się we Francji i w krajach Beneluksu, a jego nazwę wywodzi się od łacińskiego tartarus ( dno piekła), co miało odnosić się do pikantnego sosu z jakim befsztyk początkowo był podawany.  Na koniec tylko krótkie podsumowanie.  Jeżeli mamy potrzebę wiary we wschodni, dziki rodowód tatara

Miód i pieprz
Najlepsze babeczki cytrynowe 218

Moje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne

kuchnia doski
Lekki bigos 174

Bigos należy do lubianych dań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu

kgwjanczewo
Smażona cukinia oraz kotlet z kurczaka 270

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki majeranku sól, pieprz świeżo zmielony 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki krupczatki

kgwjanczewo