Dziś ma być kolejny słoneczny dzień, więc szkoda go tracić na stanie w kuchni, ale jakiś smaczny obiadek też by się przydało zjeść. Mam na
Simply FoodTaki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny
kuchnia doskiCzasami mam ochotę na coś, ale sama nie wiem na co. Zaglądam do lodówki, niby pełna, ale zjeść nie ma co. Wyjęłam pieś kurczaka, kawałek udka
Polska ZupaNiby zwykła zapiekanka makaronowa, a jednak nie aż tak. Od zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś
KucharzycaPrzygoda Marleny de Blasi z gotowaniem zaczęła się, gdy autorka miała dziewięć lat. Na jednej z plaż południowego wybrzeża Italii spotkała staruszkę, piekącą na ognisku ziemniaki, skropione oliwką z oliwek i posypane rozmarynem oraz grudkami morskiej soli. Wtedy postanowiła, że zgłębi arkana sztuki kulinarnej..." "Marlena de Blasi, Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści." Czy to nie jest czarujące(...)Primo Maggio - tradycyjna zupa na pierwszego maja, porcja dla trzydziestu osób!) Kampania (np. Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami
Brzuszki Łakomczuszkistanie się miękkie. Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy wraz z wodą, w której się moczyły na patelnię. Dodajemy również sos sojowy, zioła i przyprawy. Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, a sos z bulionu i wody z moczenia grzybów zredukowany, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę ogórki. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. [caption id="attachment(...)/caption] [caption id="attachment_7616" align="aligncenter" width="685"] Wieprzowina po myśliwsku[/caption] Inne przepisy na wieprzowinę: Schabowy Po Królewsku – Przepis Na Obiad Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Wieprzowina Pieczona Z Marchewką I Cebulą Wieprzowina Z Marchewką Sos Z Karkówki Artykuł Wieprzowina po myśliwsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemięsa ( łopatka -sól . pieprz do smaku -majeranek -1 cebula Wykonanie - Pokroiłam drobno mięso , paprykę i cebule. Wymieszałam , dodałam majeranek , sól i pieprz. Jeszcze raz porządnie wymieszałam . ( mięso można zmielić) - Umytą cukinię przekroiłam na połówki , oprószyłam solą. - Tak przygotowanym farszem nadziałam cukinię. Niestety mój nowiutki garnek żaroodporny okazał się za mały . Musiałam przeprosić się z moją(...)Wracając do przepisu. -Znalazło się jeszcze miejsce na paprykę z tym samym farszem , ziemniaczki i kilka zapałek z marchewki. Ziemniaki posypałam przyprawą do pieczonych ziemniaków. Wszystko skropiłam olejem. Zamiast oliwy można podlać wodą będzie lajtowo. Jednak ja wolę oliwę. Przykryłam folią aluminiową i do piekarnika
Eli Gotowaniefarszem, razem z wytopionym tłuszczem. Przestudzoną kapustę rozebrać z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje farszu. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana. Resztę liści zużyć do przykrycia gołąbków. Dno żaroodpornego(...)ułożyć gołąbki. Podlać delikatnie wodą wymieszaną z odrobiną soli. Na wierzchu również ułożyć liście kapusty. Całość przykryć i dusić w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni ( możesz piec je dłużej, jeśli nie lubisz zbyt twardych liści). Gołąbki można podać z przysmażoną cebulką na maśle, bądź sosami: grzybowym bądź pomidorowym. SOS POMIDOROWY: 1 passata – przecier pomidorowy
Calzonella.commięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Natępnie wyłożyć farsz brokułowy. Mięso zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem. U mnie wyszła jedna duża rolada i jedna mała roladka z tzw. polędwiczki. Jeśli pozostanie nam brokułowy farsz można wykorzystać go jako pastę(...)suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odłożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec pod przykryciem ok 1 godziny, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki. Sos serowy Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać. Dodać pokruszony ser pleśniowy
Monia miesza i gotujepomidorowego około 4 małych ziemniaczków na porcję rozmaryn, przyprawa do ziemniaków Prymat łyżka oliwy Właściwie cały obiad zajął mi około 45 min. W pierwszej kolejności doprawiamy mielone mięso wołowe. Przyznam, że zazwyczaj kupuję to paczkowane po 500g w kochanej Biedronce;) Następnie formuje kotlety. Teraz przyszedł czas na ziemniaczki. Boże jak ja kocham ziemniaki!!! Obieramy ze skóry(...)oliwy, łyżeczkę rozmarynu i przyprawy do ziemniaków PRYMAT ( nie ma potrzeby już solić!) Mieszamy i gotowe. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg i pieczemy około 25-30 min, aż się pięknie zarumienią. Mamy czas na skrojenie warzyw. Mój burger miał sałatę lodową, ogórek konserwowy, 3 plastry pomidora i duszoną cebulkę. Najpierw podsmażyłam cebulkę
Rusty Forkpietruszki do posypania Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso doprawić przyprawą do mięsa mielonego i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa, podsmażyć. Pieczarki pokroić na półplasterki i dodać na patelnię, posolić i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować płyn. Pomidory zblendować z majerankiem, bazylią, solą(...)ugotowany ryż, doprawić chilli i dokładnie wymieszać. Papryki przeciąć na pół, oczyścić z białych włókien, napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na dno wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45-50 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać tartym żółtym serem. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki
Simply Foodwrzątek i obgotować ok 15 minut. Następnie kalarepki wystudzić i wydrążyć do połowy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką(...)solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać same lub z dodatkiem ryżu
Monia miesza i gotujePropozycja na pyszny obiad lub kolację. Przyprawiamy i pieczemy kurczaka 1,5 kg ...220 st.C / 80 min. Ostatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min. Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka(...)piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację odgrzewamy krótko na gorącej patelni z dwóch stron, ser się rozpuści, mięso podgrzeje, a naleśniki staną się pysznie chrupiące :) Możemy też odgrzać wszystkie razem w piekarniku 200 st.C 10-15 min. Smacznego
chleba naszegowykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym pożywieniem. Ponieważ zawiera umówmy sie – te najważniejsze minerały i witaminy, podnosi to jego godność do leku i superfood(...)ilości sezamu, podana proporcja jest jedynie orientacyjna,aby wyobrazić sobie stosunek ziaren do gotowej pasty) Z tej porcji uzyskamy 1 słoiczek. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wysyp sezam i równomiernie rozprowadź. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika na 200 stopni i praż przez 3 minuty. Nie można dopuścić do przypalenia! Sezam ma byc tylko lekko zrumieniony. Wyjmij
Z Kuchni Do Kuchni