mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:728/1172)

Domowy pasztet 186

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików(...)drobiowych wątróbek 0,7 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg  podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu  Składniki

Gosia gotuje
Klopsy z łososia 208

Bardzo smaczne kotleciki, idealne dla osób dbających o linię. Dla dzieciaczków też byłyby super, pod warunkiem że lubią rybkę. Mięso z łososia pokroić nożem na bardzo malutkie kawałki, potem jeszcze posiekać nożem. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować klopsy i obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej. Jeśli masa byłaby za rzadka(...)dodać trochę bułki tartej, ale nie za dużo bo będą sucha. Jak lubicie można dodać 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb. W nagrzanym piekarniku do 190 C piec klopsiki, położyć je na raszkach, żeby z obydwu stron ładnie się przypiekły. Można też położyć na blaszce, ale w połowie czasy odwrócić. Piec 20 – 25 minut. Sprawdzić jednego klopsa czy jest przesmażony

Kuchnia Pokoleń
pierogi z kurczakiem 230

inaczej, bo zrobiłem to co każdy u nas lubi :) pierogi. Klasyczne ciasto pierogowe: 1 kg mąki, dwa jajka,łyżka soli, dwie szklanki ciepłej wody. Ciasto zrobione odpoczywa, skrzydełka ugotowane. Mięso oddzielamy i kroimy, coś jeszcze dorzucamy do farszu, np. cebulę, słodko kwaśną cukinię... Dla poprawienia lepkości, wrzucamy jajko, sól, pieprz, trochę bułki...mieszamy i farsz jest gotowy Oczywiście miałem towarzysza(...)już przygotowane, pozostaje wałkowanie, nakładanie i lepienie. Ania była w szkole, więc nie było komu lepić małych pierogów, dlatego powstały duże :)  Pierogi zawijamy i są gotowe, do pieczenia i gotowania. W piekarniku nagrzanym do 180-200 st.C pieczemy 25-30 min, uprzednio smarując rozbitym jajkiem.  natomiast w gotującej wodzie pierogi będą dobre po 3-4 minutach od wypłynięcia

chleba naszego
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 218

Zwieńczeniem uczty była pomysłowa dekonstrukcja sernika podawana z figami i lodami hibiskusowymi. To był zdecydowanie przyjemny, nie za słodki  i lekki deser, który mimo wciągnięcia przeze mnie funta mięsa, pozwolił jeszcze jakimś cudem wstać od stołu. Następnym razem czaję się jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi(...)szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią i ricottą, czy sałatka ze ślubowskim serem halloumi. Dodatkowo w kolejnych kartach ma się pojawić również więcej dań dla roślinożerców. Bo mottem jest po prostu

Food Square
Pizza gyros 198

przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju do smażenia Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę(...)zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Bullio
Mielone z groszkiem 249

mielonego 20 dag szynki 1 papryka (może być konserwowana) 1 por pęczek szczypiorku 20 dag zielonego groszku 3 jajka 3 łyżki mąki sól pieprz przyprawa kucharek tłuszcz do smażenia Mięso mielone włożyć do miski, do tego pokroić w kostkę szynkę. Następnie dodać paprykę oraz pokrojony w krążki por, delikatnie zamieszać. Szczypiorek drobno pokroić i dodać do farszu, a także zielony(...)dodać również przyprawę kucharek, aby mielone były bardziej pikantne. Jajka wybić do garnuszka, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i zrobić z tego lane ciasto. Wlać do gotowego farszu, wymieszać i piec mielone na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe, chociaż zimne są też bardzo dobre

Gotuję Testuję
PASZTET Z MIĘSA MIELONEGO I CUKINII 388

cebule drobno posiekane (bądź starte na oczkach) 1/3 szkl. oleju sól (do smaku) pieprz trochę  majeranku trochę tymianku natka pietruszki lub koperek Wykonanie:  W misce mieszamy: cukinię, mięso mielone, ser żółty, cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy. Białka jaj ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z masą. Aby wiedzieć, czy masa jest dostatecznie słona (dużą rolę odgrywa tutaj gatunek(...)czasem mniej) można spróbować odrobinę masy. Ja jednak (podobnie jak przy smażeniu mielonych) formuję sobie małą kuleczkę i delikatnie podsmażam ją na odrobinie oleju. Po usmażeniu wiem czy moja pieczeń jest odpowiednio doprawiona. Masę nakładamy do aluminiowych keksówek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 70 minut

Walijskie Pichcenie
Pieczona perliczka 205

masową skalę, a bardziej naturalna metoda chowu pozwala ograniczyć stosowanie sztucznych pasz i leków. Dobrze przyrządzona perliczka dzięki lekkiemu akcentowi dziczyzny zasługuje na miano dania wykwintnego, a jej wartościowe mięso zadowoli niejednego zwolennika zdrowej żywności. Do prezentowanej poniżej perliczki podałam orientalny pilaw, a przepisem podzielę się z Wami w następnym poście:)   Składniki: 1 perliczka w całości (około(...)wytrawnego wina 2 łyżki mąki świeże zioła (rozmaryn, szałwia, oregano) sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Perliczkę nacieramy solą i pieprzem (możemy to zrobić kilka lub kilkanaście godzin przed pieczeniem). Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej. Perliczkę oprószamy mąką i wkładamy na rozgrzaną patelnię piersią do dołu, smażymy 10 minut, następnie obracamy ptaka piersią do góry, na patelnię dajemy pokrojone

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka à la Musaka 288

papierowym ręcznikiem. Plastry smażymy kolejno z obu stron na oleju kokosowym i odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na spód formy wykładamy kilka plastrów i przykrywamy je częścią mielonego mięsa. Czynność powtarzamy, uzyskując kilka warstw zapiekanki (ostatnią warstwą powinien być bakłażan).  Beszamel Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu(...)bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty. Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy. * * Przepis powstał dla Magazynu Kocioł

Food Square
Zupa pieczarkowa z makaronem 270

sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na półmisku żaroodpornym lub w naczyniu i pieczemy do uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze(...)kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy

Cooking Monster
Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky), pieczone i grillowane w piekarniku 179

ketchupu 80 ml oleju   Wykonanie: Czosnek drobno posiekałam. Wymieszałam wszystkie suche składniki. Żeberka umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i podzieliłam na porcje. Czosnek wtarłam w każdy kawałek mięsa, a potem obtoczyłam je w suchej mieszance. Żeberka przełożyłam do miski, przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Do miski przełożyłam wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszałam. Żeberka ułożyłam(...)Przykryłam przykrywką i wstawiłam ponownie do lodówki na przynajmniej 2 godziny.   Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg). Żeberka wstawiłam (przykryte) do gorącego piekarnika na 80 minut. W połowie pieczenia każdy kawałek odwróciłam na drugą stronę.   Po godzinie przełączyłam grzałkę piekarnika na grill i piekłam żeberka dalej, ale już w odkrytym naczyniu. Najpierw 10-15 minut, potem odwróciłam

Kuchnia u Krysi
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem ze szpinaku i mięsa. 189

ząbki czosnku - 250 g mięsa z kaczki ( ja użyłam mięsa gotowanego z rosołu- udka, szyjka) - 2 łyżki masła - sól - 2 białka Na gorącej patelni na maśle podsmaż czosnek, szpinak. Mięso z kaczki oddziel od kości.  Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na blat, ku krawędzi nałóż farsz(...)powstał długi walec, z każdej strony otoczony ciastem. Odkrój pozostałą cześć ciasta i zrób to samo. Każdy taki długi walec- rolkę, kroimy na równe paszteciki. Smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką, pieczemy 25 -30 minut w temp 185 stopni C. Gotowe smacznego

SMYKWKUCHNI
Schab podwójnie grzybowy 277

łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno(...)marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200st na ok 45 minut. Po tym czasie temperaturę skręcamy do 160st C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry

Kuchnia w czekoladzie
Pyszna zapiekanka, spaghetti z kurczakiem i warzywami 253

patelni rozgrzać masło i wrzucić kawałki mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć na makaronie, następnie fasolkę i marchewki. Przygotowanie sosu – śmietanę, jajka, bulion warzywny, trochę soli, gałkę muszkatołową i pieprz dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperku(...)górę porwać mozzarellę. (Jeśli nie macie buliony warzywnego, można wymieszać kostkę warzywną w 150 ml wody) Przykryć naczynie i wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 210 C i piec 35-40 minut. Podawać gorącą, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Miodowo-korzenny schab pieczony 290

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska(...)łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony. Kładziemy na wierzch plaster słoniny. Wstawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje