NAJPROSTSZY PIECZONY BOCZEK 369Uwielbiam wszelkie pieczenie i są one podstawą naszych kanapek czy też koronnym daniem na świątecznym stole. Dzisiejszy boczek przypadnie do gustu wszystkim lubiącym wilgotne i aromatyczne mięsa. Polecam! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy Aleksandry
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 225warzywa oraz część mięsa i makaronu. Obsypujemy startym serem żółtym i zalewamy częścią sosu. Następnie układamy pozostałe mięso oraz makaron. Zalewamy pozostałym sosem oraz wstrząsamy delikatnie naczyniem, aby sos równomiernie rozlał się po całej zapiekance. Na górę dodajemy posiekane orzechy. Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 10 minut przed końcem posypujemy z wierzchu serem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
boczek rolowany nadziewany z porem 158majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 195Od kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać
Moja Delicja
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 227zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii na zmianę zielony i żółty. Na cukinię dajemy mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 20 minut . Smacznego
Kuchenne Wariacje
Kotlety mielone z pesto i pestkami dyni 233Robimy pesto: pestki dynii miksujemy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, liście bazylii, sól i pieprz. 2. Do mięsa mielonego dodajemy jako, bułkę tartą, przygotowane pesto, sól, pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy w pestkach dyni. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchni
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 231koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Fit-amina
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 204cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso i część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem
Passion of Cooking
Ziemniaczki zapiekane - ziołowe 174ziemniaczki robię bardzo często i od bardzo dawna, jako dodatek do dania lub nawet bez dodatków typu mięso, bo po prostu lubię :) pasują też do dań z grilla. Moje ulubione, obok tych ziemniaczków Justi, które znacznie później "odkryłam" :) Można je przed pieczeniem podgotować na półtwardo - wtedy czas pieczenia się skróci. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka papryki
Kolorowy Przepisownik
Pasztet z kaczki 187wylewać tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garów
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 305Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez! Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu
W kuchni Karmel-itki
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 189stał się bardziej gęsty.Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu.Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-)Ps. na pierwszym zdjęciu obok mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną fasolą, na którą przepis już wkrótce
Smaki Brazylii
Kurczak w pesto z mozzarellą 412PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy , delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu. Smarujemy sosem pesto , tak , by mięso było w całości pokryte. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii i pokrywamy plasterkami mozzarelli. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy gorące! * Świetnym dodatkiem
Ostra na Słodko
KOPERTY / KIESZONKI Z INDYKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM TYPU GRECKIEGO I... 227oliwę. Mieszamy. /Farsz sam w sobie jest słony - pomidory suszone i ser - więc już nie dosalamy. Na mięso nakładamy farsz i spinamy kawałki w kieszonki. Chwileczkę obsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie (dosłowna chwila). Mięsne kieszonki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół z termoobiegiem) przez około 45 minut (ale sprawdzamy je, bo może
Wypisz Wymaluj
Pyszny pasztet domowy 193Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C. SMACZNEGO domowa szynka Wyroby domowe
W kuchennym oknie Ewy
Pikantne skrzydełka z kurczaka 572godzin, można oczywiście krócej, ale nie mniej niż pół godziny. Teraz mamy już z górki - mięso zamarynowane, pozostaje więc wrzucić je w odmęty piekarnika. Jeśli używamy naczynia żaroodpornego, na spód najlepiej wlać nieco oleju, jeśli zaś wybieramy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem. Skrzydełka po wyłożeniu na blachę polewamy pozostałą marynatą i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego
Kulinarne zapędy Kokosa
Gotowanie z Okrasą. 381dokładnie mieszamy. Na drugi talerzyk wysypujemy trochę mąki. Na patelnię wlewamy niedużą ilość oliwy z oliwek. Panierujemy mięso najpierw w mące, potem w masie jajecznej i wrzucamy na patelnię (na mały ogień). Usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed podaniem wsadzimy do piekarnika na 190-200st na 3-5 minut. 25g sera ścieramy na drobnych
Brzuszki Łakomczuszki
Kebabiki z indyka 250przyprawy do kebabu. Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką
Ze smakiem i z pasją
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 243długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać kawałek i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema wałeczkami. Każde "cygaro" posmarować roztrzepanym żółtkiem. "Cygara" piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20 minut. Sos: Połączyć musztardę, majonez i miód
Pasja Smaku
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 215ulubioną kawę lub herbatę. Za oknem pada deszcz, wieje silny wiatr - pogoda paskudna. A Ty w ciepłym zaciszu domu, robisz tygodniowe zakupy. Makaron, mąka, przyprawy, napoje, świeże owoce, warzywa, mięso... Zero biegania, zero dźwigania. Wszystko dostajesz pod drzwi. Wspaniale, prawda ? Produkty świeże oraz pieczywo dostępne są dla mieszkańców miasta St. Warszawa, oraz okolicznych gmin. Produkty o dłuższej trwałości, dowozi forma(...)zamówienie skompletowałam dość szybko. Kupiłam sporo kasz oraz produktów zbożowych, dodatki do pieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania
kolorowotorcikowo