mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:47/1172)

Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 270

znowu. Wieloryb po islandzku 0,5 kg mięsa z wieloryba 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno mała cebula łyżka sosu sojowego 3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa pieczonego 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka szczypta imbiru pieprz do smaku Mięso opłukałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wsypałam przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Starłam cebulę. Wymieszałam. I zamarynowałam

bastalena
Pasta z pieczonego kurczaka 246

Czasami zostaje nam kawałek pieczonego mięsa, na który nikt nie ma już ochoty. Warto wtedy przygotować z niego prostą a jakże smaczną pastę do chleba. 1 upieczone udko z kurczaka 3 jajka na twardo mała czerwona cebulka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Udko z kurczaka, jajka i cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć

Smakołyki Asi
Zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami 317

zapiekane warzywa podpatrzyłam jakiś czas temu u Agnieszki z bloga Smak Mojego Domu . Świetnie sprawdziły się jako dodatek do pieczonych udek z kurczaka, a że i warzywa i mięso piekły się jednocześnie to obiad praktycznie zrobił mi się sam. Super patent, gdy ma się mało czasu na gotowanie ;)  Składniki na 2-3 porcje: 4-5 ziemniaków 1 duża

Simply Food
Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami 165

wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje. Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut w 190*C. Podczas pieczenia możemy przemieszać sos lub oblać nim kurczaka. Możemy mięso udekorować ziarnami czerwonego pieprzu

VioletoweKucharzenie
Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp 377

Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa(...)paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190*C pod przykryciem przez 35 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut

VioletoweKucharzenie
Schab wolno pieczony 189

Dawno nie było na blogu porządnego kawałka mięsa, prawda ? 😃 Szybciutko więc to nadrabiam, tym bardziej, że zbliżają się święta, także przepis na delikatny i aromatyczny schab na pewno się Wam przyda. Schab wolno pieczony w niskiej temperaturze możemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę(...)oleju na patelni, a następnie przekładamy z powrotem do żaroodpornego naczynia z całym sosem, który powstał w czasie smażenia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Mięso pieczemy przez 2 godziny, raz na jakiś czas polewając schab sosem z pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Kebab czy falafel? Czym różnią się te fast foody? 221

sposobie podawania, rodzaju zastosowanego mięsa oraz wykorzystanych dodatkach. Jeśli chodzi o kebab serwowany w Katowicach oraz lokalach w innych miastach, najbardziej popularna jest wersja doner. W tym przypadku mięso pieczone jest na obrotowym rożnie i skrawane w cienkie plastry. Zwykle kawałki mięsa wraz z warzywami zawija się w lawasz. Falafele – kotleciki z ciecierzycy Falafele to specjał kuchni arabskiej(...)białka oraz cennych witamin i składników mineralnych. Kotleciki z ciecierzycy mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Chociaż popularne jest ich smażenie w głębokim tłuszczu, równie dobrze smakują w wersji pieczonej. Falafele dostępne są nie tylko w menu restauracji serwujących kuchnię arabską, ale również najlepszych barach oferujących kebab w Katowicach , Opolu, Wrocławiu czy innych miastach. Kebab a falafel – najważniejsze różnice

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak pieczony na soli 180

nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wewnątrz wpychamy butelkę, która będzie utrzymywać ciepło wewnątrz podczas pieczenia, a nogi związujemy sznurkiem. 2. Spód formy w której będziemy zapiekać mięso wysypujemy solą, a na niej na grzbiecie układamy kurczaka(...)Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C, na ok. 2 godziny. Kurczaka nie należy nakłuwać, żeby wewnątrz pozostał soczysty, skórka powinna być rumiana i cienka jak pergamin pod koniec pieczenia. Mięso jest kruche i bardzo aromatyczne

Apetyczna babeczka
Żeberka w pieprzu mielonym 188

mięsko, pieczone w sosie własnym i warzywach . Na 6-8 porcji: - 2 kilo żeberek wieprzowych do pieczenia - 2 marchewki - 1 pietrucha - kawałek selera - koncentrat pomidorowy - mały słoiczek - 2 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu - 5 liści laurowych, sól do smaku - pieprz czarny grubo zmielony 4 łyżki - olej do smażenia - 4 średnie cebule - 1 główka czosnku Mięso umyj, osusz(...)podlej jeszcze szklanką wody i przykryj.Piecz około 2 godzin w 200° termo obieg. Po tym czasie odkryj żeberka, warzywa z sosem ostrożnie przełóż do osobnego garnka i zmiksuj. Mięso piecz jeszcze 30 minut, ale już bez przykrywania. Do sosu, jeżeli jest za gesty dodaj bulion, lub przegotowaną wodę. Podawaj z ziemniakami duszonymi.. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Pieczeń rzymska z mięsa indyczego. 182

przepis na pyszną pieczeń rzymską z mięsa indyczego. Danie jest soczyste, aromatyczne, idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Prawdziwa uczta, polecam! Składniki na pieczeń rzymską z mięsa indyczego: na formę 900 g mięsa indyczego (gulaszowe) 1 jajko 1 namoczona w mleku sucha kajzerka (lub 1/2 zwykłej bułki) 1 płaska łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku(...)majeranek, pieprz, zeszklone cebule i dokładnie wyrabiamy (sekret zwartej pieczeni to właśnie dokładne wyrobienie mięsa). 1/3 powstałej masy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na środku wzdłuż dłuższej krawędzi układamy jajka, a po bokach pokrojoną w słupki marchewkę, następnie boki i wierzch pieczeni wykładamy pozostałą masą mięsną. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Mini tacos z mięsem i warzywami 155

więc kiedyś na genialny pomysł, jak przygotować mu małe co nie co, ze składników, które tak naprawdę miałam pod ręką i "w użyciu". Zaczęta puszka fasolki i kukurydzy, mięso pieczone na obiad, którego zostało zbyt mało na kolejny, a dla niego właśnie było w sam raz ;) Tym sposobem powstało właśnie coś, czego mój szanowny Małżonek nie odmówi nigdy(...)mięsa: 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula Pieprz 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur Kilka śliwek wędzonych Sposób przygotowania: Mięso kroimy w plastry. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy posiekaną cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, śliwki i Vegetę. Zamykamy worek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z pieczonym kurczakiem, serem i musztardą 248

Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z pieczonym mięsem z kurczaka, żółtym serem, pomidorem i ogórkiem. Wyrazistego smaku nadaje dodatek musztardy. 1 pieczony filet z kurczaka 3 pomidory 200 g żółtego sera 1 ogórek 1 łyżka musztardy stołowej WOM Parczew 2 łyżki majonezu Sól Pieprz 2 łyżki natki pietruszki Mięso z fileta kroimy w kosteczkę. Ja wykorzystałam mięso, które

VioletoweKucharzenie
Jaki sos przyrządzić do pieczonego kurczaka? 169

kurczaka! Jaki sos przyrządzić do pieczonego kurczaka? Jest wiele dobrych sosów do kurczaka, a jednym z nich jest sos curry z jabłkiem i porem. Jestem fanką sosów do mięsa i tych na ciepło i tych na zimno. Moje dzieci wręcz domagają się sosu, kiedy przyrządzam smażone lub pieczone mięso , również ryby . Często też gotuję miso bezpośrednio(...)zmiksować. Ja zmiksowałam sos przed dodaniem pora i tymianku. Sos do kurczaka 0k.0,75 L Składniki: 2 mniejsze jabłka, winne 1 mały por 400 ml warzywnego buljonu sos z pieczonego kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka świeżego tymiankua 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki curry w proszku ¼ łyżeczki sriracha 100 ml śmietanki, min 30% tłuszczu sól do smaku Jabłka obierz

codojedzenia
Roladki z szynki pieczone w niskiej temperaturze 213

Ostatnio coraz popularniejsze jest pieczenie mięsa w niskiej temperaturze, więc postanowiłem sprawdzić, jak wygląda to w praktyce. Muszę przyznać, że efekt był bardzo zadowalający, choć sposób ten nie nadaje się do przygotowania posiłku w pół godziny ;) Moje roladki wyszły soczyste i miękkie, ale musiały piec się aż trzy godziny. Składniki (na 5 roladek): 5 płatów z szynki 5 ogórków konserwowych(...)patelni rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej temperaturze) i dokładnie obsmażyć roladki z każdej strony, by zamknąć mięso. Obsmażone roladki przełożyć do rozgrzanego naczynia żaroodpornego, wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec 3 godziny. Swoje roladki podałem z  sosem z soku z granatu  oraz z ryżem barwionym kurkumą

W SMAK
Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 512

mlekiem, przy zastosowaniu karmienia paszą, mięso staje się bardziej czerwone, wodniste i łykowate. Cielęcina łatwo wysycha w czasie pieczenia. Chcąc tego uniknąć, warto ją obsmażyć na tłuszczu przed pieczeniem. Tak też zrobiłam z moją pieczenią, dodatkowo można polewać ją masłem podczas pieczenia, oraz piec w naczyniach z przykrywką, zabezpieczy to wyparowanie soków. Taką pieczeń w sosie własnym, można podać(...)śląskie (około 3 porcje): 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 0,5 kg ziemniaków 1 jajko sól Przygotowanie: PIECZEŃ Przepis na przyrządzenie pieczeni znajdziecie Tutaj. SOS Odcedzony płyn, który powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać strumieniem, energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania

Kierunekuchnia