zrobienia i gotowa jest w 20 minut. Od siebie dodaliśmy do przepisu krewetki, żeby sałatka była bardziej sycąca. Możecie spokojnie je pominąć lub dodać do jej np. pieczone mięso. Składniki: 2 dojrzałe awokado 3 placki tortilli (najlepiej domowych) 200 g krewetek surowych 2 główki sałaty rzymskie Garść rukoli Duża garść pestek dyni Duża garść nasion słonecznika 1/2 szklanki(...)połowy, usuń pestki, obierz, dobrze posól i popierz, posyp ziarnami kuminu, skrop oliwą, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut aż owoc zacznie się przypiekać. Krok 2 W międzyczasie pokrój tortille w trójkąty lub w dowolny sposób. Rozłóż je na tacce do pieczenia, rozsyp na nich pestki i nasiona. Posyp całość startymi parmezanem. Wstaw do piekarnika z awokado. Kiedy kawałki
Niedzielny kucharzUdka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis. ----------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut* ----------------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy
Moja Książka KucharskaSoczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)przyprawy znalazły się na każdej części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut
Zasmakuj KuchniSoczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)przyprawy znalazły się na każdej części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut
Zasmakuj Kuchniwiele tygodni. Wersja, którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład z ziemniakami. To też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście
W kuchni wieczoremPodudzia z kurczaka zamarynowałam, oliwy z oliwek dolałam, do piekarnika mięso włożyłam, a ziemniaki, marchewki z sokiem z pomarańczy na puree "zmieniłam". Jeśli będziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania. Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie(...)folią spożywczą i odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170° C z termoobiegiem. Podudzia polewamy 50 ml. oliwy i pieczemy ok. 90 min. Podczas pieczenia mięso polewamy powstałym sosem lub je w nim obtaczamy (wystarczy 2 -3 razy w czasie pieczenia). Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy - ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki
Moniki Smakołykigęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu(...)Przygotowanie: Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych
Smakowity Blog Kulinarnyprowansalskimi Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski. U mnie i plasterki i paski:) Chwilę podgotowujemy i przekładamy do naczynia Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy mięso przez ok. 20 minut. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, skrapiamy wszystko z wierzchu odrobiną oleju i pieczemy przez kolejne 20 minut Podajemy:) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚwiętach! I prezentuję kolejne danie, które pojawiło się na naszym wielkanocnym stole. Po raz pierwszy robiłam pieczeń rzymską i jestem zadowolona z efektu, chociaż następnym razem doprawię ją jeszcze bardziej. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 1 cebula(...)szklanki). Wyrobić ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Połowę mięsa przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Ułożyć na nim ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałym mięsem. Piec przez 60 minut w temp. 180 st.C. Następnie odstawić do ostygnięcia
Pasja Smakukiedy wypłyną na wierzch . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zlewamy na sitko i hartujemy zimną woda . Układamy po dużej garści w każdym słoiku . Cebulę i czosnek siekamy . Na dnie brytfanki do pieczenia mięsa układamy dwa cienkie plastry smalcu , posypujemy pokrojoną w kostkę wędzonką , cebulą i na tym układamy doprawioną solą i pieprzem , szynkę Na wierzchu mięsa układamy kilka cienkich plastrów smalcu . Skrapiamy
Ogrodnik w podróżyłyżki masła Wykonanie: Kurczak • Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso z kości formułując goloneczki. • Przyprawić solą, pieprzem i paprykami. • Blachę posmarować olejem i piec mięso w temperaturze 180 st.C przez 40 minut. Sos • Migdały i orzechy ziemne zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym obrać ze skórki. • Pieprz
To co kochamrobiąc kieszonki. Oprószamy mięso solą i pieprzem (również w środku). Do środka wkładamy pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Całość owijamy boczkiem (jedna pierś ok. 3 plasterki boczku). Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec można przypiec mięso z góry by szybciej się zarumieniło. Smacznego
Magia jedzenia.włoskim. Kuleczki lekko spłaszczyć i ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby uzyskać wzorek - ciastka należy docisnąć widelcem lub tak jak ja - tłuczkiem do mięsa.) Piec około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce piekarnika i opcjonalnie przełożyć ulubionym dżemem/konfitur
Di gotujeRazem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać bulion, włożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać
królestwo garówdomowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy mięso (schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek do pieczonego mięsa. Aparat niestety nie jest moim sprzymierzeńcem w pochmurne dni, stąd takie zdjęcia. 1 szklanka kaszy pęczak 2 cebule 3 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu warzywnego + woda
Szefowa kuchniwszystkimi przyprawami.2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Piec mięso w 160 st. C przez ok. 50 minut (u mnie 1h), aż będą złoto-brązowe.Smacznego!!!Źródło: Siła smaku
Kuchnia domowa Ani