mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:466/1172)

Placek drobiowy z serem 122

pieprz wg smaku. Mięso i ser pokroić w drobną kostkę. Jajka wymieszać z mlekiem, dodać zieleninę, przyprawy, mąkę, ser i mięso i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być rzadkie, lejące się. Formę ( 16cm) posmarować masłem ( ja piekę w silikonowej formie, więc niczym nie smaruję). Przelać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Smaki Armine
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 165

rumiano. Dodaję świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam. Szczypiorek myję a następnie drobno siekamy. Do ziemniaków dodaję mięso ze szpinakiem, mieszam. Dodaję składniki sosu mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Posypuję serem tartym. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
EKSPRESOWA ZAPIEKANKA RYŻOWA Z INDYKIEM I CUKINIĄ 115

jeszcze chwilę (podlewać wodą w razie potrzeby) 4. Ugotowany ryż i gotowe mięso z cukinią odstawić do ostygnięcia. 5. Ostudzony ryż, mięso i cukinię wymieszać razem z dodatkiem jajka. 6. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. 7. Piec.... Upsss... nie patrzyłam na czas (u mnie to zazwyczaj robi się "na oko" :D) 180 stopni

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Pieczeń rzymska z żurawiną 219

pokrojoną drobno natkę i koperek, kaszę ewentualnie bułkę tartą Obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek przesmażyć, wystudzić i dodać do mięsa Doprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać żurawinę i dokładnie całość wymieszać do idealnego połączenia składników Piec w podłużnej, natłuszczonej foremce ok. 60 min. w temp. 180*C Pieczeń idealna na zimno, ale i na ciepło jest smaczna

Proste Potrawy
Karkówka zapiekana w winie 179

Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam   Składniki : Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt )  sól pieprz mielony ziołowy papryka czerwona

Różowa kuchnia
Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem 138

czas a dziś użyłam go do nasmarowania kurczaka w środku i na zewnątrz. Kurczak ma wtedy chrupiącą skórkę i soczyste, aromatyczne mięso. Jest delikatny i zajada się z przyjemnością. Tak przyrządziłam kurczaka kukurydzianego, smakuje obłędnie. Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szaszłyki z kurczaka 135

mieszamy z przyprawami. Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą kostkę. Nabijamy mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Solimy szaszłyki przed pieczeniem. Grilujemy po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem

KUCHNIA POLSKA
Piersi z kurczaka w sosie z sera feta 149

odrobinę mleka. Pieprzymy do smaku. Usmażone piersi kurczaka rozkładamy między talerze, polewamy sosem i posypujemy pozostałą posiekaną bazylią. My zjedliśmy mięso z młodymi ziemniakami z oliwą i z ogórkami małosolnymi , ale sprawdzą się też tutaj świetnie pieczone po grecku ziemniaki i zielona sałata z aromatycznym włoskim winegretem . SKŁADNIKI składniki na 4 porcje KURCZAK – 2 piersi z kurczaka

Karo in the Kitchen
Kostki drobiowe 167

łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano odrobina chili sól pieprz olej do wysmarowania blaszki Bułkę tartą mieszamy z serem i przyprawami. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w roztrzepanym jajku i gotowej mieszance. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy opanierowane kostki mięsne. Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchnia u Bietki
Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie 168

owinąć plastrem boczku. W drugiej miseczce wymieszać chili z cukrem. Tą mieszanką dokładnie oprószyć polędwiczki owinięte bekonem – przyprawę docisnąć do mięsa, żeby dobrze przylegała. Przygotowane polędwiczki ułożyć na natłuszczonej blasze albo ruszcie. Wstawić do piekarnik i piec pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie przez około 20 minut – aż kurczak będzie upieczony, a bekon chrupiący (na koniec w razie

Pociąg Do Kuchni
Pralinki czekoladowe 166

jeszcze nie odchodzimy, na zasłużony odpoczynek, jeszcze nie. Bierzemy kilka orzechów, już bez łupinek i kładziemy je a papier do pieczenia. Najlepiej zrobić coś w rodzaju koperty. Ewentualnie, foliowy woreczek też się nada. I tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy orzechy na drobny pył. Żartuje. Po prostu, na posypkę orzechową. Gdy masa czekoladowa już swoje odleży, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki

Pora na pora
Filipa18 – recenzja 147

sumie, to nie zjadłam, a pożarłam. I musiałam nieźle powstrzymać się, aby nie wymachiwać przepiórczą kosteczką, krzycząc „Mistrzostwo!”. Mięciutkie, delikatne mięso. Jedna z nóżek podana panierowana w orzechach nerkowca. Do tego mieszanka temperatur i tekstur. Nawet pieczony seler mi smakował, a my z selerem (w żadnej postaci) nienawidzimy się serdecznie. Znów fajny balans. Temu daniu towarzyszył znów różowy szampan

Kate's Kitchen
Pralinki czekoladowe 156

jeszcze nie odchodzimy, na zasłużony odpoczynek, jeszcze nie. Bierzemy kilka orzechów, już bez łupinek i kładziemy je a papier do pieczenia. Najlepiej zrobić coś w rodzaju koperty. Ewentualnie, foliowy woreczek też się nada. I tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy orzechy na drobny pył. Żartuje. Po prostu, na posypkę orzechową. Gdy masa czekoladowa już swoje odleży, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki

Pora na pora
Klasyczna lasagne 164

wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju. 4.  Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać kolejno warstwami (aż do wykorzystania składników): płaty makaronu, mięso z sosem, żółty ser itd. Na wierzchu lasagni wyłożyć sos beszamelowy i posypać żółty serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III 149

kokosowym i przecierem pomidorowym. Użyłam domowego, dość skoncentrowanego przecieru pomidorowego. W razie czego smak możesz podrasować dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić mięso do miękkości. Grube kawałki schabu koło 45 minut, te cienkie wystarczy 30 minut podałam z pieczonym batatem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MEDALIONY INDYCZE W KOKOSIE 159

wiórkach kokosowych, ponownie maczamy w jajku i na końcu drugi raz obtaczamy w kokosie. Powtarzamy tę czynność z każdym kawałkiem mięsa. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ziemniakami tłuczonymi, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami

Kuchnia MagdaLeny
Pałki z kurczaka w sosie kokosowo pomidorowym 117

mieszamy), lekko studzimy. Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko. Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy pozostałym sosem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), pieczemy 35-40 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i bazylii. Dodatki ulubione. U nas świeża bagietka. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Pierś indyka w marynacie miodowo-musztardowej 190

ziemniaki. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, po tym czasie dorzucamy ziemniaki. Mieszamy je od czasu do czasu, wszystko pieczemy jeszcze 30-40 minut lub do momentu kiedy indyk będzie upieczony, ale soczysty (po nakłuciu mięso powinno być białe, ale jeszcze wypuszcza soki). Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/piers-indyka-marynacie-miodowo-musztardowej/ Artykuł Pierś indyka w marynacie miodowo

Mostek w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 148

resztę tymianku i rozmarynu, połowę bazylii, sól i pieprz, gotować 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy

Pieguskowa Kuchnia
POLĘDWICZKI Z INDYKA Z JABŁKAMI 216

łyżką oleju i wlać na dno 3-4 łyżki wody. Nacięte mięso przełożyć do naczynia, pomiędzy plastry mięsa powkładać przygotowane jabłka. Mięso delikatnie polać 2-3 łyżkami oleju i wstawić do nagrzanego do 180-190 st. piekarnika. Piec w zależności od wielkości polędwiczek około 30-45 minut. W połowie czasu pieczenia polać wytworzonym sosem. Artykuł POLĘDWICZKI Z INDYKA Z JABŁKAMI

Pieguskowa Kuchnia
LENIWE GOŁĄBKI 155

wygnieść. Do mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, kapustę, jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej 212

kogoś jak ja co lubi grillowaną cukinię. Tak przyrządzoną cukinię można wykorzystać do przyrządzenia sałatki jako pysznego dodatku do grilla, mięsa czy ryby. Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii , cukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki: 6-8 porcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki

codojedzenia
PIZZA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MIELONYM INDYKIEM 216

pomidorowym. Mozzarellę odcedzam i rwę w kawałki. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Posypuję posmarowane ciasto. Na patelnię rozgrzewam olej. Dodaję mięso i przyprawy. Smażę na rumiano. Posypuję ciasto. Cebulę obieram i kroję w plastry. Posypuję pizze. Piekę pizzę w 200 stopniach ok 30 min. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Pierś drobiowa w sosie śmietanowo - musztardowym wg Aleex 165

naczynia żaroodpornego z mięsem. 6. Śmietanę przełożyć do miseczki, wymieszać z musztardą i bulionem. 7. Powstałą mieszaninę wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wymieszać i przykryć. 8. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15 – 20 minut. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
KARKÓWKA DUSZONA W CEBULI 228

dokładnie. W miseczce łącze składniki marynaty. Każdy plaster dokladnie nacieram. Cebulę obieram i kroję w piórka. W naczyniu żaroodpornym układam plastry mięsa a następnie cebulę czerwoną i prazoną. Powtarzam czynność do wykończenia składników. Na koniec podlewam wodą. Piekę w piekarniku ok 70 min w 180 stopniach. Smacznego

Gotowanie Patki
Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniakami 128

ziemniaków przyprawa do ziemniaków sól, pieprz, tymianek, majeranek do smaku Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie mięsa: Mięso umyć i przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do rękawa do pieczenia. […] Artykuł Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
kotlety z grochu 171

ugotowanego grochu... Z przypraw  zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub czarny i sól. Połączone składniki mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy... Z przygotowanej masy lepimy kotlety... Panierujemy w bułce tartej lub w mące i pieczemy... Upieczone kotlety serwujemy na gorąco z czym kto lubi :) Można też zostawić na później do odgrzania :) Smacznego

chleba naszego
Pieczona fasola w pomidorach z suszonymi śliwkami 180

pomidrówę u babci, więc nie była głodna aż tak bardzo, a poza tym, stwierdziła, że skoro ona już nie je mięsa od dawna to nawet wege parkówki jej nie smakują, bo przypominają je mięsne wyglądem.   Artykuł Pieczona fasola w pomidorach z suszonymi śliwkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
żurawinowe bajaderki 154

kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszac i przełożyć do foremki (wielkość blaszki nie ma znaczenia), piec w 17%*C około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić a następnie zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Do ciasta dodać namoczoną żurawinę i żurawinę ze słoiczka. Z masy formować kulki (jeśli będzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z cielęciną pod beszamelem 345

Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni. Wsypać czosnek i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać pieczarki, marchewkę i mięso mielone. Dodać passatę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Przełożyć wszystko na naoliwioną brytfankę do pieczenia. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cukinię, aby była lekko brązowa. Ułożyć na mięsie z warzywami warstwę cukinii

Jaglusia
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 193

minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i posiekaną natkę pietruszki.  Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut

La grande e la piccola cuoca
Kurczak tikka 146

kostkę i wraz z wszystkimi przyprawami i jogurtem  zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując. Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut. kurczak tikka

O kuchni z uczuciem
Barszcz. 173

smaku pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 liść laurowy Wykonanie : Buraki myjemy przecinamy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut, następnie obieramy i kroimy w paseczki. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, warzywa obieramy i myjemy, Marchewkę kroimy w pół plasterki, również przekładamy do garnka i zalewamy polowa wody

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA ZE SZPINAKIEM I KLOPSIKAMI DROBIOWYMI 242

litry bulionu drobiowego 200 g młodego szpinaku baby 2 ząbki czosnku makaron muszelki lub inny drobny       Mięso drobiowe mieszamy z jajkiem rozdrobnioną ricottą, parmezanem posiekaną natką, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki. Pieczemy 10 minut w temp ok. 200 stopni. Makaron gotujemy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy starty na drobnych oczkach czosnek. Po minucie wrzucamy szpinak

WYSPA SZCZĘSLIWA
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 281

patelnię wykładamy polędwiczki i obsmażamy ze wszystkich stron tak aby tylko delikatnie zamknęły nam się pory mięsa i soki nie uciekały. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy marynatą i wkładamy na nagrzanego piekarnika na ok 180 stopni. Pieczemy z każdej strony po ok 10 minut obficie polewając je pozostałą marynatą. Ostawiamy na 10 minut. Makaron rozdzielamy, starając się

sierotka maRysia w kuchni
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 210

kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami i posiekaną natką pietruszki ( na zdj. nie ma bo zapomniałam dodać). Na każdy część mięsa położyć plaster sera. Następnie nadcięte paski przekładać jak warkocz.  Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni. W międzyczasie przygotować sos.  Por pokroić

pieprzny smaczek
Zapiekanka gołąbkowa 580

solą, pieprzem, majerankiem. Kapustę pokroić w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć jedną warstwę kapusty, warstwę mięsa z ryżem, kapustę, mięso i kapusta. Pomidory zmiksować, dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na zapiekankę. Piec w 180 stopniach C . W razie gdy kapusta z wierzchu zacznie się zbyt mocno przypalać nakryć naczynie folią aluminiową. zapiekanka gołąbkowa

O kuchni z uczuciem
Schab zapiekany z warzywami 711

naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa. Wszystko oprószyć solą. Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, papryką i wlac na zapiekankę. Piec w 180 stopniach do momentu aż ziemniaki będą miękkie i zapiekanka lekko przyrumieniona. schab zapiekany z warzywami

O kuchni z uczuciem
DOMOWA WĘDLINA 150

mielone, udziec z indyka, sól, papryka ostra, ze 3 łyżeczki żelatyny, posiekany koperek, majeranek, drobno posiekany ząbek czosnku. Oczywiście przyprawić mięso można według uznania. Wszystko razem wymieszać, uformować walec, wyłożyć na folię wysmarowaną olejem, szczelnie zwinąć. Piec ok. 55 minut w 180'C. Pycha

Zrób to smacznie
Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym 214

kroimy w kostkę (usuwamy błonki i tłuszcz) i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą kostkę. Nabijamy mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Solimy szaszłyki przed pieczeniem. Grilujemy po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem

Moje Kuchenne Rewelacje
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 192

blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec 10 min w 200 st. następnie dodać 5 łyżek wrzącej wody i piec 1 godzinę

moj przepis na
Udka zapiekane pod musztardową pierzynką 179

Białko ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodać musztardę oraz otręby. Całość delikatnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki mięsa drobiowego. Wierzch posmarować pianą musztardową. Na sam koniec dodać masło. Piekarnik rozgrzać do 180 °C . Piec bez przykrycia  około 40-50 minut. Piana musi się zarumienić. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, np. z ugotowanym ryżem

Ugotować
Wołowina Hoisin 133

hoisin, ale zostałam wyśmiana, że kurczaki to wszyscy i mam się opanować i zrobić wołowinę. Khan kazał kupić dobry kawał na pieczeń i wrócić po instrukcje. Tak oto powstała wołowina hoisin. Do przygotowania wołowiny hoisin potrzebujemy: na mięso 1 kg dobrej wołowiny ryż jaśminowy ugotowany zgodnie z instrukcją posiekaną kolendrę na sos ¼ szklanki sosu sojowego jasnego 2 łyżki masła orzechowego

ladykitchen
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 216

selera Pietruszka Sól Pieprz Liść laurowy Ziela angielskie Chrzan tarty ze słoika Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa i przyprawy oraz solimy. Zagotowujemy. Na mięsie układamy obrane papryki. Zwijamy

Smaki Ewy
Piersi kurze w sosie czosnkowym 133

soli i trochę czarnego pieprzu. Wylać sos na patelnię, podgrzać dodać dodatkowo 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i wylać na mięso. W razie potrzeby doprawić do smaku, zawsze trzeba posmakować. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut. Podawać z bułeczkami lub makaronem lub ryżem. Pychotka

Kuchnia Pokoleń
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 205

Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. Na patelni, na 1 łyżce oliwy podsmażyć najpierw pokrojoną w plasterki cebulę i pora. Dodać posiekany drobno

Świat Domowej Kuchni
Grill time 171

oraz "Triumph of our Tired Eyes" w tle, ogień miga w kominku...bajkowo... Pieczona wołowina z piękna polędwica wieprzowa, z dumną kukurydzą i zabawnymi szparagami... oto plan... Marynata do mięsa: - 1/2 cytryny świeżo wyciśniętej - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli i pieprzu cayenne  - szczypta rozmarynu

Lajtkraft food intolerance
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 199

gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika podajemy od razu z zupką

Aga w kuchni
Pieczona pierś z kurczaka 151

kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso i obtaczamy w pokrojonych na drobno orzechach. 4. Pierś z kurczaka owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20-25 min. Pieczona pierś z kurczaka w orzechach jest bogata w: - pełnowartościowe białko - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kofty wołowo – drobiowe 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kofty to nic innego jak szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam Post

Marta Gotuje
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 163

dodawać go jak najwięcej.) Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym

Di gotuje
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 206

blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st.  Piec 10 min w 200 st. następnie dodać 5 łyżek wrzącej wody i piec 1 godzinę

moj przepis na
Zapiekane mięsa ze szpinakiem i pieczarkami pod wędzonym boczkiem 177

formę jak do keksa )układamy na dnie plasterki boczku wędzonego. Na boczek wykładamy połowę masy z piersi na nią szpinak, wołowe mięso mielone ( tatarowe, przyprawione ), pieczarki i ponownie masę z piersi z kurczaka. Całość przykrywamy plasterkami boczku. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C przez około godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Chrupiące piersi kurze 250

jogurtu, lekko potrząsnąć płatem mięsa i położyć na pokruszonych krakersach. Obtoczyć dokładnie kawałki mięsa z wszystkich stron. Włożyć tak przygotowane mięso do żaroodpornego naczynia, uprzednio lekko wysmarowanym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Można je również piec ułożonych na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko

Kuchnia Pokoleń
Tradycyjne Jadło 110

zamiłowania do wielowiekowej polskiej tradycji wędliniarskiej. I jak sama o sobie pisze…. „Przyprawiamy tylko naturalnie, wędzimy na prawdziwym dymie olchowym, pieczemy na żywym ogniu. Produkujemy w 100% tak jak deklarujemy ! Nasze wyroby produkujemy w 100% z mięsa wieprzowego bez konserwantów wg starych receptur i tradycji wielkopolskiej wsi i dworu. Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem, majerankiem, cebulą, zielem angielskim, kminkiem, papryką

Z Kuchni Do Kuchni
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 258

powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym.  Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni.  Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.   Składniki: około 500 g  mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan

potrawyregionalne
Szakszuka - pomidorowy bałagan 153

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) - danie kuchni tunezyjskiej, składające się z kiełbasek merguez i drobno pokrojonego mięsa, które razem z pomidorami i papryką smaży się na patelni. Zamiast pikantnych kiełbasek z jagnięciny pieczonych w ogniu dałam po prostu kabanosy, a do "bałaganu" dołożyłam od siebie bakłażana. Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 193

plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Domowe nuggetsy dietetyczne 412

kawałki. 2. Płatki kukurydziane drobno pokrusz, ja robiłam to po prostu rękoma. 3. W misce wymieszaj jajka z przyprawami. 4. Mięso mocz najpierw w jajku, następnie obtaczaj w płatkach i wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. 5. Piecz około 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków, w 180 stopniach.  Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik

Powiedz dietom nie
Klops wieprzowy na kanapki 216

mniejsze kawałki. Dodaję do masy jajka oraz przyprawiam. Wszystko dokładnie mieszam ręką. Przekładam wszystko do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Mięso ubijam dokładnie w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170-180 °C Czas pieczenia: około 60 minut

Kuchnia co dnia
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 236

Dishonored ze względu na dość mroczny klimat Dunwall i panującej tam zarazy nie rozpieszcza jadłospisem. Mięso z wieloryba pakowane w puszki w dość niesterylnych warunkach, węgorze w galarecie, a zwłaszcza pomysł pieczenia szczurów roznoszących plagę mogą wydawać się nieapetycznymi kuchennymi przedsięwzięciami. Na całe szczęście Corvo Attano przemierza nie tylko te zaniedbane, ciemne zaułki miasta, ale także ma okazję pojawić się(...)małe słodkości pojawiły się właśnie w tych lokacjach – nie tylko dobrze się prezentują, ale i zaskakują wybornym smakiem oraz różnorodnością tekstur: od chrupiącego ciasta, przez kremowe nadzienie, do soczystych, pieczonych owoców. Zgłodnieli? Corvo zaprasza do kuchni! Zobacz, jak tartaletki wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 239 kcal | 5 g białka | 25 g węglowodanów

Nerds Kitchen
Pieczone skrzydełka. 558

Chrupiąca, aromatyczna, lekko pikantna skórka, skrywająca soczyste kąski mięsa. Skrzydełka są pyszne!!! Mąż je uwielbia, ja z resztą też :-), a w szczególności właśnie te, pieczone w słodko-pikantnej glazurze, która niesamowicie komponuje się ze smakiem drobiu. W sezonie pieczemy je na grillu, a gdy pogoda nie dopisze rozkładamy je na blasze i pieczemy w piekarniku. Uwielbiam

Rozpustne gotowanie
ZAPIEKANKA STUDENCKA 336

żaroodpornym warstwami na przemian z serem. Każdą część z osobna potraktować przyprawami.. Na pierwszą polać olej z przeciśniętym czosnkiem.  Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Podawać z ogórkami konserwowymi, różnego rodzaju surówkami lub z mięsem. Smacznego

pieprzny smaczek
Wegetariański gulasz bakłażanów z jarmużem i kaszą jaglaną 172

wszelkiego rodzaju warzywami zdobytymi na targu. Sama nie wiedziałam co chcę przygotować.  Padło zatem na gulasz. Wegetariański, wszak królewicz mój mięsa jeść nie może :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała papryczka chilli 4 duże

Jemy Pijemy
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami 224

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora dokładnie umyć i drobno posiekać w pół plasterki. Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem, przykryć warstwą pora i posmarować majonezem. Na wierzchu rozłożyć marchewkę. Delikatnie oprószyć solą.  Piec około 20-25 minut w temp. 170st

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno z owsianym spodem 168

wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej.  Galaretkę

kgwjanczewo
Pasztet lub babeczki jaglano-grzybowe 182

Świętach mam chyba przesyt mięsa i z przyjemnością przygotowuję dania wegetariańskie. W warzywniku wciąż mam jarmuż, więc pomyślałam o pasztecie pieczonym w keksówce wyłożonej jego świeżymi liśćmi. Na półce zapasik kasz, które są świetnym połączeniem z grzybami. A tych mam w zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Piersi z kurczaka w pikantnej marynacie 308

opłukać, umieścić w naczyniu i zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, po 1 godzinie mięso przewrócić na drugą stronę. 3. Piersi odsączyć z marynaty, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec 25-30 minut w 180-200 st. C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rolada z mielonego mięsa z pieczarkami 195

pieprz i cebulkę podsmażoną. Składniki połączyć. Na stół rozłożyć folię spożywczą, posypać nią bułką tartą i rozłożyć mięso mielone. Na całe mięso wyłożyć pieczarki.  Zwinąć roladę. Delikatnie zdjąć folię spożywczą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 180C około 45min

Amatorka kuchenna
Domowy fast food 187

takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3  łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny

Gosia gotuje
Enchiladas 218

smażyć do rozpuszczenia sera. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Każdą tortillę posmarować łyżką sosem. włożyć po ok. 2 łyżki mięsa i zawinąć tortille. Układać w żaroodpornym naczyniu i polać pozostałym sosem. Oprószyć pozostałym serem i piec 15-20 min. Udekorować kolendrą. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Śliwki w occie. 114

Bardzo lubię mięso z owocami, często używam żurawiny jako dodatku, sama robię śliwki i gruszki w occie. Soczysta pieczeń z dodatkiem śliweczek niezapomniany smak!! Jeśli zostanie Wam trochę zalewy, to macie jak znalazł ocet smakowy. Jeśli dodajecie do niektórych swoich potraw ocet np. jabłkowy, ten ocet będzie równie dobry! SKŁADNIKI: 2kg. śliwek węgierek ZALEWA: 2 szkl. wody 3/4 szkl. octu

Kuchnia Beaty
Domowa lasagne 194

Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się. W garnku roztapiamy masło. Po rozpuszczeniu się dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała gęsta zasmażka. Następnie porcjami dolewamy zimne mleko. Gdy uzyskamy

Amatorka kuchenna
Szynka ze śliwką 246

Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 suszonych śliwek2 łyżeczki żelatynyłyżka oleju

Kulinarny Pamiętnik
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 155

stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione

Malinowe Pocałunki
Klops z papryką 198

mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni

Aga w kuchni
Zapomniane kaszubskie jadło. 136

rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć

Kulinarny karnet Christophera
Je m'appelle... Quiche! 241

włożyłam na 30 min. do lodówki. Po lekkim schłodzeniu ciasto wy łożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia).  Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st.  Farsz: mięso z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 10 brukselek (mrożonych) 1 starty ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka) Na patelni podsmażyłam

bastalena
Nadziewana cukinia z serem pleśniowym 222

pomidorowy oraz delikat czerwony. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Oba gatunki serów kroimy w małe kawałki, dorzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa i razem podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w 180 C przez 45 minut. Gotowe cukinie ozdabiamy pokrojonymi oliwkami

Zainspirowana w kuchni
Drugie życie pieczonego kurczaka - pasta do chleba 203

pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki (proporcje zależą od ilości mięsa i własnych upodobań) i potraktowałam thermomixem (może być

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczeń z szynki szpikowana 139

Słoninę zamroziłem, pokroiłem w słupki. Cienkim nożem zrobiłem w mięsie w poprzek włókien otwory, naszpikowałem je słoniną i ząbkami czosnku. Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem szklanką wody, obłożyłem wiórkami masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piekłem 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłem do 180 stopni C i zapiekałem jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia polewałem wytworzonym sosem

R'n'G Kitchen
Pieczeń z szynki szpikowana 204

Słoninę zamroziłem, pokroiłem w słupki. Cienkim nożem zrobiłem w mięsie w poprzek włókien otwory, naszpikowałem je słoniną i ząbkami czosnku. Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem szklanką wody, obłożyłem wiórkami masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piekłem 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłem do 180 stopni C i zapiekałem jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia polewałem wytworzonym sosem

R'n'G Kitchen
Pieczeń boczkowa z warzywami 168

piątkowy wieczór mam dla Was przepis na pyszną pieczeń boczkową. Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1,5 kg boczku bez kości, 700g łopatki, 2 cebule, 2 marchewki, ½ selera, 4 jajka, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera gotuję al dente we wodzie. Cebulę kroję(...)skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrabiam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównuję. Wierzch blaszki przykrywam folią aluminiową. Pieczeń piekę około 2 godzin w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 192

ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach(...)Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 189

podduszone z lubczykiem i ostrą papryką plastry pieczarek, szpinaku, posypać parmezanem lub żółtym tartym serem. Tak przygotowane mięso można także obsmażyć krótko po ok. 2 minuty z każdej strony na patelni, następnie upiec koło 20 minut. Kotlety podaję z ziemniakami pieczonymi, puree lub prosto z wody z koperkiem oraz buraczkami lub surówką, mixem sałat, mizerią. Polecam! Pierś kurczaka(...)pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli 125 g 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski 2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów olej rzepakowy sól, pieprz, lubczyk PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam, piersi przekrawam wzdłuż dłuższej części i kroję na pół, powstaje 6 kotletów. Tłuczę przez folię na cienkie kotlety, marynuję w przyprawach i oleju, układam na patelni, układam suszone pomidory

Zasmakuj Kuchni
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 233

ciasto serowe się zarumieni wystawić razem z papierem z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie rozłożyć na nim plastry mięsa, pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki. Potem ciasto serowe zwinąć ściśle w roladę i zawinąć ją w ten sam papier na którym się piekło. Roladę razem z papierem zawinąc jeszcze w folię aluminiową. Końcówki zakręcic, tak jak cukierka. Zawinięta roladę ponownie ułozyć

Monia miesza i gotuje
Pasztet drobiowy z bobem 147

Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób wykorzystać pozostałości ugotowanego bobu a lubicie takie drobiowe pieczenie to polecam Wam te przepis. Bardzo smaczny z sezonowym warzwem oraz dużą ilością świeżych ziół. Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm): 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera(...)posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po usmażeniu miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczeń piekę przez godzinę

Mango Papaja
Grillowane kotlety mielone z pieczarkami – prosty przepis na obiad 239

bardzo lubi tą wersję. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję na obiad. Dziś wersja z kopytkami, sosem i surówką. Grillowane kotlety mielone z pieczarkami możecie również podać do tradycyjnych lub pieczonych ziemniaków itd. Idealnie się również sprawdzą jako składnik domowych hamburgerów. Spróbujcie. Kotlety możecie przygotować na patelni grillowej lub tak jak w opiekaczu Befsztyk Gofry Dezal. Już raz polecałam(...)przetrzeć szmatką. Szczerze polecam Wam opiekacz firmy Dezal (jak i inne produkty, gofrownica np. służy nam już bardzo długo). Dezal , to bez wątpienia JAKOŚĆ i NIEZAWODNOŚĆ ! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) pół cebuli 4 małe pieczarki 2-3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 jajko olej

Słodkie okruszki
Dietetyczny klops 171

nich to co mogę dostosować do swojej diety, powstała taka oto mięsno - warzywna pieczeń a'la klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;)  Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku(...)namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast

Codzienne Gotowanie
SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI 211

Soczyste kawałki kurczaka z warzywami. Prosty i szybki pomysł nie tylko na obiad (pieczone w piekarniku albo na patelni grillowej) ale i grilla w sezonie wiosennym i letnim.  Dobrze przyprawiony kurczak dzięki  przyprawie do szaszłyków  od  Skworcu , warzywa a to wszystko nadziane na patyku i upieczone. Podane z ulubioną surówką a w formie obiadowej(...)pół), papryki i cebulę pokroić w większą kostkę, a cukinię w plasterki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwać na zmianę raz mięso raz warzywo. Tak przygotowane szaszłyki grillować na grillu, na patelni grillowej wysmarowanej lekko olejem bądź w piekarniku piec w temperaturze 160'C około 30- 35 minut

Zrób to smacznie
Kotlety z Wilanowa 211

piec. Niestety tak mnie zmogła choroba, że musimy się obejść smakiem;) Jednak mam dla Was przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Właściwie jest to pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Szczególnie lubi je mój synek, który jest wielbicielem pasztetu:) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 100g drobiowego pasztetu, jajko, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, rozkroić

Z miłości do słodkości
Super prosta iracka zupa z soczewicy 176

rozbudowana wersja z dodatkiem pysznych wołowych (mogą być jagnięce) pulpecików, pieczonych w piecu. Łagodna potrawa zyskuje dzięki temu charakter i staje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki(...)miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Rękami zwilżonymi olejem formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wyłóż na tackę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij pulpeciki i przełóż na ręcznik papierowy, żeby

Niedzielny kucharz
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 238

oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C. Papryki wyjąć(...)uwagi, czyli   parę słów o przepisie. Zrobiłam obie wersje, z mięsem i z brokułami. Farsze są dosyć delikatne, więc jeżeli lubicie smaki bardziej wyraziste radzę dodać np ostrej papryki. Myślę, że w obu przypadkach można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki. Po 35 minutach pieczenia papryki były już gotowe, ale ponieważ lubię paprykę bardzo miękką, potrzymałam je jeszcze

Stare Gary
Rolada z kiełbasą Ireny 222

jajko oraz szpinak. Mieszamy przyprawiamy do smaku. Mięso mielone rozkładamy w kształcie prostokąta grubości 1 cm, przykrywamy mięsem z kurczaka, Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kładziemy na brzegu rolady. Całość delikatnie zwijamy w rulon i polewamy oliwą. Zawijamy roladę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 1 godz w 180 C. Po upieczeniu roladę kroimy w plastry. Można

kgwjanczewo