Lazania z polędwiczki i szpinaku 273Delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej i klasyczne przełożenie ze świeżego szpinaku. Zdrowo, szybko i smacznie :-) Czas przygotowywania: 30 minut Pieczenie: 45 minut Ilość porcji: około
AniaGotuje.pl
Pieczone żeberka 179dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i pomidory. Całość podlewamy niewielką porcją oleju i dokładnie rozprowadzamy przyprawy po całym mięsie. Przykrywamy naczynie i odkładamy do lodówki na parę godzin. Po tym czasie naczynie przekładamy do piekarnika i pieczemy
Krokusowy Dom
NADZIEWANY BAKŁAŻAN 301kostkę pomidora. Podsmażyć. Ser feta pokoroić w kostkę. Do pomidora i cebulki dodać ser feta, kukurydzę i usmażone mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do połówek bakłażana dodać przygotowane nadzienie. Posypać startym serem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 40 minut
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 187doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Dokładnie wymieszać i obsmażyć na patelni, ale dosłownie chwilkę. Mięso musi się tylko lekko przemarzyć i nabrać złotego koloru. Nie musi być usmażone ponieważ będzie się jeszcze piekło w piekarniku. Wykonanie – formę lekko natrzeć oliwą i rozłożyć połowę plasterków ziemniaków i połowę cebuli. Teraz czas na kurczaka, resztę
Kuchnia Pokoleń
Karkówka z patelni grillowej 213kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe Modra kapusta Ziemniak pieczony
Kopystką po garach
Roladki schabowe z pieczarkami 201nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej masy. Zwijamy w zgrabne roladki i smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut
Pichceniomania
Kaczka znakomita! 234Kolejna moja kaczka pieczona w całości. Tym razem bez nadzienia, w stałej temperaturze i powoli. Wyszła znakomicie mięciutka i soczysta 👌 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(...)pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość. Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy
Kulinarne przemyslenia
Pasztet 222dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wszystko mieszamy - najlepiej ręcznie. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolewamy wywar z gotowania mięsa. Brytfanki smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę, na wierzchu dobrze jest położyć kilka plasterków słoniny. Pieczemy około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st. Często jest tak, że po zrobieniu podstawowej wersji odkładam
Państwo Wojtczuk gotują
bułki z mięsem 162cukru, szczypty soli i niecałej szklanki ciepłej wody. Mięso smażymy... po usmażeniu schładzamy. Potem wałkujemy ciasto, kroimy i nakładamy mięso z kawałkiem sera :) Można dołożyć cebulkę, pomidora... jak kto lubi :) Bułki zawijamy i układamy na blachę do pieczenia. Pieczemy 20 min / 220 st.C i już gotowe :) Smacznego
chleba naszego
zapiekanka z ryzem kurczakiem i sosem pomidorowym 188Wlać do naczynia na mięso. Wierzch dekorujemy cukinią i startym serem Układanie potrawy od dna ===== ryz z cebulka na to mięso posypać cienką warstwą sera startego na to wyłożyć sos pomidorowy całość zakończyć plastrami cukinii posypane startym serem Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C Dużo pisania ,ale zapewniam ,że szybko się robi....i smakuje wyśmienicie
w mojej kuchni
Pasztet drobiowy z wątróbką 192ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około
Pyry na Gaz
OBIAD Z WORKA 244kurczaka pieczone z marchewką i ziemniakami w ziołach z nutą limonki... Składniki: (2-3 porcje) 6 podudzi z kurczaka 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 limonka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 2 worki do pieczenia Wykonanie: Limonkę(...)przygotowanego sosu ziołowego. Worki zamykamy i wszystko mieszamy, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Woreczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przecinamy, aby mięso i warzywa trochę się zarumieniły
Kuchnia MagdaLeny
Sos z żurawiny z pomarańczą 251żurawiny z pomarańczą to pyszny sos. Podaję go do pieczonego indyka , gęsi czy pasztetu. Sos z żurawiny to nieodzowna przystawka na świątecznym stole. Obok pysznych potraw z mięsa koniecznie musi pojawić się owocowy sos. Sos jest gęsty z całymi owocami. Swobodnie można użyć mrożonej żurawiny. Sos doprawiłam sherry. Smak sherry przeplata się w większości moich tegorocznych świątecznych przepisów. Ciekawe
codojedzenia
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 235Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [ w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ] Wyłączam, odlewam sos, sprawdzam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń z mięsa mielonego z groszkiem, kukurydzą i papryką konserwową 416Składniki: 1kg mięsa mielonego, 1 cebula, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 3 płaskie łyżki bułki tartej, plus do oprószenia pieczeni, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3 kawałki papryki konserwowej, 1/2 szklanki kukurydzy ( ja użyłam mrożonej ), 1 szklanka groszku ( ja użyłam mrożonego ), odrobina oleju, sól, pieprz, majeranek, 2 jajka, natka pietruszki ( opcjonalnie ). Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Moniki