Bolońskie niespodzianki 238każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree. Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny. Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu. Źrodło: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchni
Karczek składany z farszem 229przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia. Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarny
Pieczeń z selera 271wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać kaszy manny Całość przełożyłam do foremki (25 x 11 cm) z folią aluminiową, piekłam około 1 godz w temp. 190 *C Pasztet jest bardzo delikatny i kruchy. Tym którzy nie jadają mięsa na pewno przypadnie do smaku :) Smacznego ! Podczas przygotowywania pasztetu należy kierować się swoim smakiem, ale ogólnie główne składniki pozostają niezmienne.Zastanawiam się
Proste Potrawy
Pożywna zapiekanka 295Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy około 50 minut
Zainspirowana w kuchni
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 275nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona
Chilli Czosnek i Oliwa
Ciastka ze skwarek 237robiła je kiedyś [ a ja po raz pierwszy], ale używając specjalnej foremki dołączanej do maszynki do mięsa..ja niestety takowej nie posiadam..więc zrobiłam po prostu ciasteczka wykrawane .. 50 dkg mąki 25 dkg jasnych skwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub 1/3 kostki
Moje domowe kucharzenie
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 256zakupić filet to najbardziej wygodna forma do przygotowania - mięso ryby powinno być sprężyste - skóra błyszcząca i gładka Jak podawać: - mięso łososia można jeść na surowo jak i przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej
SMYKWKUCHNI
Cannelloni z mięsem mielonym 394podsmażyć przez około 7-8 minut. Doprawić do smaku czosnkiem solą i przyprawami. Zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej. Rurki cannelloni nadziewać mięsem - dość ciasno. Układać w naczyniu jedną przy drugiej. Sos pomidorowy doprawić - zalać makaron. Posypać tartym serem żółtym. Piec około 40 minut w 170 stopniach
kolorowotorcikowo
Lazania Bolognese 324posmarować sosem, wyłożyć połowę mięsa oraz połowę grzybów, posypać 1/3 startego sera. Przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem. Wyłożyć resztę mięsa oraz pozostałe grzyby, posypać 1/3 sera. Wierzch przykryć kolejną warstwą makaronu, posmarować sosem i posypać resztą sera. Piec około 30minut w temp. 180st
Z miłości do słodkości
Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej 264Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cukinio, jakaż ty nadziana! 265jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne mielone). Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam środek. Wypełniłam je mięsem. Na każdej położyłam plaster żółtego sera. Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem tzatziki. SOS TZATZIKI. (kuchnia grecka;) 2 zielone ogórki
W kuchni Karmel-itki
Karczek po amerykańsku 217razu postanowiłam zrobić. Danie okazało się rewelacyjne, bardzo w moim guście. Uwielbiam połączenie słodko-ostrych smaków z mięsem. Sos jest naprawdę ekspresowy w wykonaniu. Do dania możemy użyć nie tylko karczku, sprawdzą się także żeberka. Oczywiście wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia. Idealnie pasować będzie również do chińszczyzny z kurczakiem czy wołowiną. Ja osobiście wykorzystam go jeszcze nie raz bo bardzo(...)szklanki sosu sojowego jasnego · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego · 1 łyżka oleju sezamowego Do przyprawienie mięsa: · 1 łyżeczka startego imbiru · 1 łyżka przyprawy do karkówki · 1 łyżka sosu sojowego
Mania Gotowania
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 362gotowania. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200⁰C z termoobiegiem lub włączoną funkcją grill. Mięso kurczaka dokładnie oczyszczamy z odstających strzępków skóry, kości i chrząstek. Skórkę osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, lekko solimy, pieprzymy. Kurczaka układamy na blasze skórą do góry i wkładamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy w wysokiej temperaturze na drugim poziomie od góry do czasu aż skórka się zezłoci
Karo in the Kitchen
Seromak 274przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć 3/4 masy pierniczkowej. Podpiec w piekarniku przez 10 min w 180 st. Składniki(...)gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek
moj przepis na
Rolada schabowa z białą kiełbasą 233Super na zimno jak i na ciepło. Na zimno idealnie smakuje z sosem tatarskim lub czosnkowym. Pomysł na taki schabik mam od mojej bratowej Moniki, ona
Kuchnia Pokoleń