mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:486/1172)

Szynka pekolwana- pieczona 126

Zapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE: 2 kg szynki w kawałku  ok. 4 łyżki soli do peklowania 5 ząbków czosnku 5-6 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu 4 listki laurowe łyżka goździków kilka ziaren jałowca(...)już letnia, dodajemy sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Studzimy marynatę i dodajemy do niej szynkę. Wyciskamy ząbki czosnku. Mięso odstawić w zimne miejsce na ok, 4-5 dni. codziennie obracać. Po zapeklowaniu szynkę wyjąć osuszyć. Włożyć do naczynia, nie nakrywać. Piec pierwsze 30 min. ok. 220 stopni. Następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze ok. 2 godziny. Szynkę polewać

W kuchennym oknie Ewy
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 299

piekarnika , przykrywamy górę folią i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 160 C . Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię , żeby wierzch ładnie się zezłocił ( około 10 minut ) . Gotowe , wspaniała odsmażona na drugi dzień z patelni..z mizerią ..mniam Post Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 183

delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 4 ziarna ziela(...)warstwy masy, układając pomiędzy nimi połówki suszonych śliwek. Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min. Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Pieczywo , Przystawki i przekąski Tagged: bakalie , golonka , podroby

https:KKuchniaMniam
Zimowe chilli 196

ostatnim poście żegnałam się z jesienią pieczonymi jabłkami . A jeszcze kilka postów wcześniej oznajmiłam zakończenie dyniowego sezonu . Taki był plan, a podobno planowanie to czas stracony...i kiedy pewnego dnia przechadzałam się między regałami osiedlowego dyskontu, dostrzegłam JĄ. Zgrabną, o cudownie kobiecych kształtach, w absolutnie pięknym kolorze! Ostatnia w skrzynce dynia piżmowa. Przechodzący klienci zerkali na nią kątem(...)przegotowuje się aż 6h! Moją wersję, nieco zmienioną, przygotujecie w znacznie krótszym czasie (1h), a myślę że jest absolutnie tego warta! :) Dodałam indyka, ale jeżeli należycie do tych, którzy mięsa nie jedzą, po prostu go pomińcie! Chilli nic na tym nie straci :) Kolejny posiłek, który pozwolił mi poczuć dosłowne znaczenie słowa pożywny , tak, jak zupa z soczewicą . Mówię Wam, prawdziwe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 118

odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Gdy mięso jest już gotowe, a warzywa miękkie zdejmujemy patelnię z ognia. Jeśli nie wiesz czy to „już” – zdejmij kawałek mięsa z patelni i spróbuj, przekrój, sprawdź czy jest miękkie. In the begging we have to slice everything. You have to slice the meat across fibers into thin slices! It matters(...)soft take the pan off the heat. If you are not sure if it done – take one piece of meat from the pan and taste it, cut it, check if it soft. Wszystko jest gotowe – makaron odcedzony, mięso z warzywami wysmażone. To już praktycznie konieć pracy, gdyż jedyne co nam zostało to nałożyć potrawę na talerze, posypać sezamem

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Gdy mięso jest już gotowe, a warzywa miękkie zdejmujemy patelnię z ognia. Jeśli nie wiesz czy to „już” – zdejmij kawałek mięsa z patelni i spróbuj, przekrój, sprawdź czy jest miękkie. In the begging we have to slice everything. You have to slice the meat across fibers into thin slices! It matters(...)soft take the pan off the heat. If you are not sure if it done – take one piece of meat from the pan and taste it, cut it, check if it soft. Wszystko jest gotowe – makaron odcedzony, mięso z warzywami wysmażone. To już praktycznie konieć pracy, gdyż jedyne co nam zostało to nałożyć potrawę na talerze, posypać sezamem

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Gdy mięso jest już gotowe, a warzywa miękkie zdejmujemy patelnię z ognia. Jeśli nie wiesz czy to „już” – zdejmij kawałek mięsa z patelni i spróbuj, przekrój, sprawdź czy jest miękkie. In the begging we have to slice everything. You have to slice the meat across fibers into thin slices! It matters(...)soft take the pan off the heat. If you are not sure if it done – take one piece of meat from the pan and taste it, cut it, check if it soft. Wszystko jest gotowe – makaron odcedzony, mięso z warzywami wysmażone. To już praktycznie konieć pracy, gdyż jedyne co nam zostało to nałożyć potrawę na talerze, posypać sezamem

Martyna Cooks
Pieczona pierś kaczki 242

Kaczka jest mięsem, którego często się boimy. A nie słusznie, bo jest pyszna i wcale nie tak trudna w przygotowaniu! Do przygotowania kaczki potrzebujemy: Piersi z kaczki Rozmaryn Majeranek Tymianek Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz Zioła drobno siekamy, lub używamy suszonych, Dodajemy dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy(...)pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia skórki. Możemy przygotować ją również na inny, szybsz sposób. Obsmażamy

MarcinChef
Piknikowe ciasto gryczane 189

kakao 50 g orzechów włoskich 2 suszone figi 1 laska wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, odcedzić  z wody, wystudzić, zmielić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Margarynę Optima, przełożyć do rondelka rozpuścić na gazie, zestawić z ognia do ciepłej dodać połamaną na kawałki gorzką(...)brązowy, oraz dodać ziarenka z wydrążonej wanilii, zmiksować na prawie biały puch. Dodać zmieloną kaszę, delikatnie cały czas miksując mikserem na najniższych obrotach. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą, aż do połączenia.  Suszone figi pokroić w kostkę nożem, a orzechy zmielić i dodać do masy, ponownie wymieszać

Wanilia i Kardamon
Pasztet drobiowy 366

przyprawami zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka(...)pasztet wystudzić. Wyjąć z formy i pokroić. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja piekłam pasztet w keksówce o wymiarach 12x26 cm, ale jeśli ma być wyższy lepiej go upiec w nieco mniejszej formie. Pasztet należy wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie

Gospodyni Miejska
Rolada drobiowa z boczkiem i szpinakiem 140

jeden obok drugiego aby się na siebie zachodziły. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i farsz. Mięso ciasno zwinąć w roladę. Ciasno zakręcić w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tuż przed pieczeniem odwinąć z folii, posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Lekko spryskać olejem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi
BEEF JERKY - SUSZONA WOŁOWINA 143

oliwy 2 garści grubej soli (u mnie himalajska, ale może być morska lub inna) łyżka hiszpańskiej pikantnej wędzonej papryki Posmarowałam mięso i zostawiłam je na  min. 2 doby w lodówce. Następnie pokroiłam w plastry, rozłożyłam na papierze do pieczenia na kratce. Suszyłam ponad 2 godziny w temperaturze około 70-80 stopni z termoobiegiem. Myślę, że można również zamarynować osobno

Cytryna&Co.
Bardzo pachnące serduszka 184

odkładać żeby leżakowało. Wykorzystując pomysł mojej Babci z przepisu na faworki , można ciasto także przepuścić przez maszynkę, taką zwykłą do mięsa. To spowoduje lepsze napowietrzenie ciasta, dzięki czemu ciastka będą potem bardziej kruche. I nie szykujcie blachy do pieczenia. Te serduszka smaży się w głębokim tłuszczu tak jak chrust. Ponieważ nie wymagają specjalnych zabiegów to zdążycie je zrobić je jeszcze

Smaczna Pyza
Pizza gyros z papryką 242

gyrosa rozetrzeć z oliwą i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać, a następnie obsmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć krótko, aby się mięso lekko ścięło. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, ale już krótko. Rozwałkować i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozsmarować na cieście sos pomidorowy i wyłożyć kawałki aromatycznego kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę i mozzarellę w plasterki. Ułożyć

https:KKuchniaMniam
Piątek: Burrito ze słoika 106

tłuczkiem. Dopraw solą (płaska łyżeczka), łyżeczką wędzonej papryki i szczyptą kuminu. Popieprz. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut (po tym czasie wyjmij z piekarnika, rozwiń folię, nakłuj filet w najgrubszej części. Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sos, jest już gotowe. Jeśli będzie mętny, wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Krok 3 W międzyczasie ugotuj

Niedzielny kucharz
Kiełbasa pieczona 111

dłużej w lodówce lub zamrozić. Przepis nie jest skomplikowany i może każdy pokusić się o przygotowanie takiej domowej kiełbasy. Mięso najlepiej wykorzystać różne np: łopatkę,szynkę, karkówkę, boczek. Można dodać trochę wołowiny. Składniki 2 … Czytaj dalej Kiełbasa pieczona

gotuj ze mną
Fasolka po bretońsku 178

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
kurczak caprese zapiekany w cieście filo 146

przekroić na 4 prostokąty. Olej i mleko wymieszać, posmarować kawałki ciasta z obu stron. Na każdy kawałek ciasta położyć jedno mięso a na nim naprzemiennie ułożyć pomidory i mozzarellę. Posypać ziołami. Boki ciasta podwinąć. Ułożyć na papierze i piec w 180*C około 20 minut. Podawać z sałatką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty i papryki 144

ryżem i mozzarellą i na tym koniec. Nie mam niestety klimatyzacji w kuchni i przy tak wysokich temperaturach gotowanie czy pieczenie przychodzi mi z wielkim bólem. Surówka jaką zrobiłam jest na bazie kapusty czerwonej i papryki. Pasuje do mięs jak i do dań jarskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

mecooks
Musztardowy filet w serowej panierce 151

sarepską. Każdy kotlet maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w startym na drobnych oczkach żółtym serze. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ser. Możemy go mocno docisnąć do kotleta. Filety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku  przez 20-25 minut

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka makaronowa z mięsem, serem i warzywami 160

minut. Do żaroodpornego naczynia dodać podgotowany makaron i rozłożyć go na całej powierzchni. Na makaron wylać cały sos z mięsem, pokruszyć mozzarellę na całej powierzchni. Zetrzeć cały ser na tarce o dużych oczkach. Przykryć naczynie folią spożywczą. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25 minut. Podawać gorące, pycha

Kuchnia Pokoleń
Lazania z polędwiczki i szpinaku 176

Delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej i klasyczne przełożenie ze świeżego szpinaku. Zdrowo, szybko i smacznie :-) Czas przygotowywania:  30 minut Pieczenie: 45 minut Ilość porcji: około

AniaGotuje.pl
Pieczone żeberka 124

dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i pomidory. Całość podlewamy niewielką porcją oleju i dokładnie rozprowadzamy przyprawy po całym mięsie. Przykrywamy naczynie i odkładamy do lodówki na parę godzin. Po tym czasie naczynie przekładamy do piekarnika i pieczemy

Krokusowy Dom
NADZIEWANY BAKŁAŻAN 209

kostkę pomidora. Podsmażyć. Ser feta pokoroić w kostkę.  Do pomidora i cebulki dodać ser feta, kukurydzę i usmażone mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do połówek bakłażana dodać przygotowane nadzienie. Posypać startym serem. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez 40 minut

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 133

doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Dokładnie wymieszać i obsmażyć na patelni, ale dosłownie chwilkę. Mięso musi się tylko lekko przemarzyć i nabrać złotego koloru. Nie musi być usmażone ponieważ będzie się jeszcze piekło w piekarniku. Wykonanie – formę lekko natrzeć oliwą i rozłożyć połowę plasterków ziemniaków i połowę cebuli. Teraz czas na kurczaka, resztę

Kuchnia Pokoleń
Karkówka z patelni grillowej 163

kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.  DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe  Modra kapusta Ziemniak pieczony

Kopystką po garach
Roladki schabowe z pieczarkami 143

nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej masy. Zwijamy w zgrabne roladki i smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut

Pichceniomania
Kaczka znakomita! 160

Kolejna moja kaczka pieczona w całości.  Tym razem bez nadzienia, w stałej temperaturze i powoli. Wyszła znakomicie mięciutka i soczysta 👌  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(...)pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech   mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość. Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy

Kulinarne przemyslenia
Pasztet 161

dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wszystko mieszamy - najlepiej ręcznie. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolewamy wywar z gotowania mięsa. Brytfanki smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę, na wierzchu dobrze jest położyć kilka plasterków słoniny. Pieczemy około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st.     Często jest tak, że po zrobieniu podstawowej wersji odkładam

Państwo Wojtczuk gotują
bułki z mięsem 105

cukru,  szczypty soli i niecałej szklanki ciepłej wody. Mięso smażymy... po usmażeniu schładzamy. Potem wałkujemy ciasto, kroimy i nakładamy mięso z kawałkiem sera :)  Można dołożyć cebulkę, pomidora... jak kto lubi :) Bułki zawijamy i układamy na blachę do pieczenia. Pieczemy 20 min / 220 st.C  i już gotowe :) Smacznego

chleba naszego
zapiekanka z ryzem kurczakiem i sosem pomidorowym 128

Wlać do naczynia na mięso. Wierzch dekorujemy cukinią i startym serem Układanie potrawy od dna ===== ryz z cebulka na to mięso posypać cienką warstwą sera startego na to wyłożyć sos pomidorowy całość zakończyć plastrami cukinii posypane startym serem Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C Dużo pisania ,ale zapewniam ,że szybko się robi....i smakuje wyśmienicie

w mojej kuchni
Pasztet drobiowy z wątróbką 131

ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę mięsną. Pieczmy w 180 stopniach C przez około

Pyry na Gaz
OBIAD Z WORKA 178

kurczaka pieczone z marchewką i ziemniakami w ziołach z nutą limonki...   Składniki: (2-3 porcje) 6 podudzi z kurczaka 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 limonka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 2 worki do pieczenia Wykonanie: Limonkę(...)przygotowanego sosu ziołowego. Worki zamykamy i wszystko mieszamy, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Woreczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przecinamy, aby mięso i warzywa trochę się zarumieniły

Kuchnia MagdaLeny
Sos z żurawiny z pomarańczą 190

żurawiny z pomarańczą to pyszny sos. Podaję go do pieczonego indyka , gęsi czy pasztetu. Sos z żurawiny to nieodzowna przystawka na świątecznym stole. Obok pysznych potraw z mięsa koniecznie musi pojawić się owocowy sos. Sos jest gęsty z całymi owocami. Swobodnie można użyć mrożonej żurawiny. Sos doprawiłam sherry. Smak sherry przeplata się w większości moich tegorocznych świątecznych przepisów. Ciekawe

codojedzenia
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 172

Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [ w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ] Wyłączam, odlewam sos, sprawdzam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń z mięsa mielonego z groszkiem, kukurydzą i papryką konserwową 277

Składniki: 1kg mięsa mielonego, 1 cebula, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 3 płaskie łyżki bułki tartej, plus do oprószenia pieczeni, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3 kawałki papryki konserwowej, 1/2 szklanki kukurydzy ( ja użyłam mrożonej ), 1 szklanka groszku ( ja użyłam mrożonego ), odrobina oleju, sól, pieprz, majeranek, 2 jajka,  natka pietruszki ( opcjonalnie ). Przygotowanie:   Smacznego

W kuchni u Moniki
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 194

każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając

Szczęśliwa kuchnia
ROLADKI DROBIOWE ZE SZCZAWIEM I SEREM ZAWIJANE W BEKONIE 119

końca. Roztłuc za pomocą tłuczka. Doprawić do smaku. Na środku wyłożyć szczaw i posypać serem. Mięso zawinąć z roladkę. Owinąć plastrami bekonu. Piekarnik nagrzać do 180'C. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, co jakiś czas obracając je na drugą stronę

Zrób to smacznie
Pomysł na… dynię makaronową z sosem bolognese 155

dwie połówki. Usuwamy gniazdo nasienne. Środek smarujemy olejem kokosowym i trochę solimy. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy sos boloński. Ja użyłam 500 g mięsa mielonego z indyka i 750 g passaty. Podsmażyłam mięso i zalałam połową passaty. Gdy passata trochę odparowała, zostawiłam na średnim ogniu dolewając

Kucharzyca
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 179

mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza dwa smaki 255

obłożyć pizzę zieleniną i do tego posypać obficie parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni, mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe

codojedzenia
Bezglutenowa lazania - lasagne klasyczne 174

naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego. Następnie ułóż płaty lasagne, posmaruj je beszamelem, wylej ponownie odrobinę sosu z mięsem i znowu makaron. Na ostatnią warstwę wylej resztę sosu bolognese. Całość posyp spora ilością startego Parmezanu. Lasagne piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 45 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Obiad z piekarnika 177

cebulki, papryki, porwany na mniejsze kawałki tymianek, lekko obsypać solą i pieprzem. Dodać doprawione mięso, wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszone składniki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć ziemniaki, skropić lekko oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C, najlepiej termoobieg i piec 20-30 minut. Ziemniaki u góry powinny być przypieczone. Jeśli zostanie na drugi dzień

Kuchnia Pokoleń
Zapiekane ziemniaki z serem, pyszne 453

dużym kubku rozmieszać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko na ziemniaki. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe. Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem. To było pycha

Kuchnia Pokoleń
Kotletoplacki z cukinią i marchewką 152

Bo w zamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc nie

gutfut
pasztet drobiowo-wieprzowy z orzechami... 175

orzechy włoskie i delikatnie ręką wszystko połączyć forma 25x23 cm, wysm,arowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do blaszki włożyć mięso, dłonią przyklepać do dna aby nie było powietrza, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góras/dół, piec około 60 minut, pasztet po wyjęciu z piekarnika dobrze wystudzić - pasztet jest pyszny, syty, aromatyczny.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi. 249

woda wyparuje. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka "Gołąbek" 182

liście kapusty ułożone w tortownicy wykładamy 1/3 przygotowanego farszu i przykrywamy liściem kapusty. Powtarzamy te czynności, aż zużyjemy całe mięso i zapełnimy foremkę. Na koniec układamy liść kapusty i upewniamy się, że wszystkie liście są dobrze zawinięte. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika foremkę możemy przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Żeby wyjąć danie

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z kurczaka w paście pietruszkowej 189

Pasta pietruszkowa to doskonała marynata. Mięso nacięłam w kilku miejscach i nafaszerowałam żurawiną oraz żółtym serem. Mimo smażenia na patelni wyszła prawie jak pieczona w piekarniku. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki pasty pietruszkowej firmy Proeco Polska 2-3 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
uda kurczaka z piekarnika z pesto peperroncino,curry,papryką wędzoną... 168

składniki dobrze wymieszać i natrzeć dokładnie kurczaka, w naczyniu żaroodpornym schować na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły piec pod przykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z ananasem w śmietanowym sosie 162

wyparuje to oznacza, że są już gotowe. Wlać śmietanę na patelnię i lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obłożyć kawałkami ananasa. Na górę wylać śmietanę i obsypać potartym serem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15 minut

Kuchnia Pokoleń
VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej 181

znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję

SzczyptaSmaQ
Enchiladas z kurczakiem i chili sosem 217

sera, u mnie ser z ostrą papryką 1 łyżka natki pietruszki do posypania tłuszcz do wysmarowania formy lub papier do pieczenia Ugotuj chili sos. Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Usmaż ziemniaki na oleju. Posól. Usmaż mielone mięso z kurczaka. Dodaj ziemniaki i przyprawy, połowę sosu i wymieszaj nadzienie. Ułóż nadzienie na tortilla, posyp serem i zwiń placek

codojedzenia
Żeberka w sosie własnym 110

Żeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty

Kulinarne życie
Schab faszerowany pieczarkami 219

rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć folię

Z miłości do słodkości
Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i pieczarkami. 218

mięso. Wszystko podsmażać około 4 minut. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, następnie połowę sera żółtego, następnie podsmażone pieczarki z mięsem i cebulą. Jajka roztrzepać i dodać odrobinę soli i pieprzu.Zalać nimi zapiekankę, wierzch posypać serem żółtym.  Piec w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut.  Podawać z sosem gyros-kebab. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Szybka rolada z kurczaka 168

mieszamy. Mięso musi być dobrze przyprawione. Z kartonu po soku lub mleku odcinamy nożem wierzch, tak by można swobodnie nałożyć mięso do kartonu. Oczywiście karton przemywamy w środku :) Nakładamy ściśle farsz do kartonu. Karton wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy u góry. Całość wkładamy do garnka z wodą (woda musi sięgać do 3/4 wysokości kartonu) i gotujemy na małym

na moim stole...
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 223

mięsnej , dodać oregano i bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dobrze wszystko wymieszać dodając bulionu który nam został z gotowania mięsa tak około 2 szklanek.Masa ma być luźniejsza nie zbita. Pasztet możecie upiec w foremce keksówce, ja jednak piekę w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu pasztet

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z kapusta i grzybami 170

kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza

Gotowanie-uk
Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą 141

Mięsożerni czytelnicy wiedzą o co chodzi jeśli podawane jest dobre mięso na stół. Jest to raj dla podniebienia i kubków smakowych. Polecam serdecznie wersję moją wraz z ziemniaczkami pieczonymi z dodatkiem mięty, jest aromatycznie i pysznie. Steki wołowe z pieczonymi ziemniakami z miętą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie 193

zmniejszyłam ogień włożyłam obsmażone policzki i wszystko zalałam piwem. Dodałam pozostałe przyprawy i przykryłam przykrywką, zmniejszyłam gaz i dusiłam mięso przez półtorej godziny na naprawdę minimalnym gazie.  Podałam policzki wraz z pęczakiem duszonym z jarmużem, czosnkiem i pieczoną dynią.    Genialny to był obiad.            Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie

Kuchnia na wzgórzu
Minipizze z ciasta francuskiego 278

posmarować ketchupem, delikatnie oprószyć bazylią i kolejno wykładać porcję pieczarek, parówek i papryki. Wierzch każdego kawałka posypać startym serem. Pizze piec ok.20 min w 180 o C. Uwaga – sprawdzona rada ) parówki można oczywiście zastąpić dowolną inną wędliną lub mięsem Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
NUGETSY Z KURCZAKA 183

dodałam czosnku i słodkiej papryki, polałam oliwką i odstawiłam do lodówki . W miseczce roztrzepałam jajko i obtoczyłam w nim kawałki mięsa. Posypkę zrobiłam z pokruszonych płatków kukurydzianych  z dodatkiem tartej bułki. Wyłożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika. Lekko skropiłam oliwką i piekłam około 20-30 minut w temp.200 stopni. Można też usmażyć nugetsy

potrawyregionalne
Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem 255

zamykamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy/dusimy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny. Podajemy na ciepło z ryżem basmati i sosem z pieczenia. Uwagi Jeżeli śliwki nie są zbyt słodkie, albo wręcz lekko kwaśne, dla zrównoważenia smaków dodajmy jedną łyżkę miodu więcej lub pomińmy

Kulinarna Pokusa
Chlebki naan a'la kebab 264

Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej i 3 z drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc kieszonkę.  3. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki kroimy w plastry. Liście sałaty

Kuchnia w czekoladzie
Maślankowe udka z piekarnika 203

naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zrumieniaia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak rozgrzewający 140

naturalnym i jest zdecydowanie lepsza. ** mięso wrzucone do zimnej wody (i tak tutaj należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane do wrzątku „zamyka” smak w środku i zatrzymuje soki. Podobne przepisy Perliczka w pomarańczowej marynacie Jesienny pieczony udziec indyka Krem szparagowy biały Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii .yuzo_related_post img{width

Pociąg Do Kuchni
Kurczak pieczony na warzywach 277

  Szybki, dietetyczny obiad. Kurczak pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki bazylii i skórce z cytryny bardzo orzeźwiające danie. Składniki na 2

Moja Galeria Smaku
Tort makaronowy bolognese 163

ugotować, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce i 3/4 sera wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z mięsem oraz jajkami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tortownicę posmarować masłem. Przełożyć masę mięsną. Posypać resztą sera i piec przez 35 minut

Moja Galeria Smaku
Bakłażan faszerowany wołowiną i pomidorami 148

pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 6. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nafaszerować mięsem. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora. 7. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać 1 szklankę wody. Piec 20 minut. 8. Podawać gorące, obficie posypane natką. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

Moja Galeria Smaku
Pasztet z jelenia 187

najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium). Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy

R'n'G Kitchen
Kąski z kurczaka w krakersach 190

przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz śmietanką zalać mięso, wymieszać, przykryć i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia,wyjąć mięso z marynaty obtoczyć w pokruszonych wcześniej niezbyt bardzo drobno krakersach ułożyć kąski na wyłożonej pergaminem blasze i piec około 45 minut w temp 175*c Podawać z ulubionym sosem

Wanilia i Kardamon
Tortille szpinakowe 207

Pięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w  pszennych tortillach   które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka.  Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone  szparagi . Polecam! składniki  - 8 placków

Stare Gary
Szczupak po prowansalsku 163

Szlachetna ryba przyrządzona w niezwykle prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Szczupak po prowansalsku 2014-12-30 14:01:32 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony(...)łusek główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne wino Instrukcje Szczupaka dokładnie płuczemy w zimnej

Kulinarna Pokusa
Pstrąg pieczony z warzywami 79

Właściwie jedynym minusem pstrąga jest duża ilość ości. Cała reszta to plusy - delikatne, białe, chude mięso, stosunkowo duża jak na ryby słodkowodne zawartość kwasów omega-3, łatwe przygotowanie... Najpopularniejszą formą przygotowania pstrąga jest pieczenie lub grillowanie w folii. Ale gwarantuję Wam, że moja propozycja jest równie smaczna - pstrąga pieczemy w piekarniku obłożonego warzywami a po wyjęciu zyskujemy pełen obiad

Milion Smaków
delikatny i pyszny sernik z ziemniakami... 144

ciasto na spód mikserem wyrobić na drobną kruszonkę, blacha 25x30, wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto wsypać do blaszki, dłonią je przyklepać żółtka, cukier, aromat pomarańczowy w misie robota utrzeć na puszystą masę dzień wcześniej ugotowane ziemniali zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę i wsypać do masy - ucierać z 3 minuty dodać miękkie masło, twaróg

W Mojej Kuchni Lubię
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 107

odpowiednio wysmażony.  Tu wywiązała się dyskusja na temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :) 6. Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki

królestwo garów
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym 196

Biała kiełbasa , szczególnie ta domowej roboty, jest pyszna. Można ją gotować, piec, smażyć i podawać jako samodzielne danie. Ale można też być składnikiem innych potraw. Ja

Smaczna Pyza
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i mięsem mielonym 140

bądź oleju), następnie ułożyć plasterki z ziemniaków, dodać połowę mięsa mielonego, połowę pomidorów i zalać odrobiną sosu. Ponownie przykryć ziemniakami, resztą mięsa, pomidorami i od razu dodać pozostałe plasterki ziemniaków, a także pomidorów. Wszystko zalać sosem śmietanowo-serowym. Piec około 30 minut

Ugotować
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 217

każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 161

osolonym wrzątku. W tym czasie gotujemy ryż. Mięso podsmażamy na oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut.Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę, dodajemy mąkę (około 4 - 5 łyżek

Bon Appetit Małgorzaty
Bolońskie niespodzianki 160

każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree. Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny. Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu. Źrodło: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy

Świat Domowej Kuchni
Karczek składany z farszem 156

przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia. Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny