Nigdy nie robiłam takiego schabu. Taka pieczeń jest wyśmienita jako dodatek do obiadu lub na zimno do kanapek. Jest absolutnie aromatyczny i soczysty…oczywiście z mojego ulubionego blogu MojeTworyPrzetwory…smacznego Składniki: kawałek surowego schabu - około 600 g 250 ml wiśniówki 1/3 łyżeczki cynamonu 3 ziarenka kardamonu Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć kardamon rozgnieść w moździeżu i dokładnie wymieszać z cynamonem(...)mięso z każdej strony, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny po tym czasie dolać do mięsa wiśniówkę - marynować przez 2 doby, po tym czasie umieścić mięso w rękawie do pieczenia bądź zamykanej formie żaroodpornej - piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny i 15 minut /źródło http://mojetworyprzetwory.blogspot.com
Anioły w kuchniprzynajmniej na 1 godzinę w chłodne miejsce. Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka. Na udkach układamy plasterki cytryny. Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Smacznego
kolorowotorcikowodanie, które nieodłącznie kojarzy mi się z polską kuchnią. Lubię łączyć nieoczywiste ze sobą dodatki, dlatego poniższe zrazy nadziałam kaszą i suszonymi grzybami. Dodatkowo, zasmażane buraczki podmieniłam na plasterki pieczonych buraków. W ten sposób, lekko odchudziłam całe danie. Przepis na zrazy w nowoczesnej odsłonie przygotowałam na konkurs „#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego(...)suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody sól, pieprz Olej Wielkopolski Słonecznikowy do obsmażenia mięsa do podania pieczone buraki Przygotowywanie farszu Na samym początku kaszę opłukać, odcedzić, zalać wodą (1 i 1/4 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu. Kaszę co jakiś czas
Ugotowaćktórym będzie pieczone,przykryć i odstawić najlepiej na noc w zimne miejsce (lodówka). Następnego dnia przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik na 200 st C. Kaczkę wyjąć z lodówki,ułożyć piersiami do dołu,dodać łyżkę masła,olej i wlać wodę...masło ma się znaleźć pod kaczuszką.Żaroodporne naczynie przykryć,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 2-2,5 godziny(...)mięso by nie było suche.Po około 2 godz należy sprawdzić kaczkę...mięso musi odchodzić od kości...wszystko zależy od naszej kaczki,jej wielkości.U Nas piekła się ok 2,5 godziny. Jeśli uznamy,ze mięso jest dobre wyjmujemy go z piekarnika i układamy na półmisku piersiami do dołu(do kaczych piersi spłyną soki z mięsa),przykrywamy folią aluminiową by zatrzymać
Niespełnione zdolności kulinarneMoje przepisy na pieczone króliki cieszą się sporą oglądalnością, zatem na Nowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że ma to być wino, które wlejecie sobie do kieliszków i wypijecie. Nie warto kupować taniego i okropnego w smaku wina, bo królik przejdzie jego smakiem i nie będziecie chcieli go potem zjeść(...)pieczonego przez Mamę w prodiżu. W pewnym momencie ktoś mi obrzydził to mięso, wmawiając mi, że jem baraninę (tej nadal nie znoszę i ze względu na kolor, i ze względu na zapach, i ze względu na smak) i przestałam je jeść. Aż nauczyłam się odróżniać poszczególne typowe mięsa. Teraz miesiąc bez królika na obiad jest miesiącem straconym ;) ----- Podobne: Pieczone
Weekendy w domu i ogrodzieDziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej
Zasmakuj KuchniPieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso(...)jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy podczas pieczenia. Przygotowanie takiej polędwicy jest naprawdę proste i szybkie, a gdy upieczemy jej więcej, mamy zapewniony nie tylko obiad, ale także wędlinę na kolację lub śniadanie... Składniki
Kuchnia MagdaLenypoliczki, jak wtedy, gdy miałam sześć lat. Taaaak, niedzielny obiad z rodziną.. PIECZEŃ Z BIODRÓWKI /własny;/ ok. 1kg dorodnej biodrówki 4 duże cebule 4 ząbki czosnku sporo majeranku tymianek sól, pieprz, łyżka suszonych warzyw 3 liście laurowe łyżka oliwy Mięso oczyściła. Czosnek obrałam, roztarłam w moździerzu wraz z przyprawami, suszonymi warzywami(...)łyżką oliwy i natarłam mięso. Ułożyłam na basze. Cebule obrałam, pokroiłam w plastry i posypałam mięso oraz blachę wokół. Liście laurowe rozkruszyłam w palcach i posypałam mięso. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni i piekłam ok. 1h i 15 minut. Podałam z domowymi kluskami na parze i sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam niedzielnie. Miłej, ciepłej rodzinnej atmosfery! Karmel
W kuchni Karmel-itkiPieczenie schabu na święta to już tradycja. Zazwyczaj robię faszerowanego śliwkami lub "czystego". Tym razem dodałam jeszcze moreli. Owoce ładnie się komponują i mają ciekawe, trochę kontrastowe smaki. Schab z pewnością będzie ozdobą stołu, obok nudnych i tradycyjnych wędlin. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 opakowania suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 opakowania suszonych moreli kilka ziaren owoców jałowca pieprz(...)schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przygotowaną marynatą: w moździerzu rozbić owoce jałowca, przełożyć do miseczki, dodać majeranek, pieprz ziołowy i olej. Starannie wymieszać i wysmarować taką marynatą schab. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez
Pasja Smakumoim stole. To kolejny pomysł na bardzo prosty , a przepyszny obiad, w sam raz na niedzielę. Marynatę przygotowuję dzień wcześniej i maceruję w niej mięso do następnego dnia. Potem pieczenie w rękawie i ... czekanie z niecierpliwością , aż kurczak się upiecze, bo jego zapach unosi się w całym domu... KURCZAK W MARYNACIE Przed włożeniem mięsa do rękawa posypuję(...)proporcje przypraw to sprawa indywidualnego gustu. WYKONANIE: kurczaka tnę na cztery części, maceruję w marynacie odkładam na dobę, następnie umieścić w rękawie piec około 1h godz. na 10 min. przed wyjęciem rozciąć rękaw i zrumienić mięso. Pamiętajcie sprawdźcie miękkość mięsa. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę
Kuchnia Beatyłyżki oliwy z oliwek Mięso: Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo(...)Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Pieczone ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Przyprawiamy je solą, słodką czerwoną papryką, lubczykiem i przyprawą do ziemniaków. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Wysypujemy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 200*C. Ziemniaczki muszą być ładnie zarumienione. Do mięsa i ziemniaczków podałam jeszcze sałatkę
VioletoweKucharzenieprzygotowania :) ). Składniki: 1 kg młodych ziemniaków (surowych) 2 udka i 2 podudzia z kurczaka 2 małe cebulki sól, pieprz przyprawa do pieczonego kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego olej Mięso umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Ziemniaki porządnie umyć i pokroić na 4 części. Do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki(...)czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej i obranej cebulki. Piec (już bez przykrycia) około 25-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie, a mięso zarumienione. Przygotowywanie składników do zapiekanki Zapiekanka przed pieczeniem
UgotowaćDzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 50 ml oleju(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem
Tradycyjna kuchnia Kasirównież przyprawić w ten sposób. Smakowały wszystkim bardzo. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem. 8 średniej wielkości podłużnych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 1 kopiasta łyżka majeranku, 2 łyżki oleju, sól do smaku. Sposób przygotowania ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem: Ziemniaki myję bardzo dokładnie, osuszam i nacinam(...)najgłębiej pomiędzy nacięcia. Układam ziemniaki na wyłożonej folią aluminiową blasze i piekę z termoobiegiem w rozgrzanym do temperatury 200 o C piekarniku przez około godzinę. Gdy są już miękkie i rumiane podaję je na stół na ogół w towarzystwie grillowanego mięsa i sałaty. Pieczone ziemniaki z majerankiem i czosnkiem gotowe. Ziemniaki
Gotuj Się Kto MożePieczona, okrągła cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g ryżu 1 cebula 250g mięsa mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch(...)cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami. Piec w 180*C przez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: cukinia , grzyby , pomidory , przecier pomidorowy , ryż
https:KKuchniaMniam