mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:172/1172)

Pierś indycza z cebulą i kalafiorem 169

Pieczenie z piersi indyczej przygotowuję dość często, a za każdym razem staram się przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉 SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku duża cebula cukrowa kilka różyczek kalafiora MARYNATA: łyżeczka soli łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka octu winnego łyżka oleju słodka papryka czosnek(...)ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora. Końce dokładnie zawiązać, od góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

Kuchenne zapiski Edyty
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 224

stali szlachetnej w którym da się piec, gęsiarkę lub naczynie żaroodporne, szklane lub kamionkowe – koniecznie ze szczelną pokrywką. Ja wszystko po kolei szykuję na kuchence w jednym garnku, przekładam na czas smażenia kolejnych składników do innego naczynia i łączę wszystko na koniec. Smak przez takie gotowanie buduje się warstwami – najpierw przygotowane jest mięso, potem grzyby – i tu mamy pierwsze flambirowanie(...)składniki skarmelizują, wlewamy ciepły wołowy bulion – tyle żeby zakrył mięso i pozostałe składniki – garnek zamykamy i przekładamy wszystko na środkowy poziom piekarnika. Tej wielkości kostkom mięsa potrzeba w piecu około 2,5 godziny. Przez pierwsze 30 minut pieczemy gulasz w 180⁰C, na kolejne dwie godziny temperaturę zmniejszamy do 170⁰C .   Gulasz podajemy w głębokich miskach w towarzystwie purée

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony w rękawie 156

miękki biały puch. Wprowadzi nas w nastrój świąt. Ale jeszcze nie ma świąt, a ja mam dla Was kurczaka pieczonego w rękawie. Pewnie wiecie o jakim rękawie mówię. Można kupić takie specjalne rękawy foliowe do pieczenia. Polecam Wam, bo mięso w nich przygotowane jest soczyste i smaczne. Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka 1 łyża soli lub według własnego smaku(...)około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Związać rękaw z dwóch stron , zrobić w nim dwie lub trzy dziurki wykałaczką i piec w piekarniku w 180 stopniach C. Piekłam około 1 godzinę i 15 minut . kurczak pieczony w rękawie

O kuchni z uczuciem
Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej 135

formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe. DIP POMIDOROWY 4 W trakcie pieczenia kotletów, obierz i pokrój na kawałki pomidory i przełóż do rondla. Na małym ogniu duś aż się rozpadną, następnie dodaj passatę/przecier pomidorowy i wymieszaj(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe. DIP POMIDOROWY 4 W trakcie pieczenia kotletów, obierz i pokrój na kawałki pomidory i przełóż do rondla. Na małym ogniu duś aż się rozpadną, następnie dodaj passatę/przecier pomidorowy i wymieszaj

A to pestka
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 128

jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego  lub pieczonego    1 kotlet z panierką 2 cebule   marchewka i pietruszka z zupy   1 jajko   1 łyżeczka oregano   sól, pieprz(...)żółtko jajka   1 szklanka wody   1 łyżeczka soli   1 łyżeczka bazylii   1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż  wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę

Symfonia smakowa
Rolada z boczku 127

chyba nie muszę przekonywać, że domowe wędliny są najlepsze. I choć samodzielne przygotowanie wędliny wydaje się czasochłonne zapewniam Was, że tak nie jest! Pomijając czas na marynowanie i pieczenie przygotowanie samego mięsa zajmuje góra 20 minut. Dziś dietetycznie nie będzie, ale z pewnością będzie pysznie i co najważniejsze całkowicie naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. W roli głównej - boczek(...)marynaty rozcieramy w moździerzu. Powstałą pastą z przypraw nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku i nacieramy z wierzchu musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy do siatki wędzarniczej. Jeśli nie posiadacie takiej siatki, wystarczy dokładnie i mocno związać roladę sznurkiem spożywczym. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Roladę wyjmujemy

Wędrówki po kuchni
KOTLETY PO HAWAJSKU ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 124

patelnię 4 plastry ananasa 100 g tartego, żółtego sera pieczone ziemniaczki                                                                  PRZYGOTOWANIE :  Mięso tniemy na kawałki, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku. Następnie panierujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
pieczony schab 176

papryki ostrej sól,  pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Wędzony boczek kroimy(...)lodówki schabie. Całość  mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Schab wkładamy do brytfanki i całość wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając pieczeni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, nakrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy

Miód i pieprz
Schab z pieczarkami i morelami 210

Takie mięsko nadaje się jako wędlinka na kanapkę lub danie obiadowe . Schab praktycznie można nadziewać wszystkim , co kto lubi  : pieczarkami , morelami  suszonymi śliwkami lub pomidorkami .  Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak to proponuję zrobienie takiego dania :) Składniki : Schab  pieczarki  morele suszone(...)głęboko ) Nacieramy wszystkimi przyprawami i polewamy odrobiną oliwy . Cebulę kroimy w talarki i obkładamy nią mięso , ja czasami jeszcze dodaję pokrojoną marchewkę . Wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na noc do lodówki . Mięso w rękawie przekładamy do blaszki i wlewamy wodę . Pieczemy w temp 180/ 190 st około 1.5 do 2 godzin . Jeśli woda odparuje z blaszki dolewamy nową

Sama słodycz i szczypta chili
Pyszne Pałki z Kurczaka w Sosie Sojowym 236

upiec w piekarniku: Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kurczaka i zalewamy marynatą. Naczynie lub blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i pieczemy do miękkości mięsa, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Pałki kurczaka są gotowe można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Szynka pieczona w piwie 174

pieprzu 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki piwa PRZYGOTOWANIE Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz piwa) mieszamy i zalewamy mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa(...)wlewamy piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki  i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.  Domowa szynka gotowa :) Smacznego :)  źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowa wędlina - Mielonka wieprzowa 171

Jakiś czas temu stałam się posiadaczką nowego poręcznego urządzenia - małego szynkowaru. Skoro sama umiem upiec chleb to i do chleba coś by się przydało. Piekę czasami pasztety, mięsa różne do jedzenia na zimno, ale szynkowar pozwoli mi robić jeszcze inne rodzaje domowych smakołyków. Możliwość robienia domowych "prasowanek" czyli wędlin ze sprasowanego i parzonego potem mięsa mam dzięki firmie

Smaczna Pyza
Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 341

mniejsze kawałki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać suszoną bazylia. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam pod przykryciem około 30 minut, a później zdjęłam pokrywkę i zapiekałam jeszcze 15 minut

Ugotować
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 137

Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja – nie ma passaty – jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze(...)czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany

Zasmakuj Kuchni
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 224

trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy mięso od razu po wyciągnięciu z pieca, nieustabilizowane soki wypłyną na zewnątrz i mięso momentalnie zrobi się suche. Dzięki odpoczynkowi soki stabilizują się i zatrzymują w mięsie). Znane mi są dwie szkoły smażenia piersi(...)kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie, nożycami do drobiu (lub tasakiem) przeciąć na pół każdą kość. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Wrzucić odkrojone mięso z nogi razem z kośćmi. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut do zrumienienia, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić marchewkę, cebulę, seler naciowy i por. Smażyć kolejne

Moja Delicja