małą niespodziankę na końcu :-) Chicken Tetrazzini Składniki na patelnie o średnicy 28 cm 6 pieczonych w przyprawie do kurczaka udek (można użyć także mięsa pozostałego po rosole czy grillowanego drobiu, ale pieczone smakuje najlepiej) czerwona papryka 1 sztuka 2 białe cebule 200 g pieczarek 300 g sera mozzarella 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki) łyżka(...)problemy, bo cholesterol wysoki, albo w brzuchu centymetrów znów przybyło. No i to tłumaczenie - "przecież ja nic takiego nie jem - jednego ziemniaka, kawałek niedużego mięsa... ", podczas gdy pół szklanki oleju trzeba wlać, by zrobić pieczeń, bo inaczej się przywiera albo spieka na czarno. Mam w bliskim otoczeniu wiele takich osób, które szczędzą na porządny rondel, podczas gdy zwróciłby się
Poezja Smaków - blog kulinarnyostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego(...)mniejsze kawałki. Przełożyłam je do żaroodpornego naczynia. Warzywa wystarczy posolić, dodać pieprz,zioła prowansalskie i polać oliwą. Skropiłam je też odrobiną miodu i sosem worcester a także podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez około godzinę. Można je przykryć folią aluminiową. Czyż nie wyglądają przepięknie? Żeberka przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do temperatury
potrawyregionalnebyła idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon(...)zarówno w kuchnia prywatnych, jak i dużych kuchniach dla profesjonalistów. Idealnie nadaje się do smażenia, duszenia oraz zapiekania w kuchenkach – z łatwością można przyrządzać na niej wszelkiego rodzaju mięsa omlety, naleśniki, zapiekanki, a nawet pizze! Jest ciężka – co jest dla mnie zdecydowanie na plus, gdyż właśnie na takich patelniach najbardziej lubię działać. Cena ABSOLUTNIE nie jest wygórowana
Ostra na Słodkokońcu stałem się szczęśliwym posiadaczem żeliwnego garnka do pieczenia! Do tej pory tylko czytałem, że pieczone w nich mięso jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Dziś mogę to potwierdzić - tak soczystego kurczaka nie jadłem chyba nigdy wcześniej, a jego zapach pobudzał ślinianki do działania jeszcze zanim otworzyłem piekarnik! Na mój "pierwszy raz" z żeliwnym garnkiem wybrałem kurczaka z wolnego(...)pokroić ziemniaki, przełożyć do miski, posypać solą i tymiankiem i wymieszać. Gdy garnek będzie już gorący, przełożyć do niego kurczaka, obłożyć przygotowanymi wcześniej ziemniakami, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut
W SMAKdoceni każda zmęczona pichceniem Pani Domu - MOŻNA JE MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć(...)przypadku do kawy dla dwóch osób. Wygląda pięknie, elegancko.... Wspaniale się prezentuje! Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1200 ml Naczynie to znakomicie sprawdza się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, pieczeni,ciasta.... ma maleńką wadę. Mogłoby być delikatnie większe. Ale jak dla mojej rodzinki 2+2 jest wręcz idealne. Ale kolor jest boski. No i moja perełka
Malinowe Pocałunkiusunięciu białej błony, w przeciwnym razie mięso będzie łykowate, obsmażmy przed duszeniem na gorącym tłuszczu, aby zamknąć w mięsie wszystkie soki i nie poddawajmy długiej obróbce termicznej, bowiem mięso stwardnieje. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)robimy sos. Rozprowadzić mąkę w mleku tak, aby nie było grudek, dodać jogurt i musztardę. Wszystko dobrze zmiksować. Składniki sosu muszą mieć temperaturę pokojową. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy do mięsa sos wcześniej zahartowany wywarem z mięsa. Na talerz wykładamy odrobinę sosu, układamy mięso i polewamy jeszcze po mięsie. Podajemy z ulubioną surówką
Kulinarne przemysleniasię szybciej, a skórka staje się jeszcze bardziej chrupka. Skrzydełka osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku i dzielimy w miejscu kostek na trzy części. Czubków skrzydełek nie będziemy piec, nie ma tam prawie mięsa, ale nie wyrzucajcie ich – można je zamrozić i dodać przy gotowaniu rosołu lub mięsnego wywaru. Podzielone skrzydełka wkładamy do szklanej lub plastikowej miski. Mieszamy proszek(...)cały swój tłuszcz spod skórki, a sama skórka staje się tak chrupka jak chipsy. Nie czuć w ogóle smaku proszku do pieczenia – w tej temperaturze on cały się rozkłada, nie potrzeba też żadnych dodatkowych przypraw czy marynat – smak mięsa jest bardzo mocno skondensowany. Na zdjęciach jest 20 skrzydełek, około 1,7kg. Do tej ilości użyłam płaskiej łyżeczki soli
Karo in the Kitchenczerwonej. Surówka colesław - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Surówka colesław to wyjątkowo smaczny i popularny na całym świecie dodatek do obiadu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym lub smażonym mięsem. Idealna sałatka do mięs z grilla, do burgerów i hot dogów. Po przygotowaniu sałatkę należy odstawić na min. godzinę, aby składniki i przyprawy dobrze się 'przegryzły'. Jak zrobić surówkę(...)najlepsza jak sobie chwilę postoi. Do czego podać surówkę colesław. Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: chrupiące udka kurczaka z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówką colesław>>> pieczona kaczka z kluskami śląskimi i surówką colesław>>> pulpeciki z indyka w sosie koperkowym i surówką colesław>>> gulasz po węgiersku z kaszą i surówką
Moja Książka KucharskaKOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM Idealnie kruche mięso duszone lub pieczone z ziarenkami zielonego pieprzu. Potrawę można przygotować w piekarniku. Obsmażone kotleciki schabowe wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym(...)szalotkę, następnie czosnek, dodajemy paprykę, musztardę, cukier, zielony pieprz, gałkę muszkatołową, ulubione zioła, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając wlewamy gorący wywar mięsny (zeskrobujemy z dna patelni przywarłe podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając. Krok 4. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie
Moja Książka Kucharskadużą ilością pieczarek. Taka roladę kroimy na grube plastry i podajemy jako danie główne lub na zimno jako wędlina na kanapki. PIECZONY SER: 600 g sera żółtego gouda 3 jajka 2 łyżki majonezu MIĘSO MIELONE: 400 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej papryka słodka(...)mięso rozłożyć na powierzchni upieczonego sera żółtego, zostawiając ok 2 cm pustego miejsca przy jednej z dłuższych krawędzi. Zwinąć całość w roladę w stronę brzegu bez mięsa. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 45 min. Po upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać
https:KKuchniaMniammama nie miała czasu na gotowanie obiadu, kupowała pieczeń lub klops, kroiła go na plasterki i odgrzewała na patelni. A moja babcia od czasu do czasu panierowała grube plastry takiego mięsa i podawała nam do obiadu. Bardzo mi to smakowało, polecam, może ktoś się skusi. Składniki: grube plastry klopsa lub pieczeni np. rzymskiej (lub takiej KLIK ) jajko mąka bułka(...)tarta olej Sposób przygotowania: 1. Plastry pieczeni lub klopsa panierujemy jak mięso na schabowe, najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 3. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Aniolejem, sokiem z cytryny, posól i pieprz. Dodaj posiekane grubo orzechy. Wcześniej możesz je podprażyć 2-3 minuty na suchej patelni. Całość wymieszaj. Podawaj jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs, np. do steka z tego przepisu Artykuł Surówka z tartej brukselki z orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzczasu do czasu robię takie mięsa na zimno do kanapek, wówczas wiem co w nich jest i co je moja rodzina. Mój syn zawsze mówił, że to jego ulubiona potrawa, a tak naprawdę wszyscy w mojej rodzinie bardzo lubią karkówkę w takiej formie. Składniki: 1 cała karkówka ( nie ma co robić mniej ) OK. 50 ml oleju 1 łyżeczka vegety(...)zamarynowania. Najlepiej na kilka godzin. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C w zależności od wagi 1kg = 1 godzina. Podczas pieczenia obracamy karkówkę. Gdy mięso będzie z każdej strony zarumienione przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschło. I pieczemy przykryte folią. Na ciepło może być daniem obiadowym z na zimno do kanapek. Wystudzone przechowujemy
Smaki EwyNiedzielny obiad od zawsze kojarzy mi się z rosołem, schabowym lub pieczonym kurczakiem. Tak było w moim domu rodzinnym. Choć moja kuchnia różni się od tej mojej mamy, to czasami lubię zrobić coś w domowym stylu. Tak było w przypadku tego kurczaka - to odwołanie do tradycji z małym dodatkiem ode mnie w postaci kratki z boczku. Przepis może(...)jest chrupiąca, a dodatkowa chrupiąca warstwa boczku sprawia, że ma się go ochotę schrupać na raz. To jednak nie koniec, bonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić na gazie i przygotować
Cooking MonsterNORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pieczone udo z indyka , smaczne i dietetyczne . SKŁADNIKI : ok. 1 kg udo z indyka, vegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi , czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, 1/2 kostki mięsnej Winiary, lub kostka rosołowa. 1 szklanka wody. opcjonalnie(...)mięsnej lub rosołowej. 3. Naczynie przykryć i włożyć do zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem. 4. Po upieczeniu podawać gorące. Udko znakomicie smakuje też na zimno. 5. Powstały sos pieczeniowy możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej i polać
Pysznosci Babci Basi