mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:189/1172)

Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 273

Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać pokrojone papryki i wystudzone, podsmażone pieczarki z cebulą. Ponownie dobrze wyrobić. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia. Na papier przełożyć wyrobione mięso mielone z warzywami i nadać mu kształt prostokąta o wymiarach nieco większych niż omlet. Na tak uformowane mięso położyć omlet (po położeniu na mięsie z omletu ściągnąć(...)rozwinąć z papieru do pieczenia i podawać na ciepło lub na zimno (jak u mnie). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi bardzo duża rolada o długości około 36 cm, co daje około 18 plastrów o grubości 2 cm. Widoczne na zdjęciach 9 platrów rolady zostało pokrojonych jedynie z połowy jej długości. Smak mięsa można wzbogacić o przeciśnięte przez

Gospodyni Miejska
Kurczak tandoori / tandoori chicken 185

czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut(...)pietruszki. Smacznego ;)  ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów. ( tutaj znajdziecie kilka przepisów ) *** nie jest konieczne trybowania mięsa, ale mięso z kością musimy piec nieco dłużej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa z sosem śliwkowym 105

Dziś zapraszam Was na pyszny obiad: delikatną rozmarynową polędwiczkę wieprzową podaną ze śliwkowym sosem! Mięso najpierw obsmażamy, a potem pieczemy (niezbyt długo, ma pozostać soczyste i miękkie, rozpływające się w ustach). Doskonałym dopełnieniem do polędwiczki jest słodko-kwaśny sos śliwkowy z lekkim, cynamonowym akcentem, który w smaku przypomina… keczup :) Tak! Możecie być lekko (acz pozytywnie) zaskoczeni jego smakiem. Z przepisu(...)patelni rozgrzewamy trochę oleju (wystarczą 2 łyżki). Polędwiczkę wyjmujemy z folii i obsmażamy z każdej strony (po ok. 2 minuty) na lekko brązowy kolor. Następnie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Powinna ładnie zbrązowieć i pozostać miękka i soczysta. Polędwiczkę wieprzową kroimy na lekko ukośne plastry

MyCookBook.pl
Pieczony schab na kanapki 136

czosnkiem Przygotowanie: Mięso myjemy i nacieramy przyprawami. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie wkładamy mięso do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w rękawie. Potem przecinamy rękaw i pieczemy schab jeszcze przez 20 minut. Studzimy schab i kroimy już zimny na kanapki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczeń 153

Pieczeń ..taka domowa najlepsza.. około 60-80 dkg mięsa mielonego  kilka suszonych pomidorów 1 cebula  2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki śmietany  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać . Foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Pieczone żeberka wieprzowe 188

przyrządzać mięso z kością, bo ma wtedy o wiele lepszy smak. Wiadomo, że mięso bez kości jest praktyczniejsze i do przyrządzenia i do jedzenia…Ale żeberka zawsze są z kostką! Lubię zasiąść do góry pieczonych żeberek, obgryzać je i delektować się każdym kęsem. Pieczone żeberka Składniki: na 4-6 porcji 1,5 kg żeberek wieprzowych(...)piekarnika nagrzanego na 150ºC. Piecz żeberka przez 90 minut. Po połowie czasu odwróć na drugą stronę. Od czasu do czasu polewaj mięso wytworzonym sosem. Wyjmij żeberka z piekarnika. Mięso powinno być mięciutkie, wysmażone i odchodzić od kości. Pokrój mięso na kawałki wzdłuż kości. Podaj z ulubionymi dodatkami np. młodymi ziemniakami. The post Pieczone żeberka wieprzowe appeared first

codojedzenia
Pyszne i zdrowe roladki schabowe 152

Prezentowane przez Agatę roladki wieprzowe są naprawdę lekkie. Do ich zrobienia nie używamy tłuszczu, tylko łyżkę oleju (do wysmarowania naczynia), którą zresztą można spokojnie pominąć. Dodatkowo podczas pieczenia tłuszcz wytapia się z mięsa, dzięki czemu staje się ono jeszcze lżejsze. Schabowe roladki są doskonałe na co dzień i na uroczysty obiad. Roladki schabowe w wersji fit Składniki na 3 porcje(...)paski. Umieszczamy wszystkie przygotowane składniki na powierzchni mięsa i zwijamy roladki tak jak na krokiety. Roladki możemy przechować w lodówce przez całą noc, wówczas mięso ładnie przejdzie przyprawami lub od razu przystąpić do ich pieczenia. Cebulę kroimy na pół, a następnie na niezbyt cienkie paski. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką oleju, rozkładamy cebulę, na cebuli umieszczamy nasze roladki, wlewamy gorąca

KulinarneImpresje.pl
Pieczeń rzymska z jajkiem 129

Pieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła(...)przy użyciu malaksera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Połowę masy przekładamy do formy, układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą mięsa. Wierzch wyrównujemy ręką zwilżoną zimną wodą. Pieczeń pieczemy w kąpieli wodnej przez godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie chowamy na 2-3 godziny do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka na smalcu 143

rodziny, więc mogę je Wam polecić:) Te ciasteczka robiłam w ten sposób, że odrywałam kawałki ciasta, formowałam kulki   wielkości czereśni, rozpłaszczałam ręką i robiłam wzorek tłuczkiem do mięsa smarowanym odrobiną oleju. Tłuczek ma też za zadanie jeszcze bardziej spłaszczyć ciasteczka, dzięki czemu są bardziej chrupiące. Jeśli szukacie przepisu na łatwe ciasteczka, lecz nie jecie smalcu, polecam najłatwiejsze kruche(...)spłaszczać między dłońmi. Ciasteczka kłaść na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Na każdym ciasteczku zrobić wzorek przyciskając tłuczek do mięsa posmarowany cienko olejem.  Piec w temp. 180- 190°C przez około 8 minut aż się brzegi zarumienią. Ściągać z blachy na metalową kratkę. Tak samo postępujemy z resztą ciasta, które mamy

Posadzone i zjedzone
Zraz zawijany z mielonego. 183

cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 179

znowu smarujemy sosem. To samo powtarzamy po półtorej godziny pieczenia – znowu smarowanie. Sprawdzamy termometrem w najgrubszym miejscu (udo przy kości) czy kurczak już upieczony. Soki wypływające z mięsa powinny być przeźroczyste, a minimalna dopuszczalna temperatura gotowego, odchodzącego od kości mięsa to 75⁰C. Ja dla pewności przy całym kurczaku pieczonym w ten sposób czekam do 80⁰C – meso jest

Karo in the Kitchen
GRECKIE SOUVLAKI 90

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.  Na patelni grillowej rozgrzać 3 łyżki marynaty z mięsa. Souvlaki podsmażyć z każdej strony po 3 minuty. Wsadzić do piekarnika i piec do momentu aż mięso będzie miękkie, Souvlaki podajemy z sosem tzatziki

Kuchnia w oparach
Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce 164

kremowym sosie pomidorowym ze śmietanką. Przepyszny! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym (6-8 porcji) Składniki: 300 g pieczonej wieprzowiny (lub innego mięsa) pokrojonej w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki

karmelowy
Kostka piernikowa bez pieczenia 325

Święta piekarnik chodzi non-stop. Też tak macie? Nic straconego. Gdy pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka piernikowa nie wymaga pieczenia, ale w smaku jest tak wspaniała, że może przebić nawet tradycyjny piernik. Jestem pewna, że większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone

Poezja smaku