mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:154/1172)

Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 183

wysokiej temperaturze Próbowaliśmy różnych sposobów pieczenia filetów z kurczaka z różnym efektem, bo upieczenie piersi, żeby nie była sucha, albo spieczona to nie lada sztuka. Wreszcie trafiliśmy na przepis doskonały: filety trzeba najpierw pomoczyć w solance, później polać masłem i zapiec w wysokiej temperaturze. Efekt? Przypieczone z wierchu mięso, soczyste w środku. Środa: Pieczone burgery z indyka Doskonały(...)Burgery bardzo smakują maluchom! Czwartek: Pieczona polędwiczka Sytuacja podobna jak z piersią z kurczaka: jak piec polędwiczkę, żeby jej nie wysuszyć. Tu sprawdza się patent z pieczeniem pizzy, którą wsadzamy do bardzo dobrze nagrzanego w piekarniku kamienia. Polędwiczkę piecze się na rozgrzanej wcześniej patelni, najpierw w bardzo wysokiej temperaturze, którą w drugiej połowie pieczenia trzeba obniżyć. Piątek: Krem pomidorowy

Niedzielny kucharz
Tarta z jarmużem 139

pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła 100 g sera mozarella lub feta lub innego sól, pieprz   Pieczarki pokroić w plasterki(...)robić to krótko pod koniec dodając czosnek – drobno posiekany lub zmiażdżony. Formę do pieczenia tarty wyłożyć ciastem francuskim i dociskając brzegi formy oderwać nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę ser, a na nim pieczarki i plastry pomidora. Lekko posolić i popieprzyć

Trzeci talerz
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 153

kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało  w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają sie w tym przypadku,żadne podane czasy z przeróżnych przepisach typu(...)rondelku z cukrem (cukier powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronę zlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku,w razie potrzeby dolać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pieczony w towarzystwie suszonych owoców 211

Długo zastanawiałam się jak przygotować schab aby mięso miało niepowtarzalny aromat i smak. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam więc kilka suszonych śliwek, gruszkę i jabłko, natarłam mięso aromatyczną marynatą. To spowodowało, że otrzymałam mięciutkie, pyszne mięso, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Polecam i Wam trochę poeksperymentować. Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno. 1 kg schabu bez kości(...)lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku jeszcze 20 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut. Poporcjować

Smakołyki Asi
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 244

Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam(...)wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę

Izabelawkuchni
Zupa z pieczonej kaczki 202

całej kaczki 3 marchewki ćwiartka selera 2 pietruszki 1 cebula ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek natka pietruszki sól i pieprz Pozostałe po podzieleniu pieczonej kaczki skrawki mięsa i kości włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200 °C, włączyć funkcję grilla.  Wstawić kaczkę i piec, aż mocno się zrumieni

Atlas Smaków
Klops w boczku ze skórą 182

łyżeczka żelatyny -czosnek 6 ząbków wyciśniętych przez praskę -siatka lub sznurek Wykonanie Jeżeli mamy cienki boczek to gotowe przyprawione mięso mielone zawijamy w boczek ze skórą na zewnątrz i wiążemy lub wkładany w siatkę wędzarniczą ,następnie zawijamy w rękaw do pieczenia lub wkładamy do naczynia(...)żaroodpornego  z pokrywką .Jeżeli mamy gruby boczek to przecinamy go w połowie i część bez skóry wykorzystujemy i robimy np boczek rolowany ja tak zrobiłem.Pieczemy w 180-160 stopni,czas kilo mięsa godzina pieczenia.Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i wkładamy na noc do lodówki.I rano gotowe.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Podudzia z indyka pieczone. Soczyste z piekarnika. 333

Dziś zapraszam na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na pieczone podudzia z indyka. Indyk to chyba moje ulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany jest bardzo zdrowy i delikatny, a mięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :) Składniki - podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..) - czosnek(...)majeranek - olej Wykonanie Podudzia myję, osuszam papierowymi ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Piekę pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W czasie pieczenia kilka razy zaglądam do naczynia i podlewam mięso gorącą wodą

Kuchnia z widokiem na ogród
FRANCUSKIE KOPERTY Z DUSZONĄ WOŁOWINĄ 169

danie z Wołowiną i Ciastem francuskim w roli głównej;) Idealna przekąska kiedy chcemy nie tylko zachwycić swoich gości ;) Robi się ją w miarę szybko , najdłużej robi się mięso ok 30 minut ;) plus pieczenie ciasta 25 min plus przygotowanie w sumie ok 60-70 minut ;) Efekt smakowy zachwyci nie jednego smakosza ;) Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki będzie(...)następnie dodaję mięso , smażę na rumiano ze wszystkich stron ok 5 min, następnie dodaję mieszkankę warzyw ja użyłam mrożoną i smażę jeszcze ok 3 min. Następnie mięso przekładam do woreczka do pieczenia ,zamykam szczelnie. Piekę w piekarniku ok 30-40 min w 180 stopniach. Ciasto kroję na równe plastry z jednego ciasta wyjdzie ok 8 szt ja użyłam dwóch ciast

Gotowanie Patki
winny karczek z rękawa 180

Karkówkę na kilka godzin zalałam winem a następnie zamarynowałam w przyprawach i upiekłam w rękawie. Mięso z rękawa jest soczyste i bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami.  Składniki: 1 kg karczku 1 szklanka czerwonego wina 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr 1 łyżeczka(...)Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Natrzeć mięso, przełożyć do rękawa, zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Piec w 200*C około godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 185

oliwek 250 ml letniej wody  Farsz: 5-8 małych cebulek/dymki odrobina oliwy z oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź duszonego - szynka wieprzowa 2 plastry - czerwona papryka w proszku - szczypta soli - szczypta pieprzu -szczypta tymianku Plastry szynki dokładnie smarujemy z obu stron przyprawami(...)mniejsze fragmenty. 2. Cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Układać ser na sos, następnie nakładać mięso, cebulki i szczypior, Piec: 15-30  min w temperaturze 200 stopni. Bądź 10-15 w temperaturze 230 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, dekorować majonezem za pomocą szprycy cukierniczej i końcówki o kształcie

KreatywnePiny
Karkówka pieczona na soli 247

musztardę raczej łagodną, jeżeli do kanapek proponuję użyć musztardy rosyjskiej. Zioła prowansalskie.  Na dnie blachy wysypać grubą warstwę soli. Karkówkę wysmarować musztardą i obsypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć mięso na soli. Piec ok. 2,5 godz., najpierw do zrumienienia w temp. 220 stopni, później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni

Praktyczna pl
Pierogi z gęsiną 206

recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce(...)szklanki mąki orkiszowej jasnej+dodatkowo do podsypania 1/2 szklanki gorącej wody i ciut jeszcze 1 łyżka tłuszczu z gęsi/ oleju sól farsz: resztki mięsa z korpusu, grzbietu i skrzydeł 1 duża cebula pieczone jabłko z orzechami sól, pieprz majeranek gęsi tłuszcz szczypta gałki muszkatałowej Wykonanie: mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 176

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej, opakowanie sosu do pieczeni ciemnego Cykoria. Składniki marynaty: 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki sosu słodko-pikantnego Tao Tao, 2 czubate łyżeczki majeranku, łyżeczka soli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej(...)większe ząbki czosnku. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę: czosnek rozgniatam nożem i bardzo drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie nacieram mięso. Odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, kroję w plastry. Przygotowuję sos pieczeniowy według przepisu podanego na opakowaniu, polewam mięso

JejKuchnia
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 214

polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  składniki(...)obłożyć szynką. Plastry szynki układać wzdłuż rolady, tak aby wystawały poza koniec mięsa. Wystającymi kawałkami zabezpieczamy boki rolady. Całość obwiązać sznurkiem kuchennym.  Blaszkę lub naczynie do pieczenia polać oliwą. Ułożyć mięso, polać oliwą  i  wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na  40  - 50 minut.  Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy

Stare Gary