mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:147/1172)

Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną 183

praskę. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy zamarynowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10 minut, obracamy na drugą stronę i pieczemy ponownie tyle samo. Po obsmażeniu mięso podlewamy wodą, zamykamy naczynie i pieczemy przez 9 godzin w zmniejszonej do 100⁰C temperaturze. Co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem. Po upieczeniu zbieramy tłuszcz wytworzony(...)trakcie pieczenia, a pozostały sos mieszamy z wieprzowiną, którą widelcem możemy bez problemu „poszarpać”. Przygotowane bułeczki bao podajemy z odrobiną mięsa pulled pork, surówką np. coleslawem z czerwonej kapusty oraz ogórkiem i pomidorem. Polecam, bo choć pracochłonne to bardzo smaczne

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 148

cebulę. Mięso przekładamy do warzyw. Wlewamy 800 ml wrzątku, sos oraz dodajemy musztardę. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 150 st.C na ok 4 godziny. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie. Podajemy z pieczywem, kaszami lub makaronem, pieczone ziemniaczki też do niego pasują

Dzieje kuchennej Wiewióry
Skrzydełka zapiekane z cytryną (danie z piekarnika) 164

odrobina oliwy z oliwek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać miód, sok z połowy cytryny i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać. Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki i poukładać przy(...)oraz polać odrobiną oliwy z oliwek. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową/lub pokrywką. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC. Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię/pokrywkę i mięso przyrumienić z wierzchu. Po lewej: skrzydełka przed pieczeniem Po prawej: upieczone skrzydełka

Ugotować
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 259

Chińczycy uwielbiają ciemne, głębokie w kolorze i aromacie glazury. Mięso poddawane jest szybkiej obróbce cieplnej, zostaje upieczone idealnie, ale jest przede wszystkim soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne. Jeśli macie ochotę na danie inne od klasycznego pieczonego kurczaka, to coś dla Was. Poprzedniego dnia, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki suchej wcierki. Pałki z kurczaka oczyszczamy ze zbędnych skórek, tłuszczyków i resztek(...)razem 10-15 minut, aż marynata zacznie się robić gęsta i zawiesista. Wyłączamy gaz. Kurczaka natartego suchymi przyprawami rozkładamy albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo –co dużo lepsze – na ruszcie. Z mięsa na pewno wytopi się tłuszcz i z blaszki w trakcie pieczenia będzie go trzeba odlać. Na ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu

Karo in the Kitchen
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2576

uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy. Pierwszy raz piekłam ją w temperaturze 70 st C. Wyszła świetna, ale czas pieczenia był masakrycznie długi. Drugą parzyłam w wolnowarze. Wyszła niezła, ale jednak nieco gorsza niż pieczona. Zrobiłam więc trzecie podejście, które z czystym sumieniem polecam.  Warto(...)Podczas peklowania należy mięso przewracać co 2 dni, tak by płyn peklujący docierał do wszystkich jego zakamarków.  Do peklowania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane. pieczenie Po 7 dniach wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, obwiązać sznurkiem aby ładnie trzymało formę. Piekarnik nagrzać do 100 st C. Mięso ułożyć na ruszcie, pod nim ustawić naczynie na ewentualnie

Stare Gary
Pieczone warzywa marynowane w jogurcie 639

Pieczone warzywa to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Podobnie jak mięso czy rybę również marynuję warzywa. Tym razem w jogurcie. Pieczone warzywa są wtedy bardzo aromatyczne. Marynata z jogurtu być może dla wielu z Was niespodzianką. Warto ją jednak wypróbować, bo rezultat jest obłędny. Ten przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Amira w ten sposób(...)godziny. Wyłóż na blachę od piekarnika. Nastaw piekarnik na 200ºC. Jeśli masz funkcję grilla, nastaw na grillowanie. Piecz warzywa przez 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło do mięsa, drobiu lub ryby. The post Pieczone warzywa marynowane w jogurcie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 227

ciepło. Do kanapek Cubanos należy ją wystudzić i schłodzić – wtedy da się kroić na cienkie plastry. SOS MOJO Marynatę pozostałą z mięsa, sok z limonki i pomarańczy, a do tego dwie- trzy łyżki soków z blaszki spod pieczeni podgrzewamy na patelni na średnim ogniu, do zredukowania 1/3 objętości. Solimy, słodzimy i pieprzymy do smaku. Sos podajemy w osobnej miseczce(...)łyżeczki kuminu, startego w moździerzu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu, świeżo mielonego SKŁADNIKI DO SOSU MOJO 2 łyżki świeżego soku z limonek 2-3 łyżki soków spod mięsa 1/3 szklanki soku z pomarańczy ½ łyżeczki cukru sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Pomysł na obiad 200

chwili gdy się lekko przyrumieni. Wlewamy na patelnię cydr i bulion, a gdy się zagotują cały płyn wraz z cebulą przelewamy do naczynia z kurczakiem. Mięso wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę i pieczemy je w temperaturze(...)jakiś czas odwracamy mięso by się równo rumieniło. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na pozostałym maśle. Na 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka dodajemy je do mięsa. Przed podaniem mięso wyciągamy z naczynia, a do pozostałego sosu dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy też natkę pietruszki

Przysmaki Karolki
Klops w cieście francuskim z serowym środkiem 140

rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Wierzch ciasta nacinamy w poprzek, aby mięso mogło parować. Pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową) w 200*C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię, aby ciasto się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Udka z oliwkami 107

kurczaka garść czarnych oliwek 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 rozgniecione ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka wędzona i ostra, lubczyk wg uznania olej PRZYGOTOWANIE: Umyte mięso układam w naczyniu do pieczenia. Polewam niewielką ilością oleju, przyprawiam, nacieram czosnkiem, wlewam śmietankę. Odkładam na godzinę – dwie do lodówki przykryte folią. Piekarnik nagrzewam do 180 C bez termoobiegu grzaniem góra plus(...)dół. Piekę skórą do góry na środkowej półce ok. 1,5 godziny. W połowie przekręcam mięso na drugą stronę, 2 razy podczas pieczenia polewam sosem. Około pół godziny przed końcem wrzucam garść oliwek, mieszam. Podaję z ziemniakami, kaszami, ryżem lub makaronem oraz surówkami lub kapustą zasmażaną czy buraczkami na ciepło. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 263

smażyć, dusić, grillować oraz piec. Dla mnie to mięso o idealnym smaku, a po upieczeniu jest miękkie i rozpada się na włókna. Tym razem dodatkiem jest kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej. Taka karkówka(...)kapusty. Resztą kapusty obłożyć mięso z góry. – Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim karkówkę z kapustą. Widelcem rozchylić plastry mięsa, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu, w temp. 220 st.C lub w slowcookerze 6 godzin

To co kocham
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 213

patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę miodu i wodę. Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec 1-1,5 godziny w 170°C (termoobieg). Upieczone piersi przełożyć na półmisek. Odstawić na chwilę,żeby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotować sos. Śliwki z sosem z pieczenia

Pełny talerz
Pieczeń z mielonego mięsa 108

moim domu często na stole pojawia się pieczeń z mielonego mięsa. Jest tania i łatwa w przygotowaniu. Dobra na ciepło do obiadu lub na zimno na lunch. Zaletą jest możliwość zamrożenia plastrów pieczeni , w każdej chwili możemy je podgrzać na patelni i posiłek gotowy. Składniki (na 6 porcji): • mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g • wątróbka cielęca lub drobiowa 150g • mała(...)desce do krojenia rozkładamy folię spożywczą, kładziemy mięso i formujemy zgrabny rulon ( ułatwi to folia) 4. Tak przygotowane mięso układamy na wyłożonym plastrami boczku naczyniu do zapiekania. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 200°C piekarnika. Gdy zacznie się rumienić, polewamy pieczeń na przemian rosołem i wytworzonym sosem. 5. Gotową pieczeń kroimy na plastry. Smacznego

Keto Przepisy
Szynka peklowana 312

kawałki) 1 płaska łyżeczka majeranku  1,5 litra zimnej wody Ponadto: mała szynka (moja ważyła 1,1 kg) 1 woreczek do pieczenia duża strzykawka z grubą igłą Wykonanie: Przygotowujemy solankę. W tym celu mieszamy jej składniki. Mięso, w kilku miejscach, nastrzykujemy  przygotowaną solanką. Szczególnie ważne jest to w przypadku grubych kawałków mięsa. Dzięki temu mamy pewność, że mięso(...)pieczenia. Woreczek zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i robimy w nim rozcięcie. Ja odcinam jeden z rogów, który układam tak, aby był skierowany ku górze. Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około100 minut. Pierwsze 60 minut w 180 stopniach, ostatnie 40 minut w 150 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + góra, bez termoobiegu. Po tym czasie mięso wyjmujemy

Smak mojego domu