mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:260/458)

Pasta z ciecierzycy i bakłażana 211

bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Składniki 2 puszki ciecierzycy w zalewie  1 bakłażan 1 łyżka sezamu sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka tymianku szczypta lubczyku Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciecierzycę przelewamy z puszek na sito, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry, które(...)każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników.  Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce

My Chcemy Jeść
MOJE ULUBIONE SPAGHETTI PEPPERONI 277

łasny;/ 1  porcja 50-70g makaronu spaghetti 1/2 czerwonej papryczki pepperoni 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/4 łyżeczki oregano  3-4 łyżki oleju roślinnego W wysoki, wąskim garnku zagotowuję niecały litr wody, dodając łyżkę soli. Jak mawiał jeden Włoch, którego poznałam na warsztatach(...)wody wrzucam makaron i gotuję go do miękkości.  Odcedzam i odstawiam. Papryczkę oczyszczam z pestek, cebulę dymkę i czosnek obieram, wszystko drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam warzywa i podsmażam do momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie wrzucam makaron, mieszam z zawartością patelni, chwilę podsmażam. Na końcu wrzucam  szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Kartacze 171

Ziemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania.  Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki  20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę(...)Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem z cebulą,  dodajemy jajko, przyprawy (mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kartacze

Salonik smaków
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 378

ok.40 minut (do miękkości warzyw).Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość zalać przecedzonym wywarem warzywnym (warzywa korzeniowe można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.5-10 minut.Obrane buraki pokroić w plastry, dorzucić do garnka z wywarem, dodać obrane pokrojone w plastry jabłko(...)odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki.Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo tylko łyżkę ksylitolu, ale wszystko zależy od smaku i użytych produktów. Doprawić także roztartym

Smaczne Zdrowe
wieprzowina po francusku z kurkami... 180

Składniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 1 sztuka, kurki mrożone 20 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, seler nać 2 łodygi łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki w rondlu(...)zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz wsypac pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pyzy z mięsem 163

Ach uwielbiam takie proste rozwiązania :D Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka) ulubione przyprawy (u mnie: ziele angielskie, liść

Malinowo w kuchni
Koktajl szpinakowy warzywno-owocowy 289

Pyszny! Zdrowy, łatwy w przygotowaniu zielony koktajl owocowo-warzywny z ziarnami. Dla każdego freak'a zdrowego odżywiania :) Składniki: 100 g szpinaku seler naciowy, 2 łodygi pomarańcza

Taste Of My Day
Zupa krem brokułowa 229

Ostatnio we wszystkich miejscach gdzie się pojawiam serwują przeróżne zupy krem, które bardzo lubię. Tym razem i ja postanowiłam zrobić krem z brokułów. Składniki: - 2 brokuły

Kuchenne Wariacje
Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą. 200

Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu danie a jakże smaczne :) Fasolka szparagowa polana przesmżoną bułka tartą na maśle to pyszny dodatek do obiadu. U mnie najlepiej smakuje

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką 259

Dzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukiniowe łódeczki z sosem 184

Sezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś

Magiczne Życie Marty
grillowana przepyszna cukinia i buraczki... 208

Składniki MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, czosnek 1 główka, kucharek 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewki 6 sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało(...)ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało bardzo i mam częściej grillować warzywa = z podanych składników w rozdrabniaczu zmiksować marynatę świeże, mniejsze cukinie umyć, przekroić na połowę wzdłuż, jesli trzeba to przekoić połówki wzdłuż na połowę, aby nie były za grube, ponakłuwać z każdej

W Mojej Kuchni Lubię
Po prostu... rosół 242

duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków(...)podzielonego na części i moczymy około godzinę - dzięki temu, podczas gotowania, będzie mniej szumowin (czasem jest ich tak mało, że nie ma potrzeby usuwania ich) W tym czasie obieramy warzywa, a cebulę opalamy na gazie. Ja robię tak, że kroję cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby

Szczęśliwa kuchnia
Chińskie z kurczakiem, papryką, marchewką i fasolką szparagową z limonkowym ryżem 301

łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę(...)pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chili razem z przyprawami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji

Mango Papaja