mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:257/458)

Ryba po grecku 327

białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy pieprz 1 sól olej lub masło do smażenia posiekana natka pietruszki opcjonalnie papryczka chili i pieprz kajeński Ryby dokładnie oczyścić(...)umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Jeżeli używamy, dodać też oczyszczoną z pestek i pokrojoną papryczkę chilli. Dodać warzywa, paprykę w proszku, podsmażyć razem ok. 3 minuty. Dolać wodę, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 10-15 minut). W międzyczasie obtoczyć rybę

Pełny talerz
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 215

małych oczkach i niech czeka na swoją kolej ;) Gdy woda w garnku się zagotuje, do wywaru ze skrzydełek dodajemy jarzynki i kostki lub sól. Teraz pozostaje czekać, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak(...)się, że to żaden problem :) Gotujemy wszystko przez chwilę, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową - najlepiej świeżo startą, ale jeśli nie mamy całej, może być mielona. Doprawiamy pieprzem i zostawiamy na wolnym ogniu. Nadszedł czas na zrobienie ajlaufu. Mamy dwie opcje - jeśli chcemy, by nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki

Kulinarne zapędy Kokosa
Ryba po grecku 812

świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5  dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka słodkiej papryki Kamis pół łyżeczki mielonego imbiru Kamis sól morska z pieprzem Kamis 400 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania ryb majeranek do oprószenia(...)złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i wszystko razem przesmażyć. Potem podlać wodą, dodać tymianek, słodką paprykę i imbir, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić od czasu do czasu mieszając. Gdy woda odparuje dodać

Monia miesza i gotuje
Ryż meksykański (arroz rojo) 605

ryż są najpierw smażone, a potem stopniowo zalewane bulionem i krojonymi pomidorami, czy też sokiem pomidorowym. Wszystko to nadaje ryżowi ciemną, czerwoną barwę, którą można jeszcze pogłębić np. dodatkiem mielonej czerwonej papryki. Smażenie ma też kluczowe znaczenie dla smaku potrawy. Czerwony ryż może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem czy składnikiem innych (np. do fajitas czy buritos). Jeśli jest(...)patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wrzucamy na nią cebulę, czosnek i chili. Smażymy ok. 2 minuty do zeszklenia cebuli często mieszając. Dodajemy ryż dokładnie mieszając z warzywami oraz oliwą. Smażymy niezbyt intensywnie, przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając, aż ryż stanie się lekko brązowy. Dolewamy część bulionu i soku pomidorowego, dodajemy ewentualnie słodką paprykę. Dokładnie

Kulinarna Pokusa
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 186

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę(...)stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie :) “Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym i świeżym pieczywem, posmarowanym odrobiną

Moja Delicja
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 203

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę(...)stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie :) „Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym i świeżym pieczywem, posmarowanym odrobiną

Moja Delicja
Naleśniki piwne z mięsem 701

Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 4 jajka 2 szklanki piwa 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki sól Farsz: 500 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa) 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy olej ketchup Sposób wykonania: W misce miksujemy składniki ciasta. Pod koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. W rondlu(...)cebuli dodajemy mięso i nadal smażymy.  Gdy mięso się zetnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy tak jak krokiety i podsmażamy. Podajemy polane ketchupem

Qchnia po prostu
MAKARON SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM MASCARPONE 189

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka(...)ziaren (lub nie - zależy od Waszych upodobań) i drobno siekam. Na patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję

JejKuchnia
Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i mozzarellą 225

pomidorowego (np. z biedronki w butelce) zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Bakłażana myjemy, odcinamy końcówkę zieloną, a następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm.  Tak pokrojone warzywo smarujemy oliwą z dwóch stron oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10 minut, żeby(...)niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i próbujemy czy jest wystarczająco przyprawiona. Brytfannę nasmarowujemy oliwą, i polewamy sosem

Gotuj z Mąką
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i sosem selerowo-pieprzowym 163

Przygotowanie tej jest akurat nieco bardziej czasochłonne, ale jeśli chcecie spróbować czegoś wyjątkowego, to bardzo polecam. Potrzebne składniki to: 1200 g ziemniaków 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (ja użyłam mielonego mięsa wołowego i wieprzowych surowych kiełbasek) 400 g selera naciowego (jeden duży) dwie duże cebule ok 150 g żółtego sera łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kilka liści laurowych i ziarenek(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak, by pozostały jeszcze lekko twarde, wystarczy kilka minut od momentu zagotowania. Selera kroimy na nieduże kawałki, dodajemy wodę- tylko tyle, by zakryła warzywo, dodajemy liście laurowa i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, lekko solimy. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy

Pichceniomania
SZYBKA ZUPA Z KAPUSTY Z WĘDZONYMI KABANOSAMI 357

składników i musiałam coś pokombinować. A jak wiadomo Polak potrafi! Tak właśnie powstała moja zupa… Często używam włoszczyzny błyskawicznej, jest szybko i przynajmniej naturalnie – lepiej użyć suszonych warzyw niż kostek rosołowych. Wiadomo, że najlepiej zupy przygotowywać na wcześniej przygotowanym bulionie, jednak póki co u mnie zaoszczędzenie każdej minuty jest na wagę złota. A może Wy macie jakieś swoje(...)kabanosy wędzone – 8 sztuk ziemniaki – 4 sztuki włoszczyzna byskawiczna – 1 małe opakowanie – 50 g lub bulion warzywny 1,5 litra maggi* lub łyżeczka octu przyprawa do bigosu kminek mielony sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać susz warzywny i skrzydełka. Jeśli macie bulion warzywny to na nim przygotować zupę. Gotować 15 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 233

czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron(...)kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem

Szczęśliwa kuchnia
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 244

tyle ładna, że od czasu do czasu przygotowywaliśmy posiłki na zewnątrz. Listopad jednak dmuchnął nam w twarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie. Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista(...)może skusicie się i Wy...? Krem z kalafiora z pikantnymi ziarenkami Składniki: (na 6 porcji) 800 g kalafiora (różyczki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 185

parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem(...)patelni , dosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko

Ogrodnik w podróży
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 232

kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie.  Kebab  to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie  Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który(...)się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek

Codzienne Gotowanie