mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:250/458)

ZUPA POMARAŃCZOWA 171

średniej wielkości marchewek 1 pomarańcza 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki mielonego chilli 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania   W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, jabłko, imbir i pomarańcze. Marchewkę kroimy na drobne kawałki(...)pomarańczą możemy postąpić identycznie, pamiętając, aby wcześniej wyciągnąć z niej pestki. Drugim sposobem jest wyciśnięcie soku i dodaniu go po zmiksowaniu całości. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i owoce. Gotujemy, aż marchewka dostatecznie zmięknie, 25-30 minut powinno w zupełności wystarczyć.  Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty

Bananowe Pole
Brownie z cukinią 207

Ciasto z cukinii już dawno chodziło mi po głowie, ale jakoś nie było mi po drodze kupienie tego warzywa, aż do wczoraj kiedy trafiłam na promocję w Kauflandzie ;) od razu zabrałam się za przeszukiwanie Internetu i TUTAJ znalazłam inspirację ;) tak powstało moje pierwsze ciasto z udziałem cukinii ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 1/4 szklanki startego(...)otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku) Sposób przygotowania: Otręby mielimy na mąkę, miksujemy ze sobą wszystkie składniki wykładamy ciasto do małej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni (po 30 minutach zakrywamy górę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Krokiety z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 153

Krokiety to teoretycznie pracochłonne danie. Teoretycznie, bo jak się dobrze rozplanuje pracę to będziemy się szybko cieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki

Kolorowy Przepisownik
Duszona golonka 204

cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się oryginalna zawartość młynka soli Azjatico) świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka papryki wędzonej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/4 pora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić(...)woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny.  Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach i ten aromat mmmmmmmmmmm

ClauditteMissCooking
Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach 223

Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona.  Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove(...)Premium, 100 g pora, 1 duża biała cebula,   ml oleju rzepakowego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku drobno siekamy, pora i cebulę kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 3 cm (można wcześniej ściągnąć skórkę, która odchodzi bardzo łatwo). Do dużej

Moniki Smakołyki
Chili con carne 236

dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem".  Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania.  Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki  sosu pomidorowego(...)bardzo małą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i najpierw przesmażyć cebulę, gdy będzie lekko szklista dodać czosnek. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i chwilę smażyć. 2. Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary). 3. Do przesmażonego mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Na końcu dodać

Ugotować
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym 175

Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną oliwy(...)pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista – dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu.   Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz, a do tego samego garnka dodać przyprawioną polędwicę (w całości). Przesmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody

Ugotować
Zupa krem z batatów 217

duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska łyżka mielonej kolendry Sól, pieprz, papryka ostra do smaku   Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania(...)pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir i wszystko razem smażymy jeszcze przez chwilę. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew i mały kawałek selera. Gdy bataty

Zawsze głodna!
Słodka kukurydza z nutką pikanterii. 132

lekkostrawna i wyjątkowo rzadko wywołuje alergie. Jednak inaczej wygląda to w przypadku kukurydzy w kolbach. Jest bardzo smaczna, ale dość gruba łuska osłaniająca ziarno jest ciężkostrawna i twarda. Dlatego gotowane warzywo mogą jadać dopiero dzieci po 1. urodzinach. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z masłem. Kukurydza z puszki nie jest zalecana niemowlętom. Źródło: klik  Wartości odżywcze w 100 g Wartość(...)Tłuszcz w 100 g:  1,20 g SKŁADNIKI 2 kolby kukurydzy natka pietruszki (posiekana 1 łyżka) 1 łyżka masa do roztopienia na kukurydzach chilli mielone sól himalajska Do gotowania: głęboki garnek sól i cukier (po łyżce) PRZYGOTOWANIE: Obrane kolby wrzucamy do wrzącej wody, którą uprzednio solimy oraz cukrzymy (jest takie słowo? :D). Ja gotowałam kukurydzę 10 minut

ClauditteMissCooking
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 180

dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka.  Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina  * cebula * ząbek czosnku  * mały słoiczek przecieru pomidorowego  * 2 cm kawałek świeżego imbiru * szczypta chilli  * pół czerwonej papryki * łyżka cukru(...)wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną

Magiczne Życie Marty
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 401

Trafił do mnie nowy "Pomysł na..." marki Winiary. Nie skłamię, jeśli przyznam, że proponowany dobór składników trafił w mój gust. Już dawno miałam ochotę na małe

Pasja Smaku
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 204

kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości   nie są łykowate - wręcz przeciwnie. Farsz jest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie(...)polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych   listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso   pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na   złoto cebulę

Buniabaje w kuchni
Zupa warzywna z pieczonymi buraczkami 236

ukraiński, który w wersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę(...)liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, po 1 łyżeczce mielonej kolendry i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i mielonej kozieradki, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku; 1 1/2 łyżki majeranku, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i koperku (lub świeże zioła) około 1 l wody jogurt zwierzęcy lub roślinny

Even Better Food
Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw 247

Bardzo lubię różnego rodzaju dipy. Te akurat zostały zrobione do szaszłyków, ale z powodzeniem można wykorzystać je do wielu różnych dań. Wykonanie jest mało czasochłonne i

Pasja Smaku
Marokański gulasz z kurczakiem i warzywami 208

żółta papryka 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 1 średnia cukinia 2 cienkie marchewki około 12 suszonych moreli 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki chili w proszku 3 łyżki oleju 250ml bulionu drobiowego natka pietruszki do posypania   Udka lub piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na minimum godzinę – możemy też zostawić takiego kurczaka na całą noc, przykrywamy go folią spożywczą.   W międzyczasie możemy przygotować warzywa do gulaszu – marchewki obieramy i kroimy w talarki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a te następnie w paski. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w grube

Smaczna Strona