Kombinacja składników zależy od smaków i waszej pomysłowości. Składniki na 3 porcje papryk: 3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam do wyboru) 70 g ryżu ( niecała torebka ) 250 g mielonego mięsa 5 szt. boczniaków 3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki) 1 jajko 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku świeże listki oregano(...)też sos wymieszać z farszem. Posypałam ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch warzywa oliwą. Podlałam papryki wodą. Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę
potrawyregionalnejako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏 Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego(...)filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli
Kuchnia MagdaLenyJesień to idealna pora na marchewkowe wypieki. Dodatek marchewki w cieście czyni je lekko wilgotnym i wyjątkowo smacznym. ciasto: 4 jajka 3/4 szkl. cukru
Kolorowa kuchnia Elkizwiązku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu indyjskim i z dużą ilością pomidorów. Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu. Jednak świetnie sprawdzi się również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego(...)Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki lub cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Pomidory, cebulę, ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce na krótkie zapałki (lub pokroić). Chili
Pełny talerzdziałanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą jakość składników odżywczych, możliwych do uzyskania z produktów, które jemy na co dzień. ZAKUP NUTRIBULLET Kupienie NutriBullet nigdy nie było(...)modele tego urządzenia, jednakże z czasem oferta poszerzy się i pojawią się nowe warianty! Dodatkowo w sklepie dostępne są przydatne akcesoria do NutriBullet , jak np. specjalne ostrze do mielenia czy małe kielichy, a także NutriBlasty . Jeżeli planujecie kupić NutriBullet to polecam Wam właśnie ten sklep! Jest to Oficjalny Polski Dystrybutor, dzięki czemu macie 100% pewność, że otrzymacie sprzęt oryginalny
Zdrowie na języku :Ppieprz czarny zioła dalmatyńskie papryka ostra olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Do miski wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy(...)tartej. Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym ojeju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką bądź warzywami z wody. Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem SMACZNEGO
peggiwkuchnipiersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól, dokładnie wymieszać i odstawić(...)olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiłyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 3 łyżeczki cukru 2 liście laurowe pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki chilli sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Boczek kroimy w kostkę, cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę(...)półplasterki. Rozgrzewamy głębszą patelnię i wrzucamy na nią boczek, smażymy kilka minut do uzyskania ładnego koloru, a następnie dorzucamy cebulę, czosnek i seler naciowy. Wszystko przesmażamy do momentu, gdy warzyw lekko zmiękną i dodajemy marchewkę. Następnie dodajemy pieczarki i przesmażamy kilka minut, do momentu, gdy pieczarki puszczą płyn, wtedy dodajemy paprykę i smażymy całość do odparowania płynu. Warzywa przekładamy
Cooking Monsterwyszedł bardzo dobry, zdecydowanie polecamy zrobienie. Potrzebujemy: 1,5 kg cukinii 3 czerwone papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki octu jabłkowego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 800 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 10 łyżek cukru 2 łyżki soli Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce(...)białych błon i kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Paprykę i cebulę przekładamy do miski i zasypujemy solą na 2 godziny. Z obu misek odlewamy sok, który puściły warzywa i przekładamy wszystko do garnka. Gotujemy 30 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Garnek stawiamy ponownie na ogniu i doprawiamy pieprzem
Marder&Marder ManufactureDzisiaj częstuję takimi oto malutkimi słodkościami, które podbiły moje serce <3 Zdecydowanie moje ulubione cupcakes, wilgotne, aromatyczne i niesamowicie puszyste :D Składniki (12 babeczek): Babeczki
Malinowo w kuchniBabkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy
Moniki Smakołykikubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera do utarcia sól do smaku 1 płaska łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się(...)potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia, układamy warstwami, najpierw wymieszane ziarna fasoli i ciecierzycy , następnie pieczarki z cebulą , paprykę , marchewkę ,cukinię i całość polewamy
Ogrodnik w podróżyszkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki cukru trzcinowego olej sól, pieprz 1,5 szkl. ryżu pół laski(...)pozbawiamy nasion. Grillujemy po 2 minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy ok godzinę. Doprawiamy do smaku. W czasie gdy chili pyrkocze gotujemy
Dzieje kuchennej WiewióryKto nie lubi fast-foodów? Bo ja je uwielbiam i staram się jak mogę, by te przygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele
Kuchnia w czekoladzieogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn. Włoszczyznę myjemy i obieramy, po czym kroimy na cząstki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by przykryła warzywa z ok. 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy wywary z buraków i włoszczyzny będą gotowe, obydwa cedzimy przez gęste sitko. Do przecedzonego wywaru warzywnego wlewamy zakwas buraczany, wrzucamy pieprz(...)dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucya