Przy obiadku, jesli mamy chęć na coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią! Składniki: 25 dag mąki
Z Majeczką w kuchniBędąc na zakupach zobaczyłam ładne i świeże papryki, nie mogłam się oprzeć aby ich nie kupić i nafaszerować mięskiem. Papryki polałam Olejem Rzepakowym, bo
Kuchnia DanusiZ jesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był
Pasja Smakujadamy. Jadamy jak najbardziej, ja poza tym nie wyobrazam sobie nic nie jesc ;) Jednak moje gotowanie inne jest niz jesienia czy zima. Korzystam ze wszytkich darow natury, jadamy duzo warzyw i naprawde stanie przy kuchence ograniczam do minimum. W tym przypadku jednak pokusilam sie o to by spedzic przy patelni dluzsza chwile, ale mysle, ze efekt koncowy byl tego wart(...)podwojnej porcji, bo wszyscy prosili o dokladke. Placuszki cukiniowo-ziemniaczane skladniki: 2 cukinie 2 duze ziemniaki okolo 1 szklanki maki 1 duza cebula 2 jajka 1/4 lyzeczki ostrej papryki mielonej 1 lyzka tymianku peczek pietruszki (ja zapomnialam dodac) 2 zabki czosnku 1 lyzka musztardy sol, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach, odciskamy z nich
Przysmaki Karolkipszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka(...)cienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając. Do warzyw dodać pozostałe składniki: sos sojowy, ocet, bulion i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, a następnie szczypiorek. Ciągle mieszając gotować wszystko przez około 1 minutę
Pasja Smakukwaśna . Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy. Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się, że to z powodu małej dostępności szczawiu. Szczaw to warzywo sezonowe, sprzedawane czasem na targowiskach. Można owszem przygotować z niego koncentrat, z którego chyba moja Mama również korzystała, gdy robiła tę zupę. W tym roku postanowiłam przypomnieć sobie smak mojego(...)szczawiowo-ziemniaczana ( soupe à l'oseille et pomme de terre ), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek. Zupę przygotowuje się w kilka minut, pod warunkiem
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 jajko 1/2 bułki namoczonej i odciśniętej sól, pieprz do smaku olej P rzygotowanie rozpocząć od zrobienia pulpetów. W misce wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Wyrabiać(...)krótko pulpeciki z każdej strony, aż będą ładnie przyrumienione. Przełożyć na talerz i odstawić na bok. W dużym rondlu lub garnku rozgrzać na średnim ogniu odrobinę oleju. Podsmażyć warzywa, imbir i łodyżki natki pietruszki przez kilka minut. Mają nieco zmięknąć, ale nie zrumienić się. Wsypać przyprawy, dodać liścia laurowe i przecier pomidorowy. Zamieszać i podsmażać przez 2-3 minuty
olalacookingCiecierzyca. Zdrowe warzywo, które wbrew pozorom można wykorzystać w kuchni.A to w zupie, a to zapiekankach, a to w różnego rodzaju sałatkach czy jako przekąska. Jest niskokaloryczna może być bez obaw zjadana przez osoby dbające o linię, liczące kalorie. Jeśli uwielbiasz chrupać orzeszki,a niestety z powodu alergii nie możesz sobie na to pozwolić polecam upiec ciecierzycę(...)piekarniku z ulubionymi dodatkami, nieźle chrupie i jest mega uzależniająca. Tak przygotowana, podpieczona jest świetnym dodatkiem do sałatek. Wypróbujcie sami Składniki: puszka cieciorki gotowanej papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól oliwa smakowa z chili Wykonanie: Cieciorkę osączamy z zalewy*, przepłukujemy, osączamy. Wykładamy na blachę do pieczenia, pieczemy 15 minut. Mieszamy ze sobą papryki i sól, wsypujemy
Z Majeczką w kuchnimała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Pesto z bazylii z orzechami laskowymi: 1 doniczka bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 1-2 łyżki startego parmezanu(...)przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki. Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze lub moździerzu
PatiGotujeciśnienie krwi i poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna. Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną ) 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego(...)drobniutko. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Seler naciowy pokroić na małe plasterki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę,chili, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować
Kuchnia na wzgórzuskładająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata(...)przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego octu winnego i odstawiona na 10 minut lub też inne ulubione warzywa i dodatki Przygotowanie burgerów z ciecierzycy i pieczonej marchewki: Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Włóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp szczyptą
Chilli Czosnek i Oliwaliście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru ewentualnie: koperek lub natka(...)litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Simply Foodpapryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże się również niestety z coraz krótszymi dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę(...)cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Ziemniaki ugotować al dente
Codzienne Gotowanieśrednia cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 litr wody (lub bulionu warzywnego) sok z 1 pomarańczy 1,5 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta chili sól pieprz DODATKOWO: kilka łyżek słonecznika do uprażenia na patelni WYKONANIE: W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną(...)prze około 1 minutę . Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w miarę cienkie plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku oraz dolej pozostałe 2 łyżki oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut , mieszając kilka razy
Słodko-Słony Świat Ilony