mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:259/458)

Placuszki dobre na lato 225

jadamy. Jadamy jak najbardziej, ja poza tym nie wyobrazam sobie nic nie jesc ;) Jednak moje gotowanie inne jest niz jesienia czy zima. Korzystam ze wszytkich darow natury, jadamy duzo warzyw i naprawde stanie przy kuchence ograniczam do minimum. W tym przypadku jednak pokusilam sie o to by spedzic przy patelni dluzsza chwile, ale mysle, ze efekt koncowy byl tego wart(...)podwojnej porcji, bo wszyscy prosili o dokladke. Placuszki cukiniowo-ziemniaczane skladniki: 2 cukinie 2 duze ziemniaki okolo 1 szklanki maki 1 duza cebula 2 jajka 1/4 lyzeczki ostrej papryki mielonej 1 lyzka tymianku peczek pietruszki (ja zapomnialam dodac) 2 zabki czosnku 1 lyzka musztardy sol, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach, odciskamy z nich

Przysmaki Karolki
Dorsz po azjatycku 212

pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka(...)cienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając. Do warzyw dodać pozostałe składniki: sos sojowy, ocet, bulion i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, a następnie szczypiorek. Ciągle mieszając gotować wszystko przez około 1 minutę

Pasja Smaku
Francuska zupa szczawiowa 258

kwaśna . Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy. Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się, że to z powodu małej dostępności szczawiu. Szczaw to warzywo sezonowe, sprzedawane czasem na targowiskach. Można owszem przygotować z niego koncentrat, z którego chyba moja Mama również korzystała, gdy robiła tę zupę. W tym roku postanowiłam przypomnieć sobie smak mojego(...)szczawiowo-ziemniaczana ( soupe à l'oseille et pomme de terre ), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek. Zupę przygotowuje się w kilka minut, pod warunkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 261

ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 jajko 1/2 bułki namoczonej i odciśniętej sól, pieprz do smaku olej P rzygotowanie rozpocząć od zrobienia pulpetów. W misce wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Wyrabiać(...)krótko pulpeciki z każdej strony, aż będą ładnie przyrumienione. Przełożyć na talerz i odstawić na bok.   W dużym rondlu lub garnku rozgrzać na średnim ogniu odrobinę oleju. Podsmażyć warzywa, imbir i łodyżki natki pietruszki przez kilka minut. Mają nieco zmięknąć, ale nie zrumienić się. Wsypać przyprawy, dodać liścia laurowe i przecier pomidorowy. Zamieszać i podsmażać przez 2-3 minuty

olalacooking
CIECIORKA Z PIEKARNIKA 211

Ciecierzyca. Zdrowe warzywo, które wbrew pozorom można wykorzystać w kuchni.A to w zupie, a to  zapiekankach, a to w różnego rodzaju sałatkach czy jako przekąska. Jest niskokaloryczna może być bez obaw zjadana przez osoby dbające o linię, liczące kalorie. Jeśli uwielbiasz chrupać orzeszki,a  niestety  z powodu alergii nie możesz sobie na to pozwolić polecam upiec ciecierzycę(...)piekarniku z ulubionymi dodatkami, nieźle chrupie i jest mega uzależniająca. Tak przygotowana, podpieczona jest świetnym dodatkiem do sałatek. Wypróbujcie sami Składniki: puszka cieciorki gotowanej papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól oliwa smakowa z chili Wykonanie: Cieciorkę osączamy z zalewy*, przepłukujemy, osączamy.  Wykładamy na blachę do pieczenia, pieczemy 15 minut. Mieszamy ze sobą papryki i sól, wsypujemy

Z Majeczką w kuchni
Warzywne caprese z pistacjami 195

mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Pesto z bazylii z orzechami laskowymi: 1 doniczka bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 1-2 łyżki startego parmezanu(...)przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki. Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze lub moździerzu

PatiGotuje
Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 264

ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna.   Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną )  25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego(...)drobniutko. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Seler naciowy pokroić na małe plasterki.  W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę,chili, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować

Kuchnia na wzgórzu
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 229

składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania:  ulubione bułki sałata(...)przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego octu winnego i odstawiona na 10 minut lub też inne ulubione warzywa i dodatki Przygotowanie burgerów z ciecierzycy i pieczonej marchewki: Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Włóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp szczyptą

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 241

liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru  ewentualnie: koperek lub natka(...)litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki

Simply Food
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 279

papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan.  Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże się również niestety z coraz krótszymi dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę(...)cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Ziemniaki ugotować al dente

Codzienne Gotowanie
ZUPA MARCHEWKOWA 228

średnia cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 litr wody (lub bulionu warzywnego) sok z 1 pomarańczy 1,5 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta chili sól pieprz DODATKOWO: kilka łyżek słonecznika do uprażenia  na patelni WYKONANIE: W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną(...)prze około 1 minutę . Marchewki,  pietruszkę oraz ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w miarę cienkie plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku oraz dolej pozostałe  2 łyżki oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut , mieszając kilka razy

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowana kapusta i ziemniaki 198

różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę(...)olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże igiełki rozmarynu, kapusta: 1 mała, młoda główka białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli

Moniki Smakołyki
Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie. 149

rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki 4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej(...)gulaszu 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach sól pieprz mielony olej 3-4 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej      Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy

Rozpustne gotowanie
Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers 260

porcji) Składniki na marynatę: 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki miodu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 szklanki sosu sojowego Składniki na szaszłyki: 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski 2 młode cukinie pokrojone(...)mięso i włóż na 8-24 godziny do lodówki. Na przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani aż do wyczerpania się składników. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, ułóż na niej szaszłyki i dopraw solą i pieprzem. Grilluj

karmelowy
Szybki sposób na pyszną kolację 496

prostu jeść zdrowo i z umiarem:) Na kolację najelpeij unikać pieczywa (i w ogóle ograniczyć produkty skrobiowe), zwłaszcza jeśli tak jak ja, jesz kolację późno. Lepiej zjeść białko z warzywami - to zapobiegnie odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczyku;) Ważne też by w ciągu dnia przestrzegać w miarę stałych pór posiłków i nie czekać z najadaniem się do kolacji. Tu propozycja baaardzo smaczna(...)Składniki (dla 1 osoby): 4 plastry koziego sera pasta z awokado (przepis tu ) garść rukoli około 10 oliwek pól szalotki nierafinowany olej rzepakowy - dwie łyżki bazylia, sól,pieprz, mielone suszone pomidory Wykonanie: Każdy plaster serca posmaruj pastą z awokado i delikatnie zroluj W osobnej misce zmieszaj ze sobą rukolę, oliwki oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę W kubeczku

pyszne zdrowości