marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony, domowa wegeta - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek(...)Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Na patelni, na której smażyłam boczek i kiełbasę roztapiam łyżkę masła, dodaję mąkę i trochę wywaru
Kuchnia z widokiem na ogródmarchewek,3 pietruszki,pół średniego selera,średni por,2 małe cebulki,1-2 ząbki czosnku,9-10 średnich ziemniaków,2-3 listki laurowe,5-6 ziaren ziela angielskiego,świeżo mielona gałka muszkatołowa,pieprz i sól do smaku,2-3 łyżki oleju.Kości zalać zimną wodą, ugotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić(...)ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę.Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w krążki, cebulę w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałą 1/3 warzyw z patelni przeciśnięty przez praskę czosnek, całość
Codzienna kuchnia niecodziennajest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z czerwoną soczewicą i porem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni(...)porem . Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
Kulinarne przygody Gatityewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach przygotowanie świątecznego żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera. Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy. Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki . Domowa biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg karkówki 250 g łaty wołowej(...)czarnego pieprzu ziarnistego 6 - 8 g majeranku 3 duże ząbki czosnku 51 g soli peklowej 1 szklanka lodowatej wody jelita cienkie Wykonanie: Łopatkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z sitkiem nr 13, karkówkę przepuszczamy przez sitko nr 10, a łatę wołową przez 4. Czosnek rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo
Kulinarne przygody Gatityświeżych pieczarek 1 cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem ½ pora 1 łyżka klarowanego masła 15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Wiórki zimnego masła Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe: Jajka zmiksować krótko, dodać szczyptę soli, wlewać mleko na przemian wsypywać mąkę , wlać kremówkę oraz łyżeczkę oleju, zmiksować do otrzymania gładkiego(...)patelni rozgrzać klarowane masło, dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki, po chwili dodać pokrojony por, dymkę –bez szczypioru oraz cukinię-nie obierać ze skórki. Chwilę dusić aż warzywa zmiękną około 5 -7 minut , zestawić z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, do ciepłych warzyw dodać połowę startego żółtego sera, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach zawijać w trójkąty
Wanilia i KardamonWiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny(...)przygotowania: 3 duże bataty 100 g czerwonej soczewicy 4 male pomidory sok z 1/2 cytryny pęczek pietruszki 1 chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka 1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli
Słodki KompromisCzy znacie przepis na faszerowaną paprykę kaszą jaglaną, pomidorami i cukinią? Pewnie
Pan i Pani Smith w kuchniPomysłów na pyszne, lekkie i pełnowartościowe sałatki, które z powodzeniem zastąpią posiłek nigdy za wiele, dlatego dzisiaj przepis na sałatkę z cukinią i kurczakiem. Składniki: pomidor
Taste Of My Daypotrzebujemy: - 5-6 ziemniaków - 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy
Szybko Tanio SmacznieJa mam dziś dla Was przepis na przepyszne Maultaschen!Oczywiście nie byłabym sobą , gdybym tych tradycyjnych ” pierożków ” nie zrobiła po swojemu.Po mojemu czy nie
Ostra na SłodkoKupiłam sobie naczynie do tagine, czyli naczynie do powolnego duszenia mięs i warzyw, typowe dla kuchni marokańskiej. Takie najzwyklejsze, klasyczne, bo całe gliniane i glazurowane. Składa się z dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy(...)oliwa do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Mięso
Kulinarne przygody Gatitycebule ząbek czosnku sól, pieprz majeranek Vegeta lub włoszczyzna olej do smażenia Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: Mięso ugotować z dodatkiem Vegety lub warzyw, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę majeranku. (Wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w pióra, następnie podsmażyć na oleju, z dodatkiem doli pieprzu i majeranku. Mięso(...)masła bądź śmietany. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Paszteciki układać
Pelusiowa Kuchniałyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw do smaku: – 10 suszonych pomidorów ze słoika – 2 łyżki oleju z pomidorów – pęczek szczypiorku – papryka czerwona oraz przyprawy: papryka ostra i słodka Przygotowanie(...)pomidory i blendujemy, do drugiej dodajemy posiekany szczypiorek, trzecią wzbogacamy o pieczoną zblendowaną paprykę oraz paprykę w proszku (ostrą i słodką). 6. Hummus podajemy ze świeżym pieczywem oraz surowymi warzywami (marchewka, ogórek, papryka
Podwójnaporcjahojności gospodarzy. 😊 3 ziemniaki 3 jajka 3 kiszone ogórki po jednej sztuce warzyw puszka zielonego groszku cebula 200 g wędliny majonez sól i pieprz do smaku Ugotowane warzywa ( marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę. Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona. Bardzo często wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona(...)szybko, a więc krojona byle jak. Do tego szły niedojedzone resztki mięsa z rosołu, a zamiast majonezu była dawana śmietana. Tym sposobem, nic się nie marnowało, a domownicy mieli na po niedzieli coś do chleba
Dieta moja pasjaróżyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 3 łyżki przecieru pomidorowego200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy sól kmin rzymski mielony kurkuma słodka papryka w proszku Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek drobno pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem. 2. Dynię obrać ze skóry(...)nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli. Smażyć razem 3-4 minuty. 3. Następnie dodać do garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat). Zagotować. 5 . Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Smacznego
kolorowotorcikowo