warzywa do wywaru razem z pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym
R'n'G Kitchenwarzyw. Proste i szybkie w przyrządzeniu nadaje się na szybki obiad - pożywny, choć o możliwie ograniczonej zawartości tłuszczu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 małe lub 2 duże porcje) 1 salami – całe lub kawałek (250g) 1 średnia zielona papryka 1 średnia czerwona papryka 2 średnie cebule 300ml bulionu mięsnego – może być również wołowy z kostki 600g ziemniaków 2 łyżki mielonej
Kulinarna Pokusamielona aromatyczne oleje kujawskie Sposób przygotowania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia i dodać wino.Następnie dodać pokrojone sery i mieszać aż do momentu,kiedy się nie rozpuszczą.Za pomocą blendera zmiksować całość na jednolitą konsystencję.Masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Fondue najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym bądź grzankami serowymi,ale śmiało można podać do niego wszelkie warzywa
Wielki apetytwarzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety niedługo się skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone
Kuchnia po mojemumielony pieprz Formę do tarty wyłożyć naleśnikami. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek) rozpuścić gorgonzolę z odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa
Weekendy w domu i ogrodziewarzywa staną się miękkie (kilka minut). Szparagi odcedzamy i miksujemy w blenderze, a na uzyskanym wywarze dusimy pokrojoną cebulę, dodajemy białe wino, liście bazylii i gotujemy przez 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie dokładamy szparagi i całość łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Polewamy oliwą i dekorujemy parmezanem. Polecam także sporą ilość świeżo mielonego
KUCHARNIAwracałam polną drogę przemierzał spóźnialski, ciągnąc łódź za swoim rowerem. Tu i tam z szuwarów wypływały kaczki, a ja karmiłam młode łabędzie w nadziei, że ich rodzice nie będą mieli nic przeciwko. Urzeczona krajobrazem tak odmiennym od tego w którym przyszło mi żyć na co dzień całą sobą chłonęłam zapachy i dźwięki otaczającej przyrody. Zrobiłam wiele zdjęć, aby zachować(...)miejsca na dłużej. Z tej porannej podróży zawsze z radością wracałam do pięknego ogrodu, ukrytego wśród płaczących wierzb i tataraku, na pyszne śniadanie ze swojską wędliną, miejscowymi warzywami i tą wspaniała porzeczkową konfiturą o której nie mogę zapomnieć. Niestety nie mogłam przywieźć ze sobą ani jednego słoika. W zamian mam przepis i nadzieję, że porzeczek w następnym sezonie
Zapiski Młodej ŻonyKiedyś wpadłam na właśnie takie połączenie --> ryby z warzywami w formie kotlecików :) Spróbowałam i okazało się wyśmienite :D SKŁADNIKI: * ok. 300g zmielonych filetów rybnych ( u mnie są to filety z płotki, okonia) * 2 duże marchewki lub 3 średnie * 1 duża cebula lub 2 średnie * 2-3 białka (aby masa była zwarta) * pokrojona pietruszka, może(...)być koperek (co kto lubi) * sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Fileciki mielimy, marchewkę i cebulkę kroimy w kosteczkę, siekamy pietruszeczkę, oddzielamy białka od żółtek i wszytsko wkładamy do jednej miski. Doprawiamy i mieszamy do momentu, aż masa będzię możliwa do lepienia kotlecików. Jeżeli nie będzie chciała się kleić, wówczas możemy dodać jeszcze białko :) Tak uformowane kotleciki wkładamy do parowaru
Zdrowie na języku :Pmielony kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Następnie zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu kaszę ostudzić. Rzodkiewki i paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. W kostkę pokroić także newellę. Natkę pietruszki posiekać. Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do majonezu. Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone warzywa
Ze smakiem i z pasjąwarzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne i twarde pomidory 2 kule dobrej jakości mozzarelli buffalo 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii sól morska świeżo mielony
Poezja smakutylko na diecie. Składniki : * podwójna pierś z kurczaka * 2 łyżki oleju kokosowego * ulubione przyprawy do kurczaka - u mnie czerwona papryka, pikantna przyprawa do kurczaka , sól i świeżo mielony pieprz kolorowy * mała marchewka * 4 plastry ananasa z puszki plus pół szklanki soku * mała cebula * łyżeczka mąki ziemniaczanej * brązowy ryż * łyżeczka curry Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić(...)kostkę. Przyprawić i odstawić na godzinę bądź dwie.Olej kokosowy rozpuścić, przesmażyć kurczaka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Przesmażyć z odrobiną wody do miękkości warzyw. Na patelnie dodać ananasa pokrojonego w cząstki, w soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Ryż ugotować w osolonej wodzie z curry. Podawać ciepłe. To moja propozycja na styczniowy Przepis
Magiczne Życie MartyPRZECIER POMIDOROWY Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako
Moja Książka KucharskaPrzygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny
kuchnia doskiIdealny obiad na zimne dni? Taki , który porządnie rozgrzeje. To danie z kuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie
Z Majeczką w kuchni