wciąż ma się wątpliwości, jaki typ wyciskarki chce się użyć, należy zwrócić uwagę na jej moc. Do miękkich produktów używa się wyciskarki o mocy 100 – 150 W, zaś do warzyw takich jak marchew, buraki czy seler, a więc zdecydowanie twardych należy użyć urządzenia, które ma moc powyżej 150 W. Przy wyborze wyciskarki można też kierować się tym jakie dodatkowe funkcje(...)nich są wyposażone w bardzo wygodną opcję automatycznego odprowadzania miąższu, dzięki czemu nie trzeba rozkręcać całej maszyny po zakończeniu procesu. Część wyciskarek do zestawu ma również dołączone końcówki do mielenia mięsa czy kręcenia makaronu. Warto również zwracać uwagę czy producent oferuje wymienne wałki ślimakowe oraz, czy wyciskarka posiada gumowe nóżki, co zapobiegnie ślizganiu się jej po kuchennym blacie. *artykuł inspirowany
Kuchcik gotujezdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej . Można je sobie opiec na kamiennej patelni nawet bez tłuszczu. Jak kto lubi... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka lub indyka szczypta soli, curry i rozmarynu ząbek czosnku 2 łyżki oleju z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dodać do miesa sól ,szczyptę curry (tylko odrobinkę), szczyptę(...)pomagam sobie widelcem ) Posmarować patelnię olejem dodać czosnek opiec hamburgery z obydwu stron po około 3 minuty z każdej strony. Hamburgery są gotowe :) podawać z ziemniakami, ryżem , warzywami, surówkami... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
zielonacukinkacebula 1 marchewka 50 g płatków kukurydzianych 50 g ziaren słonecznika 1 jajko 2-3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku 3 łyżki posiekanego koperku ponadto: płatki kukurydziane do obtoczenia olej do smażenia Płatki kukurydziane pognieść na proszek. Słonecznik podprażyć na patelni. Kapustę drobno(...)oczkach. Marchewkę zetrzeć na wiórki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać kapustę i marchewkę,posolić do smaku,przykryć patelnię i poddusić chwilę aby warzywa zmiękły. Podsmażoną kapustę przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać słonecznik,pokruszone płatki,posiekany koperek,wbić jajko,dodać śmietanę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10 minut
Kolorowa kuchnia Elkijednak nie umiem od niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze(...)gorącej wody 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka oleju 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 100 g serka topionego bez dodatków sól ziołowa, pieprz mielony lub ziołowy Nie wiedziałam, jak określić ilość szczypiorku. Sos robiłam już 2 razy. Za pierwszym dałam o połowę mniej szczypiorku. W przepisie jest wskazana ilość, którą widzisz na zdjęciu. Dodałam cały taki
Anioszek w kuchnispowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają wywarowi. Rosół, aby był esencjonalny i aromatyczny, powinien gotować się około-3 godziny. Nadmiar tłuszczy można zebrać z powierzchni dużą łyżką. Jeśli zależy(...)można wystudzić go zupełnie i zebrać zastygnięty już tłuszcz. Taki rosół proponuję podać ze szczypiorkowymi kluseczkami. Składniki na 1 osobę: 1 jajko mąka pszenna sól do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jajko roztrzepać dokładnie z mąką, solą i odrobiną pieprzu. Ilość mąki uzależniona jest od konsystencji klusek. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany. Na końcu dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaBuraki wg upodobań gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku lub owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 45-60 minut w zależności od wielkości warzywa (możemy również użyć ugotowanych buraków z barszczu ;)). Buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 0,5cm. Mozzarellę również kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy(...)buraka i sera. Zapiekamy w 190 stopniach C do rozpuszczenia sera. Gorące buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze. Dodajemy rukolę, całość skrapiamy oliwą z oliwek , doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posypujemy orzechami włoskimi
Pyry na GazCzasami najprostsze rozwiązania okazują najlepsze. Ogólnie uwielbiamy zieleninę (choć jeden kły ma na natkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa...zetrzeć i dodać do całości :D Przeszło! :P Składniki 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 cebula 1 mały seler 3/4 otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek(...)bulionu warzywnego 250 ml śmietany 18% 1 pęczek koperku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy
R'n'G KitchenZapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć
Kuchnia w opałachprzepisu. Składniki: 2 pęczki botwinki marchewka mała pietruszka kawałek selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra mielona i natka 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 puszki mleka kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić w 2-cm kawałki pokroić(...)Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nowe danie z kardamonem - kotlety mielone orientalne :) Składniki 0.5 kg mięsa mielonego (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe) 1 cebula średniej wielkości cebula posiekana w kostkę, 1 jajko 1,5 łyżki tartej bułki lub mała czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól(...)dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć(...)schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem z wątróbką zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy na drobnych oczkach. Do mięsnej masy dodać żółtka doprawić dosyć pikantnie do smaku i energicznie
Ala piecze i gotujedynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość wzroku. Korzystnie wpływa na ostrość(...)Składniki: 3 marchewki 2/3 szklanki pestek słonecznikowych 3 łyżki sezamu 1 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia a 1/2 łyżeczki cynamonu 2/4 łyżeczki mielonego kardamonu 3/4 łyżeczki imbiru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 duże jajko 1/2 szklanki posiekanych drobno moreli Sposób
pieprzny smaczekminut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez(...)koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody Gatityprzystalo na ludzi robiących w tym biznesie, podstawę zapiekanki stanowi mielona jagnięcina lub baranina. Cottage pie to właściwie ta sama zapiekanka, tyle że zrobiona na bazie dowolnego mięsa mielonego. Jeden z czytelników zwrócił nam uwagę na to subtelne rozróżnienie, za co dziękujemy, choć już wcześniej byliśmy jej świadomi (wolimy używać nazwy shepard’s pie niż cottage(...)intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Zdejmij grzyby z patelni. Wlej na patelnię łyżkę oleju i wysyp cebulę. Smaż 5 minut, a następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie
Niedzielny kucharzZapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest
kuchnia doskiTo jest chyba najważniejsze kulinarne wydarzenie na moim blogu - TATAR ! Tatar to niesamowicie kultowe danie które wszyscy uważają za obrzydliwe, okropne i ohydne a tak naprawdę
sierotka maRysia w kuchniGulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku
Smaczne Potrawydużych ziemniaków 1 mała cebula 250 ml śmietany 18 % 1 płaska łyżka mąki pszennej natka pietruszki według uznania koperek według uznania 1 łyżka masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na makaron: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 małe jajka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka oleju gorąca woda Wykonanie: 1. Makaron(...)posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał. 2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę
Izabelawkuchniporcje: 2 średnie buraki (najlepsze są podłużne) 4-5 średnich marchewek 2 duże kwaskowate i twarde jabłka 1 duża gruszka Warzywa wyszorować i obrać. Jeśli macie warzywa z własnego ogródka, wtedy wystarczy je dobrze wyszorować. Pokroić w średniej grubości słupki, aby bez problemu zmieściły się do wyciskarki. Owoce umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki stopniowo(...)powstał z podanych wyżej składników ma smak niemal identyczny jak domowy barszcz. Można go dosłodzić (miodem, cukrem lub dowolnym słodzikiem) lub przyprawić niewielką ilością soli, a także pieprzu czy mielonej papryki. To zestawienie jest bardzo uniwersalne, bo możemy otrzymać napoje o zupełnie różnym smaku. Sok zielony z jarmużu i gruszek Składniki na 2 porcje: 4 duże gruszki 2 garście
Codzienna kuchnia niecodziennaBurak - warzywo, które może być składnikiem wielu pysznych potraw. Jest źródłem witam i minerałów. Ostatnio króluje na stołach w wielu odsłonach i jest coraz częściej wykorzystywany w kuchni. Ja proponuję dziś krem z buraka - idealny posiłek, który nie dość, że jest bardzo zdrowy to świetnie rozgrzeje nas w chłodne, jesienne dni. Potrzebujemy: ok. 500g puree z buraka, puszka mleczka kokosowego(...)200ml), 1 cebula, olej rzepakowy, imbir mielony, sok z limonki, czosnek granulowany, sól, pieprz, kolendra suszona, bulion drobiowy (250ml), jogurt naturalny typu greckiego, maggi Na dnie garnka rozgrzewam 1 łyżkę stołową oleju. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażę do momentu aż delikatnie się zeszkli. Nie zdejmuję garnka z ognia. Następnie dodaję puree buraczane i podlewam bulionem drobiowym. Przyprawiam solą
Przepis na Dzień Dobryszklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny- u mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić, soczewicę(...)odrobinę soli - zmiksować Dodać pieprz, ewentualnie wodę ponownie zmiksować Pasta ma przypominać konsystencją miękkie masło. Znacie małe praktyczne opakowania warzyw firmy Bonduelle
Proste Potrawykaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jabłko 2cm imbiru (kłącza) 1/2 łyżeczki cuury 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonego kopru włoskiego szczypta majeranku sól morska lub himalajska łyżka oleju kokosowego WYKONANIE Rozgrzewamy piekarnik do temp.200 stopni.Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok.40 min.Kiedy przestygną obieramy(...)głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę,posiekany czosnek oraz starty imbir.Gotujemy 3 min.Następnie wsypujemy przyprawy mieszamy i dodajemy pokrojone buraki oraz jabłko,zalewamy wodą do 3/4 wysokości warzyw. doprawiamy solą do smaku. Gotujemy ok.10 min,wlewamy mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną.Gotujemy jeszcze ok.5 min.Po tym czasie blendujemy wszystko na gładki krem. Dekorujemy np.kiełkami rzodkiewki
Mała w garnku mieszazapieczonym jajkiem i chrupiącym ciastem francuskim. Polecam! Składniki : 3-4 kolorowe papryki 2-3 czerwone cebule kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego kilka łyżek oliwy z oliwek garść natki pietruszki (może być więcej jeśli lubicie) garść świeżej kolendry gotowe ciasto francuskie dobrej jakości (rozwałkowane) 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jajka(...)pieprz Przygotowanie : Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski szerokości około 1cm Cebule obrać i pokroić w ósemki. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać z tymiankiem, przyprawami (tymiankiem i kolendra) oliwą i solą. Przełożyć je na blachę do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i piec przez około 35 minut
Codzienne GotowanieObie połówki cukinii wydrążyć za pomocą łyżki. Wydrążoną stronę oprószyć solą (aby puściła sok, który następnie należy wylać i osuszyć dno "łódeczki"). Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego i smażyć, aż przestanie być różowe. Cebulę obrać, pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do mięsa, smażyć do zeszklenia. Pieczarki pokroić w półplasterki(...)smażącego się mięsa. W osobnym naczyniu zblendować pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem, cukrem, paprykami i ziołami prowansalskimi. Powoli przelać sos pomidorowy do smażących się warzyw, chwilę posmażyć, aby sos się zagęścił i zredukował. Napełnić obie połówki cukinii farszem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlać wodą, piec ok. 20-25 minut w temp
Simply Foodprzeciśnięte przez praskę 1 szklanka startej marchwi 1 i 1/2 szklanki startej cukinii/kabaczka 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki owsianej (mielone płatki owsiane) 1 szklanka mielonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej 3 łyżki sosu sojowego - koniecznie użyjcie porządnego sosu, ten najtańszy może zepsuć cały smak pieprz do smaku (soli(...)musztardowy (wszystkie składniki wymieszaj w małym słoiczku): 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Dijon pieprz Dodatki: awokado pokrojone w plasterki pomidor w plasterkach sałata inne ulubione warzywa, np. ogórek, papryka, cebula 1. Rozgrzej na dużej patelni olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. 2. Dodaj czosnek i trzymaj na patelni jeszcze przez kilkanaście
Powiedz dietom nieWiosna to zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza pora roku. Wtedy właśnie pojawiają się najlepsze warzywa, których z wytęsknieniem oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty. Tym razem nie szaleliśmy...po prostu zrobiliśmy klasykę (naszą). Kwintesencja smaku podkreślona sosem pomidorowym, jak za dawnych lat. Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku(...)obraz nie rozmywa się, wręcz przeciwnie, wyostrza. Składniki 1 średniej wielkości młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mielonej karkówki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy głąb i lekko
R'n'G KitchenKolejny pyszny i dietetyczny obiad! Wystarczy trochę fantazji i niewiele składników i gotowe! -ziemniaki -mrożone warzywa -kasza gryczana z pieczarkami -opcjonalnie -pieprz ziołowy Skworcu -bazylia -świeża czerwona papryka -sól do smaku Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cząstki. Wsypać do garnka- u mnie szeroka patelnia grillowa z kopułą. Dosmaczyć pieprzem. Solą. Dodać kaszę gryczaną z pieczarkami. Podlać rosołkiem(...)wywarem warzywnym..albo po prostu wodą. Dołożyć papryki i bazylii. Zamknąć, dusić. Podawać ciepłą na zdrowie! U mnie dodatkowo kulka mięsa mielonego i duszonego w sosie pomidorowym
Z Kuchni Do KuchniKuchnia bliskowschodnia obfituje w wiele past warzywnych, które podawane są jako dodatek do pity, chlebków lawasz lub manakeesh. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: pieczonych czy też surowych. Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem tahiny, cytryny i aromatycznych przypraw. Arabskie gospodynie opiekają to pękate warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat(...)można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec w 200*C, przez około 30 minut, aż skórka pomarszczy się. Przekroić na pół
Chocolate Muffin BlogAromatyczna ,delikatna ,pyszna. Składniki 500 g mielonego indyka 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1,2 l gorącej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 łyżki ryżu duży pęczek koperku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z mięsem podsmażamy(...)oliwie (mięso podczas smażenia rozdrabniamy widelcem). Następnie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa. Chwilę podsmażamy ,solimy i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień ,wsypujemy ryż. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. ,od czasu do czasu mieszając. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions
R'n'G Kitchenłyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 5 łyżek oleju, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 2. Papryki oczyszczam(...)paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem
Tradycyjna kuchnia Kasiplastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż tak aby powstał jak największy prostokąt. Plaster dyni obierz ze skóry i pokrój w drobną(...)piersi kurczaka posyp świeże zioła, kosteczki z dyni, skrop obficie sokiem z cytryny można dodać ewentualnie świeży imbir. Dopraw solą. Zroluj w roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu. Roladę
SMYKWKUCHNIszybko przygotować jakiś sos mój wybór pada zwykle na sos imbirowy. Robi się go ekspresowo, a smakuje rewelacyjnie. Nadaje się do wszystkiego: do potraw grillowanych, jako dip do warzyw, do kanapek, tortilli, często go też robię gdy mnie i mojego T. najdzie ochota na pieczone krewetki panierowane. Poza świetnym smakiem dodatkowym bonusem jest dodatek imbiru, który jest bardzo zdrowy(...)krwi - ułatwia trawienie - leczy przeziębienia - pomaga przy chorych stawach - łagodzi bóle miesiączkowe - sprzyja odchudzaniu za poradnik zdrowie.pl A jak się robi sos? Majonez Ketchup (tyle samo co majonezu) Mielony imbir, do smaku Natka pietruszki lub rzeżucha Smacznego
chwile dla mnie