warzyw. Zaciekawiona postanowiłam dotrzeć do przepisu. Oryginał nazywał się Aqua cotta co z tłumaczenia wyszło po prostu ,, gotowane- gotować" ( pewnie jajko).Pod spodem były ziemniaki w plastrach, pomidory, cebulka i papryka. A ,że przepis -przepisem , a mnie się spieszyło zrobiłam z tego co było pod ręką. Czas: 20 minut Składniki: garść makaronu grube rurki ( lub inny gruby ) sól pieprz mielony
Buniabaje w kuchniOstatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z
kuchnia doskiDzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa
kuchnia doskiJeśli lubicie ostre smaki koniecznie musicie wypróbować tę pastę! Dzięki połączeniu wielu ciekawych przypraw jest bardzo aromatyczna i oryginalna w smaku. Dla mnie stanowi wspaniały dodatek do świeżych warzyw. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapki. Dzięki mieszance przypraw pasta ma również właściwości rozgrzewające. A jako, że pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i ponownie robi się zimno, sądzę(...)świeżego imbiru 1 świeża papryczka chilli 1 łyżeczka zmielonego kuminu 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna
PatiGotujeNaleśniki są wdzięcznym i szybkim daniem, które można podawać w setkach wariacji, między innymi w postaci zapiekanki przekładanej dużą ilością warzyw. W ten sposób udaje się warzyw „przemycić” całkiem sporo: na jedną czwartą dania z poniższego przepisu, co stanowi porcję dużą i bardzo sycącą, przypada w istocie jedynie jeden i ćwierć naleśnika. Niewielka to ilość, biorąc pod uwagę jej możliwości(...)kokosowego/oliwy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka, po 1 łyżeczce mielonej kolendry i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i kozieradki, po dużej szczypcie mielonego kuminu, cynamonu i kminku 2 średnie bakłażany 2-3 pomidory 5 naleśników (bezglutenowych lub pełnoziarnistych, u mnie orkiszowe; najlepiej, jeśli naleśniki mają średnicę równą lub odrobinę większą od średnicy
Even Better Foodzachwyciła i na pewno ją powtórzę. Curry jest bardzo fajnym daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się(...)piersi z kurczaka 500 g małych pieczarek 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego pieprz
Kuchcik gotujediecie, to jednak okres świąteczny jest zwykle bardziej tradycyjny i co za tym idzie- mięsny. Pieczyste na obiad, domowe wędzonki no i oczywiście pasztety. Z przyjemnością potem wracam do warzyw i lżejszej diety, ale rozumiem, że święta mają swoje prawa:) Zwykle jednak staram się nie popadać w rutynę i trochę przemycać eksperymentów na świąteczny stół. Do tego też(...)proponuję pasztet z kaczki z pistacjami. W skład pasztetu wchodzi cała kaczka – razem ze skórą i tłuszczem, dzięki czemu pasztet nie jest suchy, dodatkowo jest trochę mięsa mielonego i wątróbki, oraz pistacje, które nadają fajnej, lekko chrupiącej struktury. Mięso jest przed upieczeniem surowe, więc inaczej niż w naszym klasycznym polskim pasztecie i całość się lekko kurczy podczas gotowania
Cooking for Emilyniewielka czerwona papryka 20g rodzynek Sos: 1 łyżka dobrej jakości oliwy lub ulubionego oleju sałatkowego (do stosowania na zimno) 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka keczupu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kalarepy obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Podobnie łodygi selera, umyć(...)pokroić w kostkę porównywalną do papryki. Kalarepę, paprykę, seler i rodzynki włożyć do salaterki i wymieszać. Następnie przygotować sos. Składniki sosu połączyć w szczelnie zamkniętym słoiku, potrząsając nim energicznie. Warzywa zalać sosem i starannie wymieszać. 1 porcja to ok. 120 kcal , węglowodany: 10g, białko: 4g, tłuszcz: 7g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 1WW i 0,8WBT SMACZNEGO! Artykuł
DietologDanie z kuchni węgierskiej Składniki 2 sprawione bażanty 1 kg pomidorów 2 kg zielonej papryki pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka czubata papryki w proszku 100 g smalcu 300 g cebuli sól Przygotowanie Bażanty włożyłem do garnka, zalałem wodą. Gotowałem do miękkości. Następnie oddzieliłem mięso od kości, pokroiłem na kawałki ( 40-50 g ). Równocześnie podrumieniłem(...)smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem. Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem
R'n'G KitchenPrzepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest rewelacyjna! Jeśli będziecie mieli okazje, nie zastanawiajcie się, kupujcie. Samodzielnie lub jako dodatek mieszanki mąk. Klei idealnie i smakuje wybornie. Ta tarta to moja wariacja sałatki caprese :) Dobrze, aby pomidory były mięsiste(...)wodniste. Podczas pieczenia puszczą sok, którego ciasto nie wchłonie, ale powinno związać jajko. Tartę z porem i marchewką zrobiłam na gryczanym spodzie. Nie jest to klasyczna tarta porowa. Warstwa warzyw jest zbyt mała i stosunkowo luźna, ale smakuje podobnie – porem i marchewką :) Tarta raz ciasto: 40 g masła 120 g mąki gryczanej 1 jajko 3 łyżki śmietany 12% sól
KucharzycaUwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię z nią eksperymentować. Dziś zapraszam na super smaczną, kolorową sałatkę obiadową. :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka
Kuchnia z widokiem na ogródDużo zdrowszą opcją na małą, pełną białka przegryzkę są raki. Najłatwiej jest dostać w sklepie ogonki rakowe w zalewie. Są przepyszne. Jeśli czytasz tego bloga, to wiesz, że uwielbiam warzywa z puszki, więc bez groszku się nie obędzie. Sos można przyprawić dowolnymi przyprawami, które lubisz, ale mnie po przeczytaniu “Gotowi, by gotować” Agnieszki Kręglickiej , raki kojarzą się z lubczykiem, więc(...)taka kompozycja. Składniki: 150 g raków w zalewie – odsączone groszek z puszki – odsączony 3 czubate łyżki jogurtu greckiego lub majonezu ząbek czosnku przetarty przez praskę świeżo mielony pieprz szczypta suszonego lubczyku Jak przygotować sałatkę z raków i groszku? Z jogurtu, czosnku i przypraw kręcimy sos. Nie trzeba solić, bo raki są już słone. Mieszamy
Ugotowane pozamiataneSkładniki: 500 g pieczarek 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz, papryka wędzona mielona, papryka ostra mielona, natka pietruszki, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy na kawałki doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki kroimy w większe kawałki i dorzucamy do naszego kurczaka, kiedy nam już zmiękną doprawiamy solą i pieprzem(...)Paprykę oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa i warzyw. Doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, natką pietruszki i czosnkiem. Mieszamy i dusimy około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos zasmażką z mąki i masła. Dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną
Moje-pitraszeniebulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżki majeranku 2 listki laurowe 1 łyżka słodkiej papryki gałka muszkatołowa mielony imbir ostra papryka mielony pieprz czarny Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe paseczki. Przełożyć do garnka, zalać wodą aby je dobrze przykryła. Zagotować i gotować ok 5 minut. Następnie odlać wodę a żołądki zalać(...)bulionem. Dodać majeranek i listki laurowe. Gotować aż żołądki będą miękkie. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy żołądki będą już miękkie dodać starte warzywa oraz przyprawy wedle własnego smaku. Można również dodać rozdrobnione mięsko na którym ugotowaliśmy bulion do flaczków. Gotować jeszcze kilka minut aż warzywka zmiękną i smaki się wymieszają. W trakcie tego gotowania
Monia miesza i gotujezioła prowansalskie, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 2. Kroimy drobno natkę pietruszki. 3. Łączymy mięso mielone z cebulą, natką pietruszki, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 6. Formujemy(...)solą i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 4 min z każdej strony. 7. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. 8. Burgery podajemy z bułce z dodatkiem warzyw i sosu. Burgery są bogate w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 g Energia: 525,7 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach