kiszonymi warzywami. Jest pysznie i zdrowo. Spróbujcie sami! Składniki: 100 g suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 g suchej czerwonej soczewicy 250 g upieczonej dyni lub puree z dyni 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu
Smakowity Blog Kulinarnywarzyw i przypraw a z kieliszkiem białego wytrawnego wina stworzy duet idealny. Składniki na 3-4 porcje 25 dag makaronu świderki 1 cukinia ½ brokułu 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka cieciorki gotowanej na parze 7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 100 ml dobrej jakości oliwy Pęczek świeżej bazylii Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz
Wanilia i Kardamonwarzyw, a całość obędzie się bez dodatków w rodzaju ryżu czy tortill (to plus dla tych, którzy starają się nie łączyć mięsa z węglowodanami). To proste, ale „charakterne” danie, które wspaniale nasyca i jest tak bogate w smaki, że jedzone z zamkniętymi oczami przenosi wprost do gorącego Meksyku Składniki na około 5 porcji: 300 g mielonej, nietłustej
Even Better Foodkrwi. Warzywa te to również istna bomba witaminy C i błonnika. A co najważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być to przecedzony rosół) 1 puszka pomidorów 200 ml przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia
Kuchnia od dwojgałyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki gotujemy W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy
Szczęśliwa kuchniałyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka bulionetki z TEGO lub TEGO przepisu (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Oba warzywa dodajemy
Marder&Marder Manufactureinnym warzywem. Może bataty, albo marchewka? Jeszcze nie wiem. Tymczasem namawiam Was do skuszenia się na te buraczyska. Składniki na 10-12 sztuk: 2 szklanki (450 g) upieczonych lub ugotowanych buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ½ szklanki uprażonego słonecznika ¼ szklanki uprażonego sezamu 2 łyżki chia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki
Pełny talerzMięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok. 3 litrami wody. Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz
Kuchnia z widokiem na ogróddużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. Składniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego 15 dag marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego(...)beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe. W rondlu roztapiamy masło
Salonik smakówłyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki gotujemy W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak.Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki2 porcje:4 polędwiczki z kurczaka,1/2 cytryny,szczypta pieprzu cytrynowego,pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Moniki Smakołykimielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1 l bulionuprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieZiemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić
Stare Garysyropie , 3 średnie marchewki , 1/2 małej papryki pomarańczowej , 1/2 małej papryki czerwonej , średnia cebula , 4-5 łyżek oleju , pół szklanki gęstego soku pomidorowego , sól do smaku, mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek), pół łyżeczki słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki , ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym(...)mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu. Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu. Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć
Codzienna kuchnia niecodzienna300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup, musztarda Przygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami
Magiczne Życie Martypieprzu mielonego, prawdziwego płaska łyżeczka soli jogurt 1/4 szklanki majonezu 1 łyżka octu winnego- ja użyłam jabłkowego 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kapustę rozdrobnić Cebulę, marchew obrać i cebulę drobno pokroić, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Dodać do kapusty i wymieszać W garnuszku połączyć wszystkie pozostałe składniki i polać nim wymieszane warzywa Jeśli jeszcze
Proste Potrawywarzywami pojawiły się dynie:) Nie mogłam oprzeć się pokusie, by wypróbować nowy przepis na pikantną zupę. Składniki : 1 kg dyni pokrojonej w drobną kostkę (wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować
Proste PotrawyMięso mielone podsmażamy w woku przez około 10 minut. Kiedy będzie gotowe przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków, czosnkiem granulowanym. Papryczkę chilli drobno siekamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną fasolkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, dalej
Mania Gotowaniawarzyw jakie bym chciała. Ale w pobliżu mam sklep gdzie tych mrożonek nie brakuje. Dzisiejsze danie jest właśnie takiego pochodzenia. Mini tarty z kalafiora składniki i przepis na ciasto tu składniki na nadzienie: 400g kalafiora 50 g sera Mimolette 50 g sera Gouda 2 jajka 100 ml śmietany 3 łyżki mleka sól, pieprz 1/4 łyżeczki mielonego kminku masło
Przysmaki KarolkiZupa krem z cukinii to jedno z moich ulubionych dań z użyciem tego niskowęglowodanowego warzywa, które bardzo często gości w mojej kuchni w postaci duszonej, grillowanej, faszerowanej, spaghetti, leczo, ketchupu, lazanii itp. Zupa krem cukinii występuje u mnie w różnych wariantach ale dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na podstawową wersję na bazie rosołu bez laktozy. Można ją oczywiście modyfikować(...)kaczki 700 g wydrążonej cukinii 100 g cebuli 2 ząbki czosnku 15 g masła klarowanego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny lub biały świeżo mielony Dodatki: koperek lub natka pietruszki płatki migdałowe , pestki słonecznika , dyni itp. dodatkowy tłuszcz by podbić makro np. mix oleju MCT (zaczynać od 5g jednorazowo), z rokitnika, z ogórecznika, czarnuszki , lnianego
Ola la LCHFOstatnio w moje ręce wpadła paczucha od Lubelli a w mniej świetny makaron Lubella mini rurki 5 warzyw. W tym samym czasie dostałam zaproszenie do specjalnego konkursu LubelLOVE Inspiracje Blogerów . Zadanie jest bardzo proste jeżeli macie ochotę weźcie również udział w konkursie, należy przygotować kreatywne i smaczne danie z makaronem Lubella MINI, zrobić jego zdjęcie. Ważne jest(...)garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 4-5 ziemniaków 2 marchewki 20 dkg pieczarek 1 czerwona cebula 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki garam masali
czarrna od kuchniSKŁADNIKI: 2 puszki krojonych pomidorów 1 opakowanie mrożonej fasoli 1 puszka cieciorki 1 słoiczek marynowanych mini cebulek 1 słoik patisonów 1 czubata łyżka lubczyku 1 łyżka
ClauditteMissCookingIdealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna.. Składniki: 2 papryczki chili 2 duże pomidory 1 zielona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku
Z Majeczką w kuchniSkładniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie – do przybrania) Tatar możemy przygotować z łososia wędzonego lub świeżego. Ja wybrałam drugą opcję (u Kingi(...)łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę – dodajemy do mango razem z posiekanym koperkiem – mieszamy. Awokado przekrajamy na połowę, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórkę
mojewypiekiinietylkoopakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię(...)odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę. Krok 3. Cebulę obieramy - siekamy (niezbyt drobno). Krok 4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz
Moja Książka Kucharskamielona papryka – wszystko do smaku wg uznania olej do smażenia do podania: natka pietruszki, grzanki, parmezan, kleks jogurtu, śmietany, oliwy Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, selera i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażamy cebulę, przyprawiamy lubczykiem. W garnku mamy bulion lub wodę, dodajemy posiekane ziemniaki, selera i pietruszkę oraz ziele i liście, gotujemy do miękkości warzyw
Zasmakuj Kuchniwarzywa oraz cebulę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 1,5-2 godziny. Po tym czasie spróbować i doprawić do smaku lubczykiem, vegetą, solą, pieprzem oraz dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa. 2. Farsz Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia
Szalona Kuchnia Ewelinyosuszamy. Mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę i cukinię myjemy, następnie suszymy i obieramy. Marchew i cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy ziołami.Smażymy ok 3-4 minut. Warzywa
Kuchnia Pełna Pasjiwarzywa. Bardzo lubię owoce, które zastępują mi słodycze. W swoich posiłkach kombinuję na wszelkie sposoby, aby je wykorzystać. Przygotowałam szybkie i smaczne muffiny z nektarynkami, maślanką i dodatkiem kurkumy, która świetnie podkreśla barwę produkty. Składniki: 2 jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
Truskawkowa Fiestawarzywa są dostępne na wyciągnięcie ręki. Co roku, gdy pierwsze łodygi rabarbaru wpadną w moje ręcę, przyrządzam jakieś dobre ciasto. Tym razem na szybko, upiekłam tartę rustykalną z kremem pomarańczowym. Nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia, aby przygotować jaki deser :) ciasto: 300 g mąki pszennej 130 g masła łyżka cukru pudru trzcinowego jajko 2 łyżki naturalnego, mielonego twarożku
Mienta blogdokładamy warzywa i smażymy kilka minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka, doprawiamy zielem i liśćmi laurowymi. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 h, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym dodatkiem, na przykład pysznym, świeżym chlebkiem, żeby mieć czym zebrać z talerza wszystkie smaki, uwierzcie mi, że będziecie mieli
Pichceniomaniawarzywami – niemalże wszystko do nich pasuje. Polecam je również do sałatek – wystarczy po usmażeniu pokroić je w kostkę i dodać do ulubionej mieszanki produktów Zobaczcie też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Przepis na kotlety z kurczaka Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka (2 piersi) duże jajko łyżeczka mielonej
Kuchnia Bazyliikonserwowych warzyw, takich jak zielony groszek, czerwona papryka, czy ogórki. Koniecznie musicie spróbować! ;-) SKŁADNIKI 2 udka z wędzonego kurczaka 300 g ryżu 1 słoik czerwonej papryki konserwowej 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 duża (330 g) kwaśna śmietana 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz
Passions hobbies lifejako przekąskę lub na kolację. Pyszna warzywna z jajem. Składniki: - główka sałaty lodowej - pomidory 2 szt. - pół czerwonej papryki - ogórek świeży 2 szt - szczypiorek - sol i pieprz mielony biały do smaku - jajka ugotowane 6 szt Dodatkowo: majonez 4 łyżki jogurt grecki 4 łyżki sól i pieprz do smaku Krok 1 Sałatę palcami rwę(...)sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę , ogórki myjemy,osuszamy i kroimy w półplasterki, szczypiorek drobniutko pokroić. Paprykę również kroje drobno by odrobinki czerwone przebijały. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy sola i pieprzem. Jajka gotuję na twardo,obieram ze skorupek i kroje w ćwiartki. Krok 2 Do miseczki wkładam cztery łyżki majonezu i tyle samo jogurtu
Różowa kuchniamielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy
R'n'G Kitchenłyżeczki ziół prowansalskich - kilka różyczek brokuła - świeżo mielony czarny pieprz - garść roszponki - sól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek(...)namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;) Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki, pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Cebulę posiekać w cienkie piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem - Brokuła
Wegańska kuchnia orientalnawarzyw. Uwielbiam ich kolor, zapach i smak. Dodatkowo, ich obróbka termiczna zajmuje niewiele czasu, co ułatwia nam przygotowanie pysznego obiadu w krótkim czasie. Dziś zapraszam na schab w młodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem) 1 cebula sól pieprz papryka mielona masło
Kuchnia w opałachwarzywa wyselekcjonowana została we Włoszech, stamtąd wzięła też swoją pierwotną nazwę zucchina. Nazwa ta oznacza w dosłownym tłumaczeniu małą dynię, gdyż cukinia jest właśnie jedną z odmian dyni zwyczajnej. Wspomniana wcześniej nazwa” kabaczek”, zdobyła popularność na południowym wschodzie Polski, w której to uprawiana i znana jest pod obiema nazwami. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy mielone
Bon Ton Italiapokrojona papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy sól(...)podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g) WYKONANIE Filet kurczaka opłukać , osuszyc i usuąć błonki.Przelożyc do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą
w mojej kuchniwarzyw. Często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Faszerowana mięsem indyczym i pomidorami jest smaczną, zdrową i bez węglowodanową propozycją dla osób dbających o dietę. Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory 6 kawałków suszonych pomidorów ostra papryczka chilli 500g mięsa mielonego(...)wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cynamonem i słodka papryką. Przesmażamy razem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem
Pyry na Gazoliwekpół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego1/3 szklanki soku z ananasaSałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa z serem
Bon Appetit Małgorzatymielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw
Walijskie Pichceniełyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa
Tajskie smakibędziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji tego złotego nektaru. Jak widzicie, czeka mnie weekend pełen wrażeń, już nie mogę się doczekać:))) Po powrocie oczywiście przygotuję dla Was relacje z tych imprez, zaś na weekend zostawiam Was z przepisem na "sałatkę ogrodnika" - jedną z moich ulubionych! Jej siła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach : rzodkiewkach
Chilli Czosnek i Oliwa