Cały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :) Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też
Parowar FacetaOmlet ze szparagami... mhmm! Jak dobrze i zdrowo można zacząć dzień. Nic lepszego! Składniki: (na jednego omleta) 2-3 jaja 10 łodyg szparagów cebulka dymka wraz
Mango Papaja400g makaronu spaghetti 100-150 ml sosu pesto z bazylii 8 plasterków cukinii (ok. 7mm) mały ząbek czosnku oliwa extra vergine ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli świeżo mielony czarny pieprz sól 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy(...)strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią. Krok 4. Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy. Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi listkami
Moja Książka Kucharskaduszoną kapustą oraz pieczonymi ziemniakami – szczególnie na przygotowanie pierwszego z tych dodatków potrzeba zdecydowanie dłuższej chwili. Uważamy jednak, że właśnie w takim towarzystwie golonka w piwie i warzywach korzennych będzie smakowała najlepiej. To oczywiście jest kwestią gustu i zapewne niektórzy z Was poprzestaną na przykład na skonsumowaniu jej z dodatkiem chrzanu czy musztardy – które są tu oczywiście jak najbardziej trafione(...)450g) 2 średnie marchewki (300g) 300g korzenia selera kilka gałązek natki pietruszki 1 średnia cebula 500ml piwa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól czarny pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku Do podania pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem duszona kapusta kiszona Instrukcje Golonki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym
Kulinarna Pokusawarzyw lub trzemy na małych oczkach tarki. Ser pleśniowy kroimy na kawałki. Seler naciowy kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy na półplasterki. Roszponkę, rukolę, rzodkiewki, seler naciowy oraz jabłko umieszczamy w misce i mieszamy. Zalewamy dressingiem. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, sery oraz (osączoną z zalewy) cebulę. Całość oprószamy świeżo mielonym
Smaki Na Talerzumiasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia suszona makaron pióra Lubella Przygotowanie: mięso przełożyć(...)rozgrzaną, suchą patelnię, olej nie jest potrzebny, bo mięso jest dosyć tłuste i ten tłuszcz wystarczy cebulę, czosnek, pora i marchewkę posiekać drobno do podsmażonego mięsa dodaj posiekane warzywa dodaj sól i pieprz do smaku oraz bazylię smaż przez chwilę wszystko razem dodaj opakowanie przecieru pomidorowego do mięsa duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut podawaj
Oka w rosole czyli KaFka gotujeprzygotowania wykorzystałam fioletowe ziemniaki, ale możecie użyć takich zwyczajnych. Też będzie pysznie. Taką sałatkę można zrobić także z resztek ziemniaków, jakie czasem pozostają z obiady, czy też z warzyw z rosołu. Wystarczą dwa lub trzy składniki, jajka na twardo i sos o zdecydowanym smaku. Ja proponuję pikantny sos musztardowy. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: 4 średnie fioletowe ziemniaki 4 średnie marchewki(...)jajka mały pęczek szczypiorku sos: 4 lekko czubate łyżki dobrej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej spora szczypta soli świeżo mielony pieprz do smaku opcjonalnie 1 mała papryczka chilli Ziemniaki i marchewkę ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać ze skórek. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaobiad! Składniki: 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 50g szynki wieprzowej 3 ogórki kiszone 10 szt zielonych oliwek 2 szt papryki marynowanej 1 cebula 1/2 pomidora oregano papryka mielona ostra bazylia pieprz czarny, sól 1 łyżka smalcu koperek Wykonanie: Na patelni na smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Szynkę pokroić w słupki. Pomidora, oliwki, ogórki i paprykę dowolnie pokroić(...)kawałki. Do garnka przełożyć śmietankę i jajka. Zmiksować na gładką masę. Masę jajeczną doprawić ziołami, solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Podsmażoną szynkę oraz pokrojone warzywa połączyć z masą jajeczną. Całość przelać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, w połowie smażenia przykryć pokrywką, aby jajka ścięły się z wierzchu. Fritattę podawać udekorowaną zieleniną. Smacznego! Artykuł Fritatta
Raj dla Podniebieniaząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie,osączyć i wystudzić. Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę(...)drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia
Kolorowa kuchnia Elkiwarzywa. Na pewno będą im smakować. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 4 porcje): 280 g dyniowego puree 250 g twarogu (użyłam chudego) 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego 1 duże jajko ok. 170 g mąki pszennej (lub trochę więcej) Dodatkowo: bułka tarta kilka łyżek masła kilka łyżeczek cukru trzcinowego Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie przez maszynkę do mielenia
MyCookBook.plgarści jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oeju 1/2 łyżeczki masła 2 mięsiste pomidory 1 jabłko 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz - do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju. 2. Dynię obierz ze skórki (hokkaido(...)trzeba) i pozbaw gniazda nasiennego - okrój w większa kostkę. 3. Marchew obierz i pokrój w plastry. 4. Dynię i marchewkę zalej litrem wody i zagotuj. 5. Kiedy warzywa się zagotują, dodaj soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i 1/2 szklanki wody- gotuj do miękkości soczewicy. 6. Pomidory sparz i obierz ze skórki - pokrój w większą kostkę. 7. Jabłko pozbaw gniazda nasiennego
Kuchnia w Słońcu Skąpanawarzywami to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Jednogarnkowe kaszotto z kalafiorem to coś w sam raz na szybki, letni obiad. 150 g kaszy pęczak 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 mały kalafior (400 g) 1 pomidor ok 3 szklanek wody 1/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny mielony
https:KKuchniaMniamczosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z olejem aromatyzowanym czosnkiem i garam masala; odstawiamy na noc od lodówki. Kuskus zalewamy wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażany(...)wzdłuż na połówki, wybieramy miąższ z ziarenkami, tak by powstały łódeczki i delikatnie solimy (nie po to by wyciągnąć goryczkę, bo przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, dodajemy marchewkę startą na tarce jarzynowej i pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną
Czary - gary w kuchnidobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty. A szkoda. Każdy z burgerów podany był na desce, wraz z warzywami. Do tych pysznych burgerów zamówiliśmy wszystkie możliwe dodatki i tak na naszym stole pojawiły się ćwiartki ziemniaków, nachos, krążki cebulowe, frytki oraz bukiet sałatkowy. Pysznie wręcz znakomicie, wszystko(...)całe szczęście moi współbiesiadnicy jak zwykle wyrazili zgodę na wymianę i tak każdy z nas miał szansę spróbować każdego z burgerów i dodatków. Do tego moi panowie mieli radochę, bo na ścianach w jednym czasie na różnych ekranach leciało kilka różnych meczy piłkarskich. Pełne menu dostępne na stronie hotelu , szczerze były to bardzo smaczny wieczór z rodziną
Kuchnia na wzgórzuCześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (4 małe porcje): 1 mały kalafior – u mnie romanesco 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka(...)mleka kokosowego 250 g szpinaku (świeże liście) 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz 3 cm kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę
Moja pasja smaku