~kokosowy krem z awokado podany z suszonym kokosem~ Pamiętacie jak ponad rok temu składałam wniosek o stypendium z fotografii? Nie udało mi się. W tym roku
breakfast of dreamsPiękna wiosna za oknem, a na talerzu ravioli z bardzo klasycznym nadzieniem z sera ricotta i szpinaku. Macie ochotę? Ja mam ochotę na spędzenie popołudnia w ogrodzie, będę sadzić zioła. Kiepski ze mnie ogrodnik (muszę się przyznać), moje rośliny w doniczkach muszą wykazać się sporą wolą życia, bo na mnie nie zawsze mogą liczyć. Lepiej radzą sobie zioła na grządkach(...)oliwy 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 200 g ricotty 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Do podania: oliwa tarty parmezan świeżo mielony pieprz listki szałwii Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy żółtka, oliwę. Zagniatamy ciasto mocząc palce w wodzie i dodając
Smakowity Blog Kulinarnyjednym z najsmakowitszych. Portobello rules! Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk każdej jesieni i każdy grzybiarz, kiedy już ususzy co ma ususzyć, robi sobie porządnego kotleta z siekanych. albo mielonych ugotowanych grzybów. Takie rzeczy jednak tylko w szczycie grzybobrania, bo przez resztę roku, kiedy grzyby są droższe od kawioru o takim rozpasaniu można zapomnieć. No jednak nie do końca(...)tego został stworzony. Portobello najlepiej przyrządzać w całości, smażąc lub piekąc całe kapelusze. Idealnie nadają się do robienia hamburgerów. Trzeba tylko grzyby upiec w piekarniku z dodatkiem sera pleśniowego i cebulki, która, wymieszana z octem balsamicznym, karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Teraz trzeba grzyba włożyć do bułki, dodać sałaty, posypać skarmelizowaną cebulką i… wchodzimy do burgerowego nieba! Minimum
Niedzielny kucharzPrzedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta
karmelowyDziś polecam zachwalaną już od dawna Zupę - krem z pieczonych warzyw . Patrząc za okno i na termometr (niestety) mogę powiedzieć, że to
Spektrum Smakuząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy(...)całość w blenderze. W ten sposób pozbywamy się wszelkich ewentualnych grudek, a sos robi się naprawdę gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze
Ratunku obiadZłociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ani się nie obejrzałam jak mojemu blogowi stukneły 2 latka i wciąż prowadzenie go sprawia mi ogromną frajdę! W ramach podsumowania, przez te dwa lata opublikowałam
karmelowysmaki sa idealnie zrownowazone.Schlodzony w lodowce jest idealnym deserem na upalne dni.Skladniki na spod sernika: ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie-170 g40 g maslaSkladniki na mase serowa750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy)puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt)220 g cukru4 jajka L1 budyn waniliowy1 lyzka maki ziemniaczanejWykonczenie sernika: 100 g pestek slonecznika100 g smietany kremowki50 g masla50(...)SMACZNEGO !UWAGI :do tego ciasta pasuja rowniez wisnie i kazde inne male lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka).Zamiast pestek slonecznika mozna uzyc platkow migdalowych lub mielonych orzechow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał nas upał i tłumy turystów. Wbrew przypuszczeniom wszystkich czytających nie kupiłam ani jednego talerzyka(...)Baru Wrzos . Prosta, polska kuchnia, wszystko robione na świeżo. Smacznie, niedrogo. Co istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot
Dzieje kuchennej WiewióryPizza z sosem bolognese. Prosta w przygotowaniu, pyszna domowa pizza z sosem bolognese. Idealna na obiad, spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę. Pizza jest dość duża
Słodkie okruszkiSobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie
dom-agi.plgranatu (zwany także melasą) - kiedy skropiłem nim (dosyć obficie) wierzch mojej pizzy i spróbowałem pierwszy kęs, to natychmiast wiedziałem, że to jest właśnie to! :) Składniki: Na wierzch: 200 g mielonej wołowiny 1 czerwona cebula 1 duży dojrzały pomidor 3 - 4 łyżki passaty pomidorowej (przecieru) garść pistacji 2 - 3 łyżki syropu z granatów 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)maksimum 10 minut. Gorącą pizzę skropić obficie syropem z owoców granatu i posypać dodatkową natką pietruszki (lub kolendry) i (opcjonalnie) cieniutko posiekaną czerwoną cebulą. Można również pokruszyć ostry biały ser
zadanie-gotowaniemakaron paccheri- bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany. Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody(...)paccheri są jedyne w swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina SofietaWbrew temu co mogłaby nam współczesnym sugerować nazwa tej potrawy, nie ma ona wiele wspólnego z Rosją, lecz pochodzi raczej z terenów Galicji Wschodniej i zachodniej
Kulinarna Pokusa