się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g)- ok.150g wiórków kokosowych- ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych- 1 jajko- olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki, potem orzeszki). Camembert dzielimy na 4 części. Jajko wbijamy do miski i mieszamy widelcem (nie ubijamy, tylko łączymy żółtko z białkiem). Każdą ćwiartkę serka(...)minut, serek lekko stężeje i nie będzie wypływał. Moim zdaniem, taki jest najlepszy.Camembert kokosowo pistacjowy, w towarzystwie sałaty, wygląda bardzo wykwintnie. Chrupiąca panierka kokosowo pistacjowa i miękki, kremowy ser, to świetne połączenie smaków i struktur. Danie ciekawe, apetyczne… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Camembert kokosowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopiłkarski? Zostają piłkarzami wszech czasów oczywiście :-) Artur Kapeć to jeden z najlepszych piłkarzy świata. Pewnego dnia w swojej kuchni żonglował sobie plastikowym słoikiem majonezu i pośliznął się na plasterku sera, który jak pisze najwidoczniej uciekł z lodówki. Był nie uratowania. Jego urocza żona wymyśliła, że fajnie byłoby rozsypać jego prochy na pierwszym boisku, na którym zaczynał grać w piłkę, niestety(...)długą szyją, była to lama. Jego mama ocaliła go z jakiejś farmy w Walii. Mama Kaira poinformowała go też, że za kilka dni przywozi kolejne lamy, ale niestety nie mieli dla nich już miejsca na swojej farmie. Tato Tima farmerem próbował być, ale jakoś mu się to nie udawało. Hodował już kurczaki, próbował świnie, nawet jakieś nasionka, wtedy Tim opowiedział
kruche babeczkiJeśli uwielbiacie włoską kuchnię, lubicie przyrządzać i jeść lasagne to ta wersja tego popularnego dania na pewno was zainteresuje. Pomysł na przerobienie lasagne na zupę znalazłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikoczywiście podczas wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula(...)się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które właśnie będę się zabierać uda się podobnie dobrze
Kuchnia po mojemuSzczególnie w okresie zimowym, gdy dostęp do dobrych, pachnących pomidorów jest niemożliwy. Tak przygotowany sos jednak ma prawo smakować. I nie jest to tylko moja opinia :) Składniki: 500 g mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan(...)zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować al dente. Porcje makaronu polewać sosem, posypać serem i udekorować listkami bazylii
Pasja Smakupierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:) Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką(...)cebula 1 duża marchew 2 łyżki oleju (użyłam z suszonymi pomidorami) pół pęczka szczypiorku 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki curry szczypta chili świeżo mielony czarny pieprz sól liść laurowy do podania: masło klarowane szałwia Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić
Obiad gotowykardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon czy liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać(...)połączeniu z koprem). (Stress Free). Gałka muszkatołowa Powiązana jest z potrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł
Zasmakuj KuchniCzas przygotowania: 45 minutPorcje: 2Składniki:• 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą,• 100 g sera Camembert,• Mała dynie Hokkaido,• 1 gruszka,• 125 g wędzonego(...)małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. 3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z listkami i kwiatami nasturcji lub listkami rukoli
SzczyptaSmaQlodówce 😊 Składniki: 3 duże papryki 1/2 selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 1/2 szklanki kaszy gryczanej nieprażonej 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego sól do smaku 270 g serka sałatkowego w kawałku (opakowanie) 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia Przygotowanie: Pomidory(...)cebulkę i czosnek, dodać pomidory, a następnie seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, jeszcze chwilę smażyć. Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem kanapkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Napełnić farszem papryki, włożyć do foremki i podlać około 300 ml wody, tak do 0,5 - 1 cm wysokości papryki
Kuchcik gotujeMoże zrobicie go na zakończenie wakacji? Polecam. I książkę, i serniczek. Składniki: Spód: • 200 g ciasteczek digestive • 1 łyżka kakao • 100 g miękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być(...)cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 4 łyżkami masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać do reszty sera. Wymieszać. 6. Masę serową podzielić na trzy części. Do pierwszej części wlać mus jagodowy, dodać całe jagody, wymieszać. 7. Masę jagodową wyłożyć na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki, aby masa
W mojej kuchniinaczej, mam nadzieję że Wam się podoba. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w drobne paseczki por. Smażyć aż por zmięknie. Dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, bazylią suszoną. Wymieszać i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilkę(...)odcedzić. Rozłożyć gniazdka na dnie żaroodpornego naczynia. Na środek gniazdek włożyć gęsty farsz z mięsa. Natomiast płyn wlać pomiędzy gniazdka. Na każdym gniazdku położyć plaster mozzarelli. Całość obsypać potartym serem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200C i piec 10 minut. Po upieczeniu danie obsypać listkami bazylii. Smacznego
Kuchnia Pokoleńkoleżanka, która jest wegetarianką.Szukałam info w necie i praktycznie wszędzie przepis jest powielony - gdzie nie gdzie jakaś odważna kuchareczka dodała a to pieczarek, a to sera itp. dodatków. Ja zrobiłam na razie bez udziwnień. Klasyczna wersja podstawowa. Powiem Wam skromnie, że wyszedł genialnie. W życiu nie wpadałabym na pomysł, że seler którego do tej pory(...)zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! Składniki : 500 g selera już obranego 3 jajka 1 cebula pół kostki masła odrobina soli, świeżo mielony pieprz, łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Selera i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na maśle ok. 30 min. Wystudzić
pieprzny smaczeksłużyć obiadowo” przez kilka dobrych dni Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym twardym ulubionym serem, obowiązkowo zaś coś zielonego – bazylia, natka, rukola. Pasuje i dodaje dodatkowych witamin. Bomba witaminowa, którą przygotowuję kilkanaście razy w roku. Choć latem smakuje najlepiej – danie jest lekkie(...)mięso – kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.: kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą, smaczną i pożywną). Ja – jak zawsze dodaję coś od siebie – znajdziecie tu kilka dodatkowych przypraw, w nieco
Zasmakuj Kuchniprzepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka chilli, majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody. Kilka cienkich plasterków cukinii(...)temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego
Taste Of My Dayziemniaków 150 g selera 200 g kremówki sól, pieprz tymianek rozmaryn Kajzerkę zalewamy mlekiem, odstawiamy. Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją chwilę na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, namoczoną i dokładnie odciśniętą kajzerkę, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki oraz seler kroimy(...)stopni na około 30-40 minut (aż ziemniaki wyraźnie zmiękną). Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni
Smaki Na Talerzu