każdym „MasterSzefie” pieją na widok idealnych przegrzebków)… Największe odkrycia były dwa: SERY, bo te które znamy to kropla w morzu, oceanie serów tam dostępnych. Ale o serach będzie inny post. W tym poście obok krewetek będę rozpływać się nad innym odkryciem – ŚWIEŻYM, ZIELONYM PIEPRZEM, który nadaje potrawom pazura i charakteru. Wszystkim! I jeszcze trochę Wam pomarudzę(...)elementem idealnie spinającym i uwydatniającym moje ulubione smaki. Składniki: ok. 15 szt. świeżych, dużych krewetek lub langustynek w pancerzykach* 2 ząbki czosnku mała natka świeżej pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła lub dobrego jakościowo oleju do smażenia (ja preferuję krewetki podsmażane na maśle) ok. 20 ziaren zielonego, świeżego pieprzu * duże krewetki w pancerzykach po usmażeniu
gutfutpodsypywania) 200 g masła 0,5 kg miodu (ok. 320 ml) torebka przyprawy do piernika łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta grubo mielonego pieprzu czarnego szczypta soli 3 jajka szklanka cukru 18 dag proszku do pieczenia łyżeczka sody Masło i miód rozpuścić na patelni. Dodać przyprawy (z wyjątkiem soli) i mieszać trzepaczką(...)pierników wyciętych w kształt gwiazdek można wykonać choinki, sklejając poszczególne gwiazdy lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką
Weekendy w domu i ogrodzieprzypadku to 1 kg świeżego mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, które podsmażyłem z odrobiną soli na teflonowej patelni (bez żadnej oliwy, tylko gorąca patelnia). Kto smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem ale pora na obróbkę cieplną moich ulubionych składników sosu pomidorowego. Średnią kostkę selera(...)grubych oczkach mozarelli (na całe danie wystarczy 25-30 dag). Makaron trafia do piekarnika rozgrzanego na 210 stopni na ok. 10-15 minut. Pierwszym pożądanym etapem zapiekania jest roztopiony ser i gotujące się soki z mięsa w środku muszelek (widać wręcz jak się muszelki ruszają ;). Następnie warto włączyć w piekarniku termoobieg - w kilka minut cała potrawa ładnie przyrumieni się
Right Behind The Kitchenwymieszać. Ja uprościłam trochę procedury, a mianowicie masło utarłam z ksylitolem na puch i dodawałam do niego po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodać budynie i partiami dodawać ser, a następnie aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i można dodać łyżkę ksylitolu( ja nie dawałam). Następnie ubite białka połączyć delikatnie z masą(...)opada. Długi czas pieczenia i niska temperatura sprawiają, że ciasto jest równe.( nie rośnie gwałtownie i nie opada). Zostawić do całkowitego wystygnięcia ( ok.12h) Wyłożyć na talerz i posypać mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowepierwszej wydrukowanej książce kucharskiej (w 1545 roku) pojawił się przepis na sernik. Udział w tworzeniu jego historii miał także kucharz Henryka VIII. Szef kuchni wpadł na pomysł pocięcia sera na niewielkie kawałki, które moczył w mleku przez 3 godziny, a następnie dodał do nich jajka, mąkę oraz cukier.” Na przestrzeni wieków przepis był udoskonalany i modyfikowany, ale jedno do dziś(...)wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy
mojewypiekiinietylkoKotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami...Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej.Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli.Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.U mnie w otoczeniu pieczarek
Gospodyni MiejskaNa początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem
wyjątkowa kucniaNa początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem
wyjątkowa kucniaDawno temu byliśmy w fajnej restauracji kresowej w Wilanowie. Jedliśmy pyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja(...)drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz świeżo mielony masło olej rzepakowy WYKONANIE Piersi kaczki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Czyścimy piersi – odcinając wystające po bokach kawałki skóry i ścięgna. Na skórze kaczki robimy nacięcia
OstryKęsMakaron z serkiem brie w sosie śmietanowym posypany płatkami prażonych migdałów to szybkie, niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to
Słodka StronaCo jakiś czas piekę albo ciasteczka, albo drożdżowe bułeczki z nadzieniem na słodko albo drożdżówki. Lubię "pracować" ze świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za
Amatorka kuchennajajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron pokryty zostanie sosem. Boil the water for the pasta, you can first boil it in a kettle, it’ll be faster. Boil(...)dietetyczne, ale przepyszne, raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić Ja dla dekoracji kroję sobie kilka pomidorków koktajlowych, żeby talerz ciekawiej wyglądał i posypuję wszystko odrobiną swiżo mielonego pieprzu. Smcznego! PS. Kieliszek Prosecco idealnie tutaj pasuje… The dish isn’t dietary, but it’s delicious, every once in a while you can have
Martyna CooksJest mi ogromnie miło, że tak licznie wzięliście udział w konkursie na Dziecięcy cudowny deser. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych umiejętności i kreatywności. Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia, każda zgłoszona praca była mega apetyczna i wybór był naprawdę trudny. Ale udało się wyłonić zwycięzców. Moja niespodzianka jest taka, że nie 4 ale 5 osób zostanie nagrodzonych. Więc(...)laureatów : Pierwsze miejsce i Lunch Box otrzymuje:Aleksandra Kocjan-Dziatłowicz "Fioletowe runo" - sernik na zimno z jagodamiSkładniki:Spód:250 g kakaowych markizów80 g stopionego masłaSernik:1 litr jagód1 kg sera twarogowego na sernik (z wiaderka)200 ml śmietany 30%7 łyżek cukru pudru2 łyżeczki esencji waniliowej3 łyżki żelatyny1/3 gorącej wodyDodatkowo:200 ml śmietany kremówkiświeże listki miętySpód: Ciasteczka (razem z kremem
Malinowe PocałunkiJestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo
SzczyptaSmaQmnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało… Muszę się za nie zabrać tymczasem zapraszam na pyszne faszerowane bakłażany. Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany 2 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula połowa papryczki chilli 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 mniejsza czerwona papryka 200 g śmietany(...)Podpiekamy je przez 15 minut skropione sokiem z cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze
Zasmakuj Kuchni