nasyci mnie racjonalnie na co najmniej godzinę. Batony to doskonałe drugie śniadanie dla naszych pociech, cudowny dopalacz w czasie długiej przerwy. Choć wciąż z sentymentem wspominam kanapkę z żółtym serem, gruszkę lub śliwki, które mam wkładała mi do śniadaniówki jesienią, to uważam, że te batony mocno wyparłyby tamten schemat. Możecie bawić się składnikami, dodajcie to co lubicie(...)przygotowania: 60 min 100 g dowolnych, niesolonych orzechów 100 g dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia) 100 g dowolnych owoców suszonych (żurawina, daktyle, figi, rodzynki) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 pomarańcza 2 banany 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 2 łyżki otrębów
Słodki KompromisZawsze w towarzystwie surowych, świeżych, chrupiących marchewek i selara naciowego. Do całości podaje się jogurtowo-majonezowego dip. Tradycyjnie ze skrzydełkami podawany jest intensywny w smaku dip Blue Cheese (z serem pleśniowym) lub łagodniejszy, warzywny Ranch. Wkrótce podam przepisy na sosy do skrzydełek. No i to by było na tyle w kwestii Bufallo Wings na dzień dzisiejszy. Teraz do roboty(...)część powinna być usunięta) ½ szklanki masła ( niesolonego) ⅔ szklanki ostrego sos u pieprzowego (w stylu Tabasco) 1 ½ łyżki octu ½ łyżeczki soli selerowej ¼ łyżeczki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu ⅛ łyżeczki czosnku w proszku Zebrać razem wszystkie składniki. W niewielkim rondelku rozpuścić m asło na małym ogniu ; dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć trzepaczką; d oprowadzić
Jem więc Jestemjeszcze ostrożnie testuję jego wszystkie możliwości. ;) Chlebek można z powodzeniem potrzymać dłużej w piecu i dopiec skórkę, będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Jest idealny na śniadanie, wspaniale smakuje z serem, twarogiem i wszelkimi łagodnymi pastami. Można go robić także na samych drożdżach, będzie wtedy mniej kwaskowaty, nieco lżejszy, a zrobienie go zajmie nam 2-3 h. Składniki (na 2 formy(...)pszennego 2 g świeżych drożdży ciepła woda 1 pełna łyżka soli 1 płaska łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kukurydzianego 1 płaska łyżeczka grubo mielonego kminku 1. ZACZYN - dzień wcześniej, wieczorem , "nastawiamy" zaczyn - z 760 g mąki pszennej odsypujemy 200-250 g, dodajemy zaczyn, cukier lub miód, dolewamy tyle ciepłej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej
Kuchnia PrezydentowejBardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa, a na smaku na pewno nie straci... Składniki: 1 opakowanie rukoli 1 mix trzech sałat 1 jabłko 1 gruszka 1 cebula czerwona po pół papryki czerwonej i żółtej 1 łyżka pestek(...)oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cukru sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy (z własnej roboty ) sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy z wody.Wszystkie składniki na sos mieszamy dodajemy posiekany koperek. Jabłko i gruszkę myjemy kroimy w plasterki
kgwjanczewoPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki". Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych(...)szybkim tempie. Lepiej zróbcie ich od razu więcej;-) Składniki: Opakowanie placków tortilla, ponad to: Farsz 1: serek typu Almette (np. naturalny), 1/2 papryki czerwonej, 2 plasteki ulubinej szynki, ser żółty, oregano. Farsz 2: serek marscapone, kilka plastrów łososia, koperek, kilka kropel soku z cytryny. Farsz 3: 2 łyżki majonezu wymieszane ze startym serem żółtym, 2 plasterki szynki, cebula, pomidor
Kuchnia Pełna Pasjipodpiekłam w piekarniku (200st.). Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą. 400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej3 łyżeczki pesto bazyliowegoMięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem. szklanka ryżu jaśminowego szklanka(...)czasu do czasu, aby się nie przypalił. Bulionem łyżka po łyżce podlewałam do momentu, aż wystarczająco zmiękł. Na koniec dodałam suszone pomidory i masło. Wymieszałam. Podałam posypane startym serem
bastalenaMoja Książka Kucharska PIEROGI RUSKIE Z SEREM I ZIEMNIAKAMI - MICHA PIEROGÓW ! Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - sprawdzony przepis krok po kroku. Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką(...)farsz. Domowe pierogi ruskie - dokładnie takie jak u Mamy :) Podstawą smacznego farszu jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki . Aby wzbogacić smak, do farszu dodajemy zrumienioną cebulkę lub suszoną, mieloną miętę pieprzową - do tego łyżka gęstej śmietanki, sól oraz pieprz i nic więcej tak naprawdę nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i pyszne! Ziemniaki do nadzienia można ugotować dzień wcześniej
Moja Książka KucharskaJak co poniedziałek, zapraszamy na nasze danie fit. Dzisiaj będzie to lekka sałatka z dodatkiem kurczaka przygotowanego na parze, więc w najzdrowszy sposób. Myślę że
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis na najlepszą zupę klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liścia laurowego i ziele angielskie. W czasie gotowania wywaru przygotowujemy klopsy. Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy (jakie lubisz, jakie chcesz - eksperymentuj do woli), jajko (czasami zamiast jajka wrzucam siemię lniane) i otręby. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej(...)zupę śmietaną lub dodać jogurt naturalny. Warzywa należy wyciągnąć i pokroić. II Danie 16:00 Zupa klopsowa jest bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki nadziane serem. Ciasto zrobiłam na mleku owsianym, a sos to truskawki i jogurt naturalny. Podwieczorek 17:30 Budyń czekoladowy. Najlepszy - domowy. Przepis znajdziesz tutaj>>> Kolacja 19:00 Nie zdążyłam
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnajzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-) Składniki: bułki do hamburgerów 1/2 kg.mielonego mięsa wołowego cebula pomidor ogórki kiszone sałata masłowa przyprawa do mięsa mielonego przyprawa do gyrosa czerwona ostra papryka oliwa z oliwek 1 szt.jajka sól,pieprz Sos: ketchup majonez czosnek sól,pieprz Zacznijmy od głównego składnika czyli mięsa. Zmieliłam je. Dodałam(...)tosterze (można w piekarniku) i kładłam kolejno na bułkę: Sałatę Kotleta Pomidora,o górka kiszonego Cebulę surową Cebulę podsmażoną Na koniec polałam wszystko sosem Powinien być jeszcze plasterek sera zółtego... ...ale i tak już wystarczy tych kalorii ;-) Smacznego
potrawyregionalneSkładniki : 50 dgk mielonego białego twarogu 25 dkg miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg rodzynek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie(...)galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko
Przepisy i porady kulinarnetych co nie mają pomysłu na obiad. Pysze, aromatyczne pulpety w sobie koperkowo serowym. Składniki: 1 kg dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju 1 duża cebula 1-2 jajka 1 bułka 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól pieprz 1. Mięsko zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja. Dobrze(...)przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku w tem.180-200 C, przez ok 1 godzinę. Składniki na sos koperkowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki startego sera żółtego drobno posikany koper Wszystkie składniki wymieszać. Źródło ,, mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkatrochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas(...)kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia
Buniabaje w kuchnimożna na wiele sposobów jak kto lubi. Najbardziej znany sposób podania jest ze śmietaną oraz żółtym serem. Choć na pewno dobrze smakuje też z okrasą czosnkową, śmietaną z czosnkiem, serem oraz podsmażoną paprykową kiełbasą (typowo węgierską), czy też z gulaszem. Przepis na mojego langosza pochodzi z ze strony przepisy.pl i jest podany z sosem ze śmietany i szczypiorkiem. Proponuję(...)pszennej 0,75 szklanki mleka łyżeczka cukru 15g świeżych drożdży (można użyć suszonych w odpowiedniej proporcji) olej do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie, następnie studzimy i mielimy. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy drożdże i cukier. W dużej misce łączymy ze sobą przemielone ziemniaki, zaczyn oraz mąkę. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na omączoną
Mam apetyt na ...rodzaj włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej przeciwnicy sugerują, że składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa...Można ją kupić dobrej jakości w wysokiej cenie jak i w kiepskiej jakości za b. niską cenę. Tak więc, Mortadela nie jedno(...)oliweksól, pieprzNa półmisku układamy umyty i osuszony szpinak, ugotowaną i ostudzoną fasolkę oraz ugotowany i ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki i dodajemy do reszty. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem. Składniki na sos energicznie mieszamy i doprawiamy
Bon Appetit Małgorzaty